Pagina's

donderdag 8 augustus 2019

Makkelijke Moestuin 2019 - deel 3

Veel te weinig tijd om alle dingen die ik wil bloggen ook daadwerkelijk online te zetten, maar hierbij weer een kleine update van (een deel van) de moestuin... Deel 2 is alweer even geleden.

In de achtertuin hebben we sinds dit voorjaar een extra border met dank aan de hovenier. 
3 tomatenplanten, kruiden en een courgette van een vriendin, een hangplant van de kinderen voor Moederdag en wat dingen die ik zelf heb gezaaid/gepoot, nl. pootaardappels van de weggeefhoek, snijbonen en een zonnebloem.

Aldoende leert men, dus hier ook geleerd dat ik de volgende keer iets minder op een vierkante meter zet... Toen ze zo klein waren heb ik ruim voldoende ruimte overgehouden, maar toch nog lang niet genoeg ;)... 

Al heel wat trossen cherrytomaten zijn eraf gehaald evenals een pond snijbonen. 

De courgette hebben we eergisteren gegeten als 'gevulde courgette'. Smullen heerlijk! Het restje dat over was heb ik gisteren als ontbijt gewoon koud gegeten. Een aanrader!

De aardappels zullen 1 dezer dagen wel eruit gaan vermoed ik. Ik had gelezen dat je moest wachten tot het loof dood ging, maar elders lees ik weer 90-100 dagen en die staan ze nu ongeveer erin. Ook hebben ze al gebloeid, dus ik heb totaal 5 aardappels gepoot (2 of 3 in deze bak, de anderen er tegenover) en ik overweeg gewoon 1 alvast eraf te halen en te kijken of het wat geworden is :)...

Ik ben wel reëel hoor... 1 van mijn moestuinbakken in de voortuin staat nu leeg. Ik kom er gewoon niet aan toe om te zaaien. M'n boek, de fair, vakantie met leuke dingen, verjaardagen in het vooruitzicht, naaien voor bestellingen, vrijwilligerswerk, visite, opruimen hier en daar; gewoon volle bak, dus staat het op een laag pitje. Ik wil nog even kijken of er nog dingen zijn die half augustus de grond nog in mogen en waarvan ik weet dat ze niet teveel werk zijn. 

Ook heb ik dit jaar wat nieuw zaad gewonnen uit o.a. de peulen en rucola, dus hopelijk kunnen we nog wat meer dingen krijgen en kan ik zo weer uitdelen aan anderen :). Inmiddels weten veel mensen ons al te vinden 'heb je nog zaadjes van ......' nouja verzin het maar :). We ruilen hier en daar; echt leuk om te doen... Misschien dat ik volgend jaar gewoon 1 moestuinbak in de voortuin geheel gebruik voor een pompoen of courgette. Hoppa; vierkante meter gevuld met weinig werk ;)... Ik weet het nog niet...

Dus; mocht je nog ideeën hebben wat ik nog kan zaaien in de komende 2 weken of richting het najaar; laat het me weten. Knoflook wil ik ook nog eens proberen. Ik ben benieuwd naar jullie ideeën!

En hoe staat het ervoor met jouw moestuin?

*Inspiratie nodig voor moestuinieren? Kijk dan deze blog 'Moestuinieren door lezers' nog eens terug.

5 opmerkingen:

 1. Boeren spuiten aardappels dood (biologische verbranden ze) als ze de juiste grootte hebben. Ik zou ze zelf laten staan totdat ze uit zichzelf dood gaan. Ze groeien nog volop. Nadat boeren ze dood hebben gespoten of gebrand laten ze die nog een tijdje in de grond zitten zodat ze schilvast worden en je ze beter kunt bewaren. De meeste aardappels worden eerste helft oktober gerooid (tenzij dat je vroeg soort hebt oid). Sprak de boerin :)

  Knoflook moet je (net als bloembollen) rond november de grond in stoppen. Werkt echt leuk!

  Voor nu zou je bijv bloemkool kunnen zaaien. Je hebt verschillende soorten bloemkool, waaronder de winter bloemkool.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. er is nog veel te zaaien of klein te kopen voor de winter en het voorjaar,"echte spinazie"is nu te zaaien net als de pittige kolen/bladeren zoals paksoy,je kan voorjaars en winterkolen planten,spitskool en bloemkool (wel afdekken)je kunt kleine plantjes kopen van spruitjes,boerenkool en palmkool,veldsla zaaien bv.er is nog heel veel waar je van de winter van kan genieten en het voorjaar.voorjaarsbloemkool doet het vaak nog beter dan de zomerkool,wel alles afdekken tegen de ergste vorst en ook tegen de vogels(duiven voornamelijk)er is ook wintersla en andijvie.met een beetje bescherming kun je jaar rond oogsten

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nu voor meerdere keren oogsten rucola en spinazie. Voor oogsten in mei, eind september, tuinbonen, knoflook en winteruien.
  Let op bij uien en knoflook, deze eten alles uit de grond, veel kalk en mest nodig.
  De oogst wordt een maand vervroegd, volgend jaar kun je daarna eind mei, juni nog bonen en winterprei planten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mijn man doet bij ons de moestuin, en er zit veel onkruid in vind ik... Maar courgettes doen het desondanks goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als ik een bak over zou houden zou ik er aardbeien in zetten. Vind ik zelf altijd zo lekker.

  BeantwoordenVerwijderen