Pagina's

vrijdag 7 juli 2017

Vaatwaspoeder - spotgoedkoop!

Brak ik eerder mijn vaatwasblokjes in 4-en, gebruik ik inmiddels vaatwaspoeder. Gewoon verkrijgbaar bij de supermarkt. Voordeel is dat het het niet aan elkaar 'gelijmd' zit zoals vaatwasblokjes en er dus minder kans is op verstopping van leidingen. Een oude theelepel boog Peter een stukje om, zodat hij in het potje kan blijven staan, lekker makkelijk. 

Wat poeder in het potje, lepeltje erin:

En ik doseer een theelepel per keer (niet met grote kop, maar gewoon zo plat als op de foto:

1 nadeel; je koopt met 1 verpakking vaatwaspoeder 3 kg. Ik heb even mijn hoeveelheid gewogen: 3 gram. Hmmm, dat zijn 1000 vaatwasbeurten. Aangezien ik 1x per 2 dagen de vaatwasser draai, kan ik dus maar liefst 5 jaar (!) vooruit met mijn vaatwaspoeder. Kosten voor dit 'wasmiddel': Ongeveer 7 euro bij Jumbo (afhankelijk van waar je woont)... Dusss, mocht je het willen proberen of het iets voor je is; kom gerust wat onsjes kopen :)... 

Terzijde; ik ken de argumenten dat handafwas goedkoper is voor veel mensen. Dat geloof ik meteen. Voor ons is dit niet het geval. We hebben een periode afgewassen met de hand, omdat we dachten dat het goedkoper was. Totdat we het gingen uitrekenen. Het draaien van de vaatwasser bleek niet alleen praktischer, maar ook goedkoper! De keuze was snel gemaakt; we zouden de vaatwasser vanaf nu gaan gebruiken... Dit zal te maken hebben met het feit dat we een vrij nieuwe vaatwasser hebben, weinig poeder doseren, het water moeten krijgen van 2 verdiepingen hoger (dus veel waterverlies) en dat we maar 1x per 2 dagen de vaatwasser draaien, soms 1x per dag terwijl ik de afwas echt niet 2 dagen op het aanrecht wil laten staan, dus handafwas zal vaker moeten plaatsvinden.
Als ik eerlijk ben vind ik het ook praktischer, maar dat is persoonlijk ;)...

36 opmerkingen:

  1. Mooie overstap, van blokjes naar poeder.

    Hoe gaat het verder met je budget? Eerder schreef je wel iedere week een update, maar die lijk ik nu niet meer te kunnen vinden. Of kijk ik verkeerd? :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goed! Toevallig eind vorige week bijgewerkt na een week of 6 dat ik niets bijwerkte. Voordeel van pinnen; alles is nog terug te vinden :)...
      Nog 8 euro nogwat over :). Ik zal weer eens een update schrijven. Ik merkte dat lezers de voorkeur gaven aan budgettips, omdat ze er zelf iets mee konden, maar na zoveel weken mag het wel weer een keer ;)... Thnx!

      Verwijderen
    2. Oh echt? Ik vond dat weekoverzicht altijd erg leuk om te lezen, omdat je daarin ook tips geeft voor goedkope gerechten en goede aanbiedingen. Maar ik snap het wel hoor. Is het anders geen goed idee om een pagina te maken op je blog waarin je dan per week de stand noteert? Klinkt misschien als heel veel werk, maar is echt zo gepiept. :-P

      Verwijderen
    3. Ik ga eens even denken wat handig is :), thnx voor de tip! Misschien kan ik dat wel doen. Bloggen is alleen best veel werk ;). Nu eerst nog ff snel wat cadeautjes naaien voor volgende week - dochterlief zit op school, zoonlief slaapt in de box, dus huppa knallen :)...

      Verwijderen
    4. De weekupdates zijn zeker interessant en leuk om te lezen!

      Verwijderen
  2. Je vaat weekt wel schoon ondanks de geringe hoeveelheid poeder maar het is onvoldoende om het vet te binden waardoor het vet kan blijven plakken in je leidingen. Daar merk je niks van tot het te laat is.
    Ik zou toch iets meer gaan gebruiken, met zo weinig verbruik zal je dat amper merken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Eens! Ik heb ook de poeder van Sun. Heel vaak id bonus bij AH.
      Dus dan merk je r niks v als je dubbele hoeveelheid gebruikt!

      Verwijderen
    2. Doordat ik m'n vaatwasser zo weinig gebruik spoel ik de vaat voor (koud water) omdat het anders gaat stinken en het zo aankoekt dat het niet schoon wordt. Zodra m'n vaat sterk vervuild is of dat ik bijv. de frituurpan erin zet doe ik er uiteraard extra poeder in (maar dan zet ik ook de temperatuur hoger).

      Verwijderen
    3. Let op: als je vaak lage temperaturen gebruikt voor de afwas blijft vet in je machine zitten, met alle gevolgen van dien. Aldus de reparateur die ik een paar maanden geleden moest laten komen. Tegen zo'n rekening kan geen besparing van vaatwasmiddel of wat lagere temperaturen tegenop!

      Verwijderen
    4. Vandaar dat ik het voorspoel. Een monteur vertelde me dat een vaatwasser gemiddeld 2-5 jaar langer meegaat als hij minder sterk vervuilde vaat moet draaien. En inderdaad geregeld op hete temperatuur, maar niet iedere dag hoor ;). Inmiddels is de vaatwasser 6 jaar in gebruik en gelukkig nog geen monteur nodig gehad. Hopelijk nog minimaal 6 jaar te gaan :P

      Verwijderen
    5. Moet je hierbij nog zout en glansspoelmiddel gebruiken?

      Verwijderen
    6. Ja dat dacht ik ook meteen. Ik heb drie in een blokjes van de lidl en daar gebruik ik de helft van per wasbeurt. Ik heb het nooit uitgerekend maar dat kan ook nooit duur zijn. Als ik er glansspoel en zout bij moet gaan kopen ben ik duurder uit.

      Verwijderen
    7. Ik gebruik geen zout en glansspoelmiddel. We merken geen verschil of we het wel of niet gebruiken. Nu moet ik erbij zeggen dat we zacht water hebben hier. Bij hard water zal zout een must zijn, maar vermoedelijk doet het blokje dan ook onvoldoende, dat weet ik niet, heb ik nooit getest :).

      Verwijderen
    8. Overigens, gewoon de goedkoopste keukenzout is goedkoper dan Broxomatic en volstaat ook. Natuurazijn kan gebruikt worden ipv glansspoelmiddel; milieuvriendelijk en gezonder alternatief, want glansspoelmiddel is niet al te gezond :(...

      Verwijderen
  3. idd de sun in de bonus bij de ah, dat scheelt ook enorm veel

    BeantwoordenVerwijderen
  4. ja haha van de week gekocht in de bonus 2 halen 1 betalen ... sla je slag. Ik doe er nu wel gelijk een jaar van..

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Als ik de vaatwasser zo weinig wil gebruiken, kom ik niet uit met mn pannen. Hoe doe jij dat? Toch de pannen met de hand?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik gebruik AMC, dan kun je aardappels en groente bij elkaar doen zonder dat smaak overgaat. Ik heb 1 klein pannetje (doe ik vaak vlees in), 1 middelpannetje voor groente/aardappels, 1 wat hogere pan ook voor groente/aardappels en de braadpan gebruik ik dan voor vlees. Soms heb ik ook een ovenschotel ofzo waardoor ik die weer gebruik. Ik was nooit pannen af met de hand :).

      Verwijderen
    2. Wat bedoel je met AMC?
      Ken ik namelijk alleen als ziekenhuis

      Verwijderen
    3. Mijn pannen heten zo, Google er maar eens op ;)

      Verwijderen
  6. Tip: gebruik natuurazijn als glansspoelmiddel. Werkt net zo goed, is beter voor milieu en is vele malen goedkoper. Zie ook: http://mammatjevanalles.blogspot.nl/2015/02/glansspoelmiddel-versus-azijn.html
    Groetjes Hanneke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goed idee! Wij gebruiken het allebei niet meer, doet het net zo goed als met, we merken geen verschil...

      Verwijderen
  7. Voorspoelen kost veel water, dan zijn de voordelen van de vaatwasser (vwb watergebruik) snel weg! Ik gebruik ruim 5 gram vaatwaspoeder en ben altijd zeer tevreden. Koop trouwens mijn poeder bij de Lidl in Duitsland. Ik meen iets duurder dan 2 euro een pak van een kilo ....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In Duitsland komen we zelden, hooguit 1x per 2/3 jaar. W.b. voorspoelen; valt mee, gewoon een teiltje alleen voor de avondvaat en vaak gebruik ik bijv. het spoelwater van de groente of zet ik de teil er vast neer als ieder nog handen wast en gebruik ik dus het 'afvalwater'.

      Verwijderen
  8. Dat hadden wij met katoenen luiers versus papieren luiers. Met de papieren luiers van de Aldi bleken wij ook goedkoper uit te zijn.

    Ik zou mijn vaatwasser ook niet willen missen.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat met de luiers heb ik ook. Dat gemak wil ik niet missen. Vaatwasser heb ik niet (meer).

      Verwijderen
    2. Zal ook afhankelijk zijn of je ze 2ehands aanschaft. Ik heb ooit een pakket voor 150 van 0 tot zindelijk gekocht, daar kan ik de goedkoopste luiers niet voor kopen gedurende een periode van minimaal 1,5 tot 2 jaar ;). En nu al in gebruik voor het 3e kindje (en doordat het 2ehands is, is het hiervoor ook al door minimaal 1 kindje gebruikt). Maar nieuw zijn wasbare luiers een stuk duurder dan wegwerpluiers! Onze kids zijn allergisch, dus naast dat het voor ons voordeliger is, is het een must :)

      Verwijderen
  9. Onzin dat een vaatwasser goedkoper is.. Als je 'afvalwater' gebruikt om vuile vaat voor te spoelen en daarna 1 á 1 x per 2 dagen met de hand afwast (met afwasmiddel van een A-merk uit de aanbieding) ben je sowieso goedkoper uit. Je hebt namelijk de aanschaf van je vaatwasser niet eens per zoveel jaar, en een teiltje warm water eens per 2 dagen is zuiniger dan een spoelprogramma.. :) -overtuigd handafwasser- ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En je zit twee dagen met vieze vaat op de aanrecht, mij niet gezien. Ik draai de machine maar eens per 4 dagen (woon alleen) en zet het ook voorgespoeld in de machine. Voorspoelen aan de aanrecht kost net zoveel water voor de handwas als voor de machine, en dan op een eco programma wordt het prima schoon. Ik kan me die stapels vaat op mijn aanrecht nog goed herinneren.... ;) nu zet ik het lekker uit het zicht.

      Verwijderen
    2. Anoniem; Sorry, maar 2 dagen vieze vaat op het aanrecht kan ik echt niet kwijt. Bovendien vind ik het een niet al te fijn aanzicht, vandaar dat ik het in de vaatwasser zet, zoals in m'n blog vermeld :).

      Ineke; inderdaad :)!

      Verwijderen
  10. Ik heb het mijn hele leven zonder vaatwasser gedaan en dat blijft ook zo, ik kan in ons tegenwoordige huis geen vaatwasser kwijt ( ik grap wel eens dan moet ik hem aan het plafond hangen) maar lol heb ik niet aan afwassen. Voordat het warme water er is, heb ik al een waterkoker vol laten lopen en doe water in de pannen om te weken en spoel de vieze borden voor. Dan is zo'n heet waterboiler in aanrechtkastje wel handig maar die ruimte kunnen we ook niet missen. Ach zo erg is het ook niet. Met ons tweetjes was ik 1x per dag af maar bij visite zou zo'n vaatwasser wel heerlijk zijn!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Groot gelijk om het dan zo te laten! Wij hebben plaats genoeg en bij de aanschaf van de keuken hebben we hem erin laten zetten. Inmiddels nog geen spijt van ;)...

      Je bent erg creatief, misschien een 'vaatwaslamp' een leuke combi voor je, haha ;)...

      Verwijderen
  11. Wij doen al ruim 15 jaar de afwas met de hand (inmiddels 3 kinderen), na elke maaltijd dus 3x per dag. Ik vind het nog steeds heerlijk om de vaat direct weer schoon in de kast te hebben ipv op een later moment de vaatwasser nog uit moeten ruimen.
    Mijn man en ik doen 's avonds de vaat bijna altijd samen, behalve als er een vroeg weg moet, dan doet de ander het gewoon zelf. Er zijn natuurlijk wel eens momenten dat ik geen zin in de vaat heb, maar over het algemeen heb ik daar geen last van. Gelijk wegwerken en klaar ;)
    Op vakantie is het voor ons een luxe als we een vaatwasser hebben.
    Verder ben ik niet zo bezig met besparen, geen idee wat goedkoper is, vaatwasser of met de hand. Een vaatwasser is ook niet goedkoop denk ik dan.
    Maar ik vind je blog leuk om te lezen! Ga zo door, vooral met de tips en recepten!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Onze vaatwasspecialiat zei dat het met de moderne machines beter is om de vaat vies te laten wassen. Bij afspoelen wordt de vaat vaak gedetecteerd als "schoon" waardoor de vaatwasser minder (lang) wast en goed wast. Buiten minder hygienisch ook minder goed vd vaatwasser.
    Vragen jullie machines niet om zout en spoelglans of kun je dat uitzetten??

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Haha altijd leuk de vaatwasser tegen met de hand afwassen. Ikzelf heb een enorme hekel aan het apparaat maar begrijp heel goed dat het voor een ander een zegen is. Wel vind ik afwasblokjes eng. Heb je weleens gezien wat voor chemische tekens er op de verpakking staat? Brrrrrr. Zal me niets verbazen als het ooit afgeraden gaat worden.

    BeantwoordenVerwijderen