Pagina's

vrijdag 9 juni 2017

Anti-voedselverspilling

Er wordt in Nederland ongelofelijk veel voedsel weggegooid :(... Hier lees ik 135 kg per persoon per jaar. Hier is het 47 kg (ik denk dat het dan gaat om wat je thuis weggooit en dat die andere link het ook heeft over het voedsel wat buiten je huishouden wordt weggegooid, bijv. bij supermarkten, enz.).

Hoe het ook zij, het is teveel. Dat bevestigde ook De Monitor in 2 delen over voedselverspilling. Sinds we slechts 40 euro per week gebruiken voor boodschappen (andere 10 voor de andere dingen ongeveer), is er eigenlijk geen ruimte meer om weg te gooien. Dat doet zoveel pijn in je portemonnee dat je dat gewoon niet meer wilt.

Met dit warme weer gaat de melk snel overstuur in de koelkast, ik hoorde dat je het kon invriezen, dussss geprobeerd natuurlijk: 


Hup in de ijsklontjesbak van Tupperware (ik ben fan, ik heb er 3 en heb ze eigenlijk altijd alle 3 in gebruik :)...)

Ook deed ik nog wat in een losse bak en had ongeveer de helft ingevroren.

Als ik een kopje koffie wil, haal ik ongeveer 2 uur van tevoren even 3 klontjes eruit en doe het in m'n kopje (schotel erop tegen evt. vliegen): 

Als het ontdooid is in de melkopschuimer en daar komt mijn dagelijkse kopje cappuccino tevoorschijn, mmmm lekker! En ik hoef geen melk meer weg te gooien :)!

Wat doen jullie om zo min mogelijk weg te gooien? Zelf koop ik minder in, heb ik een vrij lege koelkast zodat ik overzicht behoud en er zelden iets over datum gaat (dit jaar nog niet gebeurd, ik heb 1 boterham weg moeten gooien, omdat het bakje waar die in zat achter de borden in de kast was gevallen. Toen ik het tegenkwam was het beschimmeld, ik heb zelden zo gebaald van een boterham die weg moest... Deze had ik zelf gebakken en ik wil gewoon niks meer weggooien, dus dubbel jammer...) En 1x zo'n 150 ml zure melk dus. 

Gooien jullie weleens eten weg? Waarom wel/niet? Probeer je het te voorkomen of niet? Ik ben benieuwd naar jullie tips! Deel ze graag hieronder, dan hebben we een mooie lijst voor de lezers na jullie, alvast bedankt!

Voor alle tips rondom 'anti-voedselverspilling': Kijk op deze pagina!

47 opmerkingen:

  1. Goeie tip!

    Ik probeer het ook te voorkomen door ze afgepast mogelijk te koken. Dat wat weggegooid wordt, zijn meestal restjes van de kinderen die ik te afgesabbeld vind om zelf op te eten. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ajj, jep dat heb je met kinderen. Hier doe ik van Jochanan w.b. broodjes die hij op z'n kinderstoel van zich af gooit weleens in een trommeltje en door z'n fruithap. Vult wat meer dan gewoon fruit en hij vindt het heerlijk ;)... Het eerste woordje wat hij zei 'etuh'... Hahahaha, zegt genoeg denk ik ;) Onze kleine lekkerbek...

      Verwijderen
  2. Ik moet echt wennen dat voedsel hier in de Betuwr een stuk sneller bederft dan in het koudere noorden van Nederland waar ik bijna dertig jaar grwoond heb. De laatste tijd verkijk ik me met bananen. Die vries ik in stukken in en maak er ijs van. Broodkapjes gooi ik soms weg. Vroeger maakte ik meer van die kapjes, maar we hebben hier ook twee mensen die glutenvrij eten. Dan is restverwerking lastiger. Verder gooi ik regelmatig avocado's weg. Dat vind ik zo zonde. Maar vaak zijn ze verrot of beurs als je denkt dat ze rijp zijn. Of ze worden helemaal niet rijp. Ik eet vegan en voor mij zijn avocadoes een basisproduct.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vind avocado's ook echt lastig. Heel snel beurs en dan 'vies' van binnen inderdaad. Omdat ze ook natuurlijk best duur zijn, koop ik ze vaak maar niet.

      Verwijderen
    2. Bij de AH kun je avocado uit de vriezer kopen. Superlekker en altijd vers ;-)
      Ik koop ook steeds weer vers als het in de aanbieding is, maar altijd wel 1 of 2 die niet mooi rijpen.

      Verwijderen
    3. Goeie tip van die vriezer!
      Ik koop ook vaak avocadoes in de aanbieding. Ze zijn vaak in de aanbieding bij ah en ik krijg ze regelmatig in mijn persoonlijke bonus.

      Verwijderen
    4. Ook altijd last van advocado's die niet goed waren. Ik koop ze nu uit de vriezer bij AH. Tot nu toe altijd perfect.

      Verwijderen
    5. Oh, nooit gemerkt, maar hier is het inderdaad warmer dan in het noorden (zelf wonen we op de Veluwe). Ik zet de koelkast nu in de zomer wel koeler dan in de winter, want ik merk dat hij het echt zwaar heeft... Avocado's koop ik zelden, ik vind ze vrij prijzig, maar die van de AH uit de vriezer ga ik eens bekijken, bedankt voor de tips aan elkaar, zo zie je maar dat iedereen wel iets weet en samen komen we er wel ;)... Thnx!

      Verwijderen
  3. Handig dat je melk kunt invriezen zeg! Ik probeer zoveel mogelijk op maat te kopen en te koken. Als er echt iets overblijft dan gaat het nog wel eens naar de kippen.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kippen lijken me om die reden dan weer ideaal ;)... En lekkere eitjes, mmmm ;)

      Verwijderen
  4. Voorheen had ik een tafelmodel vriezer, daar ging het brood in en dan elke dag de benodigde boterhammen er uit halen. Vlees in aanbieding kopen en invriezen, net als restjes eten. Regelmatig had ik dan een kliekjesdag. Helaas heb ik nu geen vriezer meer (ook geen plek voor in dit huis) en moet het doen met een tafelmodel koelkast met zo'n klein vriesvakje. Dan is het steeds afwegen om de helft van het vak kwijt te zijn aan een brood, of toch aanbiedingen invriezen. Vaak wordt het het laatste, waardoor ik tegenwoordig toch wel eens een boterham weg gooi. Gaat dan wel in de voerbak voor de vogeltjes buiten, en die eten het dan met smaak op, dus het gaat niet helemaal verloren, maar toch...
    Financieel is dat wel de goedkoopste keuze, wij eten brood van 79 cent/brood, ik gooi dan liever daar een boterham van weg dan dat ik geen gebruik kan maken van een aanbieding (waar ik dan veel meer dan 79 cent op bespaar).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jep, dat is lastig ja, dan moet je keuzes maken! Ik zou dan nu een kliekje meteen in de koelkast zetten en dan de volgende dag opeten. Brood bijvoorbeeld wordt best iets droger als je het een dag in een bakje bewaart, maar inmiddels vind ik weggooien erger, dus dan accepteer ik het dat het iets minder vers is ;)...

      Verwijderen
  5. Ook brood hoef je niet weg te gooien maak er paneermeel van als een paar boterhammetjes over hebt die oud zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klinkt logisch hoor, maar wat paneer je dan precies? Ik gebruik nooit paneermeel, dus vandaar mijn vraag.

      Verwijderen
    2. Hier van alles, bijv. gehakt, vlees, ik gooi het over een ovenschotel ipv kaas (wat boter erop voor een mooi bruin korstje, bijv. m'n zuurkoolovenschotel), zelfs m'n zelfgemaakte paneermeel doe ik door de prak van Jochanan voor wat extra voedingsstoffen en stevigheid. Bijv. fruithapje waar ik normaal een boterham in kruimel strooi ik dan bijv. 4 scheppen paneermeel bij in :)... Of in een pastasaus als bindmiddel. Vooral als ik zelf veel paneermeel heb, gooi ik het overal bij in. Ik koop echter niet dusdanig veel in de supermarkt hoor. Dan doe ik het met minder ;). Oja en de groenteburgers natuurlijk, mmmm ook lekker als ze gepaneerd zijn en dan bakken in een restje kruidenboter, mjammiejammie :)...

      Paneermeel kun je heel makkelijk maken in de grove Tupperwarekaasrasp. Hop, droog brood erin en raspen maar, heb je mooie fijne paneermeel. Let op: Wel goed (!) laten drogen, anders schimmelt het. Hier staat het echt geen 2 weken, tis altijd zo op, mmm lekker!

      Verwijderen
    3. Van oudbrood maak ik broodpudding.Dat is een soort cake met oud brood. Heerlijk.Je kan er ook wentelteefjes van maken, of croutons voor in de soep, of roosteren met knoflook en olie. Je kan meer dan alleen paneermeel maken in elk geval.

      Verwijderen
    4. Jep, broodpudding heb ik een recept van op m'n blog: http://aad-actief.blogspot.nl/2017/04/recept-broodpudding-van-restjes-brood.html

      Verwijderen
  6. Wat ben jij creatief zeg. En ik verbaas me erover hoeveel energie je lijkt te hebben om er zo standvastig in te zijn. In positieve zin bedoel ik dit hoor. Het laat mij ook weer nadenken. Toevallig deze week echt heel wat melk weg moeten gooien. Dat gebeurt me echt nooit, maar rond pinksteren zijn we vaker van huis geweest dan gepland en het was nu echt niet lekker meer. Had ik het maar geweten van dat invriezen! �� Hier baalde ik echt ontzettend van. Vond het zo zonde. Heb geen tips verder, maar leer van anderen graag wat bij. Groetjes Gerda

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha Gerda, dankje voor je lieve woorden. W.b. die energie valt tegen hoor, maar dat geeft niet. Ik doe wat ik kan en maak soms per dag wel 10 foto's voor 4 verschillende blogs, dus dan lijkt het meer dan het is ;)...

      Verwijderen
  7. Het is voor mij een kwestie van ideetjes hebben wat je met restjes oid kunt maken.

    Op dit moment bak ik een cake. Daarin zit fijngesneden fruit wat overrijp is. Een rimpelige appel en 2 overrijpe pruimen. Ik heb dit aangevuld met bramen die ik in de diepvries heb liggen. Vanmiddag komt mijn moeder. Dan hebben we een lekker stukje bij de thee. En ook de kinderen lusten dit wel als ze uit school komen ;-)

    Kapjes brood zijn gister gedoopt in de groentesoep.
    Ander eventueel droog/oud brood wordt voor de tosti gebruikt of ik doe het in de broodrooster. Een panpizza is ook erg lekker om oud brood op te maken.

    Las laatst ook een fijne tip: voordat deze persoon de boodschappen doet, maakt ze een pan rode saus. Daar doet ze restjes groenten in. Een pakje gezeefde tomaten als dat nodig is, voegt ze toe. Zo heeft ze een basissaus. De ene keer wordt dat een tomatensoep, andere keer de saus voor spagetti. Of het wordt gebruikt als lasagnesaus.
    Of een turks brood doormidden snijden. Nu heb je 2 pizza bodems. Besmeer dit met de tomatensaus (wel even wat pizza- of italiaanse kruiden erdoor doen) Restjes vleeswaren en geraspte kaas erover heen en bakken maar in de oven.

    Ook kun je restjes groenten gebruiken als vulling in een quiche.

    En verder is mijn vriezer een uitkomst.
    Een groot stuk fetah kaas komt niet in 1x op. Ik doe de rest in de vriezer. Eergister een salade gemaakt. Daar is een stukje fetah doorgegaan wat ik had ingevroren. Smaakte prima! Eerder gooide ik het stukje weg nadat het een poos in de koelkast lag en het ging schimmelen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik maak met feta altijd tirosalata. Een blok feta, een eetlepel Griekse yoghurt, een beetje olijfolie en een rode peper fijnmalen in de foodprocessor (of staafmixer met bak). Lekkere pittige fetaspread voor op (stok)brood.

      Verwijderen
  8. ik gooi eigenlijk bijna alleen fruit weg. Een rotte mandarijn ertussen of sinaasappel. We hebben ook kippen die kunnen ook wat restjes wegwerken. Dat vind ik geen weggooien.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik probeer ook zo min mogelijk weg te gooien. Die ijsklontjesbak is bij mij ook favoriet. Klonjes lekkere jus, restjes creme fraiche of zure room, citroensap, sinaasappelsap. Ook citroenrasp en sinaasappelrasp voor in te bakken koeken. Restjes pesto !

      Verwijderen
  9. Wat een fijne blog!!
    Hier maak ik de broodpakketjes voor de hele week klaar die meegenomen worden naar werk en school. Daarvoor haal ik vers brood bij de bakker en verse vleeswaren bij de slager; vleeswaren in de hoeveelheid plakjes die nodig zijn( kan in tupper belegdoos )omdat er verder geen vleeswaren worden gegeten. (thuis wordt er kaas,ei en /of zoet gegeten. In het begin werd er wel raar bij de slager gekeken, maar weggooien is erger. De pakketjes gaan met naam op schilderstape geschreven op de pakketjes in de diepvries en worden de avond tevoren uitgehaald en in de koelkast klaargelegd. Nooit geen brood meer weggooien want voor het ontbijt en thuisblijvers wordt afgepast uit de diepvries gehaald. Ook geen overtollige vleeswaren.
    Let wel! Dit kan alleen maar als er kaas en vleeswaren op het brood gaan. Eén nadeel; kan alleen met plastic zakjes.
    Adrianne, succes met je blog. lees deze met genoegen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor je lieve woorden! Ik doe om die reden m'n brood in stoffen zakken in de vriezer en haal eruit wat ik nodig heb in een vershoudbakje op het aanrecht (in een stoffen zak op het aanrecht droogt het uit). Ik heb geen boterhamzakjes meer in huis... Vlees bijv. wat ik koop gaat in bakjes in de vriezer, lunch gaat in trommeltjes mee evenals fruit naar school ofzo. Ik denk dat ik nu bijna een jaar geen boterhamzakjes/diepvrieszakjes meer heb en tot nu toe heb ik ze nooit gemist. Alles gaat in Tupperware of andere vershoudbakjes in de vriezer. Tegen de tijd dat m'n bakken op zijn, is het de hoogste tijd om iets uit de vriezer te eten ;)...

      Wat voor jou werkt, moet je vooral blijven doen! Misschien zijn de ziplock-zakjes van Ikea iets voor je? Deze kun je hergebruiken. 1x aanschaf, erna steeds opnieuw te gebruiken...

      Verwijderen
    2. Ikeazakjes: bedankt voor de tip!!

      Warme groet.

      Verwijderen
  10. Heb nooit zure melk heb altijd drie liter op vooraad deze is altijd lang houdbaar lust alleen maar dag melk.
    Vleeswaren koop ik net als mijn vlees bij de slager neem halve ijsjes vleeswaren. Brood bijde warme bakker drie broden voor €4,50 gaan per halfjes de vriezer er gaat geen plakje verloren. Kook elke dag vers eet geen kliekjes kook elke dag genoeg er blijft niets over.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goed bezig! Hier kook ik ook precies genoeg, maar je ontkomt er met kids soms niet aan is mijn ervaring. Of onverwachts staat Peter in de file, moet hij onderweg eten (als hij pas na 1915-1930 op z'n vroegst thuis is, eet hij onderweg). Tsja, ik kan zijn portie er echt niet bij opeten met de kids ;). Dan houd ik dus wat over :)...

      Verwijderen
  11. Heb nooit zure melk heb altijd drie liter op vooraad deze is altijd lang houdbaar lust alleen maar dag melk.
    Vleeswaren koop ik net als mijn vlees bij de slager neem halve onsjes vleeswaren. Brood bijde warme bakker drie broden voor €4,50 gaan per halfjes de vriezer er gaat geen plakje verloren. Kook elke dag vers eet geen kliekjes kook elke dag genoeg er blijft niets over.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. wat het ook is ik probeer het altijd op te eten of drinken, maar dit is wel een hele goede tip voor mij
    bedankt hoor.

    mvrgrt alex

    BeantwoordenVerwijderen
  13. van oude kapjes en boterhammen maken wij wel eens boterham-pizza's gewoon in de oven.
    je doet (een restje)tomatensaus op de boterhammen en kapjes, wat italiaanse kruiden erop en dan beleggen met wat je nog in huis hebt en lekker vindt. bijvoorbeeld: champignons,paprika, mais, restje ui, vleeswaren zoals ham, tonijn uit blik, ananas uit blik en kaas erover en dan in de oven tot de kaas gesmolten is.mmm..
    we eten dit weleens als we iets makkelijks willen eten en geen zin om boodschappen te doen en geld willen besparen op eten bestellen.
    Van restjes groenten maak ik soepgroenten die ik invries, dat gaat niet altijd in 1 x, ik heb een bakje of zakje in de vriezer , wat ik steeds kan aanvullen met gesneden groenten, als het vol is kan ik het in de soep doen, gaat zo zonder te ontdooien in de soep.

    leuk en inspirerend blog heb je! groetjes An

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mmm, klinkt ook goed zeg! Die soepgroenten invriezen op die manier is ook een goed idee. Ik doe hetzelfde met macaroni-groenten of groenten voor de pastasaus :)... In 'dure tijden' heb je dan toch nog een royale maaltijd op voorraad :)

      Verwijderen
  14. Nooit geweten dat je melk in kon vriezen . Wij hebben in de kelder houdbare melk staan en die bederft niet zo snel gelukkig. Restjes eten gaan naar de honden door hun brokken heen , ik kook zoutloos dus dat is geen punt. Hier in Roemenie is het normaal dat de honden de restjes krijgen zo ook met het brood dat als er over is naar hun gaat.Er worden hier trouwens ook wenterteefjes en tosti's mee gemaakt en eten weggooien gebeurt eigenlijk zelden.Zelf het groenten en fruit afval wat daarvoor geschikt is gaat op de compost hoop.
    Henriette
    www.onsleveninroemenie.blogspot.ro

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goed bezig! Ik wist het eerst ook niet, maar had de tip eens gelezen :). Nu geef ik het weer door ;)...

      Houdbare melk zou ik eens kunnen proberen! Maar als die open is, is het ook niet heel lang houdbaar denk ik?

      Verwijderen
  15. Is houdbare melk een optie? Dan zit je niet met het gehannes van invriezen en van tevoren bedenken dat je straks koffie gaat willen en dat je melk moet ontdooien. Of bederft houdbare melk ook snel als het pak open is? Ik ben een beetje wereldvreemd als veganist, geloof ik :-)
    47 kilo p.p.p.j. is bijna een kilo voedsel per week dat weggegooid wordt. Ik vind dat echt heel veel! Zelf gooi ik zelden eten weg, hooguit een appel die bij doorsnijden rot blijkt te zijn, maar geen bruikbaar voedsel. In tegendeel: van radijsloof kun je een lekker soepje maken en van de bladeren van bloemkool ook. Dat laatste geloofde ik niet, maar het smaakt echt gewoon als bloemkoolsoep. 'Restjes' eet ik als tussendoortjes, bv een paar beurse tomaten met wat basilicum en olie als salade, of een kliekje couscous met wat lente-ui, stukjes dadel en stukjes paprika. Tahin is erg bruikbaar als dressing over niet-zo-lekkere kliekjes, dat spul maakt alles lekker :-)
    Tjee, ik snap echt niet hoe je aan een kilo afval per week komt... en als wij hier allemaal nooooit wat weggooien dan moeten er dus ook een hoop mensen zijn die méér dan een kilo per week weggooien.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Houdbare melk is heerlijk, ik koop bio+ maar die is wel duurder maar gaat een week mee als het pak geopend in de koelkast staat. Maar vreemd Adrianne, dat melk bij jou zuur kan worden.Als het pak in de koelkast staat en je bemerkt na 2 dagen dat je het niet snel genoeg op krijgt, kook je gewoon een keer griesmeelpap/pudding ( met rozijntjes) of een custardvla of havermoutsepap of vul maar in of je drinkt een extra beker melk. Je geeft toch nog borstvoeding? Houdbare melk is heel supersnel gesteriliseerd, de melk loopt over hitte platen/buizen dus wordt niet in een ketel gekookt of zo. Door de snelheid worden de goede stoffen bewaard. Nu zullen er wel weer mensen roepen, nee er zit niets meer in maar dat is niet waar. Als je thuis de melk kookt, dan gaan er veel meer vitamines/mineralen verloren en wat dacht als mensen de melk ook nog eens gaan opschuimen?

      Verwijderen
    2. Inderdaad Anoniem; hier gaat zelden wat weg net als bij jou, dus schijnbaar zijn er mensen die nog veel meer weggooien... Tijd voor actie ;)... Verbeter de wereld, begin bij jezelf, dus daarom ben ik vast begonnen :P...

      @Thedadigitaal: Jep, ik geef nog borstvoeding, maar drink alleen melk in de koffie, ben niet zo'n fan van pap/pudding/vla... Is een beetje gekomen sinds Christilène een heftige koemelkallergie bleek te hebben waardoor ik op zeer streng dieet moest. Voorheen dronk ik in m'n eentje 3 liter per week. Nu dus krap een liter...
      M'n grootste moeite met melk uit een pak is de toegevoegde suiker (houdbare melk nog ietsje meer dan gewone melk). Om die reden zou ik liever rauwe melk drinken, maar die is nog minder lang houdbaar en daar moet ik een stukje voor fietsen of rijden, waardoor continuïteit (nl. het hebben van melk in huis) lastig te halen is...

      Verwijderen
  16. Ik sta versteld van alle foute groenten die ik in de moestuin moet weg gooien. Enorm.

    Tuinbonenplant met luis, terwijl ik toch tijdig had getopt. Geen goed net over de koolplanten. Vooral de Savooie kool was favoriet bij de rupsen van de koolvlieg. Met het goede net vliegen ze er omheen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ajjj dat is lastig. Kun je nog iets doen tegen die luis? Wassen met azijn oid? Hier worden de aardbeienbladeren en vooral de bramenbladeren opgegeten door de rupsen. Als ik ze zie zet ik ze ergens anders neer. Maar m'n fruit heeft meer last van de vogels ;)... Als er een vogel aan gepikt heeft, snijden we het eraf, gooien het elders in de tuin neer en eten de rest zelf op :). Maar met kool is dat lastiger natuurlijk ;)

      Verwijderen
  17. Volgens mij rekenen ze door wat winkels weggooien. Ik ken zo weinig mensen die groenten en fruit echt weggooien. Die getallen kunnen gewoonweg niet kloppen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het gaat niet alleen om groente en fruit, het gaat om eten/drinken/alles wat eetbaar is. Dus ook een plak worst, een stuk vlees, een restje gekookt eten, enz. Zelf gooien we vrijwel niets weg, maar weeg eens 2 boterhammen (sommigen gooien dat per week weg). Toch al snel bijna 2 kg brood per jaar. Dan gaat het snel... Als je dan een kliekje aardappels, een rotte appel (van binnen rot, dus kon je echt niks aan doen), een restje melk, enz. erbij telt, kan ik me al snel een voorstelling maken van enkele tientallen kilo's per persoon per jaar.

      Na het zien van een documentaire over armoede in Nederland wist ik niet wat ik zag w.b. weggooien. Hetzelfde geldt voor de uitzending van Monitor over voedselverspilling: Een gewone zak uit een stad met afval; op de gok openmaken en eruit halen en kijken wat er weggaat. Ze doen op die manier de onderzoeken en zullen dan zakken zoals van mij open maken (kheb hooguit een 30 liter afvalzak per maand ofzo voor restafval, dus valt mee voor 4 personen), zullen we niets aantreffen wat nog eetbaar had kunnen zijn, maar dat compenseert dan met een extreme weggooier die misschien wel 100 kg per jaar in verhouding weggooit...

      Verwijderen
  18. De laatste tijd gooi ik meer weg dan me lief is.
    Goed dat je er over schrijft, even weer op gaan letten.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Ook leuk om te proberen: groentenafval gebruiken om nieuwe groenten te kweken! Zie bv http://www.24kitchen.nl/news/nieuws/food/15-groentes-en-kruiden-die-je-zelf-opnieuw-kunt-laten-groeien
    Ik doe het zelf alleen met lenteui, maar de bleekselderij, gember en champignons wil ik ook een keer proberen. Zaadjes uit tomaten en courgettes peuteren en laten drogen en zaaien is me een brug te ver, maar wie weet, dat dacht ik eerst ook van lenteui haha

    BeantwoordenVerwijderen