Pagina's

donderdag 24 januari 2019

12 of 13 jaar - Werken en geld verdienen...

Er werd geklopt aan de deur. Een jongen uit de buurt vroeg 'Goedemiddag, mag ik voor u het pad sneeuwvrij maken voor 50 eurocent?' Peter heeft zo'n goede metalen sneeuwschuiver en schuift altijd ons pad en soms een stuk van de straat of even het pad van de buurman, dus noodzakelijk was het allerminst, want hij kon het makkelijk zelf. Maar dit aanbod sloegen we bewust niet af. Hoe leuk is het als je op die leeftijd ervoor kiest om niet achter de televisie, computer, smartphone o.i.d. te gaan zitten, maar heerlijk naar buiten te gaan in een poging een zakcentje te verdienen?

Eerlijk is eerlijk; hij had op de bank kunnen gaan hangen zoals het een jongere betaamt ;). Nonchalant met een zak chips, glas frisdrank, film aan en  zitten maar. Maar nee hoor, hij nam initiatief, pakte de bezem, warme jas en handschoenen en vegen maar.
Ik vroeg hem 'en heb je al wat verdiend?' Blij zei hij 'ja!' Ik werd gewoon blij van hem en zei dat hij maar even moest aankloppen als hij klaar was, dan zou ik even chocolademelk warmen.

Tegen de tijd dat hij zijn chocolademelk op had en ik hem nog wat tips gaf waar hij het in de buurt nog meer kon proberen, was ons pad al weer aardig wit, omdat het nog steeds sneeuwde, maar dat deerde niet. Er viel uiteindelijk wel 10-12 cm! Het ging om het idee dat hij met een positieve instelling zelf het initiatief nam en kansen zag om ondanks zijn jonge leeftijd toch een centje bij te verdienen. Als 12-jarige mag je bijna nog nergens werken, als 13-jarige mag je een klein beetje meer.Ondanks dat onze kinderen nog maar klein zijn, hoop ik stiekem dat ze ook een keer zoiets gaan doen :)... Voor oudere of hulpbehoevende mensen veeg je natuurlijk gratis het pad, geen moeite. Bij anderen mag je gewoon aanbellen en beleefd vragen of je mag vegen voor 50 cent ;)... Natuurlijk moet het geen wildgroei worden in je wijk waarbij tientallen jongeren maandelijks komen vragen voor klusjes.

En nog zo'n leuk voorbeeld van 'de jeugd van tegenwoordig': In de wachtkamer van het ziekenhuis gisteren zaten 2 jonge meiden. Jaar of 14 schat ik. Gewapend met een reclameblokje en een pen zaten ze samen spelletjes te doen. Boter, kaas en eieren, woordspelletjes, zulke dingen. Ik genoot in eerste instantie in stilte van hen. Wat heerlijk om te kijken naar 2 meiden die heerlijk samen zitten te kwebbelen, ondertussen hun hersenen laten kraken over welk woord de ander voor hen in petto heeft. 'Het is toch wel Nederlands hè, niet Frans ofzo?' 'Nee, het is echt een Nederlands woord...' Ik kon het uiteindelijk niet laten om toch te zeggen hoe leuk ik het vond dat ze bezig waren met z'n tweeën in plaats van allebei apart op een smartphone :)...

Waarom zaten we in het ziekenhuis? Nou, gistermorgen toch maar naar de huisarts omdat Jochanan na een kleine val de middag ervoor toch last bleef houden van zijn hand/arm en klaagde over pijn. De huisarts vermoedde een breuk, dus door naar het ziekenhuis en ja inderdaad dat bleek hij te hebben. En jawel toch weer gips... Dusss, daar liep onze brokkenpiloot weer. Nog enigszins waggelt hij omdat zijn gips er net 4 weken af is en nu dus z'n onderarm in het gips met zo'n mini-mitella

Worden jullie ook blij van jongeren die dit soort initiatieven nemen om geld te verdienen :)?

16 opmerkingen:

 1. Ah wat sneu. Beterschap!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Sterkte met en voor de brokkenpiloot.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Toen ik net hier woonde belde er een jongen aan met een bolderkar vol appels, of ik appels wilde. Vond ik leuk, dus ik kocht wat appels. Bleek een buurjongen, met appels van onze gezamenlijke appelboom. Maar goed, dat initiatief nemen waardeer ik dan wel weer.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik moet echt lachen, geweldig toch zoiets ;). Betalen voor je eigen appels :). En er dan gewoon van genieten zonder kwaad richting de buurjongen te stappen, I love it :)!

   Verwijderen
 4. Idd, wat leuk, iemand die de sneeuw voor je ruimt. En ach.... dat arme kind, nu alweer in het gips.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heeft je zoontje onlangs niet één of andere breuk aan zijn beentje opgelopen ? Nu breuk onderarm..... Is hij al getest op osteogenesis imperfecta want hij loopt precies nogal makkelijk botbreuken op. In elk geval een spoedig herstel toegewenst voor 't ventje.... liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor het meedenken! Ik heb het even opgezocht, maar in geen van de punten herken ik hem gelukkig. De vorige breuk was pech, kon hij niks aan doen, vermoedelijk onder de voet gelopen door een volwassene. Deze keer een torus fractuur, veel voorkomend bij kinderen op die leeftijd dus niet iets waar alarmbellen van gingen rinkelen.
   Hopelijk blijft het bij deze 2x :)...

   Verwijderen
  2. Mijn dochtertje van 3 had ook twee keer gewoon pech volgens de huisarts. Maar blijkt nu toch Osteoporose te hebben. Wees alert, zeker in zo'n korte tijd!

   Verwijderen
  3. Dank voor je reactie, we houden het vanzelfsprekend in de gaten :)!

   Verwijderen
 6. Echt genieten ja...een klusje voor een zakcentje!!

  Heeft Jochanan last van te soepele gewrichtsbanden/ pezen - hypermobiel?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, die indruk heb ik niet. Ik denk dat hij 'last' heeft van 'ik ben 2, jongen, niet voorzichtig, zie nergens gevaar, pechvogel' of een combinatie van die dingen ;)...

   Verwijderen
 7. Ja, mooi zulke initiatieven! Heb overigens zelf altijd mijn geld verdiend met kranten lopen enzo, nooit zakgeld gehad... En och, dat arme mannetje van jullie!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ach arm brokkenpilootje...
  Sterkte met hem.

  En ja ik hou wel van kinderen met eigen initiatief.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ja, absoluut! Ik vind dit een mooi initiatief. En hij helpt er nog mensen mee ook.

  nicole@huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Kraamverzorgster op de veluwe25 januari 2019 om 13:33

  Beterschap met je zoon! Wat sneu voor hem. Gelukkig heeft hij nu een heel lief broertje die hij misschien wel lekker kan knuffelen :) sterkte met alles. En wat een practig initiatief om zo geld te verdienen van deze jongen!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ja hoor dat vind ik heel fijn !!
  Leuk dat jij de jongen stimuleerde.
  Zo leren ze ook weer wat van ons.
  Groetjes Jannie

  BeantwoordenVerwijderen