Pagina's

Anti-voedselverspilling + recepten!

Er wordt ontzettend veel voedsel verspild, waarvan grote delen door de consumenten, gewoon thuis. Gemiddeld wordt er zo'n 40 kg goed voedsel per persoon weggegooid.

Waarom moet dit teruggedrongen worden? Wellicht kun je deze uitzending over voedselverspilling eens kijken (slechts 20 minuten). We gooien ruim 2 miljoen ton aan voedsel in Nederland weg... Waarvan 50% verspild wordt bij de consument thuis...

Hoe komt dit? Ik denk dat het meerdere oorzaken heeft/kan hebben:
- Mensen kijken alleen naar de datum (een pak melk dat je vandaag openmaakt, terwijl de houdbaarheid over 2 weken pas afloopt, is echt over 2 weken niet meer goed. Maar een dag voor de houdbaarheid openmaken, is prima 2 dagen 'over datum' vaak nog goed. Gebruik je neus, je ogen en je mond om het product te beoordelen en niet de datum)
- Teveel inkopen (2 halen, 1 betalen is alleen goedkoop als je het op kunt krijgen. 1 restjesdag per week inplannen is een goed begin om alle kliekjes van de hele week in te vriezen en tijdens de restjesdag op tafel te zetten. Zo voorkom je veel afval)
- Onwetendheid (brood van een dag oud kan dan droger zijn dan vers brood, maar er zijn nog genoeg lekkere dingen mee te maken. Denk aan wentelteefjes, broodpudding, paneermeel, croutons, pizza's, enz.)
- Mentaliteit (ook kleine kinderen/jongeren kunnen leren dat het niet nodig is om goed voedsel weg te gooien, dat de datum niet leidend hoeft te zijn, dat je je bord leeg eet en dat de restjes gewoon gegeten worden. Uitzonderingen van onverwachts zieke huisgenoten of omstandigheden buiten beschouwing gelaten)
- Teveel budget (dit baseer ik op mijn ervaringen uit 2017. Ons budget ging drastisch omlaag en ineens is iets weggooien van 50 cent een heleboel geld als je maar 50 euro te besteden hebt. We gooiden vrijwel niets meer weg, aten altijd restjes op of maakten er iets creatiefs mee - zie onderin voor recepten)

Maar wat kan je nu zelf doen?
Eigenlijk heel veel...
- Een weekmenu maken, zodat je weet welke dagen wie komt eten, wat je nodig hebt en er zodoende voor zorgen dat je minder inkoopt.
- Met jezelf afspreken niets meer weg te gooien en ook echt actief gaan zoeken naar oplossingen voor kliekjes (bijv. de recepten hier op de blog, de receptenzoeker voor als je restjes invoert of in je omgeving om creatieve ideeën vragen)
- Bewaar diepvriesbakjes (of vraag in je omgeving, koop bij de kringloopwinkel), zodat je niet mis grijpt. Het moet makkelijk zijn om kliekjes te bewaren, des te eerder ben je ertoe bereid.
- Voor een stuk bewustwording is Aan Tafel! Voedselverspilling op de kaart een onwijs leuke challenge gestart. Meld jezelf aan met je team :)! Alle uitleg lees je hier...

Wellicht kun je iets met onderstaande recepten:

Restje boerenkool?

Restje hutspot?

Restje groenten?

Broodkruimels, oud brood of stokbrood over van de BBQ?

Melk snel zuur met warm weer? Voorkom het zo:

Oude stokbroodjes?

Plakjes bladerdeeg over?

Veel te veel courgette in je tuin of gratis gekregen i.v.m. overschot bij anderen?

Cupjes in het kerstpakket die je niet gebruikt?

Veel fruit geplukt? Vries het in! Veel overrijpe bananen? Snijd in plakjes en vries in. Restje melk erbij en heerlijke milkshake, kijk maar:

Of lees mee hoe ik eens 'uit de vuilnisbak at'. En het was nog smullen ook...

6 opmerkingen:

  1. De brandpunt uitzending heb ik toevallig net bekeken.
    Gelukkig gooi ik zelden iets weg, met veel diepvriesruimte vries ik natuurlijk veel in. Als basis voor soep is zoveel te gebruiken en we eten bij de lunch altijd soepje.
    Soms is het wel eens jammer dat je iets erg geslaagds niet hetzelfde kan namaken. Je hebt elke keer andere restjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt voor de goede tips!
    Er word inderdaad heel veel weg gegooid.
    Heel erg is dat,terwijl er zoveel honger is.
    Een goede zondag met je gezin.
    Groetjes Jannie

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mijn zoon maakt van geroosterde groenten een heerlijke soep met stukjes brood.We hadden over en de volgende dag was de soep aardig ingedikt .ik maak er heerlijke lasagne van met restjes fijn gesneden kip.( Niets verteld van de soepbasis- want dan at de helft niet mee-) was geweldig lekker-en goedkoop-

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Als er bij een gerecht paprika zit, snij ik een kwart in stukjes en dan in de vriezer. Een ui in ringen ook ideaal voor in de vriezer. Zo heb ik als ik kip of ander vlees gaat braden altijd paprika of ui om toe te voegen. Groeten Eline

    BeantwoordenVerwijderen
  5. interessant! Dit ga ik onthouden. Nog een tip voor je als je teveel courgette hebt: maak eens courgettelasagne. Ipv pastabladen of lasagne bladen te gebruiken, gebruik je plakken courgette. Erg lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. waauw :-) wat heb je dat hier super neergezet...alles zo bij elkaar. Dankjewel :-)
    Floor

    BeantwoordenVerwijderen