Pagina's

dinsdag 12 maart 2019

Recept - Bierbrood

Het beloofde recept van bierbrood. Om eerlijk te zijn had ik er weleens over gelezen, maar nog nooit gemaakt. Totdat we in Peters kerstpakket een pakket kregen om zelf bierbrood te maken. Er zaten 2 biertjes bij en er was er 1 opgegaan bij het eerste brood. Nu fabriceerde Peter zelf een brood en schreef gelukkig op wat hij er allemaal in deed, dus ik deel het graag met jullie...


- 300 gram volkoren meel
- 330 ml. speciaal bier
- 1 eetlepel kruidenmix (bijv. Provencaalse kruiden)
- 5 gram droge gist
- 1 eetlepel groene pesto
- 1 eetlepel rode pesto
- 1 roggebroodje
- 50 gram havermoutvlokken (en 2 eetlepels voor garnering)
- 50 gram krenten (kun je weglaten)


Weeg alle ingrediënten af (verkruimel het roggebroodje):

Kneed de ingrediënten (zelf gebruik ik de broodbakmachine daarvoor, maar je kunt ook met de hand kneden; ongeveer 20 minuten).

Laat het brood rijzen (ongeveer 45-60 minuten). Doe het in een bakvorm of ovenschaal (op dat moment zelf kon ik ner-gens mijn vorm van zo'n 24 cm vinden. Dus bij gebrek daaraan fabriceerde Peter een kleinere vorm (anders heb je zo'n laag/plat brood):


Brood erin, beetje nat maken bovenop en havermoutvlokken erop:

Nog even laten rijzen en dan in de oven voor zo'n 40 minuten op 200 graden:

Eet smakelijk :)!

We hebben er heerlijk hartig beleg op gedaan. (Oude) kaas, kruidenboter, kruidenroomkaas, enz. 

We hebben genoten en de kinderen ook. In een mum van tijd was het op...

Hoe het afgekoeld smaakt kan ik helaas niet zeggen, het was al op voordat het afgekoeld was ;). Warm is het (door het roggebrood) ietwat klef, wat wij juist ontzettend lekker vonden. Wanneer je juist van droog brood houdt, kun je die beter weglaten en het iets minder vochtig maken.

Voor mijn gewone broden gebruik ik niets in de bakvormen. geen bakpapier, geen boter, bakspray, o.i.d. Voor 'vreemde' broden gebruik ik wel altijd iets, omdat ik niet weet hoe plakkerig ze zijn met het bakken. In de meeste gevallen geen overbodige luxe door alle extra ingrediënten.

Meer broodrecepten?

Boeken die je echt moet lenen bij de bieb (als je wilt leren broodbakken of meer recepten zoekt):

We verzinnen steeds meer, proberen van alles en de ene keer lukt het beter dan de andere keer. Ik ben niet zo precies als in de boeken met die percentages van vocht enzo. Meestal lukt het wel, maar niet altijd :). 

Peter had laatst 1 brood dat we beiden niet zo lekker vonden, maar we konden het prima opeten. Zelf ben ik alles al een keer vergeten, dus we hebben een keer een zoutloos brood gegeten (mmm, niet lekker), vetloos brood (ging prima) en een gistloos brood (ehm, die ging naar de vogels, dat was een steen...). Haha, meel en water kun je niet vergeten ;)... Oja, ik heb 1x gedacht 'hup water erin', maar dat bleek ik al gedaan te hebben. Wat extra meel toegevoegd, maar heel lekker was dat brood vervolgens ook niet... Dus wees gerustgesteld; hier mislukt ook weleens wat, maarja die recepten kan ik beter niet met jullie delen natuurlijk :)... 

Bak jij weleens zelf 'speciaal' brood?

2 opmerkingen:

  1. Ik varieer vaak in de vormen, een rond brood, een rond brood kruislings insnijden op de bovenkant, een gevlochten brood(challah, sabbatbrood), een gevlochten kaneelbrood(van youtube en google geleerd),een kerstboomvormig brood van bolletjes. En steeds met mijn ene lekkere recept van brood. Daarnaast maak ik al jaren mijn kerststol en paasstol zelf,ook het spijs.
    Groet Greet

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nee, eigenlijk niet. Maar ik houd wel van kleffe cake, dus dit kleffe brood lijkt me ook lekker : )

    BeantwoordenVerwijderen