Pagina's

vrijdag 30 augustus 2019

Lezersvraag - moestuin starten

Dank voor de vele reacties op de vorige lezersvraag over hoe je goedkoop een bruiloft kunt organiseren. Onder de blog, per mail en op Facebook werd heel lief meegedacht, dank namens degene die de vraag stelde.

De volgende vraag die mij gesteld werd:
'Hoe start ik een moestuin?'

Ik denk dat de boeken van Annemiek van Deursen een absolute aanrader zijn om eens te lezen, nl. De eerlijke moestuin en Eten uit de eerlijke moestuin. Daarnaast bevalt het concept van De Makkelijke Moestuin mij enorm goed. Donkerbruine vingers, weinig tijd, weinig ruimte zijn echt slechte ingrediënten voor een moestuin, maar zoals je gisteren kon lezen lukt het zelfs hier om flink wat uit de mini-moestuin te krijgen. 
Eerlijk is eerlijk; als ik meer tijd erin zou steken zou ik de opbrengst met gemak kunnen verdrievoudigen. De voortuin staat namelijk al na eenmalig zaaien vroeg in het seizoen leeg. Ik kom gewoon er niet aan toe en overwoog nog om het helemaal in te zaaien met hetzelfde ofzo, maar dan nog moet je wel eerst even spitten, compost erop, zaaien, water geven, enz.Maar; hoe ben jij je moestuin gestart? Makkelijk/klein, moeilijker/groter? Op je aanrecht/balkon/achtertuin/volkstuin? Nog tips?

Tip om nog eens terug te lezen: Moestuinieren door lezers.

5 opmerkingen:

 1. Met het boek en de app van Jelles moestuin. Samen met onze zoon. We hebben een meter bak en nu vind hij het zo leuk dat we er een stuk tuin bij hebben. Vooral komkommers, uien, snijbonen, bieten enz. Zoon is 7. Hij deelt vaak oogst uit waar sommige mensen dan een centje voor geven. Hoeft niet natuurlijk maar is wel leuk. Dit spaart hij op en koopt er soms n nieuw plantje of zakje zaad van.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gewoon tussen alles door. De tuin staat deels leeg, deels met planten en bloemen die blijven (of zelfs geërfd zijn van de vorige bewoner). Daartussendoor staan wat fruitstruiken - voor een deel gekregen, voor een deel gekocht). Omdat ik het me niet kan permitteren om alles tegelijk aan te schaffen doe ik er jaren over voor de tuin vol staat. Boomspinazie komt elk jaar weer op, is leuk om te zien én eetbaar. Aanrader vwb boek: Een kleine eetbare tuin. Staat nog op mijn verlanglijstje!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zonder app, zonder boek, gewoon beginnen met een stukje grond omspitten, bemesten en inzaaien. Wist ik het niet? Ff googlen. En al doende leer je vanzelf dat 5 courgetteplanten echt teveel voor ons zijn en dat we meer bonen wilden en de bieten toch niet zo in de smaak vielen. Af en toe wat nieuws erbij proberen. Maar vooral zaaien wat je zelf graag op je bord ziet.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Inderdaad zelf uitproberen.
  Ik heb zelf heel veel gehad aan advies van mensen met ervaring (bijv. mijn opa). Begin met gewassen die meestal wel lukken (bijv. courgette, bonen of aardbeien). Kolen zijn bijv. biologisch lastig te telen.
  Begin klein en breid per jaar uit. Een volkstuin is echt wel een heel groot stuk grond als je zonder ervaring begint.
  En tijd...een moestuin kost heel veel tijd in het seizoen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Cherry tomaatjes kun je heel makkelijk invriezen. Ik doe ze in zak in de vriezer en als ik kook neem ik gewoon een handje.
  Groetjes van makkelijke moestuin marili uit Ugchelen

  BeantwoordenVerwijderen