Pagina's

woensdag 20 juni 2018

Makkelijke Moestuin - deel 4

Zomaar ineens lagen er 2 dozen voor m'n deur met daarin een Topsy Turvy. Ik kan nergens vinden of ik dat al eens had verteld, maarrrr het is een soort 'op-de-kop-kas'. Je doet heel voorzichtig een plantje erin (bijv. tomaat, courgette, paprika), vult het daarna van bovenaf met potgrond, geeft het water en hangt het op. Het idee is dat de plant naar beneden gaat hangen als hij wat zwaarder wordt (tot die tijd groeit hij naar het zonlicht toe) en zo geen ruimte inneemt in je moestuin op de grond, maar dat je hem bijvoorbeeld op een 'loze plek' boven de regenton kunt hangen. 

Kijk:

De Topsy is denk ik zo'n 40 cm hoog en de plant inmiddels ook, die groeit nu nog helemaal omhoog langs de 'kas', maar dat zal niet lang meer duren. Kijk maar eens: 

Wauw, kleine tomatenbolletjes :)! We hebben er al uitgebreid met de kinderen naar gekeken en van genoten... Over een poosje gaat het denk ik naar beneden hangen... Kort voor de rollercoaster hier thuis kocht ik een klein tomatenplantje bij de Welkoop. Liever had ik het zelf gezaaid, maar daar was ik aan de late kant mee. Ik had al ontzettend veel gezaaid en dacht 'dan bewaar ik dat voor volgend jaar'. Het laten groeien van iets in zo'n Topsy Turvy is echt uitproberen voor ons. Ik kende het niet en heb dus bewust nog maar 1 exemplaar in gebruik genomen. Voor nu lijkt het ontzettend goed te gaan. Als de hoeveelheid bolletjes daadwerkelijk uitgroeit tot tomaten heb ik mijn aanschaf van het plantje inclusief Makkelijke Moestuin-mix en hoeveelheden water lang en breed terugverdiend... Ik houd jullie op de hoogte!

Kende jij het concept van 'op-de-kop-tuinieren'? Maak je gebruik van andere (niet zo gangbare) manieren van tuinieren?

2 opmerkingen:

  1. Bij onze buren hangen twee van die dingen. Zij hebben echt een design tuin en dan vallen die topsy's extra op. Op dit moment zit er vitrage overheen omdat de vogels ze opaten. Verder werkt het wel goed denk ik, ze zitten vol met tomaten en ik denk aardbeien.
    Ilse

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Overrijpe bananen.... plet ze en doe ze bij het pannenkoekendeeg. Overheerlijk en de kinderen zijn er zot van.

    BeantwoordenVerwijderen