Pagina's

donderdag 15 augustus 2019

Opruimen en spelen met kinderen

Natuurlijk heb je als mama geen vakantie als je 3 kleintjes thuis hebt. Tenminste; als je bij 'vakantie' denkt aan rust, hele dagen in een ligstoel aan het strand liggen, je nergens om bekommeren, stapels boeken lezen, dingen doen waar je eerder niet aan toekwam, enz, enz... 

Om een klein beetje met elkaar vakantie te houden hebben we hier 2 lijstjes gemaakt. Een klussen-lijstje en een vakantie-lijstje. Voor Moederdag kreeg ik al een klussenboekje met daarin laagdrempelige klusjes die de kinderen zelf hadden verzonnen om voor mij te doen. 
Bijvoorbeeld; schoenen rechtzetten in de gang, blokken opruimen, vaatwasser inruimen (denk dan aan het erin zetten van de ontbijtboel ofzo), bed afhalen (zij kunnen het kussensloop en het hoeslaken, evt. met klein beetje hulp, ik de rest), enz.

Als het even kan probeer ik meteen na het ontbijt een klusje in te zetten, omdat ze dan nog fit en energiek zijn. Normaal gesproken ruim ik vaak de tafel af, maar nu in de vakantie doen we het samen. De plastic borden, bekers en glazen kan Jochanan of wat spullen in de koelkast door Christilène en het in de vaatwasser zetten. Het scheelt mij enkele keren lopen en zo doen we allemaal iets. We benaderen het hier als een vanzelfsprekendheid, we houden het gezellig en ook hier doen ze weleens iets met tegenzin (net zoals ik weleens met tegenzin een was sta op te vouwen, het eten sta te koken of de stofzuiger pak, tsja dat heb je allemaal weleens). Ik benoem dat soms wel 'tsja, niet alles is leuk, mama vindt ook niet alles leuk, maar als we het even samen doen zijn we zo klaar en is er straks tijd voor iets leuks'. 

Soms verzinnen ze zelf wat, bijv. Christilène wilde de kleurplaten van de deuren afhalen... 
En zo geschiedde... Ergens begin van de vakantie:

Daarna kozen ze kleien van het lijstje met leuke dingen:

Er zijn veel ideeën om kinderen aan de slag te laten gaan. Beginnen met kleine dingen, steeds iets meer verantwoordelijkheid. Punten, minuten of geld laten verdienen voor voorlezen, spelletje, leuke dingen, computer- of schermtijd, sparen voor een rijbewijs, o.i.d. Ieder doet het op zijn/haar eigen manier. Hier krijgen de kinderen geen geld voor klusjes, maar we hebben weleens bijv. een muntje gegeven (2 muntjes van 5 cent zijn hier meer favoriet dan 1x een 2euro-munt, want de leeuw brult dan maar 1x ;)) als we de hele dag fijn hadden gewerkt met elkaar en ze echt langere tijd hadden geholpen. Zelf vind ik het niet gek om een ouder kind bij kleine dagelijkse klusjes die je met elkaar doet gewoon er 'gratis' bij te betrekken, maar wel een beloning te zetten tegenover alle dingen die òf groter zijn/langer duren òf bijvoorbeeld alles wat daar op welke manier dan ook buiten valt. Het ene kind kan nu eenmaal makkelijker een baan vinden buiten de deur dan de ander of je bent bijvoorbeeld nog te jong voor werken buitenshuis. 

Als je kinderen hebt; helpen ze mee in huis? En zo ja, op welke manier? Nog leuke tips/ideeën voor andere lezers? Deel ze met ons!

7 opmerkingen:

 1. Onze dochter van 12 moet elke week stofzuigen. Nu in de vakantie komen daar klusjes als de vaatwasser leegmaken, was ophangen en afhalen ed. bij. Omdat ze straks naar de hogere school gaat krijgt ze meer zakgeld. Zag bij het nibud dat €15 tot €20 p. m. ongeveer het bedrag is voor haar Leeftijd. Nu hebben we afgesproken dat ze €10 gewoon krijgt, en dat ze de andere €10 bij kan verdienen door grotere klussen voor ons te doen. Zo leert ze dat ze moet werken voor haar geld.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Verstandig om ze vanaf klein te laten helpen.
  Wij hebben dat niet gedaan, alleen als ze zelf wilden helpen. Nu helpen ze wel hoor met de nodige protesten. Dochter helpt wel eens met een extra klusje, waar ik dan wat geld voor geef. Ze is net te jong om te werken en haar 6 jaar oudere broer heeft wel een goed betaalde bijbaan.
  Bij vakantie denk ik trouwens wel aan een ligstoel op het strand. Onze kinderen gaan van af baby mee naar een zonnige bestemming en zijn gek op strand en zee. Soms hielp de kidsclub ons aan een uurtje of wat lezen. Heerlijk. De kinderen gaan nog altijd graag mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Onze kids verdienen voordat we op vakantie gaan, streepjes. Dat wil zeggen dat ik per kind wat klusjes verzin, waar ze per keer dat ze die uitvoeren, een streepje voor mogen zetten. Per klusje heb ik vooraf een bedrag bedacht, bijvoorbeeld 20 cent. Ligt aan de grote van de klus
  Zo hebben ze een zakcentje voor op vakantie, waar ze wel iets voor gedaan hebben. Werkt prima hier.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier hebben ze iedere dag hun eigen klusje. Wel of geen vakantie. En in de vakantie soms een extra klusje. Hier krijgen ze geen geld voor. Klusjes waar ze wel geld voor krijgen (bv een fiets schoonmaken om te verkopen op marktplaats) vragen we of ze dat willen doen. Dan hebben ze zelf keus.
  In de vakantie krijgen ze geld van ons wat ze vrij mogen besteden. Maar hier hoeven ze dus niets voor te doen.
  Klusjes voor opa's en oma's of bv een (oudere) buurvrouw mogen ze geen geld voor vragen. Krijgen ze het wel dan is dat oke maar het moet zeker niet de drijfveer zijn.
  Willen ze over een paar jaar (meer) geld verdienen dan moeten ze een baantje zoeken. Onze kinderen zijn trouwens tussen de 5 en 11 jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier hebben we vanaf begin dit jaar geprobeerd om onze dochter van 6 aan te moedigen te helpen met tafel dekken en af te ruimen. Als ze dat de hele week goed deed, kreeg ze een elke zondag een muntje van 50 cent voor in haar spaarpot. Natuurlijk waren we niet heel streng, we hoopten dat het beloningseffect zou helpen. Helaas interesseerde het haar niet echt en hielp ze steeds vaker niet meer mee. Dus op een gegeven moment er toch maar weer mee gestopt. Ik wil het eigenlijk wel weer op gaan pakken, dat ze leert dat het normaal is om even te helpen, mama (en papa) moeten ook wel eens dingen doen die niet zo leuk zijn, maar het hoort er nou eenmaal bij. Ik weet alleen niet welke aanpak gaat werken....

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind het wel belangrijk dat ze helpen in huis, ook omdat ze zo leren hoe het huishouden werkt en voor hun verantwoordelijkheidsgevoel.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Onze oudste 2 kinderen van 6 en bijna 4 helpen regelmatig met kleine klusjes. Tafel dekken, afruimen, opruimen kunnen ze prima. Soms hebben ze geen zin, dan leg ik uit dat papa en mama ook wel eens geen zin in een klusje hebben, maar dat het toch moet gebeuren. Dat oudste begrijpt dat prima, voor de tweede is het nog wel eens lastig. Ik vind het belangrijk dat kinderen leren dat niet alles leuk is en dat niet overal een beloning tegenover hoeft te staan.

  BeantwoordenVerwijderen