Pagina's

zaterdag 11 februari 2017

Recycleren - Wasknijperschort

Al eens eerder maakte ik een knijperschort voor mijn schoonzus en zwager toen we met hun trouwdag een droogmolen gaven. Graag deed ik er een persoonlijk cadeautje bij, maarja wat moet je dan bedenken. Dus ik bedacht een schortje voor wasknijpers met knijpers en wasmiddel. Het werd een kleurrijk exemplaar doordat Christilène op een oud laken mocht 'oefenen' met textielstiften en hier een prachtige zon op tekende. Toen gebruikte ik oude rokken, gordijn, een oud jasje en een oud laken dus.

Nu werd ik gevraagd voor een interview door het Reformatorisch Dagblad als introductie op een serie over hergebruik van materialen. Ze vroegen naar een werkbeschrijving van een knijperschort. Toentertijd heb ik alleen een foto van de stapel stof en een foto van het eindresultaat gemaakt, maar niet van de tussenstappen. Tijd dus om voor mezelf een knijperschort te maken. Wilde ik al sinds oktober, maar iedere keer kwam het er niet van.

Ziedaar; het is een Holland-schort geworden!

Wat heb je nodig?
- Oud (hoes)laken/gordijn/katoenen stof voor de achterkant
- Leuk stofje voor de voorkant (ik gebruikte de onderste helft van het rugpand van een overhemd)
- 2 m biaisband ong. 1 cm (zelf maken uit bijv. het voorpand van het overhemd of het resterende rugdeel)
- 2 m biaisband ong. 2 cm (zelf maken uit de mouw van het overhemd of het voorpand)
- Contrasterende stof voor een applicatie
- Kleurplaat of tekening van je applicatie (bijv. molen, ster, hartje, waslijntje, enz.)
- Evt. kant/band/knoopjes/enz.
- Stofschaar/spelden/centimeter/naaimachine

Verzamel stoffen die je wilt gebruiken. Kies kleuren in hetzelfde thema of ga juist voor fleurig en divers. Ik koos voor Holland en gebruikte een mouw van het overhemd die ik al eerder voor het jurkje gebruikte, een restje van het laken waarmee ik het Twisterspel maakte en ook van de rode schortenstof had ik nog wat over na het Twisterspel. En een oud overhemd met een grote ruit die ik voor een jurkje eigenlijk wat aan de grove kant vond, omdat Christilène vrij tenger is. 

Knip uit je laken een lap van ong. 65x40 cm (je schort wordt uiteindelijk ong. 60 cm breed en 35 cm hoog). Leg de lap op de onderkant van je rugpand en knip het rugpand volgens dezelfde maten. Dit is een XL-overhemd, maar als je een iets kleinere hebt, maak je de schort gewoon iets smaller. De vorige knijperschort maakte ik recht van onderen, maar omdat in dit rugpand een mooie ronding zat, heb ik die gewoon gebruikt.

Gebruik voor het aftekenen van de zakken een ronde schaal/rond bord met een diameter van ong. 18-20 cm. Zelf gebruikte ik de ruimtebol van Tupperware.

 Teken met pen of potlood en knip de lijn ook mee weg, dan zie je er niets meer van.
Leg dit stuk weer op de andere kant, zodat je zeker weet dat beide zakken even groot zijn.


Knip het biaisband voor het striklint aan de bovenkant. Zelf gebruikte ik hiervoor een mouw en knipte uit het midden van de mouw 3 stroken tussen de 7-8 cm, omdat ik dan met de ruit mooi uitkwam. 
Ook uit het bovenste deel van het rugpand (net onder de kraag waar de stof dubbel zit, knipte ik nog 1 deel). Je hebt een lengte van ong. 2 meter nodig, (70 cm aan iedere kant van de schort en over de bovenkant ong. 60 cm). Als je uit 1 stuk stof knipt kun je dus gewoon een strook van 8 cm breed en 2 meter lang knippen. Let op: Dit kan prima recht uit de stof geknipt worden, omdat het 1 rechte strook is en het niet rekbaar hoeft te zijn (zoals in een 'bocht')

Als je losse delen hebt stik je het recht aan elkaar. En je strijkt de naad open (zie foto hierboven)

Erna strijk je het biaisband eerst dubbel en erna de kanten weer naar binnen (zie Youtube voor filmpjes als je dit niet kent)
Meet de ronding van de zak op om te bepalen hoe lang je biaisband moet worden. Bij mij was het ong. 22 cm. 
Uit het restje van de mouw (daar gebruikte ik alleen het lange middelste deel van) knip ik een beetje schuin een strook van 4 cm. Hoeft niet exact schuin van draad te zijn, maar mag natuurlijk wel. In mijn geval paste het dan niet, dus smokkelde ik een beetje... 

Dit doe je 2x (uit het andere hoekje van de mouw bijvoorbeeld) Strijk de stroken tot biaisband.

Speld het biaisband in de rondingen voor de afwerking van de zak.

Nr. 2. En stik het erop vast.

Kies een applicatie (dit kun je natuurlijk ook weglaten). Zoek op 'kleurplaat' of 'tekening' om een silhouet te krijgen van je gekozen applicatie. Bijv. 'kleurplaat ster'. Ik vind het makkelijk om het af te ronden (in mijn geval de wieken en de onderste hoeken, maar bijv. ook de punten van een ster) omdat je dan in 1x door kunt stikken en zigzaggen.

Speld de applicatie vast.

Stik het op ong. 2 mm vanaf de rand met een rechte steek vast. Zo kan je applicatie tijdens het zigzaggen niet verschuiven. 

Zigzag de applicatie vast. Ik maakte nog 2 rechte strepen voor de wieken met een tricotsteek en een houten knoop in het midden met 'made with love', gewoon omdat ik het leuk vond. 
Leg erna de stof met de achterkanten op elkaar, speld het vast (gebruik evt. bij de onderste punten weer de cirkel om een mooie ronding te spelden), stik het en knip het af op ong. een halve cm. 

Maak erna weer biaisband (beetje schuin i.v.m. de rondingen, ong. 4 cm breed, zodat je 1cm breed biaisband krijgt). Speld en stik dit biaisband vast rondom de schort.

En een label die ik in het overhemd vond werd een 'deur'. Het bovenst lint speld je vast aan de bovenkant. Zelf vind ik het fijner om de rest van het lint niet te spelden, maar het blijft wel in model als je het gestreken hebt. Je kunt dit natuurlijk wel doen. Stik het hele lint.
Zelf stikte ik het begin en eind met behulp van een nivelleerplaatje; ideaal hulpmiddel! Tip: Dit soort accessoires gebruik je geregeld in de praktijk als je het in je naaikoffer hebt. Ik vraag dit soort dingen altijd voor mijn verjaardag. Het zijn leuke bedragen om te geven en het zijn nuttige cadeaus :). 

En klaar. Dus was ophangen maar!

8 opmerkingen:

  1. Net het artikel in het RD gelezen, super!
    Ik heb een tip vor je: er zijn kleine apparaatjes te koop waarmee je eenvoudig biaisband kunt maken. Het wordt veel gebruikt door quilters. Bespaart veel tijd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Danku! Yep, die heb ik :)! Ik heb er alleen 1 voor 5 cm biaisband (dus 1,25 band). Deze heb ik gebruikt voor meters lint voor mijn tafeltent 1,5 jaar geleden. Nu had ik echter 1 cm biaisband en dus 4 cm breed, dit trekt dan in mijn biaisbandmaker steeds scheef, omdat het te smal is. Ik ga die andere weer een keer voor m'n verjaardag vragen, want dat werkt echt super. Voor nu doe ik het tot die tijd met de hand onder de strijkbouw ;). Dank voor de tip!

      Verwijderen
  2. Hallo,
    ook ik las vanmorgen het artikel in t RD.
    Erg leuke blog en hoop te volgen over de weetjes en zuinig zijn en meer.
    En ook zeer zeker over naaien.
    Nooit eigenlijk aan gedacht om te recyclen met naaien.

    gr Hilda

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank! Leuk, Hilda, welkom :)! Naai je zelf ook?

      Groetjes, Adrianne

      Verwijderen
  3. Hallo,
    ook ik las vanmorgen het artikel in t RD.
    Erg leuke blog en hoop te volgen over de weetjes en zuinig zijn en meer.
    En ook zeer zeker over naaien.
    Nooit eigenlijk aan gedacht om te recyclen met naaien.

    gr Hilda

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Je blog heb ik ontdekt in het RD Adrianne.
    Erg leuk om jou te volgen,hoop het te gaan doen.
    Groetjes Jannie

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Aahh.. het RD dus! Nou snap ik waarom de foto's zo bekend voorkwamen! Leuk!

    BeantwoordenVerwijderen