Pagina's

zaterdag 8 juli 2017

Cadeautip - appeltaart

Gisteren deelde ik al met jullie dat ik een kaart had genaaid met de naaimachine als bedankje voor juf. Je hebt je misschien afgevraagd 'waarom een appel erop?' Nou, dat zit zo...

Zelf heb ik jaren voor de klas gestaan en aan het eind van het schooljaar krijg je altijd erg veel cadeautjes. Echt superlief en vooral het gebaar waardeer ik enorm! M'n theedoos kreeg ik van een leerling, evenals een theepot, m'n favoriete theemok, zo ontdekte ik de heerlijkste badschuim, heb ik nog een lekkere bodylotion die ik heel af en toe gebruik, een mooie zwarte parelketting en nog vééél meer dingen. Maar, eerlijk is eerlijk; ook ik ben er niet aan ontkomen of wat dingen door te geven. Toen ik 3 jaar op een school gewerkt had, had ik maar liefst een bananendoos vol (!) met badschuim, zeep en shampoo... Zelfs met overdosering van deze middelen kreeg ik dat uiteraard in jaren niet op. Op de volgende school deden we met de klas een actie voor een stichting en ik maakte pakketjes ervan met bijv. een gastendoekje/washandje/enz. Leuk inpakken, strik erop en de leerlingen verkochten het. Zo kreeg het een schitterende bestemming! 

Vandaar dat ik nu bij afscheid van juf dacht 'ik kan vragen of de anderen het leuk vinden om een gezamenlijk cadeau te geven'. Zo gezegd, zo gedaan. Ik ben pas net nieuw, dus heb iemand anders even om alle telefoonnummers uit de gids gevraagd en belde zo in een ochtend de andere ouders even langs. En hoe leuk; iedereen wilde meedoen! Ik heb gevraagd om een vrijwillige bijdrage 'van bijvoorbeeld 50 cent, 1 of 2 euro of minder, naar wat je te besteden hebt, voel je vrij hierin' en zo kreeg ik van iedereen geld. Ooit heb ik al eerder juffencadeaus gemaakt voor de webwinkel, die waren toen in een mum van tijd weg, maar dit werd een luxe variant, omdat we meer te besteden hadden.

Peter schilderde een oude springvorm van mij (voor m'n verjaardag vraag ik een nieuwe, want de baklaag begon te schilferen); creatief bloemenmotiefje hè :)?


Zijkant bewust niet dekkend geschilderd op mijn verzoek;

Ik kocht een hoop ingrediënten en een cadeaubon:

Paste even of het paste:

En begon met inpakken. Ik gebruikte bruin papier (wat in pakketjes als vulmateriaal zit - je kunt ook inpakpapier gebruiken). Met stempels (van Hema) en inkt (van Bruna) stempelde ik de ingrediënten erop. Met henneptouw deed ik 2 slagen eromheen, knoopte er een stuk lint tussen (waarop stond 'merci beaucoup' - hoe toepasselijk ;) en deed aan beide touwtjes een parelkraal, daarna klein knoopje erin en afknippen.

En klaar!

Ik zeg er eerlijk bij; alles bij elkaar was het inpakken op deze manier ongeveer een uur werk, het schilderen een uur en de kaart naaien een uur, dus het ziet er misschien makkelijk uit, maar je moet er wel even tijd in steken...



Om de springvorm nog een dubbel henneptouw, weer een stuk lint, hartjeslabel van klei en een vlinderbedel. Strik erop, klaar:

 Cellofaan eromheen, met henneptouw, stuk lint en 2 parelkraaltjes de kaart eraan gemaakt en het was klaar om weg te geven. Ik deed er nog snel een losse 2 euro bij in. Onze koelkast is namelijk stuk gegaan en hierin lag de roomboter voor juf. Ik durfde het niet aan om deze te geven, dus mag ze zelf een nieuwe kopen ;)...

Je kunt met dit soort dingen variëren in prijs. Een aantal tips:

- Margarine is goedkoper dan roomboter
- Kristalsuiker is goedkoper dan basterdsuiker
- Rozijnen kun je weglaten
- Vanillesuiker kun je 1 zakje toevoegen i.p.v. een pakketje
- Eieren kun je weglaten
- Je kunt bijv. 3 appels toevoegen als vulling
- De cadeaukaart kun je zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. Zo kun je er ook een extra luxe pakket van maken door er bijv. een cadeaukaart van 50 euro bij te doen. 

Dit cadeau kan ook gebruikt worden voor bijv. een nieuwe woning, een bruiloft, een verjaardag, enz. Als je twijfelt of de persoon in kwestie het snel openmaakt, kun je het beste de eieren eruit laten, die moeten sneller op dan de rest. Juf heeft een gezin, dus ik heb er alle vertrouwen in dat zo'n doosje snel opgaat :). 

Oja, vergeet ik bijna te zeggen dat juf het erg waardeerde! We hebben met z'n allen pannenkoeken gegeten op school. Heel gezellig :). (Oud-)leerlingen, ouder(s), leerkrachten, familie, heleboel mensen en evenveel gezelligheid. Christilène was wel moe van alle indrukken. En wat 'vakantie' inhoudt, is haar nog niet helemaal duidelijk volgens mij, maar dat komt vanzelf goed. 

Leuke bijkomstigheid: Peter kreeg vanmiddag te horen dat hij nog heel veel vakantieuren kan opnemen. Hij heeft nog zeker een week of 5 vakantie al gepland staan tot eind van het jaar, maar daar bovenop mag hij nog 2,5 week opnemen :). 
Tralalalaaaaaa, he-le-maal blij mee, daar gaan we van genieten! Nog even zien in te plannen. Misschien zomaar hier en daar een dagje en nog een extra week ofzo. Echt heel leuk!

Fijne vakantie voor degenen die dit al hebben gekregen! We gaan proberen onze vakantie een beetje budget-vriendelijk in te richten. Nog meer mensen met dit streven?

Nog tips voor (gratis of very-low-budget) uitjes met de kids? Ik doel dan met name op ervaringen. Wat vonden jouw (klein)kinderen geweldig? 
Op internet heb ik al wat dingen gezocht en gevonden, hoor, maar juist die ervaringen vind ik leuk om te horen. Eens kijken wat we ervan gaan uitproberen! 

Alvast bedankt voor de tips en een goed weekend!

23 opmerkingen:

  1. Wat een leuk appeltaartpakket! Daar zou ik ook blij van worden als ik het kreeg. Zelf geef ik ook wel eens zulke pakketten weg. In de herfst bijv. een mandje (kringloop) met pompoen en alles wat verder nodig is voor een luxe pompoensoep.
    Heb zelf geen kinderen maar ben al lang gastouder. Een paar successen zijn: buiten spelen met speelgoed dat anders alleen binnen mag, hutten bouwen in het bos en er in eten, restaurantje "spelen" voor bezoek met echte eten en de tafel mooi dekken enz. En gewoon picknicken blijft altijd een succes. Iets wat niet zo low budget is maar wat een enorme indruk maakte op een gezin met 4 kids waar ik werkte; een dagje park de Hoge Veluwe. Fijne zomer!
    Groeten,
    Anna

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zo leuk hoe je hier ook weer met eenvoudige middelen zo'n leuk pakketje van hebt gemaakt! Heel creatief!

    En als tip: blote-voeten-paden zijn heel leuk als budget-dagje uit.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Op korte afstand ontdekte ik hier een gratis (!) blotevoetenpad, die staat op m'n wensenlijstje voor de zomervakantie...

      Verwijderen
    2. Ja het blote voetenpad vond mijn 16 jarige zoon ook nog geweldig....

      Verwijderen
  3. Het is een prachtig pakket, en eieren zijn best lang houdbaar. Handig voor de boter een munt toe te voegen, want het was warm van de week!
    De zorg straalt af van dit pakket, geen wonder dat juf in de nopjes was.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hopelijk is juf zo'n bakwonder dat ze snapt dat het niet verstandig is te bakken in een geverfde vorm. :-)
    Leuk idee, beter dan al die repen chocolade, flessen badschuim etc.
    Overigens vraag ik me wel af waarom je een juf/meester iets zou moeten geven aan het einde van een schooljaar.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, daar ga ik vanuit ;)...

      W.b. iets 'moeten' geven; nee hoor het moet echt niet. Dit was een ander geval. De klas zat vol en om de kinderen (en ouders) tegemoet te komen was deze juf (met diploma en jarenlange ervaring in het lesgeven aan kleuters) bereid vrijwillig de vrijdagochtenden tussen de mei- en zomervakantie les te geven aan de kinderen uit groep 0. Dat was toch wel een heel bijzonder lief aanbod en we vonden dat daar zeker iets tegenover mocht staan in de vorm van een aardigheidje ;).

      Maar, nogmaals; het moet echt niet hoor :), ieder is daar vrij in.

      Verwijderen
    2. het valt op da ivy op veel blogs een behoorlijk zure na sneer moet geven ...

      Verwijderen
  5. Leuk en creatief pakket!Wij gingen vaak met de kleinkinderen naar de maisdoolhof in Voorthuizen is niet duur en je mag zelf eten meenemen. Is misschien alleen een beetje ver voor jullie? Fijne vakantie gewenst met jullie gezin! groet, Lucie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk idee! Hebben wij ooit ook gedaan met logeerkinderen, dank voor de herinnering! Inderdaad best een stukje rijden, maar wel leuk idee ;). Ook een fijne vakantie!

      Verwijderen
  6. Net als Ivy vraag ik me af waarom het tegenwoordig zo'n gebruik is om juf iets te geven aan het einde van het schooljaar.
    Mijn tante was kleuterschooljuf en kreeg wel cadeautjes als de kinderen van school af gingen naar de basisschool. Maar aan het einde van elk schooljaar? Nee, zeker niet.
    Ik lees op veel blogs over juffendag, dan worden de verjaardagen van alle juffen tegelijk gevierd.
    Waarom wordt dat gedaan? Zo worden mensen min of meer verplicht de juf/meester elk jaar iets cadeau te doen, en soms heeft een kind wel 2 of 3 juffen in een schooljaar!
    Mijn dochter is 22, dus nog helemaal niet zo lang geleden dat zij op de basisschool zat, maar daar werd dit nooit gedaan.
    Ik vind het wel heel leuk dat jullie een gezamenlijk cadeau geven, dan ieder een klein cadeautje.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn ervaring is dat juffendag juist is ingesteld in het kader van meerdere leerkrachten in 1 klas en dat kinderen anders meerdere feestjes hebben per jaar. Ik hoor geregeld dat ze er een soort schoolreis in het klein van maken. Wel een leuk idee. Maar ik snap wat je zegt, het is geen moeten en ik vind dat je ook daarin gerust klein kan denken. Een onderzettertje van strijkkralen, een mooie tekening of kleurplaat of een zelfgeschreven kaart; ook leuk en kost (bijna) niets. Het hoeft niet zo duur als het tegenwoordig vaak lijkt ;)...

      Verwijderen
    2. Dank voor je duidelijke uitleg. Ben eerlijk gezegd blij dat ik dat niet heb meegemaakt met mijn dochter, en ook niet zelf als kind, moet er niet aan denken dat ik meester/juf een cadeautje had moeten geven, in die tijd was er veel meer afstand tussen leerkracht en leerlingen.

      Verwijderen
  7. Mijn kleinkinderen vinden het leuk om zelf jam etc. te maken. Laatst hebben we aardbeienlimonadesiroop gemaakt. Ook wilden ze chocolademelk maken maar daar hadden we geen tijd meer voor. Dat gaan we dus deze vakantie doen.
    Yasr

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heel leuk idee, ga ik meenemen! Hebben we ooit ook gedaan. Ik zeg altijd '3-keer-pret'... Eerst het plukken, dan het jam koken en daarna het opeten :)... Dank!

      Verwijderen
  8. Kabouterpaden ih bos! Superleuk voor kids!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk, is hier ook vast in de buurt (Veluwe), ga ik eens naar kijken, bedankt!

      Verwijderen
  9. Echt leuk samengesteld voor de juf. En ja, naar low-budgetuitjes ben ik ook wel benieuwd. Wie weet, komt daar nog wel een blog over :-). Ie hebt trouwens zoiezo een leuke blog. Groetjes Annette

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb een gastblog voor iemand erover geschreven, dus hopelijk wordt die komende week geplaatst bij haar. Ik heb er even een mail achteraan gestuurd, dank voor je reactie ;)...

      Verwijderen
  10. Dat heb je leuk gedaan Adrianne!
    Ziet er super gezellig uit hoor.
    Heb ook wel eens een blik met
    tuinplantjes gezien,super leuk.
    Bovenop wat mos er op .
    Groetjes Jannie

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Super leuk en creatief gemaakt leuk km te onthouden. Je blog vind ik echt super leuk om te lezen en krijg ik echt inspiratie van :-)

    BeantwoordenVerwijderen