Pagina's

woensdag 7 juni 2017

Boodschappenlijst 4 personen 1 maand voor 200 euro!!

Wàt? 50 euro per week?! Voor 4 personen?! Ik heb de vraag al wel 100x gekregen ;). Mensen denken altijd als eerste 'dat kan niet!' en als 2e (als ik zeg dat het wel kan) 'hoe doe je dat dan?!'

Nou, nog een keer het vervolg op de vorige blogs, waaronder deze van eind maart.

Nog een keer op een rijtje; wat valt er onder mijn 50 euro?

- Boodschappen
- Verzorgingsartikelen en wasmiddel
- Kinderkleding
- Babyspullen
- Cadeautjes
- Haren knippen
- Autowassen

Over de babyspullen schreef ik de vorige keer al uitgebreid over mijn keuze w.b. wasbare luiers, wasbare billendoekjes, het geven van borstvoeding en het maken van babyhapjes. 
Verder heb ik al diverse keren geschreven dat onze kinderen veelal 2ehands kleding dragen van de ruilwinkel. Totaal heb ik maar een paar euro uitgegeven aan kleding voor de kids, 10 ofzo voor 1 legging, 2 maillots en een 3-pack sokken denk ik. Oja en laatst voor Christilène een paar Birkenstocks sandalen (10 euro), maar schoenen tellen niet mee binnen budget.

Al heel veel keren heb ik de vraag gekregen hoe mijn boodschappenlijst er dan uitziet. Mensen denken dat ik na 5 maanden nog steeds uit m'n voorraadkast leef ;). Haha, dat kan niet hoor! M'n tafelmodelvriezer zorgt niet voor zo'n lange overbruggingsperiode. Qua wasmiddel heb ik 1x een pak gekocht voor 2,50 met poeder, maar nog steeds niet gebruikt. Ik gebruik nl. echt heel weinig wasmiddel, zo'n 15 ml per wasbeurt. Voor een fles vloeibaar wasmiddel betaal je bij Aldi 2,49. Daar doe ik dus 100 zwarte wasbeurten mee. Voor wit vloeibaar wasmiddel betaal je 2,89 en doe ik ook zo'n 100 wasbeurten mee, maar ik gebruik voor de lichtbonte was dergelijk wasmiddel en voor de witte was heb ik waspoeder (wisselend waar het vandaan komt, nu heb ik van Jumbo staan, maar die is niet meer te koop volgens de website). Ik was zo'n 3-4 trommels per week nu. 1 donkere was (alle bontgekleurde en zwarte was gaat hierin), 1 witte was (luiers en evt. wit ondergoed), 1 lichtbonte was (overhemden, lichte kleding, enz.). En als 4e het beddengoed of een keer een trommel extra bijv. met zwemkleding, vieze kluswas, o.i.d. Ondergoed, shirts gaan iedere dag in de was natuurlijk, maar handdoeken gebruiken we 2x. Ik heb een mooi ophangrekje voor 4 handdoeken in de badkamer. Links is Peter, rechts in het midden Christilène en rechts van mij, dat weten we en dit scheelt me zo een trommel per week... Voorheen gebruikten we gerust 's morgens een handdoek, met douchen 's avonds een volgende handdoek en de volgende dag weer opnieuw. Ik kwam niet meer uit met m'n 14 handdoeken, kreeg ze niet meer op tijd droog en er lag altijd een hoop. Anderen gebruikten het 2x en ineens dacht ik 'waarom niet?' dus sinds een jaar geleden ofzo was ik minder. Broeken, jurken, rokken hang ik te luchten en doe ik echt niet dagelijks in de was. Vooral Peters nette broeken worden zo enorm vaal van dat vele wassen, echt heel erg jammer. Een broek van een kostuum was je ook niet dagelijks, dus als het nog schoon is, kan het prima even op een hanger in het raamkozijn.
Ook bijv. vaatwasblokjes koop ik zelden. Ik heb nu het laatste pak in gebruik, breek de blokjes in 4-en en doe ze in een glazen potje in m'n keukenkastje. Ik draai de vaatwasser 1x per 2 dagen ongeveer, laten we zeggen: 4x per week, dan heb ik zo'n 50 blokjes per jaar nodig... Kortom: Die koop ik bijna nooit. Ik ga nu poeder gebruiken. Poos geleden al gekocht, omdat ik dacht dat m'n blokjes op waren, maar ik vond nog een half pak in het keukenkastje. Poeder is beter voor je vaatwasser, omdat het niet aan elkaar gelijmd is zoals vaatwasblokjes en die resten dus niet je leidingen kunnen verstoppen.

Iedereen is natuurlijk erg benieuwd naar 'mijn' boodschappenlijst. Nou, daar komt'ie dan, maar eerst even goed nog lezen wat ik hierover wil zeggen:

- Het is niet perse mijn lijst; zelf bak ik bijv. mijn eigen brood, dus dat is niet vergelijkbaar met supermarktbrood, koop ik zelden toiletpapier (1x per jaar ofzo, omdat ik wasbare toiletdoekjes gebruik), gebruik ik verse thee (en doe al jaren met hetzelfde pakje, dus ik heb zeker 2 jaar geen thee gekocht, omdat ik heel weinig ervan gebruik), enz., enz. 
- Prijzen zijn online gevonden en lang niet altijd het goedkoopste. Brood heb ik bijv. 1 euro gerekend per stuk, terwijl brood ook voor 1,79 te koop is. Eieren betaal ik zelf 1,30 per doosje, anderen betalen 1 euro, maar in de winkel kosten ze 1,39, dus daarmee heb ik gerekend.
- Zelf gebruiken we geen alcohol, dus heb ik er niet op gezet
- Babyspullen, verzorgingsartikelen en wasmiddel heb ik er niet bij gezet, ieder heeft een eigen favoriete geur met het bijbehorende prijskaartje en je begrijpt dat je prima ergens een euro af kunt halen en kunt gebruiken voor je shampoo (waar je vervolgens weer heel erg lang mee kunt doen, die heb je echt niet iedere maand nodig)
- Kleine koekjes heb ik erop gezet, maar kun je ook zelf bakken met de bloem/zelfrijzend bakmeel die op de lijst staat. En 6 pakjes vinden wij voor onszelf teveel, maar ik heb het ruim aangehouden.
- Je kunt het vlees vervangen door vis, zelf eten we geregeld vis, maar de prijzen daarvan zijn zo verschillend dat ik het even algemeen op vlees heb gehouden. Voor 6 euro kun je wel vis halen ;). En met 4 doosjes eieren kom je weer een eind als je het wilt gebruiken als vleesvervanger....

- Als je grote besparingen wilt op deze lijst kun je het beste een aantal dingen doorvoeren:
a. Geen of minder vlees (zelf gebruiken we ongeveer 3 of 4 maaltijden per week met - weinig - vlees en de rest vegetarisch)
b. Geen of minder kaas
c. Goedkopere groente (ik heb gerekend met 25x groente in 4 weken tijd, dat is best erg veel voor veel mensen, maar we houden ervan, dus eten erg veel groente, zeker 5, maar vaak 6x per week...) Goedkoper dan een euro zijn bijv. seizoensgroente, groente bij de boer, diepvriesgroente (niet allemaal, kijk er even zelf naar!), buitenbeentjes van AH of groente aan het eind van de markt.
d. Kook met restjes. Stel jezelf ten doel zo min mogelijk weg te gooien (eigenlijk NIETS ;)). We maakten broodpudding, croutons en paneermeel van oud brood (paneermeel; hard brood gewoon in de Tupperware grove kaasrasp, hoppa mooi fijn paneermeel :)), groenteburgers met restjes groente en hartige taart of pannenkoeken met een restant melk. Afgelopen week kwam er zelfs een verrukkelijke groentesaus voorbij. De basis-bouillon werd getrokken uit groente- en aardappelschillen :)!! Recept en werkwijze volgt ;)...

Ik zou het leuk vinden als je uit de lijst haalt waar je iets mee kunt! Kijk er met een open blik naar en bedenk 'wat werkt voor mij?' En bedenk dat dit NIET de lijst is zoals ik hem gebruik, want ik kom op ong. 160 euro per 4 weken uit en de rest gaat naar de andere onderdelen uit mijn challenge. Als ik echter mijn eigen lijst presenteer zullen veel personen het toiletpapier, enz. missen op de lijst, dus vandaar een iets uitgebreidere variant.

Heel eerlijk zeg ik erbij dat ik met enige schroom de lijst presenteer. 1x eerder heb ik op Facebook een lijst gepresenteerd voor een weekmenu en dat is zo enorm afgebrand dat ik in eerste instantie niet zo open stond voor nog een keer een lijst maken. Er gaat gewoon veel tijd in zitten, prijzen berekenen, uitdenken wat anderen gebruiken, anderen ernaar laten kijken (3 vrijwillige dames hebben geheel belangeloos mijn lijst voorzien van feedback waarvoor dank!) en opnieuw je lijst bijstellen, enz. En nog 1 ding: 't Is gratis :). Voel je vrij om je eigen gratis lijst te delen via je eigen kanalen, ik sta open voor alternatieven :)!

Nu dan de lijst:


Totaal dus 200 euro voor 4 personen. Heb je grotere kinderen? Dan vervallen de soepstengels denk ik :). En dan heb je misschien een zak aardappels extra nodig. Eet je geen brood? Dan zal die 16 euro door jou worden uitgegeven aan bijv. yoghurt met muesli o.i.d. Wil je biologisch vlees? Dan kun je kiezen voor minder vlees en voor die 20 euro gewoon bio-vlees kopen. Als je dan de keren dat je vlees eet een klein portie neemt, kun je best aardig wat keren vlees eten. 

Ik hoop dat het idee je helder is: Terug naar de basis, niet teveel luxe en iedere keer iets kopen (de ene week zelfrijzend bakmeel, andere week bloem, dan is het erna vaak ook niet tegelijk weer op :))

Heel erg veel succes ermee, hopelijk kan ik jullie hiermee inspireren en een stapje verder helpen als je graag minder geld wilt uitgeven! Als je ook minder wilt uitgeven kun je eens je boodschappenlijstje/bonnetje erbij pakken en kritisch erdoorheen gaan om te bekijken wat je écht nodig hebt. Extra's en luxe zou je kunnen schrappen (ik zeg 'zou kunnen', dit hoeft natuurlijk niet, daar ben je vrij in) en ook vegetarisch eten hoeft geen straf te zijn als je goed hebt nagedacht over alternatieven en lekkere recepten.

Op welk eten en/of drinken vanaf je boodschappenlijst zou jij als laatste bezuinigen? Wijzelf op roomboter, zilvervliesrijst en koffie (we drinken D.E.). Oja en ik drink tegenwoordig volle melk (alleen in de koffie en soms in de hartige taart ofzo, maar geen halfvolle melk meer). Overigens; als het moest en we echt geen keuze hadden, zou ik uiteraard bovenstaande dingen ook laten varen. Voor nu vinden we dat we goedkoop genoeg leven, is het prima vol te houden zo en kunnen we ons deze 'luxe' nog permitteren binnen budget, dus vinden we het goed zo :).

Ik ben benieuwd naar jullie 'hier-bezuinig-ik-niet-op-dingen' :)!

97 opmerkingen:

 1. Ik vind het erg knap, wij hebben grotere kinderen en geven veel meer uit, zo'n €700,-. Daar kan dus echt nog wel iets van af! K

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wauw, dat is best veel ja ;). Ook met grotere kinderen zou het minder kunnen (als je dat wilt natuurlijk :). Succes!

   Verwijderen
 2. Wij geven zelf ook erg weinig uit aan boodschappen, gelukkig ;). Zelf bezuinigen wij vooral niet op: roomboter, goede kaas, goed vlees (van de slager) en op verse groenten.
  Waar wij vooral wel op besparen: toiletpapier, taart voor verjaardagen (bakken we zelf óf we halen het niet), luxe broodjes (de gewone afbakbroodjes zijn goed zat) en we halen ook graag 'merk'aardappelen uit ons budget. Die halen we gewoon bij de boer.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind het zeer knap van je wij zijn met twee personen. Ik gebruik veel meer zuivel en meer fruit. En dat tikt aan. Heb een budget voor de boodschappen van €250,-. En daar blijf ik binnen maar weer zit alleen mijn boodschappen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je dat goed vindt, is het prima :). Sommige mensen willen bezuinigen, dan zou m'n lijstje kunnen inspireren... Zuivel is duur en fruit ook, alhoewel ik pas straks zomerfruit koop en nu nog niet :)

   Verwijderen
 4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oeps, ik ga al meteen de mist in ... Wij eten namelijk 1 heel brood per dag a 1,39. En dat eten we uiteraard niet droog. Dat kost ons 8 pakjes smeerboter en een pak of 10 vleeswaren (200 gram) en een pot of 4 zoetwaren. (Buiten de zelfgemaakte confituur om..) ik zit daarmee al op een (grof getelde) euro of 70...

  Waar jij zit op 26 euro.. (is de roomboter beleg of voor te bakken?)

  Oké we zijn met 5 personen. Maar dat verschil in wat wij aan honger hebben en jullie is precies wel enorm aanwezig...

  Wij eten namelijk 5 kg aardappelen in de week... ��

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ons brood is met 1 euro (gewicht ruim 1100 gram, terwijl de supermarktbroden vaak zo'n 800 gram wegen) dan een stuk voordeliger ja. De roomboter is beleg en om in te braden of koekjes mee te bakken. Voor brood bakken gebruik ik wel roomboter, maar omdat ik brood op de lijst heb genoemd heb ik geen roomboter extra daarvoor genomen.

   Zelf gebruik ik geen vleeswaren meer, omdat ik heb gezien wat er allemaal in zit en dat het helemaal niet zo gezond is. Manlief en dochter eten het nog wel. Toch is 70 euro voor 5 personen niet slecht hoor, echt niet! Wij eten liever groente dan aardappels. Ik ben helemaal geen aardappel-liefhebber en eet liever groente. Vandaar dat we met 5 kg per week rondkomen. En ernaast nog pasta en rijst natuurlijk :). Soms hartige taart, daar eten we weinig of geen aardappels bij, dat scheelt ook. Bladerdeeg is weer vrij prijzig, voor die 2 pakjes koop je weer 5 kg aardappels :)...

   Verwijderen
 6. Wij geven ook niet heel veel uit aan boodschappen. Wel wordt het soms wat krap, maar dat komt meer doordat we bijvoorbeeld een etentje er ook van betalen. En ja, dan geef je in 1 avond uit wat je anders niet eens in 1 week doet...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, nou inderdaad. Maarrr, scheelt je wel een keer koken, geeft een hoop gezelligheid, onbetaalbaar dus :P...

   Verwijderen

 7. Haha die soepstengels daar zijn onze kinderen 5,8,10 en 12 nog steeds gek op. ☺ leuk om je boodschappenlijstje te lezen. Ik vond het heel knap hoe je het doet. 100 pw is ons streven hier maar dat lukt nog niet echt. Kinderkleding kan ik zowieso niet meer meerekenen in het budget.
  Ik bezuinig het minst op fruit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dochterlief van 4 wil ook nog als zoonlief er 1 krijgt... Maar ik heb ze ook een poos niet in huis gehad :). Toch is het gezonder dan een biscuit, het bevat een stuk minder suiker, dus zo'n gek tussendoortje is het niet hoor :)...

   Verwijderen
 8. Wat een mooi positief verhaal. Ik vind het erg knap van je, vooral omdat je duidelijk maakt dat je jezelf niets ontzegt of krom ligt voor je boodschappenbudget!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooi lijstje. Hier met twee grote kids, dus eigenlijk vier volwassen eters, is het lijstje inderdaad wat uitgebreider. Melk, yoghurt en brood met beleg wordt daardoor meer. Gemiddeld zit ik op 85 euro en dat vind ik ook mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. het is knap .Maargeloof me het kan nog goedkoper Ik doe het nu met 25 euro voor 2 weken 1Volwassenen en 2 pubers

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zou heel graag je boodschappenlijst en je menu eens willen zien.

   Verwijderen
  2. Jep klopt Belle! Ik heb dat in week 13-14 laten zien geloof ik, nl. dat het nog goedkoper kan. Voor ons is het gelukkig geen must en door de ruimte die we nemen kunnen we nog steeds gastvrij zijn (we ontvangen doorgaans erg veel gasten) en kunnen we gezond eten en leven. Ik begrijp als het 'moet' dat eerst de luxe zal moeten verdwijnen en erna een stukje gezonde dingen. Ik zou zelf dan meer wildpluk gaan doen, dingen verkopen die ik zelf maak en daarvoor bijv. fruit kopen. Sterkte!

   Verwijderen
 11. wat een mooie en inspirerende blog! En dank je wel voor het delen van je lijstje. Ik denk dat er voor mij ook zeker nig wat winst te behalen valt. Ik eet veel kaas en elke dag vlees.... dat is nog wel een dingetje ;). Ik ga dr nog maar eens goed voor zitten . Dank je wel!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Minder vlees kan al een mooie stap zijn :). Zo zijn wij ook begonnen. Manlief is fervent vleesliefhebber, maar bijv. 250 gram gehakt, wat paneermeel, gehaktkruiden en een ei levert 5 mooie kleine heerlijke gehaktballetjes op, terwijl je minimaal gehakt gebruikt :)... Kaas is hier ook wel een dingetje, gaat hier vaak wel 1 pak per week doorheen :)...

   Verwijderen
 12. Mooi lijstje!! Inspirerend om zelf eens de boel goed onder de loupe te nemen! Dank je!!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat jammer dat je op facebook afgebrand ben over je weekmenu. Ik heb hem niet gezien, maar je hebt er vast en zeker je best op gedaan en dan mogen de reacties best wat genuanceerder vind ik. Ik vind het superknap wat je doet. Ik geef voor mij alleen al 35 euro per week uit en daar zit het kattenvoer en grit dan niet bij. Ik heb 5 katten dus dat zou ook niet gaan. ;)

  Je bent er op een hele positieve manier mee bezig zonder dat je inderdaad aan de geeuwhonger gaat of duivenvoer gaat eten. (Heb ik serieus wel eens gezien in een reportage over vrekken, het was ook geen grapje, die man at dat echt iedere dag.)
  Ik ben ook benieuwd of je dit ook blijft doen, omdat het helemaal in je systeem zit of dat je op den duur de teugels weer een beetje laat vieren. Hoe dan ook, leuke uitdaging die je leuk uitvoert. :)

  Wat zou ik niet opgeven, hmm ik denk koekjes. Ik bak echter ook steeds vaker zelf dingen. Niet dat dat nu per definitie goedkoper is altijd maar wel leuk en lekker. Ik koop echter ook nog in de winkel af en toe.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahaha, tis nu weer hoor :). 1 reageert 'hoe doe je dat zonder wcpapier', de rest leest niet meer en de wildste verhalen en reacties komen naar me toe. Onzin natuurlijk. Met 12 wcrollen per maand kom je een heel eind denk ik zo...

   Ik gebruik ongeveer 1 pak kleine koekjes per week/1,5 week. Makkelijk voor de visite ;)... Grappig dat je dat niet op wilt geven. Zou voor mij weer als eerste van het lijstje mogen. Zo is iedereen verschillend :)

   Verwijderen
 14. Wat een mooi lijstje! Zo zie je maar weer dat het echt wel kan. Het is een kwestie van keuzes maken.
  En gelukkig zijn er op Facebook ook groepen waar ze alleen maar blij met je inspiratie zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat knap van je! Hier 3 kinderen van 9. Kleding koop ik meestal 2e hands en we krijgen ook veel. In plaats van schampoo gebruik ik Aleppozeep,heel goedkoop en wast ook prettiger. Wasmiddel maak ik zelf. Melkprodukten gebruiken we niet, de kinderen hebben een koemelkallergie. We wonen in het buitenland en de kinderen krijgen warm eten op school. We eten weinig brood en eten in het weekend 2 keer warm.Iets duurder, maar minder broodbeleg.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wauw, goed bezig joh! Ik wil dat gaan proberen als m'n shampoo op is :). Wasmiddel heb ik zelf gemaakt, beviel me erg goed. Nu wil ik even eerst m'n wasmiddel wat ik nog heb staan opmaken. Erna ga ik weer beginnen...

   Verwijderen
 16. Wij doen boodschappen voor 50 euro voor 2 volw. en 2 kinderen. Een van die kids eet meer dan ik :D
  Dit is excl. verzorging, maar daar geef ik buiten knippen weinig aan uit. Wij eten meer brood, meer kwark en meer luxe artikelen. Als ik altijd de boodchappen zou doen zou het voor minder kunnen. Maar mijn partner doet het ook geregeld en dan komen de luxe dingen mee naar huis. Croissantje gesneden ananas etc etc. allemaal lekker. En ook prima. Ook zitten de afhaalmaaltijden erin. Ik denk dat als je zelf kookt 50 euro voor 4 prima te doen is. Voor iedereen incl sommige luxe.

  PS vis voor 6 euro lukt mij echt niet! 2 pakjes diepvrieszalm kost al 9,60 euro of 2x kabeljauw in de bonus 8 euro. Zelfs gerookte zalm is 4 euro (en moet x2)
  Waar koop jij je vis en wat koop je dan! Zou het graag weten!
  Bedankt voor je info! Ondanks dat ik mijn eigen menu;s maak vind ik het superleuk om bij je te lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Koolvis uit de vriezer, tonijn uit blik bijv. zijn niet zo duur ;). Kijk maar eens naar het recept voor de vis-toffees, die zijn zoooooo lekker :)... http://aad-actief.blogspot.nl/2017/02/recept-vis-toffee-met-sesamzaad.html

   Gerookte zalm zou ik 1 pakje van kopen denk ik. En dan bijv. door een salade oid :)

   Verwijderen
  2. zure haring ed ook niet duur.

   Verwijderen
 17. Heel interessant. Ik laat het even op me inwerken. Kijken of er nog ruimte tot besparen voor mij in zit. Dat van minder waspoeder kan ik wel eens proberen, hoewel ik daar al zuiniger mee ben. Losse vaatpoeder heb ik ook een keer gekocht, maar dat beviel me helemaal niet. Ik ben er van overtuigd dat er altijd ruimte is om te bezuinigen, maar voor mezelf heb ik de grens wel een beetje bereikt merk ik. Ca. 100 euro per week voor 4 pers. daar ben ik ook tevreden mee.

  Bedankt voor alle tijd die je er in gestoken hebt, want in zoiets gaat echt veel tijd zitten. Dat is misschien wel een tip voor mensen: als je wilt bezuinigen op boodschappen, wees je er dan van bewust dat je er tijd in moet steken. Het levert echt wat op!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je bent goed bezig :)! tIs ook erg per vaatwasser verschillend hoor. Misschien een half blokje eens proberen of het voor jou werkt? Zo zijn wij ook begonnen, ging nog steeds goed, steeds iets minder. Zelfde kun je met wasmiddel doen. Waspoeder gebruik ik meer dan 15 ml omdat ik daarmee de luiers was. Ik heb nooit gewogen hoeveel gram ofzo...
   Thnx voor je lieve reactie!

   Verwijderen
 18. Wij eten echt veel groente en fruit. Tussendoor en met ontbijt en lunch wordt er groente gegeten. Ons budget groente en fruit is maandelijks wel € 150,--.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij eten ook best veel groente en fruit vind ik zelf. Ik eet wel voornamelijk van het seizoen en de aanbieding. Dat scheelt enorm in de prijs. Nu dus sinaasappels, appels, bananen en iets uit de aanbieding, maar het zomerfruit laat ik nog even links liggen...

   Verwijderen
 19. Wij eten echt veel groente en fruit. Tussendoor en met ontbijt en lunch wordt er groente gegeten. Ons budget groente en fruit is maandelijks wel € 150,--.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. wij hebben iets meer nodig. Mijn kinderen van 9 en 10 eten nu als volwassen qua hoeveelheid. Wij drinken ook geen alcohol en frisdranken alleen als visite komt of in het weekeinde (1 glas maximaal). Ik bezuinig niet op roomboter, groenten, fruit, kaas en pasta (ik ben italiaanse en de macaroni van de AH van zachte tarwe eet ik echt niet ;-) , maar ik maak ook regelmatige tagliatelle of lasagne bladen zelf). Over zomerfruit ben ik voorzichtig maar ik ga niet super bezuinigen; een bakje aardbeien is wel duur, maar ik koop op de markt waar goedkoper is, en ik heb liever dat de kinderen eten aardbeien dan snoepen, die zeker goedkoper zijn, als tussendoortje. Natuurlijk niet elke dag, maar op zondag mag zeker :-)
  Kleding koop ik op de kledingsbeurs van school, of einde van seizoen als 70% korting is. schoenen ben ik voorzichtig en ik koop niet tweedehands, maar ook met korting en actie wordt niet te duur.
  En wij hebben ook allemaal een huis die snel geirriteerd wordt, daarom weet ik nu welke producten wij goed tegen kunnen en koop ik als in aanbieding zijn. ik heb een keer door een douchegel zo slechte allergische reactie gekregen da die heeft mij 400 euro's gekost aan ziekenhuis rekening, nu blijft ik trouw aan de twee merken douchegel, shaampo en wasmiddel waar ik weet dat goed gaat :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je bent goed bezig Chiara! Ajjj, zo'n allergische reactie zit je niet nogmaals op te wachten. Je hebt groot gelijk om dan steeds hetzelfde te gebruiken, moet je echt doen hoor!!

   Verwijderen
 21. Oh ja, brood bak ik in het weekeinde, en ook pizza, cake en taarten op verjaardagen (waar ik ook voor de hele catering zorg, dat scheelt ook een hoop geld)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wauwww, super zeg! Ik moet 1x per 4-5 dagen bakken, dus bak soms in het weekend, soms doordeweeks, hoe het uitkomt :). Inderdaad scheelt dat een hoop geld, goed bezig!!

   Verwijderen
 22. Ik raak zo geïnspireerd door jouw blog. Ik heb mijn weekbudget al bijgesteld naar 100 euro ipv 150 ( met 3 kids, waarvan 2 pubers en 3 intensief sportende gezinsleden....ik niet, haha ). Ik ben zo goed als klaar voor deze week, en heb pas 64,40 uitgegeven. Dus ik ga vanaf volgende week proberen 70 euro aan te houden. Vandaag ga ik zo'n plaatkoek maken en ook je ovenschotels staan op het menu deze week. Zo zonde als ik nu terugkijk hoe wij al die jaren hebben geleefd met boodschappen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je dat zegt, dankje! Goed bezig joh! Je moet kijken naar wat je hebt :). Oftewel: Je hebt m'n blog nu AL ontdekt, kijk eens wat je de komende 5 jaar kunt besparen door 50 euro per week te besparen. Stel dat je me pas over 5 jaar had ontdekt ;)... 13.000 euro :D. Tralalalaaaa ;). Haha, daar kun je een mooie auto van rijden :). Kortom; lekker nu gaan beginnen, met frisse moed beginnen en niet meer denken aan het verleden, alleen beginnen aan je toekomst :)... Succes, je komt er wel!

   Verwijderen
 23. Nog een bespaar tip gooi de vaatwasser de deur uit
  Wij zijn met 5 a 10 min klaar met afwassen
  Witwasser veel langer en kost water stroom en vaatwas poeder of blok
  En in ruimen uit ruimen en veel bacteriën waar je vaak geen weet van heb brrrr

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Witwasser moet vaatwasser zijn ☺️

   Verwijderen
  2. Wist je dat kinderen die opgroeien in gezinnen waar met de hand wordt afgewassen een betere weerstand hebben dan kinderen die opgroeien in gezinnen waar de vaatwasser wordt gebruikt? Dit komt omdat juist de vaatwasser de vaat zo schoon spoelt dat er haast geen bacil meer op zit. Dus jouw laatste argument gaat niet op ;)
   Lara

   Verwijderen
  3. Ha Ramona, Bij ons is de vaatwasser goedkoper, verbruikt minder water en stroom dan wanneer ik het zelf moet doen. Bovendien draait hij maar 1x per 2 dagen, terwijl ik zolang niet m'n vaat op het aanrecht kan laten en dus minimaal 3-4x moet afwassen met de hand. Als m'n vaatwasser stuk gaat, koop ik geen nieuwe vooreerst denk ik. Dan vind ik een aanschaf vrij veel geld. Daarom reken ik de afschrijving ook niet mee...

   Haha Lara, helllluuuupp straks moet ik nog met de hand gaan afwassen ;)... Nee grapje ;)

   Verwijderen
 24. Grappig, want het kan ook eigenlijk niet voor dat geld. Goed voedsel kost geld en als ik zie wat jullie eten, is dat in mijn ogen pure armoede. Niet genoeg groente per maaltijd, fruit lukt je dan misschien nog wel. Maar minnantwoord op de vraag of je voor 50 euro kunt leven, je blijft in leven dat wel, maar ik vind het persoonlijk niet kunnen op deze manier.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nope, dat is juist niet zo :)! Je eet juist gezonder, doet de luxe ongezonde artikelen in de ban - gebruik je alleen in het weekend. Brood bak ik zelf zonder onnodige toevoegingen voor minder geld dan uit de winkel en groente eten we in overvloed maar minder aardappels en vlees. Aardappels houd ik niet zo van, vlees vind ik niet zo gezond. Liever eet ik een ei of iets in die richting. W.b. groente: 2 kg winterpeen heb je al voor ruim een euro bij AH die buitenbeentjes. Kortom: Kijk naar wat er wel mogelijk is in je eigen situatie :). Het kan wel degelijk op deze manier. We blijven niet alleen in leven, maar we zijn juist gezonder gaan leven, leven bewuster en zijn meer gaan genieten. Kortom: Het kan WEL :). Maar: Je moet het willen en daar ontbreekt het bij sommige mensen aan. Geeft niks, niemand is iets verplicht, ik inspireer iedereen gratis, wat je ermee doet mag ieder zelf beslissen :)... Natuurlijk snap ik dat met een streng dieet, een groter gezin, enz. dat je meer nodig hebt, daar maak ik geen geheim van. Succes ermee!

   Verwijderen
 25. Ziet er goed uit, Adrianne. M'n complimenten. Ik vind het een erg handig en overzichtelijk voorbeeld. Ga zo door :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Leuk om te kezen, bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Heerlijk als inspiratie! In mijn ogen staan er nog veel luxe dingen op, mijn lijstje is nog saaier als het jouwe! Ieder zijn ding, maar met 4 personen van 50 euro per week eten kan zeker! Wij eten grotendeels biologisch en vegetarisch en maken veel zelf. Veranderingen gaan het makkelijkst stapje voor stapje, dan houden wij het in ieder geval het makkelijkst vol!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jep klopt, maar anders zijn er zoveel mensen die het niet reëel vinden ;). Er zullen weinig gezinnen zijn die koekloos, frisdrankloos en chipsloos door het leven gaan :P... Inderdaad stapje voor stapje is het beste!

   Verwijderen
 28. Je bent echt een voorbeeld. Bedankt voor al je zeer handige tips.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Maar als je zo inkoopt, zijn je 50 euro al op, mis ik iets want je doet toch meer van die 50 euro? Dit is niet vervelend bedoelt hoor. Maar ik wil graag alles begrijpen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Even goed lezen wat ze boven het lijstje allemaal aan informatie erbij gezet heeft. Dan heb je meteen het antwoord op je vraag.

   Verwijderen
  2. Ik ben erg slecht in rustig lezen. Bedankt!

   Verwijderen
  3. Graag gedaan, zelf lees ik soms ook te snel ;-)

   Verwijderen
  4. Fijn dat het duidelijk is ;)... 160 euro ong. per maand gebruik ik voor eten/drinken, dus minder dan de lijst. De lijst is meer algemeen zodat het bruikbaarder is voor iedereen :)

   Verwijderen
 30. Bedankt voor het mooie lijstje Adrianne, ik heb hem opgeslagen. Zo kan ik het regelmatig bekijken .

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Respect hoor, ik doe met mijn dochter wel voor 90 euro per week. Vanaf as maandag ga ik zakken naar 75, dit dan pinnen en kijken hoe dit gaat. Daarna kan ik altijd nog zakken..Dikke pluim voor alle bespaarders!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed bezig, zet em op! Je kunt het! Ken je m'n stappenplan al? Scroll er anders nog eens doorheen, dat is echt de moeite waard aan het begin van je bespaarmodus :)!

   Verwijderen
 32. Heel interessant vind ik dit soort lijstjes. Maar een vraagje: gebruiken jullie geen zuivel? Ik zie alleen 4 liter melk staan. Hier gaat er gemiddeld eur 17,50 per maand aan zuivel doorheen: melk, yoghurt, karnemelk en vla, waarvan het meeste de biologische variant.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt! Ivm melkintolerantie. Alleen ik gebruik melk voor m'n dagelijkse cappuccino 's avonds... Dan vind ik koffiemelk ahum niet zo lekker... Gebruik ik dus lekkere volle melk voor (die schuimt zo fijn) en daar geniet ik met volle teugen van na een druk dagje als de kids heerlijk in bed liggen... Bovendien is het niet zo gezond om zuivel meteen na de maaltijd te gebruiken. Soms koop ik Griekse yoghurt (gek genoeg gaat dat wel goed) en eten we dat met fruit als tussendoortje maar vaak niet bij het eten.

   Verwijderen
 33. Echt fijne en leuk om je verhaal te lezen! En je lijstje. Het inspireert mij , zulke verhalen..Bedankt dat je dit wil delen. Ik zelf moet met weinig rondkomen, wat ik een sport vind en me ook lukt. Maar dit soort verhalen en lijsjtes inspireert mij atijd weer opnieuw om mezelf te verbeteren...
  Ik ga in ieder geval minderen met mijn wasmiddel en vaatwasmiddel :)

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Leuk om te lezen, fijn dat je de moeite hebt gedaan om dit helemaal uit te zoeken! Ik haal het in mn eentje niet met €100 per maand voor alle boodschappen. De afgelopen maanden heb ik gemiddeld €140 uitgegeven aan boodschappen: vegetarisch, biologische zuivel, heel veel groenten, veel fruit, veel variatie, focus op gezonde producten, nauwelijks brood, lunchen met 'overgebleven avondeten' (steeds met voorbedachte rade teveel gekookt). Anderhalf jaar geleden zat ik nog op €230 per maand voor de boodschappen, dus ik ben best trots :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wauw 140 euro? Dat doe je super joh! Als ik dan hoor wat je ervoor koopt. Petje af voor jou, doe je echt enorm goed! Toppperrrr ;)!!

   Verwijderen
 35. Ik heb een budget van €250,_.
  Als ik boodschappen doe dan spaar ik 10 % via pinsparen dit gaat dus van mijn budget. En elke maand dat ik over heb van mijn budget gaat ook op die spaarrekening dat is dan mijn kleding budget. Heb de eerste vijf maanden zo al €250,- gespaard

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk idee! Zelf heb ik dat niet, maar zeker een leuke tip voor anderen, doe je goed zeg 250 euro, netjes!

   Verwijderen
 36. Wij zijn met een gezin van 7 personen rond de 125,- kwijt per week. Geen kleine kinderen meer. Jongste is 8. Ik zou nog wel kunnen besparen inderdaad op de koeken. Heb ook brood wel zelf gebakken. Je zegt dat je dat er 5 achter elkaar bakt? Hoe doe je dat dan?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik bak 1x per 4-5 dagen en dan 3 tegelijk. Ik laat de 1e 2 broden de 2e rijs bovenin de koelkast rijzen (omdat ik maar 1 broodbakmachine heb). De 3e op een warme plaats. Als ze ongeveer gelijk zijn, zet ik ze naast elkaar tot de 2e rijs klaar is en erna gaan ze in de oven. Je zou er ook 5 of 6 tegelijk kunnen doen, maar ik heb maar een kleine vriezer, dus anders ben ik 2 lades (van de 3,5) kwijt aan brood, om die reden dus 3 tegelijk ;)... Als je er 6 tegelijk doet, bak je ze per 3 (tenminste in een oven zoals ik, er passen er niet meer in). Je draait dan achter elkaar de degen klaar in je broodbakmachine en doet het op dezelfde manier qua rijstijd, 1e 2 in de koelkast, 3e op een warme plaats, 4e/5e in de koelkast en 6e op een warme plaats. Ik kan het eens proberen of me dat lukt, maar dan moet ik eerst de vriezer leegeten ;)...

   Verwijderen
 37. Fijn dat je zo handvatten geeft en mensen inspireert.
  Zelf consuminder ik al vanaf dat ik op mezelf woon, bijna veertig jaar. Je krijgt dan inderdaad kritiek, dat het te weinig dit of dat is, dat het overleven is. Dat is niet zo, maar dat weet je zelf ook al. Voor mensen die er net aan beginnen, doe de dingen die je wél ziet zittenveranderen. Niet iedereen wil zelf brood bakken, een broodmaaltijd vervangen door een havermoutontijt kan ook en is ook goedkoper.
  Zelf ben ik van kpen bij de boeren, dus een mud aardappels, groenten, roomboter, melk, vlees, ei en kaas komen daar vandaan. Soms goedkoper, zoals de eieren en aardappels, soms duurder zoals vlees en roomboter, maar wel van betere kwaliteit.
  En veel zelf maken he, dat scheelt altijd.Deodorant,tandpoeder,wasmiddel en zelf brood bakken, dat zijn wel de grootste financiele klappers die je kan maken...als je dat wilt en er lol in hebt zeg ik, vooral doen!

  Ga zo door Adrianne, ik lees je graag!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed bezig! Deodorant gebruik ik zelden. Ik heb nog een fles of 3/4 staan en doe daar zeker nog een jaar of 2 mee verwacht ik. Erna ga ik het eens proberen. Willeke (van willekeblogt) deelde laatst haar ervaringen, dus ik heb er alle vertrouwen in ;).

   W.b. wasmiddel: Deed ik en beviel me goed! Nu eerst even opmaken wat ik nog heb, erna ga ik weer beginnen :)...

   Verwijderen
 38. Heb je misschien tips voor goedkope verse groenten en fruit? Het hangt natuurlijk ook van het seizoen en van aanbiedingen af, maar misschien zijn er goede tips voor soorten die altijd goedkoop zijn?

  Ik koop zelf bv wekelijks een tros AH basic bananen (5 á 6 €1) en een zak buitenbeentjes appels (1 kg €1,29) en een zak buitenbeentjes winterpeen (2 kg €1,19). Die buitenbeentjes vind ik echt een goede vondst! Sperziebonen, spinazie, bloemkool en doperwten neem ik altijd uit de diepvries. Momenteel zijn courgettes goedkoop dus die heb ik een aantal gekocht en een enorme pan soep van gemaakt om in te vriezen. Peulvruchten zoals witte en zwarte bonen en kikkererwten koop ik gedroogd: laten weken, 30-45 minuten koken en afgekoeld over diepvrieszakken verdelen en invriezen.

  Dingen als groene asperges, blauwe bessen en frambozen zijn waarschijnlijk altijd duur, die koop ik dus ook zelden, maar ik zou wel wat meer willen variëren in groenten en fruit. Tips voor goedkope soorten of vindplekken zijn welkom!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha, je bent al erg goed bezig! Zelf gebruiken we altijd perssinaasappels nog, ik kocht op de markt 25 stuks voor 3,50. En het duurdere fruit koop je het beste in de zomer vers en anders uit de diepvries. Je kunt het bijv. 1x per maand doen als je het superlekker vindt en anders een keer aan het eind van de marktdag vind je op de markt weleens bijv. 2 dozen frambozen voor 1 euro en dan is een kwart beschimmeld, maar normaal zijn frambozen een stuk duurder.

   Zelf plukken kan ook. Vlierbessen, bramen, bosbessen, enz. zijn overal heen straks te krijgen. Gewoon langs de kant van de weg, in het bos, enz. Lekker om jam mee te maken.

   Meloen was ook niet zo duur vorige week bij AH; 2 voor 2,19 in de bonus. kHeb 2 enorme meloenen meegenomen, ze zijn echt superlekker!

   Ik heb niet zo'n grote vriezer, dus eet vaak groente van het seizoen. In de winter dus boerenkool, bieten, winterpeen, zuurkool bijvoorbeeld. Allemaal erg goedkope groente. In de zomer maak ik meer variaties met bijv. sla, courgette, komkommer, enz. Chinese kool was ruim een euro, ook niet heel duur, heb ik het recept van m'n blog vanavond mee gemaakt: http://aad-actief.blogspot.nl/2017/03/recept-chinese-kool-met-spekjes-en.html Mmm lekker!

   Succes ermee!

   Verwijderen
  2. Bedankt voor je snelle reactie! Het einde van de markt haal ik helaas niet omdat ik dan nog aan het werk ben, maar ik hoor wel vaker dat dat goede koopjes kan opleveren. Ik zal het dus in m'n vakantie eens gaan bekijken! Ik verheug me ook op bramen plukken. Vlierbessen heb ik nog nooit gebruikt, ik zal eens googelen naar recepten. Helaas heb ik geen tuin, maar het balkon staat bomvol met kruiden en slaplantjes, dat scheelt ook een beetje. Kruiden en sla vind ik te duur in de winkel haha. Ik hoop nog eens een walnotenboom te spotten in de buurt, dat zou ideaal zijn!

   Chinese kool is ideaal inderdaad, bij bv Lidl heel goedkoop en als je gaat snijden wordt het een enorme berg dus het vult lekker in wokgerechten enzo. Ik vind het ook fijn dat je zo'n aangesneden kool prima nog in de koelkast kunt bewaren, want ik eet in m'n eentje niet zo'n complete kool op in een dag. Dat is sowieso soms wel een nadeel: een tien kilo zak aardappels is nauwelijks duurder dan een decadent AH kilootje, maar zo'n grote zak krijg ik niet eens half op voordat ze uitlopen en groen uitslaan. Dan toch maar verhoudingsgewijs iets meer betalen voor een kleine verpakking, want eten weggooien vind ik zo zonde. De meloenen van vorige week heb ik ook gekocht, dat is dus ook een beetje dooreten :-)

   Mijn vriezer is ook vrij klein. Als ik soep maak, dan gebruik ik maar heel weinig bouillon zodat het een hele dikke soep wordt (zeg maar 'hakken met de staafmixer') en dat vries ik zo in. Als ik het ga opwarmen dan voeg ik alsnog een liter water toe zodat de soep een normale dikte krijgt. Zo is het een stuk compacter in de vriezer en kun je meer kwijt.

   Verwijderen
  3. Vlierbessen kun je sap van maken en dan gebruiken als aanmaaklimonade of over je ijs, yoghurt, vla, enz. Jam kan ook, maar houd er rekening mee dat er weinig pectine in zit, het doet van zichzelf dus weinig waardoor je veel gelatine nodig hebt. Of je moet het combineren met fruit met een hoog pectinegehalte. Nougoed, snuffel maar eens rond op internet, dan lukt het wel. Die kruiden op je balkon is een goed idee! Walnoten of hazelnoten zijn soms in de buurt te vinden, evenals tamme kastanjes. Via wildplukwijzer.nl kun je kijken of er iets in je buurt is. Succes ermee!

   Verwijderen
  4. Leuk die wildplukwijzer! Geen walnoten in de verre omtrek, maar wel twee keer hazelnoot. Die plekken ga ik in de herfst in de gaten houden. Bedankt voor de tip :-)

   Verwijderen
  5. Graag gedaan :)! Leuk die hazelnoot! Misschien ergens in de buurt van familie of vrienden de walnoten? Dan kun je een keer samen gaan rapen, gezellig :). Succes ermee!

   Verwijderen
 39. Houd je bij of je dochter en zoon genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen? Ik las ergens dat je dochter melkintolerantie heeft? Geef je dan vervanging? Soja melk voor de nodige eiwitten? Op de siste van het voedingscentrum kun je goed zien wat kinderen moeten binnenkrijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Ik wil ook graag besparen. Ik zoek tips om wasmiddel vaatwasmiddel, wasverzachter, afwasmiddel, schoonmaakmiddel, douchegel, shampoo, parketvloerreiniger wc reiniger zelf te maken. Waar koop ik bv welke azijn wat is de hoeveelheid merk prijs zodat ik het gedproduct koop. Azijn als wasverzachter, wat voor azijn, er zijn zoveel en hie gebruik je dat en hoeveel? Recepten mogen wel naar suzy@hotmail.nl mijn dank is groot, ben zooo benieuwd naar zelfgemaakt wasmiddel want ik was dagelijks en een shampoo voor vet haar, ik as soda maar niet van hie en wat. En watis aleppo? Kan het niet vinden in de ah. Misschien bij action of elders?

  BeantwoordenVerwijderen
 41. Hoi,

  Leuk om je inspirerende blogs te lezen. Wij zijn sinds een paar maanden begonnen met een budget van 60 euro voor de boodschappen. Lukt aardig. Wat bij ons goed werkt is een boodschappenlijstje maken in de app van plus. Daar kun je dus van te voren zien wat je kwijt bent. Komen we dan boven de 60 euro uit, schrappen we net zo lang tot we er weer onder zitten.:) (we zijn met 5 personen, waarvan 3 kinderen onder de 5 jaar)

  BeantwoordenVerwijderen
 42. Ik vind het heel erg knap dat jullie met zo weinig geld rondkomen. Ik ga vanaf nu alles opschrijven en kijken waar ik kan bezuinigen. Wij gebruiken 100 euro per week voor 2 volwassenen. Ik zou graag het broodrecept lezen van Aad actief om uit te proberen. Ik wordt erg geinspireerd door haar

  BeantwoordenVerwijderen
 43. Over die gehaktballen.... ik maak van 250 gram gehakt 600 gram 'gehakt' en daar maak ik balletjes of hamburgers van. Het is: 250 gram gehakt; 1 geraspte appel; 1 ei en vermalen gedroogd oud brood met gedroogde gebakken uitjes (uit de winkel) en wat kruiden. Heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen