Pagina's

donderdag 5 oktober 2017

Broek repareren - mooie ruildeal :)!

De buurvrouw stond voor de deur. 'Ik heb een leuk ruilklusje...' De vraag was of ik een gat in een broek wilde repareren en ik kreeg voor Christilène een jurkje met legging. Ik zei 'joh, ik wil gerust iets repareren, maar je hoeft echt niet persé iets mee te nemen hoor!' We helpen elkaar wel vaker over en weer, dus geen probleem. Maar dochterlief paste het set niet meer, dus Christilène werd verblijd... Ik ruil wel vaker. Allerlei tips gaf ik onder andere bij stap 5 van 7, als je het leuk vindt, kun je nog even teruglezen. 

Die was helemaal enthousiast erover natuurlijk, dat snappen jullie wel. Kijk dan hoe leuk:
Het is nog te groot, dus voor volgend seizoen geschikt. Met plezier leg ik het nog een seizoen weg, leuk om volgend jaar weer te zien als het uit de doos komt, thanks!!

En dan het gat, ik zal jullie proberen met behulp van foto's uit te leggen hoe ik het heb gedaan, wie weet heb je er iets aan...

Het gat zat net boven de broekzak. Nu hoefde dit niet onzichtbaar weggewerkt te worden, dus het is echt een simpele repareermanier. Ik heb geen naailes gehad, maar ik heb wel wat ideeën die ik met jullie deel:

Torn de zak een stukje los (moest hier wel, het gat viel tegen de zak aan, dus ik kon er anders onmogelijk bij: 

Aan de achterkant kun je van dat 'strijkspul' gebruiken, maar ik had het niet in huis, dus koos voor een stuk stevige stof (in mijn geval een restje van een oude spijkerbroek). Zoals je ziet speldde ik het met de goede kant aan de binnenkant en de binnenkant naar de buitenkant:

Dat deed ik omdat de binnenkant van m'n restje spijkerbroek lichtgrijs was, dus wel paste bij de buitenkant van de kapotte broek:

Eerst speldde ik het binnenin vast, daarna zette ik de spelden om. Ook de zak even vastzetten, zodat die niet tijdens het naaien terugflapt:

Eerst met een rechte stiksteek gewoon het stofje vaststikken. Daarna met een tricot-zigzagsteek (die zigzagsteek die per 3 steekjes een zigzag maakt) heen en weer een keer helemaal heen en een keer helemaal terug. Daarna de spijkerflap aan de binnenkant afgeknipt met een kartelstofschaar:


Zak weer erop stikken (heb ik met een 3-dubbele steek gedaan om een beetje het dikke stiksel na te maken. Ik had geen zwart dik garen op voorraad, eveneens geen naald die daarvoor geschikt was, maar zo ging het ook:

Het is inderdaad nog zichtbaar. Hoe kun je dat 'voorkomen'? Nou, eigenlijk bij zo'n groot gat simpelweg niet. Enige wat je dan kunt doen is 'verhullen'. Je kunt bijv. beide zakken los tornen en 'scheef' weer erop terugzetten. Dan lijkt het net alsof het zo hoort. Of het hoger zit een stukje leer als sierriempje eroverheen.

Bij kinderbroeken kun je soms een leuke applicatie kopen. Vaak geschikt om te strijken, maar er wordt ook wel geadviseerd om met textiellijm deze erop te lijmen of alsnog vast te stikken.

Verder zag ik laatst een leuk idee om van die suède repareer-stukjes voor op bijv. een elleboog sterren te knippen en deze op een legging te naaien. Geen idee of dat goed gaat in de was (omdat het 2 soorten stof zijn kan het misschien gaan rimpelen, omdat het ene harder krimpt dan het andere), maar het zag er erg leuk uit. 

Ik heb weer een heel stapeltje weggewerkt: 1 legging van mezelf, 2 leggings van Christilène, broek van de buuf, broek van Peter (zal ik later even de foto's van laten zien). Ik moet nog een jurk van Christilène en een rokje. Jurk is een hoop werk (onder de rits is de stof los, dus met de hand aan elkaar naaien, hmm dat stel ik steeds uit, ligt er al vanaf vroeg in de zomer...), rokje is alleen een naadje los, dus zo gebeurd. 

Kijk, zo ziet die jurk eruit...

En zo zou het moeten worden... Binnenkant is ook los, dus moet ik ook opnieuw vastmaken. Hele jurkje is gevoerd en het bovenlijfje is daarna vastgemaakt aan de rok, dus om het met de machine te doen, moet het hele jurkje losgetornd. Dan toch maar met de hand, maar om het netjes te krijgen wordt even prutsen:

Hebben jullie ook weleens een leuke 'ruil-deal' gedaan? Repareer je weleens kleding? Heb je ook weleens dat je een bepaald klusje maandenlang voor je uit schuift....?

12 opmerkingen:

  1. Ik herstel ook kledij. Ik herstel een kapotte jeans net als jij maar ik zou een beter passend kleur naaigaren gekozen hebben en dan zou je herstelling veel minder zichtbaar zijn. Om een jeans te herstellen, gebruik ik als bovendraad meestal 2 verschillende soorten blauw (afhankelijk van de kleur van de broek)en als het dan ook nog lukt om de stiksels in de lijnen van de vleug van de stof te leggen, dan valt een herstelling amper op.
    Ik repareer ook sokken. Voor mijn man en zoon koop ik altijd dezelfde sokken : zelfde kleur, zelfde breiwerk. Sokkenstopgaren is tegenwoordig moeilijk te vinden en vaak verkleurt het nog na het wassen zodat het gestopte gedeelte goed zichtbaar is. Als ik een sok heb die echt niet meer te herstellen is,hou ik die apart en trek het garen van het been af. Ik houd dat om dan een andere identieke sok mee te herstellen. Aangezien alle sokken van dezelfde kwaliteit zijn, is er geen kleurverschil, geen verschil in kwaliteit van het garen en zijn gestopte gedeeltes zo goed als niet te zien.
    Lakens verslijten altijd op de "ligplekken". Een versleten laken, scheur ik in twee, draai de gescheurde randen naar buiten toe, stik de twee niet versleten kanten terug aan elkaar en werk de zijkanten af. De middelste naad werk ik af met een platte naad. De versleten kanten komen nu volledig op de zijkant en onder te matras te liggen en het laken kan gerust nog een paar jaartjes verder gebruikt worden. Flanellen lakens die op de duur volledig versleten zijn, gebruik ik om aan bovenkant, onderkant en hoeken de goede stukken uit te halen. Ik maak daar lappen van van 32 op 32 cm, leg zo 2 lappen op elkaar en werk dat af met een overlocksteek. Ik heb dan gratis schotelvodden die nog een hele tijd kunnen gebruikt worden.
    Versleten handdoeken worden ofwel slabbetjes voor de kleinkinderen ofwel washandjes. liesbet

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ruilen doe ik eigenlijk nooit. Maar vaak geef ik wel spullen weg. En van diegene kreeg ik pas een hoed zie voor haar toch eigenlijk te groot was en pas 1 jaar oud was. Dus een soort late ruil. Ik probeer dingen altijd wel te maken. Behalve sokken die nemen we mee op vakantie en gooien ze dan na een dag dragen weg. dit doen we ook met kapotte shirts van mijn man(hemden) heb ik minder was bij thuiskomst.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Vanmorgen nog een kledingreparatieochtendje eerst de jas van oudste dochter er was een naadje losgegaan onder de oksel. Mijn dochter beweerde al dat ze een nieuwe jas nodig had omdat hij helemaal kapot was ��. Daarna de jas van de jongste (inmiddels al derdehands hihi)dochter daar zaten een aantal donkerblauwe sierknopen op maar die waren allemaal stuk op eraf. Ik heb ze vervangen Door vrolijke bloemetjesknopen. Ook meteen het ophanglusje gerepareerd. Zo kan het er weer even tegen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat leuk dat je elkaar zo kan helpen en blij maken. Lang niet alle buren gaan zo goed met elkaar om.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik repareer ook en ongeveer op dezelfde manier als jij. Op quiltles heb ik geleerd dat je, als je niet de juiste kleur garen hebt, het beste voor grijs kunt kiezen, omdat dit zich als het ware “aanpast” aan de kleur van de stof.
    Als ik geen lapje heb in een bijpassende kleur, zet ik er een stuk vilt achter. Dit heb ik in alle mogelijke kleuren dus dat lukt meestal wel.
    Zonen zijn inmiddels 20 plus maar komen geregeld vragen of ik een kapotte broek wil repareren.
    Groet, Ikkelien

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik ben ook net weer aan een stapeltje bezig. Partner draagt graag spijkerhemden en rechter elleboog gaat altijd het eerste kapot, daar zet ik dan een stuk op van een afgedankt spijkeroverhemd of spijkerbroek. Ik bewaar altijd stukjes van allerlei kleuren en materiaal ervoor.
    Vorige week ook kraag van overhemd gekeerd, eigenlijk zo gebeurt en dan kan hij er weer tijdje tegen.
    Ook aan een trui bezig daar zet ik vanbinnen een stuk flees op.
    En er liggen 4 sport BH's van zus gekregen, cup is prima maar omvang net iets te krap, dan ga ik van de oudste er stukjes tussen zetten zodat ik er 3 goede aan overhoud.
    Eigenlijk repareer ik meer dan dat ik nieuw maak.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Goed gelukt met de broek! Zo kan die er weer even tegen. Hindert niks dat het zichtbaar is je ziet toch van alles tegenwoordig,rafels zijn ook al mode ! Ik heb ook al heel wat broeken zo gerepareerd van de (klein)kinderen, best een werk maar geeft wel voldoening! groet, Lucie

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik heb op dit moment een hele uitsel stapel liggen. Je moet er echt even voor gaan zitten en dan valt het meestal wel mee, achteraf.
    Ik vind dat je de spijkerbroek netjes hebt gemaakt. Fijn voor de buurvrouw.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik probeer ook alles zelf te repareren. Ik stapel alles op tot het m'n mand uitvalt en dan moet ik echt een avond eraan gaan zitten! Dan heb ik toch mn machine op tafel met alle toebehoren en dan werk ik zo een stapeltje weg. lastige dingen zoals ritsen stel ik altijd uit... Die blijven vaak onder op de stapel liggen;-) Ik vind het wel leuk om te doen, maar gun me er vaak geen tijd voor. Ik deed ook wel eens met een vriendin afspreken en dan allebei een naaiklusje meenemen. Als je dan regelmatig afspreekt houd je de boel een beetje bij...

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hoi! Leuk dat je kleding repareert van de buren. Gebeurt hier ook vaak.
    Als tip om het krimpen tegen te gaan wel eens gehoord dat je de stoffen dan een nachtje in azijn moet zetten en daarna gewoon wassen. Dat doe ik ook vaak als ik twee soorten stof gebruik. En geen last van verschillen met krimpen. Maar of dat gewoon geluk is of aan het nachtje in de azijn ligt, dat weet ik niet zeker ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Repareren met de sashiko-techniek is makkelijk,leuk,(goedkoop) en met een prachtig resultaat.Als je de afbeeldingen van sashiko googled, vind je veel inspiratie en voorbeelden.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wat ik voor me uitschuif is elk herstelwerkje. Ik maak graag nieuw. Ik ontwerp graag voor de kinderen en ons zelf. Misschien kun je eens ruilen met iemand die jou naailes kan geven en voor wie jij dan iets anders doet??

    BeantwoordenVerwijderen