Pagina's

zaterdag 17 februari 2018

Boodschappen - week 7

Deze keer deed Peter boodschappen :)... Qua aardappels, groente en fruit: 5 kg aardappels, 1 pakket voor Thaise curry met 35% korting (1,2 kg groente), zuurkool, doperwten, sperziebonen en boerenkool en nog 2 kg mandarijnen, 7 bananen, 1 kg peren en 1 kg appels.

Verder: vermicelli, kaas, 2x roomboter, chocopasta, blikje ananas, 2 tubes tandpasta (aanbieding, 2 voor de prijs van 1, dus 1,85 voor 2 stuks), keukenpapier en toiletpapier (ajj, die bleek ik nog te hebben, balen, want we doen erg lang met een pak, dus voor komend jaar hebben we zat en waarschijnlijk nog langer), 2 pakken sap, 1 sinas, 1 lemon, 1 melk (zelf neem ik altijd de goedkope volle melk mee van onder de euro, dit pak was 1,09), 2 dozen soepstengels, een zak chips en koopzegels. Totaal: Iets meer dan 50 euro...

Ook voor de voorraad verzorgingsartikelen dus weer ruim ingeslagen, zonder dat was het 8,43 goedkoper. Officieel zit het tegenwoordig niet meer bij m'n budget in, maar voor nu laat ik het eronder vallen.  

Er wordt mij weleens gevraagd hoeveel groenten wij per keer eten. Dat is zo ontzettend wisselend, echt geen peil op te trekken... 

Even wat voorbeelden van achterliggende week...
Woensdag kregen we onverwachts visite, dus een extra eter erbij. Het pakket Thaise curry moest echt op, maar dat leek me weer wat krap met 3 volwassenen en 2 kinderen, dus ik deed er een pannetje aardappels en de zak doperwten bij. Ik maakte 6 vistoffees erbij en dus volgens recept een wok vol met de groenten:

Qua groenten dus een dikke 1,6 kg met elkaar. Van de currypasta en de rode puntpaprika/rode peper hebben we iets ingevroren. We zijn niet gewend om zo pittig te eten, dus om die reden vonden we 1/3 van de currypasta pittig genoeg. Het recept heb ik bewaard en ik maak het gewoon nog een keer met eigen groenten :)...
Donderdag aten we boerenkool. Met een pan aardappels en de diepvriesgroenten had ik genoeg aan hetgeen erin zat (ik meen ong. een pond?). 
Vrijdag zuurkool-ovenschotel. Een zakje van een pond is dan voor ons echt genoeg om precies de schotel op te krijgen in combinatie met de rest wat erin zit. Van de Thaise curry was nog een klein beetje over waarvan ik Peter vroeg 'wil je het alsjeblieft nog even opeten, anders moet het weg', maar als ik dat niet had gehad, hadden we het niet gemist.

In het algemeen proberen we porties afgepast te koken. Ik weet dat bijv. winterpeen of andere wortelsoorten erg geliefd zijn. Een kilo is zo op. Maar bijv. boerenkool is een pond genoeg voor een stamppot. Ik kan er een kilo in doen en minder aardappels, maar dat zien ze hier liever niet...

Hebben jullie dat ook? Dat het nogal verschillend is hoeveel je per groentesoort eet? Of weeg je echt dagelijks de aanbevolen hoeveelheid van zo'n 250 gram per persoon af?

15 opmerkingen:

  1. wij eten de hoeveelheid groenten niet in een keer. Bij het brood eten wij ook groente of lekker tussendoor. Het is ook niet zo dat wij elke dag 250 gram groenten eten. Ik vind dat best veel.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi,
    En jaar met een pak toiletpapier??? Ik vraag me toch af hoe jullie dat doen��
    Gr Heleen
    Ps leuke en leerzame blog!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kids en ik gebruiken op 1 toilet wasbare billendoekjes: aad-actief.blogspot.com/2017/09/recycleren-wasbare-billendoekjes.html Voor de toilet beneden hebben we gewoon toiletpapier. En boven hangt ook gewoon een rol, maar het gaat ontzettend langzaam ;)...

      Verwijderen
    2. Ik dacht ook al: dat is lang!
      Mij valt het altijd op, dat we met een verjaardag bv of als we mensen te eten hebben, het toiletpapier zo hard gaat... Soms staan ze gewoon in de rij.
      Dus wel knap, een pak per jaar!
      Wasbare billendoekjes is ook een idee, maar niks voor mij (ons ;))

      Verwijderen
    3. Rol plat slaan voor je deze ophangt; dan rolt het minder snel af.

      Verwijderen
  3. Met stamppotten halen wij ook nog steeds geen 250 gram groente per persoon, maar in de loop van jaren ben ik in verhouding wel gezondere stamppot (minder aardappels, meer groenten) gaan maken. Ik streef ernaar om de 250 gr. te halen, ook met bijv. een gerecht als macaroni -we eten ca. 600 gram macaroni met z'n 10'en, er gaat zo'n 2,5 kg groente door.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik dacht dat een zak boerenkool 300 gram bevat. Dat is ongeveer voor 1 kg aardappelen.
    Ik heb wel eens wat diepvries spinazie extra erbij gedaan, is lekker en mooi groen

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik vind 250 Gr. ook erg veel, wij redden het geen enkele dag
    😌

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik eet behoorlijk veel groenten, maar weeg het niet af als ik ga koken. Het is meer zo dat ik bv een zak wokgroenten neem en daar nog wat bij gooi dat op moet, bv een bakje champignons of wat rimpelige tomaten. Als avondeten wordt het vaak een wok vol groenten (bv oosterse groenten of ratatouilleachtig of chili sin carne) en daarbij soms een gekookt ei of gebakken tofu en soms wat zilvervliesrijst of krieltjes. De volgende dag eet ik dan de andere helft als lunch. Soep maak ik ook vaak: 1x koken en 3-4 keer van eten, ideaal. Als tussendoortje op m’n werk neem ik altijd een bakje rauwkost mee met bijvoorbeeld een mix van stukken bleekselderij, kerstomaatjes, komkommer, schijven winterpeen en repen paprika. Voor ‘noodgevallen’ heb ik altijd groenten in de diepvries zoals sperziebonen en doperwten. Er gaat dus heel wat groenten doorheen maar ik heb geen idee hoeveel gram of kilo :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Aardappelen weeg ik altijd per persoon af, groenten maak ik zo veel als mogelijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Een mooi lijstje!
    Je hebt weer prima ingeslagen. Ik zie dezelfde dingen terug die ik ook regelmatig koop, zoals soepstengels,zuurkool, bananen, diepvries sperziebonen en diepvries doppertjes en roomboter uit de aanbieding.

    Ik eet gemiddeld wel 250 gram groenten per dag, soms wat meer en soms wat minder.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Eet elke dag met twee personen minimaal een half pond per persoon en vaak wel meer. Koop alleen maar verse groente ga 1 keer in de week naar de markt.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hoi Adrianne,
    Hoe kan het dat je zolang met je wc-papier en keukenpapier doet? Je hebt toch een huishouden van 4 personen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kids en ik gebruiken op 1 toilet wasbare billendoekjes: aad-actief.blogspot.com/2017/09/recycleren-wasbare-billendoekjes.html Voor de toilet beneden hebben we gewoon toiletpapier. En boven hangt ook gewoon een rol, maar het gaat ontzettend langzaam ;)...

      Verwijderen
  11. hoi dames!
    een erg gezond en goedkoop product om aardappelen/paneermeel te vervangen is havermout ! vb:400g americain-natuur 100%rund=recht v/de boer+vleesbouillionblokje geplet+1ei+havermout+peper=hamburgers voor 4/p(2volw.+2kids)=3€ ook in mijn rijst-couscous-pasta-hamburgers(vegy)gaat er havermout en ook in stamppot ook maak ik van havermout-pap(restjes/ontbijt)pannekoekjes met havermout kun je ook erg lekkere koekjes maken (google es "hekseprotten"Danielle Houbrechts -recept)
    lieve groet Jezebelle
    PS groenten in soep tellen ook mee...
    en groenten kun je ook wokken (spruitjes met curry)of op brood (fetakaas-look-gebrande paprika's=mixen=broodbeleg)
    of worteljes-rauw-bereide/op zijn Grieks+harissa lekkere en goedkope snack hapje en kijk bij Annemiek van Deursen voor haar recept van pizza/bodem van bloemkool...

    BeantwoordenVerwijderen