Pagina's

vrijdag 23 augustus 2019

Lezersvraag - Budget bruiloft

Op de fair kreeg ik de vraag of er in mijn boek ook tips te vinden waren over een goedkope bruiloft. Nou, om eerlijk te zijn. Nee, niet echt denk ik. Het boek heb ik geschreven voor een bredere doelgroep, dus dit is niet opgenomen :)...

Maar; ik krijg wel vaker vragen over dit soort dingen, dus ik dacht dat ik wel even kon starten met een 5-tal blogs met vragen van lezers. Misschien worden het er 10, afhankelijk van hoeveel vragen er nog binnenkomen :). 

Vandaag de vraag:
'Hoe organiseer ik een bruiloft met een beperkt budget?'

Denk dan aan; een trouwpak/trouwjurk huren, goedkoop vervoer, mogelijkheid voor locaties waar je zelf je feest mag houden, hapjes, ideeën om zelf taarten te maken, cadeautips die je kunt vragen, corsages, trouwboeket, enz. 

Alle ideeën zijn hartelijk welkom! Uiteraard is de lezeres al actief aan het zoeken via Google, Pinterest, enz. maar juist ervaringen zijn meer dan welkom :)


En als je een budgetgerelateerde vraag hebt die je graag zou willen stellen aan een grote groep mensen; laat het me weten en mail naar aad.actief@gmail.com. 
Wie weet zie je jouw vraag volgende week vrijdag voorbij komen!
Je vraag wordt anoniem geplaatst. Als je vraag geplaatst wordt, ontvang je een mail met daarin de datum van plaatsing. De antwoorden kun je dan terugvinden onder de blog.

20 opmerkingen:

 1. Een bruiloft is nu net zo'n ding die zo duur of goedkoop kan zijn als je wilt. Alleen: vaak zit er een soort verwachtingspatroon achter. 'Dit moet ook' en 'dat hoort er bij' etc. In principe kan trouwen niets kosten. Gewoon op de fiets naar het gemeentehuis op maandagochtend en dan ben je klaar. Dus doe het gewoon op je eigen manier, wat het beste bij jullie (het bruidspaar) past. En daar kun je de verwachtingen van de omgeving in meenemen als je wilt, maar dat hoeft niet als je dat niet wilt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat dat inderdaad juist het verschil maakt. De verwachtingen van "zo hoort het"
   Als je dat aan de kant kunt schuiven en doet waar je zelf blij van wordt je veel goedkoper uit kunt zijn

   Verwijderen
 2. Wij hebben onze bruiloft op onze eigen manier gevierd. Mijn man wilde een pak aan. Die had hij al, doet hij alleen tijdens begrafenis aan: klaar! Ik wilde een jurk aan die ik al had, zag een week voor ons huwelijk een leuke jurk van 90 euro en klaar! We trouwden op maandagochtend met ouders erbij. Gingen daarna naar een horecagelegenheid voor een leuke high tea, kosten ong. 100 euro. Geen bloemen, geen foto's, geen ringen, geen echte bruidstaart. Wil je dit allemaal wel: zodra je vraagt om een 'bruids'taart, 'bruids'boeket, 'trouw'ringen verdubbelt het budget. Wil je goedkoper zijn kun je maar beter dat voorvoegsel weglaten!
  Als je het goedkoper wilt doen kunt je het trouwens ook beter zelf doen, waarom bak je niet een taart, maak je niet je eigen boeket? Als jullie dat graag willen. Want nogmaals: het is jullie feest en doe op jullie feest dan ook wat jullie doen en niet wat er bij 'hoort'!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als mensen zeggen: "op mijn eigen manier" bedoelen ze vaak:op een manier die binnen mijn familie- en vriendenkring op goedkeuring en bewondering kan rekenen. Dat is niet vreemd, het gaat grotendeels onbewust. Als je goedkoop wilt (of moet!) vraag je dan af welke elementen voor jou het belangrijkst zijn en daarna hoe je die budgetvriendelijk kan invullen. Gaat het je om het ritueel? om het papiertje? om feest met de naasten met lekker eten en drinken? of om eens een dag helemaal het centrum van de belangstelling te zijn en je een celeb te voelen? Allemaal valide wensen, maar het begint met weten waar je later met het grootste geluk op terugkijkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. In ieder geval op maandagochtend trouwen, want dan is het gratis. Een mooie trouwjurk kun je goedkoop vinden op Bonprix!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier alleen om 10.00 uur en om 10.20 uur gratis. Dus als je dat wilt moet je het echt ruim een jaar vantevoren regelen.

   Verwijderen
 6. Ook wij hadden een budgetbruiloft en ik denk dat de kern zit in goed kijken naar wat je zelf belangrijk vind en wat je doet vanwege verwachtingen. Natuurlijk kun je soms iets doen vanwege verwachtingen maar dan is het wel handig als je er goed over na hebt gedacht of je het geld er ook daadwerkelijk voor over hebt. Ik kan tips geven nav onze eigen bruiloft:
  - vraag aan mensen die je kent of ze iets willen doen (foto's, taart, kaart maken)
  - jurk heb ik besteld via etsy maar dat was echt loeispannend. Je kunt dat natuurlijk ook zelf maken of via een particuliere naaister. Of gewoon een chique jurk uit de gewone winkel.
  - wij hebben de kaart als soort brief gemaakt, dat vonden we leuk maar je kunt hem dan dus ook gewoon zelf printen op papier naar keuze
  - onze receptie was s avonds na de kerk en niet zo lang. Dat was met name omdat we zelf niet echt van feestjes houden maar het bespaarde denk ik ook wel!
  - Als ik het nu zou doen zou ik voor een loeigezellige picknick gaan :)
  - dingen via marktplaats kopen, ik heb dat gedaan met bijvoorbeeld de schoenen
  - wij vinden bruidstaart heel vies dus we hebben een stapel appeltaarten besteld bij een dagactiviteitencentrum en ik heb zelf brownies gebakken
  - je kunt sowieso dagbestedingsgroepen vragen voor leuke dingen als taart of bedankjes inpakken ofzo.
  Nogmaals, bedenk gewoon wat je belangrijk vind voor het geld dat je hebt. De ringen bijvoorbeeld vond ik wel hun geld waard omdat dat niet voor 1 moment is maar je ze je leven lang nog draagt. Maar die belangrijke dingen verschillen per persoon dus denk er gewoon goed over na.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij hebben er destijds voor gekozen heel kritisch te kijken naar onze wensen. Wat vinden we echt belangrijk en wat eigenlijk niet zo? We kwamen er al snel achter dat het ons vooral ging om een dag met familie en naaste vrienden die ons heel dierbaar zijn. De locatie en alles eromheen was eigenlijk maar bijzaak. Daar hebben we dan ook niet veel aan uitgegeven. We kregen onze kleding van onze ouders en dat is natuurlijk al een enorme besparing en daar ben ik ze ook heel dankbaar voor. Kijk verder heel goed in je eigen netwerk of er mensen zijn die je ergens voor kunt vragen. Wij hadden het geluk dat de buurvrouw van mijn ouders, waar ik al van jongst af aan veel contact mee heb, fotograaf is. Zij wilde dolgraag de foto's en het trouwalbum maken voor een heel klein bedrag. Iemand uit de kerkelijke gemeente kan fantastisch mooie taarten bakken en maakte voor een schappelijke prijs onze bruidstaart. Het eten deden we in het zalencentrum van de kerk waar je voor niet al te veel geld een buffet kunt regelen. Het had nog wel goedkoper gekund, maar dit was voor ons perfect.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij hebben ervoor gekozen om foto's te laten maken door een vriendin die daar goed in is. Ik heb van die foto's zelf een mooi fotoboek gemaakt. We hebben dus geen officiële reportage van een fotograaf maar ik houd ook niet zo van die officiële statie foto's en vind het heel leuk om zelf een fotoboek te maken. Daarnaast bespaart dit je honderden euro's of misschien nog wel meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Kiezen wat je daadwerkelijk belangrijk vind. Soms is het ook mogelijk te denken aan een alternatieve lokatie die misschien wel net zo leuk is bijvoorbeeld een speeltuin, een wei bij een boer waar je een tent op mag zetten en een picknick erbij, een zorgboerderij waar ze een ruimte verhuren. Je kunt het net zo maken als je zelf wil voor weinig geld.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mijn zus erfde het gouden horloge dat onze oma van onze opa had gekregen. Toen mijn zus zelf ging trouwen heeft ze enkele schakeltjes uit het bandje laten halen en daar de trouwringen van laten maken. Symbolisch erg mooi, en ook nog eens een enorme besparing in geld. Bijkomend voordeel is ook nog eens dat mijn zus het horloge nu past.

  Dus mocht de bruid in kwestie een erfstuk hebben liggen...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Laatst was ik op een bruiloft waar alle familieleden van het bruidspaar een taart voor hadden gemaakt. Besparend en ook heel leuk, zoveel variatie! Op een andere bruiloft was er een door het bruidspaar zelf gemaakte high tea in het zaaltje van de kerk. Leuk versierd, bediening door een paar kennissen, helemaal af! Ook goed kijken op verschillende locaties loont. Soms is entourage, bediening en kwaliteit even goed, maar zit er een enorm prijsverschil in! Zeker op de bloemist kun je besparen. Er zijn zoveel mensen die dit als hobby doen en veel minder vragen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben bloemiste, als men v bruidswerk komt dan geef ik vaak aan om de kosten te drukken dat een handgebonden boeketje mooi alternatief is, de uitstraling maak ik middels bepaalde hangende of bepaalde bloemen. Daarna lint erom en voor 20.00 zijn ze klaar

   Verwijderen
 12. Wij zijn getrouwd op de gratis dinsdagmiddag in bijzijn van onze 30 gasten. Hierna in een grote sloep gestapt waarmee we door Leiden gingen varen. En eindigde op een dakterras van een restaurant waar we gingen bbqen. Geen receptie geen feest alleen dierbaren die dichtbij ons staan uitgenodigd (zonder kinderen) was een relaxe dag voor iedereen. Trouwjurk in de outlet gescoord trouwpak bij de WE mijn ring kwam uit de espritlijn en man zijn ring geen idee, zelf boeket samengesteld. Fotograaf was 1 van de gasten. Zou het zo weer doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Veel decoraties voor de locatie van je bruiloft (zaal oid) kun je ook bijv. goedkoper in China kopen, bijv. bij Wish of Alibaba. Versiering, lampjes, slingers, Tulle e.d. Ze verkopen hier ook bijv. tiara's, sluiers, ringkussens, mandjes voor confetti/rijst e.d. Kijk ook eens bij de SoLow, daar verkopen ze ook veel van de bovenstaande spullen. Good Luck!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. We hebben veel cadeau gekregen als cadeau voor ons trouwen makeup en haar, vermaken jurk, lenen cabrio, boeket, fotoreportage. Geen envelop cadeau dus, maar een dienst. Verder heb ik wel kaarten gekocht, maar deze dus vervolgens zelf geprint, trouwjurk bij budgetwinkel, ondergoed bij een zaak met failissementsverkoop. Schoenen geleend. Wel een knalfeest, want dat wilden we graag. Uiteindelijk heeft mn vader de rekening hiervan betaald.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Mijn ouders gaven ons 2.000 euro als bijdrage voor het huwelijk, en dat was dus ons budget, want we waren net verhuisd en ik werkte nog niet zo lang, en mijn verloofde studeerde.

  Wij zijn op vrijdagochtend getrouwd (gratis), en hadden daarna een picknick in de kinderboerderij naast ons appartement. Alleen mijn ouders en zus, en onze beste vrienden (eventueel met partner en kinderen) waren erbij, zo'n 30 mensen in totaal. Twee dames die mijn man kent hebben samen met hem de boodschappen voor de warme maaltijd gedaan en gekookt, ze vroegen er €25 elk voor.

  Het eten werd geserveerd in grote Marokkaanse aardewerken schalen, die we naderhand aan de getuigen, vriendin-fotograaf en vriend-videoman hebben gegeven.

  We hebben €200 aan mans familie in Afrika gestuurd, die dáár feest hebben gevierd.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Vraag bij de juwelier niet om trouwringen, maar om vriendschapsringen. Zijn meestal precies dezelfde ringen ( matchen ook met elkaar) maar veel en veel goedkoper. Je kunt deze ook gratis laten graveren.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Beetje late reactie, maar vooruit! 3 jaar geleden was ik ceremoniejuf op een bruiloft van een nicht en neef. Een bruiloft met alles erop en eraan. Maar:
  *het was allemaal in hetzelfde stadje: we gingen lopend in een stoet naar gemeentehuis, kerk en dorpshuis. En wat was dat leuk!
  * haar vriendin en ik zijn nogal creatief: we hadden de zaal in het dorpshuis versierd met ballonnen, zelfgenaaide slingers ( we hadden een flinke lap jute en tule gekocht) en vaasjes op de tafels gezet met bloemetjes. De vaasjes waren glazen potjes, versierd met touw, jute, tule en lint. Ook hadden we een vaandel genaaid, aan bezemsteel gehangen en versierd met tule strikken aan weerszijden. Daarop geschreven met een merkstift: hier komt het bruidspaar. Daar liepen een paar kindjes mee, voorop in de stoet. Ook in het gemeentehuis was er een vaandel met daarop: oom P, hier komt je bruid!
  * Als corsage geen bloemen, maar een button waarop we 2 lintjes plakten aan de achterkant. Op de button een foto van het stel met de trouwdatum. Handig: deze kun je ruim van tevoren al maken!
  * De bruidegom droeg een nieuw pak, wat hij na de bruiloft nog gewoon dragen kan.
  * Er is vast een kapster in de familie of iemand die gewoon handig is met haar.
  * Een muziekstandaard werd versierd met kaarsen in stijl ( taartkantje met jute touwtje er omheen en hartje eraan), op de standaard een ( vergeeld) muziekboek waarin ik een welkom schreef. Tijdens de receptie stond hij bij de uitgang en werd een bladzij omgeslagen waarop stond: leuk dat je er was!

  Niet op deze bruiloft, maar ik verzorg wel eens high tea op een bruiloft, geeft vaak een ontspannen, gezellige sfeer!
  Misschien is het ook een kwestie van de juiste mensen inschakelen, kijk maar eens rond in familie- en vriendenkring!
  Kortom: er is zoveel mogelijk, ook low budget. Kijk wat je belangrijk vind!

  BeantwoordenVerwijderen