Pagina's

vrijdag 20 oktober 2017

TWEE EURO!! DAT IS 4% VAN MIJN WEEKBUDGET!!

Vannacht zaten we even lekker in een hotel, dus Adrianne zal geen blog online plaatsen... In de vroege uurtjes even gebruik maken van de rust... Normaal mag ik altijd als eerste de blogs lezen, en je zult begrijpen, ik ben de meest fanatieke lezer. DANK Adrianne dat je altijd zo zorgvuldig luistert naar mijn kritiek en feedback! Super dat je zoveel mensen kunt inspireren met jouw enthousiasme!

Help mij even om dit zoveel mogelijk te delen en te liken voordat madam wakker wordt... 👍 😂

Binnenkort start de nieuwe serie 'leven met een nieuw budget' en dit zal uiteindelijk wel Deel 1 van de serie worden... Onderstaande als eerste mijn reactie op de vragenlijst. Leuk voor alle vrouwen die druk aan het besparen zijn geslagen, en gezellig meelezen. Ook zeker leuk voor alle mannen die ermee 'opgezadeld zitten' dat vrouwlief lekker op de bespaar toer gaat. Voor beiden, er is hoop! 😀😀
Voor de vrouwen dat de man bijdraait, en voor de mannen dat je het zelf ook leuk gaat vinden!
Besparen en sparen geeft zoveel nieuwe mogelijkheden, en sowieso het heerlijke gevoel dat je de boel 'im-griff' krijgt of houdt!

1. Stel jezelf even voor.
Ik ben Peter Hooimeijer, 31 jaar oud en getrouwd met Adrianne. Samen hebben we twee schatten van kinderen: Christilène (4 jaar) en Jochanan (1 jaar). Ik werk als Application Consultant bij EPLAN. Hier ben ik als 'technische specialist' verantwoordelijk voor het hele traject om de klant te begeleiden bij onze software.

2. Wat was (ongeveer) je ‘oude’ weekbudget?
Helemaal exact is dat niet aan te geven, we kochten gewoon ‘wat we nodig hadden’. Daarmee gaven we naar schatting tussen de 150€ en de 200€ uit iedere week.

3. Welke uitgaven vielen onder dit weekbudget?
Alles wat in de winkels te koop is, boodschappen, verzorgingsartikelen en dergelijke. ‘Bijzondere uitgaven’ als een rommel- of boekenmarkt, eigenlijk alle incidentele uitgaven vielen hier niet onder...

4. Wanneer ben je gestart met je nieuwe budget?
Eigenlijk begon het eind vorig jaar al met de eerste fase: Bewustwording... 
 • 'We leven eigenlijk best royaal?!'
 • 'We werken er toch ook hard voor?'
 • 'Ja maar alles wat kan hoeft niet!'

Eind December werd het meer concreet. Ons gesprek ging ongeveer zo...
 • Adrianne: ‘Schat, wat als we volgend jaar gaan leven van 50€ per week?'
 • Ik: 'Doe wat je niet laten kunt!'
 • Adrianne: 'Prima, dan beginnen we per 1 Januari!
 • Ik: 'Moet je lekker zelf weten'
 • Adrianne: 'Weet ik ook wel!'😝
 • Ik: 'Geef mij 200€ budget om door het jaar heen te verbrassen, dan vind ik het prima...' 😜
 • Adrianne: 'Niets ervan! 50€ is 50€, en geen cent meer... En weet je, ik ga denk ik mijn blog weer oppakken, als een soort van stok achter de deur... Dan moet ik wel! Anders ben ik bang dat ik het na een paar weken weer opgeef. Zo van, nu weet ik dat we ook zo kunnen leven, maar het hoeft gelukkig niet...'
 • Ik: 'Nogmaals, je doet maar lekker wat je niet laten kunt!'
En zo geschiedde, inmiddels is die blog dit jaar bijna 900 duizend keer gelezen van over heel de wereld...🙈👍Dus ík heb het geweten!!

5. Waarom ben je gestart met je nieuwe budget?
Beetje onvrijwillig erin gerold eigenlijk... 😕

6. Hoeveel euro heb je nu te besteden per week?
Maar 50...😅

7. Welke uitgaven vallen nu onder dit weekbudget of is dat hetzelfde gebleven?
Nee, nu valt er nog meer onder... (bloglinkje)

8. Kon je je voorbereiden op de overgang van oud naar nieuw budget?
Kon wel, maar van die gelegenheid heb ik te weinig gebruik gemaakt...😜😬
Ter illustratie: 2 januari, we gaan traditiegetrouw een rondje nieuwjaarswensen bij verschillende familie door het hele land, ergens onderweg...
 • 'Ik heb zin in koffie! De volgende benzinepomp is voor mij...'
 • 'Dat dacht ik even niet! Als je alleen koffie koopt is dat al gauw twee euro en daar blijft het bij jou vaak niet bij! TWEE EURO!! DAT IS 4% VAN MIJN WEEKBUDGET!! Dat kan echt niet hoor!
 • 'Let jij maar eens op!'
 • Nobody cames between me and my morning coffee...'
 • Ondertussen nadert de afslag snel, en we gaan er echt wel af, ik rijd... 😋
 • 'Het gaat echt niet gebeuren!'
 • 'Schat, FF SERIEUS‼️'
 • 'Oké, als je koffie gaat halen moet je zelf weten, maar het gaat WEL van ons weekbudget af! Je krijgt over een half uurtje je felbegeerde koffie, maar als je hier nog lang blijft staan...'
(Ja, we zijn inderdaad zonder koffie de snelweg weer op gegaan, dat droeg in ieder geval niet bij aan een betere sfeer... 😄😁)

9. Viel de overgang je mee of tegen?
Eigenlijk viel het best mee, we kunnen nog steeds best leuke doen en lekkere dingen maken. We zijn wel andere en bewustere keuzen gaan maken... Dat moet natuurlijk ook wel... Je moet er dingen voor laten, maar het leven op budget heeft ook zeker wel voordelen...

10. Waar ben je tegenaan gelopen?
Je moet bepaalde dingen laten om andere te kunnen doen. We vinden samen dat onze gastvrijheid niet mag lijden onder het feit dat we onszelf een budget hebben opgelegd, dat is een bewuste keuze... Zo zijn er wel meer dingen te noemen... Een andere leuke om over na te denken: Wat laat je onder het budget vallen en wat niet, wat doe je met evt inkomsten in die categorieën? Ook ontdek je nieuwe manieren om het budget aan te vullen, bijv. verkopen via Marktplaats. Hoe houd je overzicht in je inkomsten en uitgaven? Overzicht geeft immers Inzicht, Inzicht geeft op haar beurt weer uitzicht... (Op het behalen van doelen, aflossen, (be)sparen, ed.)

11. Hoe reageerde je omgeving/evt. andere gezinsleden op jouw/jullie nieuwe budget?
Je ontmoet veel uiteenlopende reacties, van ongeloof ‘Dat kan nooit! Fake!’ Jullie stropen zeker?! Je eet alles alleen uit eigen tuin?! Als ook jaloezie ‘Bij ons gaat dat niet lukken, wij hebben... bla, bla...’ tot en met oprechte interesse en bewondering. Mijn advies; Negeer de mening van anderen voorlopig over je budgetkeuze!

12. Wat is het verschil per jaar door dit nieuwe budget een jaar zo te houden?
Als je puur naar geld zou kijken is het verschil misschien minder groot dan je zou willen. Toch bespaar je hiermee tussen de 5000 en de 8000€ per jaar. Daar kun je hele andere leuke dingen van doen! Verder hebben we minder voorraad, waardoor je overzicht hebt en er niets meer over de datum loopt. We gooien minder weg, de afvalstroom is gehalveerd. We hoeven minder boodschappen te doen, dat spaart een hoop tijd. We zijn echt gezonder gaan eten, er zijn zonder dieet al een heel aantal kg's verdwenen... We zijn meer gaan waarderen wat we allemaal hebben, de dingen die we ‘misten’ zijn we minder gaan missen... We bezitten zoveel dingen waar we vanaf kunnen of die we kunnen delen. Onze creativiteit wordt gestimuleerd op veel terreinen; van koken met wat je in huis hebt, een cadeautje maken of een uitje organiseren. We zijn nog beter in staat om te genieten van kleine dingen!


Enjoy the little things in life, because one day you'll look back
and realise they were the big things...13. Wat zou je anderen adviseren die willen/moeten gaan leven met een lager budget?
Waardeer wat je hebt en of juist wat je niet hebt! Bepaal doelen en visualiseer deze. Je kunt bijvoorbeeld en moodboard maken voor die ene vakantie waar je al zolang van droomt, of een schets van jezelf waarop je gestopt bent met roken en dat buikje bijna weg is... De studie van de kids die waarvoor je een paar duizend euro opzij moet zetten. Een (flinke) schuld of hypotheek die kan worden afgelost... Dit is voor iedereen en voor ieder doel verschillend.
Start with the end in mind!
Soms moet je echt afzien om het doel te kunnen halen, scherp hebben waar je het voor doet (of juist laat) is dan nodig om te kunnen doorzetten... 
M’n motto: overzicht-inzicht-uitzicht!

Hoe begin je daarmee en hoe houd je vol? Ik gebruik graag een beeld uit mijn werkveld: 5S.
5S is een begrip wat komt uit de lean manufacturing. Het refereert aan 5 Japanse woorden die het proces van schoonmaken en opruimen beschrijven.

 1. Sorteren (Sort)
 2. Schikken (Set in order)
 3. Schoonmaken (Shine)
 4. Standaardiseren (Standardize)
 5. Standhouden (Sustain)
 1. Het begint dus bij het bij elkaar leggen van alles wat je hebt. Maak je sporttas en weekendtas eens leeg, totaal heb je misschien wel 6 flessen deodorant...
 2. Dan schikken, leg de rekeningen op datum, alles wat over de auto gaat, in een mapje apart. Alles over de belasting aangifte in 1 schoenendoos...
 3. Schoonmaken is meer dan een natte doek; hoofdzakelijk de waarde bepalen van alles wat je hebt, gooi direct weg wat weg kan. Weeg de waarde van wat je behoudt!
 4. Standaardiseren is een systeem verzinnen wat werkt voor nu (niet voor alle mogelijke uitzonderingen die nog kunnen komen, begin!) dit herken je mogelijk al uit de stap schikken.
 5. in Standhouden van het systeem valt of staat met de mensen die het gebruiken, ben je slordig, dan zal het zonder discipline al snel verzanden. Houd vast aan het systeem en verfijn het waar nodig!
Interessant feit: de woorden Sustain (volhouden) en ability (het vermogen hebben tot) opgeteld geven; sustainability wat duurzaamheid betekent.

Tot slot; Geniet van alle KLEINE overwinningen en beloon jezelf daarvoor (met mate😉)


Hartelijke groeten,

Peter Hooimeijer


47 opmerkingen:

 1. Wat leuk Peter dat jij eens een uitgebreid stuk schrijft.
  En fijn dat jullie even genieten in een hotelletje :-)

  Grappige dialogen tussen jullie, haha zo wordt de sfeer niet altijd beter inderdaad als je zonder koffie verder moet.

  Maar desondanks: het lukt jullie toch maar mooi met dat budget en daar heb ik bewondering voor.
  Ik heb dit ook een poos geprobeerd maar het lukte niet echt heel lang. Terwijl we maar met 2 personen zijn en een aantal huisdieren.
  Met de 5S geef je zo wel een goed voorbeeld, leuk om eens te bekijken of wij het daarmee wél vast kunnen houden want we zitten alweer op 90 euro per week en dat is echt onzinnig.
  Ik zal mijn man eens lief aankijken en dan zeggen dat we het zo gaan doen, punt uit. Haha, nee hoor, zo doe ik dat niet maar ik wil het toch voorleggen aan hem en hem jouw schrijfsel laten lezen. Wie weet haalt het iets uit.

  Groetjes aan Adrianne en hopelijk hebben jullie nog even tijd om verder te genieten vandaag.

  Marielouise

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Marielouise ik zal het doorgeven...

   PS: begin gewoon zonder je man, als er resultaten te zien zijn wordt hij vanzelf enthousiast... ��

   Verwijderen
 2. Wat een leuke blog en super dat jullie dit zo samen doen. No way dat mijn man dit zonder ernstige reden gaat doen. Hij wordt zelfs een beetje boos omdat hij erg goed verdient en dat dan ook altijd zegt. Ik werk ook en we sparen prima en lossen af. De tijd ontbreekt me ook om dingen zelf te doen, ben ook niet erg handig en creatief en heb geen lol in handwerken of tuinieren. Desalniettemin vind ik jullie blog erg leuk om te lezen.
  Nic

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Nic! Gewoon zelf beginnen, dan stel je eigen budgetgrenzen is... je kunt het lezen, zo deed ik het eerst ook, en je wordt er toch een beetje in meegezogen, en je gaat het verdraaid nog als een sport beschouwen ook...

   Verwijderen
 3. Wat leuk om jouw kant van het verhaal eens te lezen Peter! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat super leuk om ook eens jouw kant van het verhaal te lezen! Mijn man is nog niet zo ver als jij, maar hij waardeert het wel dat we door strenger te zijn minder geld stress hebben.
  Hij zou denk ik wel die koffie hebben gehaald ��

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha dat dacht ik ook... minder geldstress door een beetje zelfdiscipline is ook een bewijs van kracht, erkenning ‘ik kan het’ leuk hoor!

   Verwijderen
 5. Haha, dat van die koffie. ..... heel herkenbaar. Leuk dat je het startsein geeft voor de nieuwe serie.
  Mijn man en ik kunnen tegenwoordig heel goed besparen, als we maar een doel hebben waar weer samen achter staan. Helena

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat doel is belangrijker dan de middelen Helena! De bestemming is belangrijker dan de reis... Daar doen jullie het tenslotte allemaal voor...

   Verwijderen
 6. Wat leuk Peter, hier alvast een like! Enne heb je ECHT schoenmaat 49 of was dat een grapje van je vrouw? Mijn man heeft 48 en ik ken verder niemand met zo'n belachelijk grote maat. Hij breekt dan ook regelmatig zijn tenen. Kan je ook net zo netjes brood snijden als Adrianne? Groetjes en fijne dag

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, je weet het hè!? Mannen met grote voeten hebben ook grote... schoenen! Nee ik ben inderdaad gezegend met mt49 (in m’n wandelschoenen 50) houd je op de been in een flinke storm...

   Verwijderen
  2. even inbreken :), van de week waren we op de beverwijkse bazar en daar zag ik ook een kraampje met heeeeel grote schoenen. misschien een tip?

   Verwijderen
 7. Wat leuk om te lezen over de start van jullie challenge en wat te horen van 'de man achter de schermen'. Mijn man was ook nooit enthousiast. Maar de laatste tijd wel. Zelfs het eten van minder vlees wordt normaal. Met studerende kinderen is ons budget niet zo ruim meer als vroeger. We hebben ervoor gespaard, maar het gaat hard. En de regering heeft financieel niet zoveel op met thuisblijf-moeders. We redden ons, maar wat extra opzij zetten voor de studie van de jongste twee is mijn motivatie om te bezuinigen en goed overzicht krijgen. Dankjulliewel voor het geven van een inkijkje in jullie leven en alle inspiratie!
  Geniet nog even van jullie hotel!
  Hartelijke groet, Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ziejewel, dus voor alle meelezers... Haha! Wij ervaren hetzelfde mbt onze overheid inderdaad, werkende moeders worden gestimuleerd, het gezin als de hoeksteen van de samenleving lijdt eronder...

   Verwijderen
 8. Zalig om de andere kant eens te lezen.
  Mijn man is ook overstag gegaan toen hij zag wat een mooie resultaten we boekten.
  Nu zegt hij soms (als ik te moe ben om te koken, en wat wil gaan halen)'dat we het budget in het oog moeten houden, en dan slaat hij aan het koken!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo levert het je nog meer op dan gedacht! Uit eten gaan in je eigen huis is soms even zooo lekker!

   Verwijderen
 9. Genieten van de kleine overwinningen vind ik een hele goede. Zo voel je je sneller succesvol en dat motiveert om door te zetten.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sparen doe je ook in kleine stapjes... Houdt je einddoel in beeld, maar geniet van elke overwinning... daar heb je dagelijks mee te dealen. Wij doen dat vaak alleen bij tegenvallers en tegenslagen, die ‘vieren’ we uitgebreid. Het steentje in je schoen is nu eenmaal erger dan die berg die voor je ligt. Als we nu eens over dat steentje konden heen stappen. Er is zoveel moois te zien onderweg!

   Verwijderen
  2. Ja zo had ik ineens een rekening van 700 euro die ik niet zag aankomen ( en niet terecht vind maar dat terzijde) ik vind dat echt moeilijk!

   Verwijderen
  3. Zie dat maar als een steentje in je schoen... ;)

   Verwijderen
 10. Mooi om jouw kant te lezen Peter! Ze zal nu wel wakker zijn...😂

  Respect voor jullie als gezin.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We moesten voor 10:00 ontbijten dus ergens een keer moet je dan ook wakker worden..

   Verwijderen
 11. Wat leuk om jouw kant van het verhaal te lezen. Ik moest wel lachen om jullie dialoog. Heel veel respect voor jullie samen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thnx! Soms gaat het gewoon even niet helemaal volgens het boekje...:)

   Verwijderen
 12. Leuk om ook jouw kant vh verhaalte lezen. Nu mijn mannetje nog zo ver krijgen om te bezuinigen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Inderdaad leuk om jou verhaal ook eens te lezen.
  Fijn dat je zo iets samen kunt doen.
  Ik moest lachen om het koffie verhaal.
  Mijn man zou zeggen bekijk het maar,ha,ha.
  Jullie zijn samen goed bezig ,heel knap hoor.
  Groetjes Jannie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zou ik eerst ook gezegd hebben denk ik...

   Verwijderen
 14. Mijn man is ook in de IT, hij is projectleider. Hij had dit kunnen schrijven�� inclusief de afbeelding uit Lean. Wij komen rond van 100 euro per week maar zijn ook met zijn zessen. Leuk om je verhaal te lezen! Groet Mirjam alias Vlierbloesem

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Bedankt voor je verhaal, vind het bedrag wat jullie per jaar kunnen besparen door deze levensstijl gigantisch. En volgens mij leveren jullie niets in qua levensvreugde en gezond eten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waardeer wat je hebt, zowel als waardeer wat anderen hebben en wat je ‘gelukkig allemaal niet hebt’. Nee hoor daar hebben nog geen consessies in hoeven doen...

   Verwijderen
 16. Mooi om te lezen. Goed bezig. Maar wat als je zo'n goed inkomen hebt dat je behoorlijk wat geld overhoudt per maand? Wij vinden het goed om ons geld verstandig investeren. We denken meer aan "meedelen aan anderen" en aan "goede doelen" dan aan besparen. Ik wordt eigenlijk een beetje verlegen van jullie blog.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er is zoveel stille rijkdom! We kunnen soms wel eens wat meer ons best doen om het leven van onze naaste leuker te maken...

   Verwijderen
 17. Toevallig heb ik gisteren onze financiën helemaal uitgespit. We deden het altijd wel aardig maar de laatste jaren gingen er een paar kinderen de deur uit en moest er bij hen flink verbouwd en geklust worden waar wij natuurlijk aan mee betaalden. Ook kwam er een andere auto, een nieuw bed, nieuwe wasmachine en droger, verbouwden we de bijkeuken en ga zo maar door...
  Langzamerhand zag ik de bodem van onze spaarrekening in zicht komen.
  Gisteren zocht ik dus alles uit en gisteravond zaten manlief en ik samen om de keukentafel. Er werd gebudgetteerd, er werden abonnementen opgezegd en er werd ruimte gezocht om de spaarrekening weer aan te vullen.
  We bepaalden een boodschappenbudget en dat wordt per week contant uit de muur gehaald. Pinpassen worden niet meer gebruikt, alleen bij de benzinepomp. Er wordt meer op de fiets gedaan om benzine- en parkeerkosten te besparen. Komende maand moeten we wel een keer naar familie 250 km bij ons vandaan dus extra benzinekosten heb ik al begroot...
  We gaan er weer flink tegenaan!
  Griet, Ikkelien

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed bezig! Misschien heb je intussentijd dingen verzameld die je niet (veel) meer gebruikt? Dan kun je daar het best zo snel mogelijk vanaf zien te raken en het omzetten in geld op de spaarrekening...

   Verwijderen
 18. ik lees het heel graag die blogs en haal er ook dingen uit die ik ook ga doen
  leuk om ook eens de andere kant te zien schrijven goed hoor
  ga vooral zo door

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hallo Peter en Adrianne
  Sinds een uur ben ik " lid" , kwam via de Stentor bij dit blog terecht. goed interview, mijn man is wel van het bezuinigen en wij kunnen dit ook als een malle als het nodig is. Afgelopen week had ik herfstvakantie en door de rust en stilte want in Zwolle gaat nu pas de vakantie van start was ik aan het nadenken over duurzaamheid , hoe gemakkelijk ik kleding koop die ik later weg doe, soms naar de kledingcontainer of naar instanties maar ook weggooi. Als ik naar het eten kijk eten we liever wat minder wat goed is dan veel en minder van kwaliteit. Sinds een paar maanden eten we minder vlees en wat we eten halen we bij een slager die zelf slacht in een dorp wat verder weg ligt, halen we brood bij een bakker die zelf echt bakt. we bestellen dan 6 broden zodat we maar eens in de zoveel weken er heen hoeven. Wat ik nog fijner hier aan vind is dat de slager en de bakker weten wie wij zijn, het voelt goed.
  Beiden liggen op de terug weg naar Zwolle dus dit scheelt ook nog eens benzine.
  Ik ga vandaag de broodpudding maken want ik heb nog oud brood liggen , eens kijken hoe verbaast die man van mij straks kijkt :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je kunt evt een reactie plaatsen met een foto op de FB pagina... Lekker hoor! Geniet ervan, fijn weekend!

   Verwijderen
 20. Leuk om het verhaal van Peter te lezen. Mag van mij wel vaker. Wie weet helpt het mijn man om ook enthousiast te worden in plaats van het raar te vinden...

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Vandaag weer genoten van jullie verhaal!
  Je moet wel discipline hebben om het vol te houden.
  Maar ik vind er veel bruikbare tips bij.
  Groeten Janna.

  BeantwoordenVerwijderen