Pagina's

zaterdag 23 maart 2024

Jut en Jul in het Marius van Dokkum museum

 Laatst schreef ik al een blog over een (bijna) gratis uitje, we kunnen weer een bezocht museum aan ons lijstje toevoegen; het Marius van Dokkum museum in Harderwijk. Met familie gingen we hierheen (lopend vanaf familie die in Harderwijk woont, scheelde weer parkeerkosten ;)) Het is echt een superleuk museum! De kleintjes vonden de speurtocht te moeilijk en ze doorzien de humor en/of boodschap van de schilderijen niet, maar gelukkig konden ze zich verkleden...

Zelfs opa vroeg zich even af wie hij hier op de foto zag... Haha, ja dat zijn dus onze jongste 2 blagen, aangekleed door hun tante. Jut en Jul ;)... 


Ik heb me voorgenomen nog een keer terug te gaan in m'n eentje. Gewoon heerlijk op m'n gemak alles bekijken i.p.v. helpen met een speurtocht en te snel weer weg moeten omdat een deel het al gezien heeft of weer weg moet ;). De audiotour heb ik gedeeltelijk geluisterd. Soms waren de verhalen iets te lang naar m'n zin, maar dat kan mede veroorzaakt worden doordat ik gewoon tussendoor steeds werd gevraagd even te helpen/te kijken/te komen.

Het boek van hem lag er ook. Als je ver van Harderwijk af woont of je hebt geen museumkaart; reserveer deze dan bij de bibliotheek. Echt zo ontzettend leuk om te kijken, ik denk dat de meeste mensen de (soms subtiele) humor enorm kunnen waarderen.

Volgens mij komt er over een poos een nieuw groter museum doordat ze geld hebben gekregen, maar voor die tijd is het al zeker de moeite waard. Entree zal dan misschien ook wel omhoog gaan, voor nu zijn kinderen t/m 12 jaar nog gratis, 13-18 jaar betaalt 5 euro en volwassenen 10 euro (als je dus geen museumkaart hebt). Het is niet een museum waar je een hele dag doorbrengt, maar met een rondje door het stadscentrum, langs de haven of even een bezoekje aan de molen (waar wij al jaren ons meel vandaan hebben, echt een fijne tent!) heb je al snel je dag goed gevuld. 

Mocht je nog leuke tips hebben voor een museum; laat het gerust weten, binnenkort is het weer meivakantie, dan gaan we weer op stap :)... Eisen; leuk voor kids van 2 tot 11 (hoeft niet label kidsproof te hebben), gratis toegankelijk met een museumkaart, bij een groter museum; redelijk toegankelijk met een kinderwagen (keertje een trap op tillen is geen probleem en kleiner museum is het prima om zonder te gaan), (gratis of betaalde) parkeergelegenheid in de buurt (we reizen als we met z'n allen gaan liever met de auto dan met OV). Oja en liefst binnen een ruim uur vanaf Epe aan te rijden.

Dank alvast voor alle tips!

11 opmerkingen:

 1. Anno Zwolle is sinds kort ook toegankelijk met een museumjaarkaart. Ben er zelf nog niet geweest, maar schijnt ook voor kinderen erg leuk te zijn. Er zit o.a. een ontdekhoek bij en een escaperoom.

  Nog een tip die niet helemaal aan je eisen voldoet, maar ook absoluut de moeite waard is: De Spelerij/Uitvinderij in Dieren. Geen museum, maar zowel volwassenen als kinderen kunnen zich daar prima een tijd vermaken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je tips! Die in Zwolle ken ik niet, Spelerij/Uitvinderij zijn ze met schoolreis geweest vorig jaar, erg leuk daar inderdaad. Al vond ik de entree wel fors toen ik keek wat het zou kosten om als gezin te gaan...

   Verwijderen
 2. Aviodrome in Lelystad! Bakkerijmuseum Hattem, militair museum in Soesterberg

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk alle 3 inderdaad! We zijn bij de laatste 1x geweest, bij de andere 2 meerdere keren al, erg leuk daar :)

   Verwijderen
 3. Zuider zee museum in Enkhuizen. Dat is geweldig rondsjouwen daar. Met een boot van af het station. Er is ook nog een andere route . Met een stoom tram mee en een stoom museum.. Maar alleen al in het Zuiderzee museum zou je dagen met je kinderen kunnen rond sjouwen. Er is vaak ook nog veel te doen voor kinderen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Superleuke tips! We hebben dat inderdaad gedaan allemaal. Paar keer naar het Zuiderzeemuseum (alleen het overvaren met de boot vinden ze al geweldig, expositie van boer Boris viel ook goed in de smaak) en we zijn 1x met de boot en de stoomtram die ronde geweest en dan met de gewone trein terug. Was ook echt ge-wel-dig! En voor zo'n klein stukje betaal je maar een prikkie voor de trein als je online bestelt.

   Verwijderen
 4. Zuider zee museum heeft rond Pasen ; weet wat je viert activiteiten voor kinderen

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Marius van Dokkum is erg leuk inderdaad. Ik woon in het centrum van H, dus dat is voor ons op loopafstand.
  Het museum gaat verplaatsen naar een gebouw wat er bijna tegenover ligt, dus dat is makkelijk :)
  Het is soms heerlijk om zo'n museum even alleen te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het spoorwegmuseum in Utrecht. Vonden onze kinderen altijd erg leuk. Meerdere keren geweest met de museumjaarkaart. Marechaussemseum in Buren. Ook de moeite waard.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zie marechaussee museum staan in Buren, die is inmiddels gesloten. Deel van de collectie wordt toegevoegd aan Soesterberg - militairmuseum. Pitmuseum is inmiddels ook gesloten dacht ik.
  Ik ga nog wel eens naar Amsterdam of andere grote stad op een vrije dag. Rijksmuseum, Nemo of scheepvaartmuseum. Joods historisch museum en dacht dat je ook een kinder variant had.
  Utrecht het universiteitsmuseum, spoorwegmuseum of speelklokkenmuseum. (Tip voor Utrecht is wel echt de P+R westraven) had voor de zekerheid ook een gratis speurtocht geprint, dan vermaak je je zo een hele dag in de stad.
  Den Haag het Louwman museum, kinderboekenmuseum of Mauritshuis. En ook daar kan je een leuke wandeling maken langs het torentje, de hofvijver, het paleis etc.
  En Rotterdam het maritiemmuseum, echt een aanrader vonden wij die.
  En anders nog Muiderslot of kasteel het Haar in Haarzuilen.
  Het verborgen dorp, is die ook niet te bezoeken met de museumjaarkaart? Wil zelf nog x naar het philipsmuseum.
  En kan je verder vooral tips geven die uit de buurt zijn..
  Wat soms ook een lowbudget uitje kan zijn is een excapetour door een stad. Hebben wij vorig jaar met ons gezin gedaan voor onze trouwdag

  BeantwoordenVerwijderen