Pagina's

woensdag 23 januari 2019

Tutorial - Draagdoek tricot zelf maken - recycleren

Toen Christilène klein was leenden we een tricot-slen van een vriendin. Uren heeft ze bij Peter in de doek gezeten, want ze vond het heerlijk. Zelf kon ik niet dragen doordat ik erg verzwakt was in mijn zwangerschap en teveel bekkenklachten had. 1x heeft Peter haar in de doek bij mij gedaan, maar dat was voor de foto. Jochanan vond het daarentegen helemaal niks. Hij spartelde net zolang tot hij eruit was. Toen hij wat ouder was en met z'n snoetje voorwaarts 'geknoopt' kon worden, vond hij het wel goed. Ook toen was dragen voor mij geen optie, hij was echt te zwaar daarvoor.

Nu merkte ik dat Bertian het heerlijk vind om tegen me aan te liggen, dus ik wilde weer de tricot-slen lenen, maar nieuw zag ik ze staan voor 70 euro. Ik houd natuurlijk van 2ehands, dat scheelt weer grondstoffen, dus op Marktplaats zag ik er heel erg veel voorbij komen voor 10-15 euro. Ik reageerde op een advertentie en pas daarna dacht ik aan een grote wikkeljurk/rok die ik nog moest hebben in mijn stoffenbak. Zodra er even een paar minuutjes ruimte was keek ik snel en jawel; daar was de beoogde lap...


Ik had geen voorbeeld en geen laptop bij de hand, dus op gevoel en op basis van het beeld dat ik nog had van de vorige keren, bedacht ik een plan. Dat plan zag er zo uit:1x de rechte lap van 60 eraf geknipt, daarna scheef van 30 naar 60 gelegd, Peter heeft even de centimeter vastgehouden en daar heb ik langsgeknipt. Je kunt ook even iets zwaars erop zetten ofzo:

Zo zag het eruit. De hele lap paste natuurlijk niet op de foto, dus even wat dubbelgevouwen in het midden. Natuurlijk heb ik 1 kant even wat af moeten knippen omdat het anders 'scheef' zat, maar zo paste het mooi recht erop. Ik heb de 2 schuine flappen aan het midden vastgemaakt, gewoon de 60 op de 60 zegmaar. Gewoon met de 4-draads lock. Daarna de hele rand gelockt...

En klaar:


Meneertje vindt het heeeeerlijk en slaapt er lekker in. Ik ben een dankbare mama dat ik nu kan dragen. Niet hele dagen en kilometers, zo eerlijk moet ik zijn. Maar gewoon lekker praktisch als ik even de tafel wil dekken, een was wil ophangen of als hij onrustig is. Ideaal :)!

Kijk dan; even de doek opengevouwen, kunnen jullie zien hoe lekker hij ligt ;)...

En nu dus voor 0 euro klaar en mooi hergebruik van stof :). 

Zelf ben ik niet zo groot, dus een lengte van 4,5 meter is voor mij prima qua omknopen, ik heb daar voldoende aan. Voor wat bredere of grotere personen zal de originele lengte van iets meer dan 5,5 meter beter passen. 

Mijn eigen tricot lap is niet zo dik als het origineel, dus zal niet geschikt zijn voor dragen tot een kilo of 10, maar de praktijk is dat ik al dankbaar mag zijn wanneer ik de eerste maanden mag dragen en dat hij maar klein was bij de geboorte. Ik kan echt niet 9-10 kg meenemen, dus voor mij is dit een superoplossing :).

Ik zal later nog even wat foto's maken bij daglicht van de babydekentjes die ik zelf heb gemaakt... En ik ga nog proberen zelf wasbare zoogcompressen te maken. Ik heb de naaimachine stiekem wel een beetje gemist ;)... Het valt wel een beetje tegen hoe weinig tijd ik ervoor heb, ondanks dat Peter nog vrij is tot en met eind januari. Ik ben gewoon erg moe, dus slaap iedere morgen nog lang of in de middag een poosje. In de ochtend hebben we visite of doe ik wat huishoudelijke dingen en in de avond is Bertian vaak onrustig, wil hij veel drinken of hebben we visite.
Geeft niet, ik kijk wat er kan en ben blij dat het zo goed gaat :)...

Heb jij weleens stoffen hergebruikt voor iets?

19 opmerkingen:

 1. Wat een goed idee. En leuk die foto´s van jou en de kleine. Fijn dat het zo goed gaat. Een vriendin van mij kan goed naaien. Zij gaat uit een grote wikkelrok voor mij een jurk maken. Ik vond de stof te stug (dik katoen) voor een rok. Een jurk daarentegen...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb diverse keren kleding gekocht in de kringloopwinkel omdat ik de stof en het patroon zo mooi vond en van een rok een topje gemaakt en een lange jurk delen gebruikt samen met andere resten voor een andere jurk

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hou er rekening mee dat de draagdoeken uit 1 stuk gemaakt zijn. Nu heb je meerdere naden en is het niet zo sterk voor alle kracht die er op komt als je goed knoopt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je kan versterkte naden gebruiken waardoor die zeker sterk genoeg zijn om voldoende gewicht en traktie te verdragen

   Verwijderen
 4. Wat leuk! Hij ligt er heerlijk bij zo...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een lief, vol toetje heeft Bertian al! Ik ben uit de tijd dat de babybag in de mode was. Daar droeg ik de kinderen in tot ze een jaar waren en er alweer een dikke buik onder zat ;-). Als ik die band eenmaal goed over mijn schouder had, kon ik het gewicht goed hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wasbare zoogcompressen heb ik nog wel liggen van hennepfleece. Mocht je interesse hebben laat maar weten

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Uit afgedankte katoenen overhemden van man en zoon kan ik een keukenschortje voor mij halen. Ik heb er al een hele collectie op voorhand gemaakt tegen dat ik te oud ben om te naaien met de naaimachine maar toch nog schorten nodig heb. Voordeel is dat ik nogal smal ben dus met de stof van een overhemd voldoende stof heb voor een schortje. Kleed verbouwen tot rok heb ik ook al meermaals gedaan.Van gevonden kapotte paraplu's maakte ik van die klein opvouwbare boodschappentasjes.T shirts uit de kringloopwinkel die ik mooi vind maar die te groot zijn, verbouw ik tot een veel kleinere maat.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mijn schoonmoeder heeft ook een doek voor mij gemaakt van stof die ze nog had liggen. Helaas vond mijn kind er niks aan, dus ik heb hem maar een paar keer gebruikt.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mocht je een echte doek willen heb ik een Nona liggen die je mag lenen..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lief van je, dank voor het aanbod. Bij het plaatsen van de blog kwam Peter onverwachts op de route langs de tricot-slen dus die is inmiddels in huis :)...

   Verwijderen
  2. De nona kan je gebruiken totdat ze een jaar of 7 zijn en verdeeld het gewicht goed, het is dan ook katoen dus mocht je hem ooit willen lenen aanbod blijft staan 😁

   Verwijderen
  3. Heel lief van je. Ik zal Peter voor de zekerheid nog even vragen, maar zelf kan ik hen niet dragen tot die leeftijd. Tricot-slen is officieel tot 15 kg geloof ik, maar zelfs Jochanan is met z'n 2 jaar al veel te zwaar voor mij. Even op de stoel of eraf of in de autostoel doe ik zelfs al niet meer, hij loopt altijd zelf (behalve toen met z'n gipsbeen).
   Doordat ik zelf niet zo ver kan lopen vanwege m'n bekken maken we nooit lange wandelingen, dus is het altijd wel behapbaar voor de kids zodra ze uit de kinderwagen zijn. Of op papa's schouders een stukje uitrusten ;)...

   Verwijderen
 10. Qua veiligheid zijn die naden in een draagdoek een no go!!!
  En lees ik daar naar voren knopen? Klinkt leuk voor je kindje alsof die de hele tijd in een parachute hangt :-(
  Recycleren is fijn, kan heel leuk zijn voor kleertjes en andere dingen, en doe ik zelf ook vaak, maar niet bij dingen waar de veiligheid van mijn kind vanaf hangt. Maar verder is het fantastisch dat je nu ook zelf kan dragen en geniet ervan!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. W.b. naar voren knopen; zoals ik schrijf kon ik hem toen niet dragen, omdat hij al te zwaar was. Dit heb ik dus een paar keer gedaan om even de handen vrij te hebben bijv. eind van de middag als hij het zat was en ik nog even een was wilde opvouwen ofzo. Dan zat ik gewoon met hem op schoot.

   Ondanks dat Bertian nog nu nog klein is en ik blij ben dat ik hem kan dragen lukt dit me zegmaar 10 minuten per dag, hooguit een kwartier en dan vaak nog in porties. En daar geniet ik zeker van ;)...

   Verwijderen
 11. Wat slim en leuk gedaan die draagdoek! Zeker als ze zo klein zijn als Bertian een uitkomst met was ophangen etc. Mijn officiële tricot slen ging mee tot een maand of 5, daarna waren ze te beweeglijk. Nu heb ik een Mei Tai en een Ringsling. De jongste is 1,5 en die draag ik nog regelmatig. Zolang je ze ook stukken op de arm tilt is dragen comfortabeler ��
  Een Mei Tai en Ringsling zijn volgens mij ook wel zelf te maken, via Google kom je vast een eind ��

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Oei, dit is iets wat ik je als draagconsulent af wil raden. Een draagdoek bestaat voor de veiligheid altijd uit 1 stuk. Naden zijn onveilig omdat je daar altijd het risico op scheuren hebt. Daarnaast is het belangrijk dat de randen niet rollen en dat de doek sterk genoeg is om je kindje voldoende steun te geven. Zo niet zakt je kindje in en kan in serieuze ademhalingsproblemen komen.
  Er is een hele goede 2e hands markt op Facebook voor draagdoeken. Daar koop je een rekbare doek tussen de 20 en 50 euro.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inmiddels is - met het verschijnen van de blog - ook de tricot-slen (een heuse officiële ;)) in huis gekomen, omdat Peter er vanuit z'n middag werken langsreed. Ik zag online dat er zelfs workshops draagdoeken maken aangeboden werden met naad. Zelf wilde ik de naad niet in het midden, omdat het dan precies uitkomt op de rug, voor m'n idee de kwetsbaarste plaats, vandaar op deze manier gedaan. De randen rollen niet en de doek gebruik ik dusdanig kort dat voor zakken geen tijd is. Ik kan helaas niet bijv. een uur dragen, dus als ik hem 10 minuten kan dragen voel ik me al gelukkig :). Om die reden kan ik niet beoordelen of hij zou zakken na bijv. langere tijd dragen.

   Leuk trouwens dat je draagconsulent bent :).

   Verwijderen
 13. Ik houd van duurzaamheid en recyclen, maar op deze manier een draagdoek maken is echt niet veilig. Je hebt meerdere naden, die ook nog eens alleen gelockt zijn. Een draagdoek is niet voor niets altijd uit 1 stuk geweven. Op de tweedehands markt kosten de tricot doeken echt heel weinig, dit is niet duurzaam maar gewoon een beetje dom...

  BeantwoordenVerwijderen