Pagina's

zaterdag 21 januari 2017

Week 3 - Gelukt, gem(h)aakt en gerepareerd...

Allereerst: Een warm welkom aan nieuwe lezers! In het kort: Met ons 4-en (manlief, dochterlief van 3, zoonlief van 5 maanden en ikzelf) hebben we in 2017 ons ten doel gesteld om van 50 euro per week te leven. Dit is inclusief een heleboel; zie hiervoor een eerdere blog. Doe je mee (met je eigen challenge-bedrag)? Van harte uitgenodigd om te reageren, je tips te delen, ideetjes te geven, enz.

Vorige week zaterdag onverwachts kwamen 's avonds onze (schoon)zus en zwager eten. Ik bedacht een 'eet-plan'... Normaal gesproken is het simpel: Naar de snackbar! We eten zelden friet, maar visite vindt het vaak heerlijk, we vinden het makkelijk (geen afwas) en de snackbar zit op ongeveer 5 minuten rijden bij ons vandaan. Het smaakt lekker, je kunt er ook broodjes bestellen (vrijwel altijd bestelde ik een broodje gezond, want ik heb niks met friet. Ik lust het, maar iedere zaterdag friet zou ik echt een 'straf' vinden...) en het is te betalen. Saus had ik altijd zelf op voorraad, ik maakte zelf satésaus en een uitje snipperde ik met behulp van zo'n mini-snijder van Tupperware. Een 'kale' bereklauw is vaak een stuk voordeliger dan alles erop en eraan...

Mijn plan; ik had sperziebonen voor volgende week gekocht en manlief had ooit een zakje gesneden bonen gekocht (oeiii, wat luxe, zou ik zelf nooit kopen) om het koken een keer gemakkelijk te maken voor mij als hij weer eens buiten de deur moet eten om een of andere reden (dan eet ik liefst brood oid...) Ik zei tegen hem 'als jij nou van die lekkere gehaktballen maakt en ik schil aardappels en we zetten alles klaar, kunnen we het opzetten als we thuiskomen...' Zo gezegd, zo gedaan, want we moesten de hele middag weg. We hebben heerlijk gegeten met elkaar, maar 1 maaltijd 'verdween' hierdoor van mijn lijstje. M'n zwager 'mopperde' nog 'ik zei toch nog dat we iets mee konden nemen onderweg?!'... Nou, dat vind ik dus echt onzin. We leven van een klein budget, maar gelukkig omdat het kan en omdat ik het wil, maar niet omdat het moet. Ik ga komende week i.v.m. broertjes verjaardag een keer 's avonds bij mijn ouders eten, dus ik heb goede hoop dat het gaat lukken om m'n weekbudget weer te halen ;)...

Vanmiddag kreeg ik even schrik; mijn waterkoker deed het niet meer. Hoe het kon, geen idee! Opeens realiseerde ik me dat hij inderdaad al best 'oud' is en dat ik niet erover na had gedacht of dit wel of niet binnen mijn budget zou vallen. (What's in the name; hij is van het merk: BestBudget :) ) Ik had echter mijn visite (jaja, de gezelligheid stroomt hier af en aan, het is soms net een bijenkorf...) al thee beloofd, dus daar gingen we: Ouderwets gewoon water in de pan :)!


Manlief kwam terug vanuit het hotel waar hij 3 dagen verbleef i.v.m. een training. En wat lag er voor hem klaar? Een kapotte waterkoker en de mixer die het niet deed. Maar ook: Nieuwe TANDWIELEN!! In mijn vorige blog schreef ik dat mijn mixer stuk was en dat ik contact had met iemand voor tandwielen. Ziedaar; woensdag lag er ineens een mooi envelopje met zorgvuldig in aluminiumfolie ingepakte tandwielen. Wat superlief! Peter heeft meteen onze oude uit elkaar gehaald en kwam erachter dat het logisch was dat het stuk was gelopen. Er was nl. een tandwiel op de kop geplaatst, waardoor hij maar half het volgende tandwiel pakte, nouja heel verhaal; het is in ieder geval opgelost :)!!



Ajj, vergeten een foto te maken van de gerepareerde mixer, maarrrr HIJ DOET HET WEER!!! Ooo, zooo blij mee. Een nieuwe mixer zoals deze (met mengkom) kost al snel 60 euro, maar voor nu doet deze het weer even... En nu niet meer de theedoek erin laten draaien, dan maar een stoffige keuken ;)... (Of nog iets voor -laten- bedenken)

En de waterkoker: Die werd door Peter op de vrouwenmanier gerepareerd... Even schudden, morrelen, omspoelen, nog een keer schudden, wat friemelen en ziedaar hij doet het weer, haha... Zo 'repareerde' ik mijn wasmachine... Gaf storing, deed het niet :(. Met m'n luierwas er nog vies en druipnat in baalde ik enorm. Dus: Uit, aan, stekker eruit, aan, programma ingesteld en hij draait alweer enkele weken ;)...

En dan iets heel anders wat ik dinsdagmiddag kreeg: Een nieuw babydekentje. Half december is ons babydekentje meegenomen bij de Ikea. Erg verdrietig, want mijn mams haakte dit voor Jochanan en er zat mede daardoor grote emotionele waarde aan. Ik besloot een nieuwe te naaien van stof die ik nog had. Ik had het al geknipt liggen, maar Peter zei 'je moet gewoon een nieuwe haken'. Ik zag dat niet zo zitten. Mijn rechterarm is snel overbelast en daardoor kan ik niet zo lang meer achtereen haken. Zo'n dekentje wil ik dan het liefst snel klaar hebben waardoor ik zeker weet dat ik over mijn grenzen heenga. Mijn schoonzus bood aan om het voor me te haken. Ik kocht nieuwe wol en dinsdag was het af. Ooohhh, wat heerlijk! Het is echte merinowol, dus lekker warm. Ik gebruik het als verschoningsdekentje even thuis op tafel, als dekentje in de kinderwagen/maxicosi/box/enz. Ik heb hem zo enorm gemist en hij is alweer volop in gebruik dus. Ik haak er nog een lus aan, zodat ik het niet meer uit de maxicosi kan, maar dat ik het aan het riempje vast kan maken... Dankje schone sis *kus*!!


 En dan Peters kerstpakket: Een mooie draadmand met houten deksel. Tsja, wat moet je met weer een extra mand? Ik vond hem prachtig, maarja zoveel aardappels heb ik niet, een openhaard evenmin, dus waarvoor gebruik je het dan? Ineens wist ik het: Het moest een oud papier bak worden! Ik had altijd een sinaasappeldoos staan, maar erg mooi was dat niet, alhoewel het functioneel was. Ik naaide van een oud laken een hoes met de lock en een stuk elastiek dat ik nog had van een oud hoeslaken zorgde ervoor dat ik hem eroverheen kon trekken en dat het mooi bleef zitten. Naad aan de achterkant, met de snijplotter een tekst en ziedaar: Mijn nieuwe oud papierbak :)! Helemaal blij mee. Ik zei al 'met Kerst volgend jaar wil ik gerust nog zo'n bak, dan heb ik ook 1 voor plastic...' (voor zover we dat dan nog hebben ;) Dat is nl. nu gewoon een tas aan de verwarming ;)... 

Met het opruimen laatst heb ik wat Trofastbakken van boven naar beneden gehaald; ideaal voor onderin de boekenkast, er pasten er precies 2 naast elkaar. Maar het kleine mini-stickertje van de Dymo functioneerde wel voor ons, maar dochterlief moest onthouden in welke bakken wat zat en andere kinderen wisten het al helemaal niet. Oplossing: Grotere tekst en een plaatje! Nu dus duidelijk voor iedereen. Ik ben nog bezig met Knutselen, Blokken en Spelletjes... Maar er stond teveel voor vandaag op de planning, dus even laten rusten. Komt volgende week of de week erna wel weer... Ik show ze als ze allemaal af zijn...

 En vandaag maakte ik hartige taart. Ohhh, wat heerlijk zeg! Het is vrij simpel, maar vooral: Superlekker! Ik baal ervan dat ik de bon niet meer kan vinden, zodat ik niet kan uitrekenen hoeveel euro het kostte, maar het recept vind je hier. Ik deed een paar dingen anders: Ik kocht een zak met 3 preien bij de Aldi, ik gebruikte een half pakje spekjes (= volgens de website 100 gram) en 200 ml slagroom (omdat dat nou eenmaal in mijn pakje zat). Ik vind een dubbelpakje spekjes persoonlijk al snel te zout, maar dat kan per persoon verschillen. Oja, ik gebruikte 6 plakjes gewoon Koopmans bladerdeeg in een 26 cm springvorm. Gewoon 4 plakjes op de bodem (4 puntjes steken omhoog) erna 2 plakjes doormidden snijden en die rechthoekjes ertussen op de rand plakken. Je ziet het hieronder nog wel:

Het worden echt fraaie taartpunten :). Christilène at als een malle. 'Mag ik nog meer?' vroeg ze tot 3x toe. Toen ze echt niet meer kon, zei ze zuchtend 'mam, mag ik een bakje? Dit moet je niet weggooien, want ik wil dit lekkere morgen weer...' Ahhh, snoesje, we hebben een klein restantje in een bakje gedaan en toen ik zei dat het morgen wel koud was, zei ze 'dat geeft niks, dat lust ik wel...' 

Zelf aten we dit als avondmaaltijd en hadden hier precies genoeg aan, maar als je grote eters hebt of met meer bent, is het simpel: Pan aardappels erbij en klaar :)! 

Iemand nog lekkere 'hartige taart'-recepten? Ik ben er gek op! Mag ook gerust vegetarisch... Ik heb laatst via Facebook van iemand nog wat recepten gekregen. Ik ga het eens proberen en ik zal vragen of ik de recepten met jullie mag delen... 

Oja, van de week werd ik ook nog uitgenodigd op een Facebookgroep 'Meer geld, minder stress' en vandaag noemde Sjoukje mij in haar blog. Wat een verrassing, leuk, dankjewel :)!
En w.b. de 'spraakverwarring': Voor ieder die het niet weet: Met recycleren wordt 'recyclen met kleren' bedoeld. Oftewel; je maakt van (oude) kleding iets nieuws... Het is dus wel recyclen, maar dan met kleding :)...







5 opmerkingen:

  1. Die van jou ziet er veel mooier uit dan op de website. Dat ga ik ook eens maken. Zo nu ben ik bijgelezen. Fijn weekend.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ah wat leuk dat je dat zegt :)... Manlief had met een scherp mes gesneden, dus de punt komt dan mooi uit. Zelf bak ik hartige haart altijd in een springvorm, omdat ik een quichevorm veel te weinig gebruik om in huis te halen...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat heb ik lang niet gegeten. We vonden het vroeger een prima manier om onze restjes groenten te gebruiken.
    Ik denk dat ik het maar weer eens ga eten.
    We aten het vroeger ook wel eens met spinazie (uitgelekt en uitgedrukt in de zeef) en dan met brie er bovenop in plakjes. Meestal na een verjaardag als er brie over was.
    Natuurlijk met eieren en meestal zure room er doorheen. Vonden wij lekkerder dan slagroom.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oja, ook heerlijk! Ik eet spinazie heel vaak in een ovenschotel door eerst spinazie erin te doen, dan aardappelpuree, dan met een soeplepel holletjes te vormen in de puree en hierin eieren te doen (rauw), dan paneermeel erover en in de oven tot de eieren hard zijn... Ikzelf ben er dol op, maar manlief is niet zo gek op spinazie ;)... We eten het dus niet regelmatig... W.b. de slagroom; eigenlijk heb ik dit altijd op voorraad. Lekker makkelijk; lang houdbaar en gaat nogal eens door een recept heen. Als het aan de datum is klop ik een keer slagroom voor bij een bak fruitsalade, een appeltaart, oid. Zure room heb ik zelf bijna nooit in huis ;). Maar dat is per persoon verschillend :)...

      Verwijderen
  4. Ik maak het regelmatig met ham en prei. Dit is favoriet bij ons. Ik gebruik creme fraiche en eitjes van de eigen kipjes erin. Ik maak er gelijk twee, want onze puber blijft eten. Ook een lekkere combi is met broccoli en spekjes of ham.

    BeantwoordenVerwijderen