Pagina's

woensdag 7 februari 2024

Naaien voor een feestje is een feestje

Ook slakken komen bij de finish, dus ook moeders die allerlei dingen eromheen hebben redden het wel een keer om weer een rondje door het huis te doen ;).

Wellicht doet het je wel goed om een keertje te lezen dat hier ook weleens wat misgaat. Ik kreeg 2 weken geleden een brief van het RDW, ik dacht 'oja, we moeten de auto laten keuren' en legde de brief ongeopend aan de kant. Totdat Peter de brief openmaakte en toen bleek het een herinnering te zijn. Oepsss, we hadden blijkbaar een digitale brief in de inbox gemist, dus de APK bleek al verlopen! Dat soort dingen gebeuren ons zelden, we hebben het in de agenda staan (maar blijkbaar deze nog niet) en we zijn scherp op brieven. Vanaf dit jaar voor het eerst hebben we een digitaal bericht gekregen en die gewoon gemist. Dus meteen de volgende morgen onze garage gebeld. Die deed nogal luchtig, schijnbaar had 2/3 van hun klanten het en kon je er nog prima mee rijden. Online had ik gelezen dat het niet mocht, dus we hebben meteen besloten de auto te laten staan. Helaas was er pas na 2 weken plaats, dus het vergde wat creativiteit en kijken wanneer Peter thuis werkte zodat we naar school konden rijden met zijn auto en ik pakte wat vaker de fiets. Op het moment dat je dit leest staat de auto bij de garage voor de keuring, hopelijk valt het mee met de kosten ;).

Elke keer doe ik iets, ik wil graag m'n hobbykamer even goed uitzoeken. Ik heb veel stofjes en hobbydingen, maar ik wil een beetje op gaan maken. Dus nu allerlei projecten gepakt en mezelf voorgenomen steeds iets per week te pakken en af te maken of te repareren. En dat gaat goed. Je hebt de reparatie-dingen kunnen zien afgelopen weken, het gaat goed. Maar nogmaals; als een slak dus hoor... En ik probeer wat dingen te combineren. Dus bijvoorbeeld 'lege' tijd aan het zwembad gebruik ik voor het haken van touwtjes voor knikkerzakken voor schoenendozen of voor het afhechten van wasbare wattenschijfjes, dat soort kleine dingen. 

Ook ben ik bezig met het opmaken van m'n stoffen. Nou moet ik eerlijk zeggen dat ik in dit tempo nog wel '40 jaar' vooruit kan ;), maargoed steeds iets en soms geef ik een zak in 1x weg aan iemand die houdt van naaien en er is al echt veel naar een goed doel. Ik ben bijna door de pittenzakken heen en nu ben ik weer wat tassen aan het naaien voor de organisatie van 1 van onze sponsorkids en schortjes aan het naaien gewoon om weg te geven en voor de verkoop. Mocht je een leuk (kraam)cadeau zoeken, mail me even, wellicht kan ik je van dienst zijn :).

Bijv. deze stoere jongensschort (4-7 jaar) gaf Bertian aan z'n vriendje cadeau. Leuke stevige canvas als basis en donkerblauw met een stipje voor de details. 


Stoere houten knoop erbij:

Striklinten bovenin. Zomaar wat kleine tips: De striklinten stik ik meerdere keren overheen zodat ze niet snel losgaan. Een contrasterende kleur voor linten/zak en de zak stik ik op de hoeken ook diagonaal, gewoon omdat het dan extra stevig is en het er leuk en netjes uitziet. Als je een dunner stofje als basis gebruikt (bijv. katoen) kun je prima een zoom erin naaien door even 2x dubbel te vouwen, maar met een dikkere stof als canvas kies ik ervoor eerst de randen te locken en het dan 1x dubbel te vouwen en door te stikken. Dan wordt het vooral op hoeken niet zo 'propperig'. 

Ik had nog een pot brownie-koekmix van de actie van de kerk (dan kon je potten kopen en daar heb ik wat extra gekocht voor een kinderfeestje/weggeven/of om zelf te maken), daar deed ik even hetzelfde stofje op en ik stopte het in een leuk klein papieren tasje met een grappig jarig hondje erop. Ooit gekregen, die bewaar ik altijd en komen bij dit soort dingen goed van pas. Dan hoef je geen inpakpapier te gebruiken en ziet het er superleuk uit.


Oja en goed te weten bij dit soort dingen; ik overleg al-tijd met de moeder. Stel dat ze al een keukenschortje hebben of niet van bakken houden; dan geef ik liever iets anders. Hetzelfde geldt voor als ik een tweedehands boek wil geven ofzo; ik maak even foto's van de boeken die ik heb, ik app het door en vraag of ze het een leuk cadeau vinden en of ze eruit willen kiezen.  

W.b. de maten; ik pak gewoon een schort van 1 van onze kids of houd een lap bij 1 voor en kijk hoe breed/hoog een beetje mooie verhouding is. We hebben vrij 'gemiddelde kinderen', dus voor alle leeftijden heb ik wel een kind bij de hand om even te passen ;). Alleen de jongens moet ik soms even overtuigen dat het een schort is voor een meisje, want die houden niet zo van passen in frivool rose ofzo ;)... 

Ik houd beetje rekening met bijv. 'lang/smal meisje' en maak het dan iets langer. En laatst zelfs een spoedklus op zaterdagmorgen nog snel voor een feestje gemaakt:


Dit was witte canvas met een reststukje lichtrose met vrolijke vogeltjes. De ontvanger was er erg blij mee begreep ik. Leuk, daar doen we het voor :)!

Pittenzakken naai ik 100% t.b.v. de kerk. De rugtassen en knikkerzakken zijn voor goede doelen en opbrengst van de schortjes/zoogcompressen/wattenschijfjes zijn voor de spaarpotten van de kids. 

Fijne dag allemaal!

2 opmerkingen:

  1. Ik kan nog steeds niks met spelden, haaknaalden etc. Aan 2 vingers geopereerd en de wijsvinger heb je toch echt wel nodig bij naai en haakwerk.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vind beide schorten prachtig geworden!

    BeantwoordenVerwijderen