Pagina's

donderdag 19 april 2018

Klusjesvrouw inhuren? Laat maar weten...

Schreef ik eerder bij het moestuinieren al dat ik denk dat veel dingen te leren zijn, ben ik afgelopen zaterdag over een grens heengegaan...

Ik klus heel wat af en waar andere dames leren haken of een breiworkshop volgen, vind ik het helemaal te gek om allerlei andere dingen te leren. Een beetje van de categorie wat anderen mannen-dingen noemen. Hé, zeg, we gaan niet discrimineren hè :P?? Laten we het erop houden dat ik nogal geëmancipeerd ben ;)...

Maargoed, toen ik met Peter trouwde had ik nog nooit geklust. Alleen geschilderd bij vrienden (enorme lappen plafondplaten besmeuren met latex, serieus dat kan iedereen...)

Ik vind het alleen zoooo leuk om nieuwe dingen te leren, dus ik leerde van alles van hem met z'n geduld om me iets uit te leggen, te stimuleren en te helpen:

- Boren en schroeven (dochterlief haar kamer heb ik grotendeels de gipsplaten zelf aan de muur geschroefd)
- Beitsen (typisch zoiets wat niets voorstelt, dus nu voor de 2e keer bezig met het beitsen van onze schuur)
- Zagen met de cirkelzaag (oei, even een drempeltje over, want Peters waarschuwing zit nog vers in m'n geheugen 'blijven opletten, want 1x mis en je vinger is eraf...' Inmiddels draai ik m'n hand er niet meer voor om)
- Knallen/schieten met zo'n spijkerpistool (voor de buurvrouwen die meelezen, haha weet je het nog vorig jaar ;)... En voor degenen die het niet weten: Met bijna 30 graden op blote voeten op het schuurdak knetterde ik die daklatten erop. Een buurvrouw keek me hoofdschuddend aan 'Adrian, jij wordt ook echt zo'n bouwvrouw hè...?' En de heren waarschuwde me keer op keer 'kijk uit, straks schiet je in je voeten'. Peter heeft me 100x gewaarschuwd dat ik goede schoenen aan moest doen, maar ik houd niet van schoenen... 15 graden of hoger? Slippers of blote voeten...
- Ehm... wat niet eigenlijk? Inmiddels heb ik al zoveel dingen geleerd, ik houd ervan...

1 ding heb ik me nooit aan gewaagd: Elektriciteit. Peter is hier goed in, dus zodoende laat ik het graag aan hem over, omdat hij echt weet waar hij mee bezig is.

Zaterdag gingen we naar familie, daar waren ze aan de klus geslagen en was een deel van de elektra vervangen. Stroom was eraf, Peter had alles gecontroleerd en alle stopcontacten moesten gemonteerd worden. Een heleboel... We waren samen en ik keek eens over zijn schouder mee. Dat zag er niet heel ingewikkeld uit. Voorzichtig vroeg ik 'denk je dat ik dat ook kan leren?' 'Ja natuurlijk, dit stelt niets voor, alleen jij zegt altijd dat je niks met elektra wil...' 'Ja klopt, maar er staat écht niks op toch?' *raakt stroomdraad aan* 'Nee, écht niet...' 

OK, daar kwam de les... 'bRRRRRRuin is RRRRRechts, bLLLLLLauw is links en de andere in het midden en klaar...' Kniptang erbij en gaan... 

Neee, dit geloof je toch zeker zelf niet... Maar het is echt zo ;)...

De eerste was nog prutsen en 5x onzeker vragen 'doe ik het wel goed?' maar al snel had ik de slag te pakken en gingen ze steeds makkelijker erop. 

Ik had geen kluskleren aan, want ik wist dat hij met elektra bezig ging (dus dan kan ik toch niks doen dacht ik...) 

Even een kroonsteen erop zetten. Peter maakt het deze week verder af. Nu begint het ingewikkeld te worden ;)...

Voor de zekerheid: Don't try this at home... Ga ab-so-luut niet zelf 'knooien' met elektra als je er geen verstand van hebt. Zelf zou ik dit echt niet hebben aangedurfd zonder Peters kennis en controle binnen een paar meter afstand (hij heeft alle stopcontacten voordat ze erop gingen gecontroleerd en alles was gelukkig goed). 
Een keer mis schilderen is pech gehad, maar een foutje maken met elektra kan verstrekkende gevolgen hebben... Peter gaat alle dimmers enzo erop maken, verdere aansluitingen afmaken, enz. Daar kan hij mij niet bij gebruiken en ga ik ook niet doen, want daar heb je veel meer specialistische kennis voor nodig... En w.b. het inhuren: Nou, nee, dat durf ik niet bij anderen hoor ;)... 

Wél weet ik nu het verschil tussen 3-, 5- en 8-voudige lasdoppen (handig als je de taak van 'aangever' toebedeeld krijgt ;))...

Heb jij iemand in je omgeving (man/vader/broer/o.i.d.) waar je weleens een 'mannen-klus' van hebt geleerd? Of lezen er mannen mee die weleens een 'vrouwen-klus' hebben geklaard? Of ben jij een mva'tje? Mannetje van alles of mevrouwtje van alles ;)?

21 opmerkingen:

 1. Haha ik lig hier in n deuk. Alle genoemde klussen, muv de cirkelzaag heb ik mijn vriend geleerd. En bij WC dozen (wandcontactdoos) verkeerd plaatsen kan er echt weinig misgaan (in nederland). Als je de kleuren omdraait (zwart gaat vaak goed he ih midden) en je zet de stroom er weer op knalt de stop eruit. Niet de bedoeling en beter dat t niet gebeurd maar geen drama.
  Ik denk dat vrouwen dit "mannendingen" maken en (de meeste) mannen laten zich dit graag aanleunen. Wel goed dat je het doet!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Onze dochter heeft na haar echtscheiding het huis ingekocht en bijna volledig zelf gerenoveerd : strippen tot op de buitenmuren, muren uitbreken, muren metsen, vloer leggen, parket leggen,zelfs het leggen van elektriciteit, waterleiding en chauffagebuizen heeft ze zelf gedaan.....Ze heeft twee universitaire diploma's en werkt aan de universiteit maar is zéééééééééééér handig, zéééééééér leergierig en heeft het lef om "eraan te beginnen" (zoals ze zelf zegt) Tja, ik ben terecht trots op mijn handige dochter die al die verbouwingen zo goed als zelf gedaan heeft, fulltime werkt en als alleenstaande een huishouden met drie kleine kindjes rechthoudt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel lang geleden toen Eneco, nog een gemeentelijk energie bedrijf was, volgde ik daar een cursus.
  Kroos teentje, lamp met fitting, hotelschakelaar (bij de trap) enz. Toen moest ik daarna een lampje verwisselen in de badkamer thuis. Kreeg ik de lampenkap, die bol er niet vanaf.


  Sinds die tijd heb ik twee linkerhanden.

  Succes met klussen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Haha, het zou allemaal geen verschil moeten maken hè?! Maar ik houd er ook wel van. Heb ook wel eens zo'n stopcontact aangesloten.
  Maar mijn hoogtepunt was toch wel dat ik heb geleerd hoe ik autobanden kon balanceren. Toen er door vrienden aan onze rally-auto werd gesleuteld, wilde ik ook wat te doen hebben (koppeling vervangen ging wat te ver voor me ;-)). Iemand die monteur is heeft uitgelegd hoe ik autobanden kon balanceren en ik heb meteen een hele stapel gedaan.
  O, en toen mijn man en ik onze eerste auto kochten, een oud eendje, zijn we op cursus gegaan. Daar leerde ik kleppen stellen, bougies vervangen ed :-).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met auto's heb ik dan weer helemaal niks. Zelfs aan tanken heb ik een hekel ;)... Wellicht laat ik over 2 jaar op m'n blog zie hoe ik een lekke band vervang ;)

   Verwijderen
 5. Is Peter ook in te huren? We zoeken nog voor af en toe een paar uur iemand die kan helpen, partner kan het zelf maar als er veel door het hele huis moet worden gedaan en de kast moet worden vernieuwd is dat met 2 handiger.
  Maar ik denk dat jullie te ver van Zeeland wonen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wie weet voor een weekje vakantie :P... Zonder dollen; wij wonen op de Veluwe, dus Zeeland is wel ver ja ;)...

   Verwijderen
 6. Ik doe alles zelf, behalve het onderhoud van de auto. Mijn man is automonteur, dus logischerwijs heb ik dat altijd aan hem overgelaten. Verder doe en kan ik alles qua klussen. Ik werk in een bouwmarkt, daar doe je trainingen en gelukkig is het niet meer zo dat de vrouwen dan de gordijn-cursus en de mannen de electra-cursus volgen. Mijn laatste cursus ging over water- en gasleidingen.
  Ik moet eerlijk zeggen dat ik me vaak stoor aan vrouwelijke klanten, die bij een emmertje verf van 2,5 liter al zuchten dat manlief dat maar op de lopende band moet zetten want dat is te zwaar voor ze! Maar blijkbaar zijn er nog altijd vrouwen (ook twintigers hoor) die zichzelf graag afhankelijk maken van hun man.
  Maar dat geldt ook nog altijd andersom, veel mannen kunnen nog geen ei bakken. Mijn man woonde al op zichzelf toen ik hem leerde kennen, dus het huishouden heb ik hem niet hoeven leren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Peter kan beter koken dan ik ;)... Ik doe het niet eens om onafhankelijk te worden, maar ik vind het echt heel leuk om te helpen :)... Leuk zo'n cursus over water- en gasleidingen :)!

   Verwijderen
 7. Tof!! Zie zo vaak leuke dingen die je doet. Ik hou ervan. Zelf probeer ik van alles maar elektra nog steeds aan manlief overgelaten. Wie weet ooit.
  Groeten van Femminde

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Niet te geloven wat ik allemaal lees!
  Jammer dat je niet in de buurt woont.
  Dan kon je wat bijverdienen bij mij!
  Ha,ha zou willen dat ik dit ook kan.
  Groetjes Jannie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik doe bijna alles zelf, behalve de auto.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Oh wat leuk! Knap hoor. Ik las bij melissa dat je ook gratis workshops hebt om iets zelf in huis te maken bij de hornbach geloof ik. Mijn broer had het laatst ook al over die (gratis) workshops. Dus ik ga er eens naar kijken, dat lijkt me ook wel wat. Meer zelf in huis klussen is hier ook het streven. Leuk als je dat zelf kan.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Na mijn scheiding wel een aantal dingen geleerd, want niet meer zo maar een man in huis die wat doen kan en ik heb een hekel aan vragen en dan wachten tot iemand tijd heeft. Dat klussen nog steeds vaak aan mannen toebedacht word bleek wel toen ik een paar jaar geleden een schroef/boormachine ging kopen en bij de kassa vroeg of hij allebei kon, schroeven en boren. Ja, je wilt toch wel het goede apparaat kopen voor degene die er mee moet werken zei de cassiere oh maar ik ga hem gewoon zelf gebruiken hoor was mijn antwoord of mag dat niet? Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Grietje Margreet Blok19 april 2018 om 20:47

  Haha, klinkt goed allemaal. Ik houd ook van klussen, maar dingen waarvan ik weet dat iemand anders ze goed kan laat ik graag aan diegene over. Laat mijn paps nou heel goed zijn met electra, bij ons moesten ook alle stopcontacten vervangen worden en dat waren er veeeeeeeeeel. Schilderen vind ik heerlijk, en ik heb alle plinten in verstek gezaagd op de onderste twee verdiepingen... dat was een pittig klusje, maar wel heel leuk. De buurman man lachen toen hij mij dagen zag sjouwen met plinten door de tuin om in de schuur te verzagen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat ben je handig!
  Mijn alleenstaande moeder wilde dat haar kinderen zich praktisch kunnen redden. Dus mijn broer leerde ook koken en ik klussen. Best handig als je zelf een klusje op kan knappen en niet voor elk wissewasje iemand hoeft te vragen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Electra, daar draai ik mijn hand dan weer niet voor om - moest altijd alles zelf doen. Haken wil ik wel heel graag leren! ;-) Zagen en boren kan ik inmiddels een beetje - gewoon doen, als het kan. Verven en schilderen kan ik natuurlijk, maar die cirkelzaag: daar heb ik me nooit aan gewaagd. Praxis en Karwei hebben soms kluscursussen, of een workshop iets maken, waar je dan weer iets van leert. En verder is een Repair Café altijd goed: als het goed is leer je daar kleine dingen repareren, onder begeleiding!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Gaaf hoor! Ik maak voor in huis allerlei dingen van oude pallets: een schoenenrek, een mokkenrek en een wandbord voor boven het bed.Ik verf ze dan ook in de juiste kleur Echt heel leuk om te doen!
  Ook heb ik mijn eetkamerstoelen een keer opnieuw bekleed. Stelt ook niet veel voor als je een nietpistool hebt.

  BeantwoordenVerwijderen