Pagina's

woensdag 3 januari 2018

2018 - Nieuwe uitdaging!

Gisteren schreef ik een terugblik op het jaar 2017 waarin we met ons gezin van 4 personen leefden van 50 euro per week. Heel erg dank voor de enorme hoeveelheid reacties onder m'n blog, via Facebook en  per mail. Wow, ik ben er een beetje beduusd van... 

Er restte nog 1 vraag:
Wat gaan we doen in 2018?
We hebben de smaak te pakken en blijven leven van 50 euro per week. We gaan terug naar de oorspronkelijke uitdaging, zoals ik hem eind 2016 had geopperd in de allereerste brainstorm met Peter. Namelijk: 50 euro per week voor de boodschappen. De boodschappen zijn duurder geworden door de prijsstijgingen, de kinderen worden groter en ze eten meer en ik hoef geen moeite te doen om voor dit bedrag rond te komen. Juist die extra dingen (waar ik niet eens veel geld aan uitgaf over de gehele linie) maakten het soms lastig om het weer 'recht te trekken'. Bijv. 2 verjaardagen kort na elkaar, toch weer 30 euro. Het ging gemiddeld om zo'n 10 euro per week aan al die extra's die ik binnen de uitdaging rekende, dus vanaf nu betaal ik die weer buiten de challenge. 


Ik heb bijna 250 blogs in het archief staan op dit moment die veelal draaien rondom het leven met een lager budget, creatief zijn met weinig, low-budget cadeautips en recepten, enz. Ik heb nog zeker inspiratie voor 250 blogs over hetzelfde thema, maar vanaf dit jaar wil ik m'n focus iets verleggen...

Halverwege het jaar paste ik m'n uitdaging aan door meer dingen toe te voegen om het voor mezelf moeilijker te maken. Daarnaast opende ik een nieuwe uitdaging, nl. '1000 stuks het huis uit'. Vol enthousiasme begon ik, maar het bleek niet haalbaar. Ik had teveel tijd nodig voor het bloggen over m'n eerste uitdaging, ik had niet altijd de mogelijkheid om spullen uit te zoeken, op Marktplaats te zetten, om erover te bloggen of om het weg te brengen naar bijv. de kringloopwinkel. Ik stelde te hoge eisen aan mezelf en iets in mij zei begin december 'nu nog even knallen en dan heb je die uitdaging ook behaald', maar december is ook bij ons een drukke maand en om die reden besloot ik te accepteren dat het me niet zou gaan lukken om het te behalen... Ik had al voorspeld dat het qua spullen makkelijk zou moeten lukken, maar dat ik een worsteling met m'n tijd zou krijgen. Dat is dus gebleken... Ik heb geen 24u/dag energie en m'n 'werkbare uren' zijn minder dan ik soms zou willen door alle andere dingen waar ik druk mee ben of soms trek ik het fysiek gewoon niet en moet ik stoppen.
Ik heb zo'n 500 spullen weggedaan en verdiende er totaal 242,61 mee. Ik had een uitgebreide blog hierover willen schrijven, maar het is me gewoon niet gelukt, dus dan maar even in 2 zinnen... We gaan voor een nieuwe poging in 2018 :)...
Hé, die lijkt wel voor mij gemaakt ;)... Bedankt neef Karel van Loesje :)...

Hoe ga ik het aanpakken?
- Ik ga diverse methoden 'testen' en met jullie delen over hoe je spullen kunt wegdoen
- Middels m'n blog tel ik en houd de standen bij (vanaf vandaag dus weer op 0)
- Al aardig wat boeken heb ik gelezen uit de bieb die inspiratie kunnen geven, ik ga een poging doen om er een aantal te bespreken op m'n blog en wellicht kun je ze ook lenen in de bieb als het je ook interesseert
- Middels m'n Marktplaatswinkeltje of via Facebook zal ik spulletjes verkopen, andere dingen gaan naar de ruilwinkel, kringloopwinkel, weggeefhoek, schoenendoosactie of de ruilkast.

En verder?
- Ik wil 25 dagen gaan werken (huh, werken?! JA :)! Vorig jaar heb ik de week na de herfstvakantie een hele week voor de klas gestaan om in te vallen. Ik vond het ge-wel-dig! Het leek me super om op invalbasis af en toe weer eens te werken. Ik ben gek op voor de klas staan. Ik houd van het contact met leerlingen, het lesgeven, enz. Om die reden heb ik gesolliciteerd bij een invalbureau, ben na een gesprek aangenomen en ga ik volgende week voor het eerst weer aan de slag :)... Deze keer op een school die ik niet ken, dus echt weer eens wat anders :)... Ik ga kijken hoe het me bevalt en omdat het op invalbasis is, is het heel eenvoudig om op korte termijn weer te stoppen als blijkt dat het toch teveel is.
- Ik ga maandelijks een pagina vullen met bespaartips in Terdege, hopelijk kan ik anderen inspireren :)... Volgende week verschijnt de eerste aflevering, ik ben benieuwd...
- Ik overweeg om een Facebook-groep aan te maken waarin ieder die het leuk vindt om mee te doen (ook als je bijv. 100 spullen wilt weg doen, het hoeft niet perse 1000 te zijn) zijn/haar eigen tips en ervaringen kan delen, foto's kan plaatsen, spullen kan ruilen/verkopen, enz. Is er animo voor zoiets?
- Mijn Pinterest-account kan wel een update gebruiken. Afgelopen jaar ben ik ermee gestart, maar het is nog niet veel soeps eerlijk gezegd... Ik krijg geregeld vragen waar ik te volgen ben. Dat is dus op Facebook, Pinterest, per mail (zie rechtsbovenin, daar kun je je mailadres invullen) of via een Gmail-account (zie de blauwe button rechts in beeld 'volgen'). Het lijkt me leuk om anderen te volgen, leuke ideetjes te 'pinnen' en het kan me weer helpen om bijv. stofjes 'op te maken' en zo uit huis te laten verdwijnen. Tegelijkertijd ken ik mezelf; ik heb teveel ideeën en te weinig tijd. Tenminste, die balans is bij mij altijd een beetje zoek. Daarom het volgende doel:
- 10 projecten waar ik een start mee heb gemaakt óf die ik op m'n lijstje heb staan om te maken AFmaken... Al maak ik er 100, ook prima, maar die 10 die 'moeten' dus... M'n blog fungeert als 'stok' achter de deur dus ik zet het meteen zwart op wit: Ik ga de projecten laten zien op m'n blog...

Nou, een hele rij met goede voornemens ;)... Ik houd jullie op de hoogte!

#nog1000stukstegaan

Welke uitdaging ga jij met jezelf aan in 2018? Welke doelen heb je bereikt in 2017?

22 opmerkingen:

 1. Leuk hoor! Maar snap dat alles heel veel tijd kost. Ik heb geen doelen voor dit jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuke doelen! Ook goed denk ik om op 1 of 2 grote dingen te focussen, dat geeft meer effect.

  Wat betreft mijn doelen: in 2017 ben ik gestopt met werken en werkte ik de bedrijfsadministratie van de man zijn bedrijf aan het begin van het jaar helemaal bij. Dat waren m'n meest belangrijke doelen.

  Daarna kwam het telefoontje dat we een dochter kregen :-) Waarmee doelen als 'huis schilderen' en 'huis leger maken' niet zijn behaald. Ik ben er niet rouwig om geweest ;-).

  Dit jaar ga ik voor meer conditie, een leger huis en samen leuke dingen doen. Jouw uitdaging sluit dus aardig aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuke plannen, succes :) Er zijn al best wat facebookgroepen over ontspullen, maar zo concreet voor 1000 dingen per jaar heb ik nog niet gezien. Zou best leuk kunnen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Woh, dat wordt een druk jaartje zo!
  Wat heerlijk dat je ook weer gaat werken!Als het je energie geeft en je er plezier in hebt is dat natuurlijk helemaal fijn! Stukjes schrijven in de terdege, gaaf! Er komt weer een hoop nieuws op je pad. Geniet ervan!
  Groetjes, Mar

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk dat je in Terdege gaat schrijven.
  Ben benieuwd wat er in komt te staan.
  Mijn doel is veel opruimen,minder voorraad.
  Ook al is het afgeprijsd , diepvries leegmaken.
  Hoop dat het lukt , moet toch kunnen.
  Groetjes Jannie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk! Ik was al benieuwd wat je dit jaar zou gaan doen. Ik heb als voornemen dit jaar:
  - diy cadeautjes geven. Aan 1 kant van de familie gaat dat minder goed lukken omdat we daar gezamelijke cadeautjes geven. Maar bij alle andere verjaardagen/bijzonderheden maak ik het wel zelf.
  - van €100,- per week aan boodschappen naar €60,- per week (2 vaste personen en zo'n 13 oppaskinderen verspreid over de week waar ik brood, tussendoortjes en drinken aan moet geven. Fruit en groenten nemen ze zelf mee)

  En ik vind jouw 1000 dingen wegdoen ook wel een tof idee. Ga eens kijken of ik dat ook kan;)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuke plannen voor dit jaar!
  Ons doel voor dit jaar is om 1000 kg van ons voedsel zelf te groeien en te oogsten. Ik heb de eerste 3 gram basilicum gisteren geoogst, nog maar 999,997 kg te gaan ��

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahahahaha, ik zie je reactie binnenkomen. Denk bij de eerste 2 regels; wauw wat een gaaf doel. Bij de laatste regel lig ik dubbel ;)... Succes!! Ik heb een mini-tuin, dus kruiden is voor ons de max. Voor 50 gram munt of een pond aardbeien zou ik al heel wat moeite moeten doen ;)...

   Verwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
 8. Leuke voornemens. Ik heb wel belangstelling voor die facebookgroep om te ontspullen!�� wij gaan door met wekelijks voor 60 euro boodschappen doen voor 5 personen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Leuk stuk! En ik ben ook wel te porren voor een ontspulgroep!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik ga iets bewuster met mijn geld om komend jaar. Na het overlijden van mijn man is dat een beetje verslofd en in principe ben ik iemand die graag wil weten waar het aan opgaat.Het ontspellen is t/m september goed gelukt, 300 spullen en spulletjes maar daarna niet meer genoteerd, heb de schuur opgeruimd en daar is ook al veel weg.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Leuke dingen staan er weer op stapel!
  Super dat je weer wat kan/mag/wil werken.
  Succes.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Positieve doelen. Succes!
  Ik wil weer goed overzicht hebben én houden over de financiën. Daar ben ik al mee begonnen. De budgetten houd ik hetzelfde. We hebben een nieuw spaardoel: een uitbouw van de keuken! Verder wil ik ook ontspullen. De eerste 3 vuilniszakken voor de kringloop staan al klaar.
  Ik hoop geïnspireerd te blijven door blogs hierover. Ik haal ook veel uit de reacties. Ik hoop dat Facebook niet ten koste gaat daarvan. Ik heb geen Facebook. Bewust. De tijd die ik daaraan kwijt zou zijn besteed ik liever aan het huishouden en mijn gezin. Dat is iedere jaar mn grootste doel: vol liefde voor m'n gezin zorgen!
  Hartelijke groet Yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik heb diep diep respect voor je. Voor je doelen maar ook voor je doorzettingsvermogen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wij houden ieder jaar bij wat we verkopen in een schrift en dat kan behoorlijk oplopen. Mijn partner doet ook mee zodat het dubbel binnen komt. Ik had afgelopen jaar zo'n 700 euro en mijn partner 600. Dus misschien een tip: laat je partner ook een account aanmaken����

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je bedoelt dat hij ook dingen gaat verkopen? Ik verkoop alles vanaf 1 account, hoef maar 1 mailbox te openen en ik reageer overdag op de biedingen enzo. Hij is pas laat thuis en om die reden is het handiger als ik het doe. Vaak maakt hij de foto's (daar is hij beter in), schrijf ik de advertenties (daar ben ik beter in) en als het om zijn spullen gaat, geeft hij een richtprijs... Zo vullen we elkaar aan ;)... De jaren dat we voor 1300 euro konden verkopen via MP liggen achter ons. Het zijn nu met name kleine dingen, dat gaat niet zo hard... En vaak besluit ik dan al snel dat de moeite meer is dan de opbrengst, dus gaat het richting de ruilwinkel of kringloop...

   Verwijderen
 15. Succes dit jaar! :)
  Leuk die facebook groep, ik doe mee dan!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Volgens mij ben jij een echte wervelwind :-)
  Ik herken mezelf wel een beetje in je stuk, mijn blog en mijn leven barstte ook altijd van de plannen. Zo deed ik een jaar lang Drie Dingen op Dinsdag. Stelde mezelf drie doelen per maand en blogde een maand later op dinsdag hoe het gegaan was. Werkte heel goed om dingen van het eeuwige lijstje af te krijgen. Maar er kwam een tijd dat mijn doel werd: minder. Minder van alles. Ook van doelen stellen.
  Maar een mens doet wat hij niet laten kan en hoewel ik minder doelen heb, heb ik toch wat plannen voor mezelf: serieuzer met mijn blog en mijn schrijfwerk om gaan en - toch weer - dingen afmaken. Maar vooral: heel liefdevol en licht leven.

  Een heel goed nieuw jaar gewenst en heel veel plezier voor de klas en met al je andere activiteiten.
  Hartelijke groet
  Anita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier over de Drie Dingen op Dinsdag uit 2014 http://anitasdagboek.blogspot.nl/2014/01/drie-dingen-op-dinsdag-dusss.html

   Verwijderen
 17. Ik ga vooral meer fietsen en meer naar buiten met de kinderen. Leven van een weekbudget en kritisch te kijken dit jaar naar hoe we leven en of dat overeenkomt met wat we eigenlijk zouden willen. Daarnaast hoop ik meer en meer zelf te kunnen doen, denk aan broden bakken, nog meer kleding maken, klusjes in huis opknappen, etc. Kortom, er is genoeg te doen in dit jaar !

  BeantwoordenVerwijderen
 18. 1000 dingen wegdoen lijkt me geweldig hulp op een Facebook pagina zou me daarbij zeker kunnen helpen. We willen ook minder geld gaan besteden aan wekelijkse boodschappen moet even bekijken hoeveel. Hoop op 60 euro uit te komen. Een lijst maken met de verdiensten van verkopen lijkt me ook gaaf. Ik ben van de lijstjes haha.
  Ik volg je met veel plezier.
  Groetjes wilma

  BeantwoordenVerwijderen