Pagina's

zaterdag 6 januari 2018

Boodschappen - week 1

Iemand vroeg me foto's te delen van m'n boodschappen. Zo frequent als ik kan bloggen, recepten kan fotograferen van stap tot stap, zo slecht ben ik in het fotograferen van boodschappen... Het is al half opgeruimd in kast, diepvries en koelkast als ik me bedenk 'oei, ik moest nog foto's maken...' 

Ik begon de week goed met het halen van broodmeel en bloem. Voor maar liefst zo'n 60 broden genoeg, maar toch een dikke 40 euro lichter. Komende 2-3 maanden hoef ik dat niet meer te kopen, dus die uitgave wordt op termijn uitgespreid. Voor nu lijkt het alsof ik 'tekort' heb, maar ik weet hoe het komt, dus het is niet erg. 

Hierbij nog snel wat kunnen scoren (alles van AH):
2x 1 kg winterpeen (2e gratis, dus samen 87 cent)
2 zakken boerenkool (2e gratis, 1,19)
2 zakken spruitjes (2e gratis 89 cent)
1 prei (om samen met bijv. 2 winterpenen, een ui, wat paprika en een teen knoflook te snijden tot een groentepakket voor macaroni - 55 cent)

2 netten perssinaasappels (4 kg voor 3,50 i.p.v. 5,98. Eigenlijk had ik nog een zak, dus zou ik pas maandag nieuwe kopen, maar nu scheelde het zoveel, dus kocht ik het nu. Mijn ervaring is dat ze in de groentela lang goed blijven. Ik doe dit vaker :))
1 kg buitenbeentjes voor 1,79
1 zak met 7 bananen voor 99 cent

En toen ineens kwam Christilène geheimzinnig binnen. Ik mocht niks weten, alles was geheim, ze moest iets doen met papa, maar 'neeeeeee, niet in de gang'... Een tas met een papier en een foto met haar glimsnoetje en 2 duimpjes omhoog. Een hand en een kus en een plechtig 'voor de knapste mama'... Huh? KIJK DAN!!

Peter had tompoucen uitgezocht, zij moest 'die bruine' ook meenemen voor mij, had ze zelf gekozen. Daarna koos ze voor Jochanan en haarzelf nog een appel en banaan (haha, gezonde opvoeding is toch nog ergens blijven hangen, beter bij de kinderen dan bij manlief ;)) Eén banaan aten ze al in de auto onderweg op, de rest kwam mee in de tas.

Peter zei 'dat lekkers is per ongeluk op de bon erbij gekomen, maar mag je deze keer NIET meerekenen met je budget, het is een cadeautje speciaal voor jou...' Hij wilde niet dat ik weer me in allerlei bochten zou wringen om dit lekkers te compenseren. Het was nl. bedoeld als cadeautje voor de prestaties van 2017. Daar gaaaaaat m'n bespaar-jaar ;)... 
Ahh, nee, echt superlief, ik ben er heel blij mee. Dank jullie wel lieve schatten! Love jullie!

Verder kocht ik op proef kwaliteitsgehakt. We eten heel minimaal vlees, dat is geen verrassing meer, maar Peter is een echte liefhebber, dus om die reden hebben we de compromis gesloten dat we én minder vlees eten én af en toe vegetarisch eten. In de praktijk eten we minimaal 2 dagen per week vegetarisch, soms 3 of 4, beetje hoe het uitkomt. 

Hier in de buurt zit een slachterij die eenmaal per week haar deuren opent voor particulieren. Dat is dan meteen te merken, want tussen 6 en 10.30 is het er steendruk wat ik om me heen begrijp. Nog steeds had ik het plan er eens heen te gaan, maar tot nu toe kwam het er niet van. Toen kwam daar het aanbod dat iemand iets voor me wilde meenemen. Ik bestelde 2 kg gehakt. Prijs per kilo: 4,80... Op internet wordt uitsluitend geroemd over deze winkel. De kwaliteit schijnt ontzettend goed te zijn, heel vers en ook in BBQ-land schijnen mensen van heinde en verre te komen... En ik die een paar km verderop woon ben er in de achterliggende 6,5 jaar nog nooit geweest *schaam...*

Wauw, zelfs bij AH in de aanbieding was het gehakt nog duurder en kijk dan wat een mooi vlees:

Voorheen verdeelde ik alles in porties van 500 gram, later werd het 330, nog weer later 250, toen 200 en nu inmiddels deel ik een kilo gehakt in 6 porties... Ruim 160 gram per zakje bakje. De boterhamzakjes waren al een goedkopere versie dan de diepvrieszakjes, maar ze vlogen erdoorheen. Al voordat ik vorig jaar met mijn uitdaging begon, gebruikte ik bakjes en we hebben geen plastic zakjes meer in huis :)...

Ik geef toe, het is een rommeltje, van alles wat. Maar voor mij prima. Ik heb geen last van een rommel-la, omdat die bakjes niet allemaal opgestapeld en in elkaar passen. Ook heb ik geen last van een la met vlees in allerhande bakjes. Ik vind het jammer om het boeltje weg te doen en dan iets nieuws te moeten kopen. Voor nu kieper ik wel bakjes weg die bijv. stuk zijn en in de plaats daarvan ga ik denk ik op termijn (als ik echt bakjes tekort kom) mooie nieuwe voorraadbakjes kopen die een beetje praktischer zijn. 

Het smaakte erg lekker! Voor ons een blijvertje, dit gehakt... 
Wat me weleens was opgevallen, maar wat ik me voorheen niet had gerealiseerd: Op veel vlees/taart/andere producten in de koeling van supermarkten staat 'niet geschikt om thuis in te vriezen'. Huh? Maar je kunt toch prima doorgaans appeltaart, rollade, o.i.d. invriezen? Ja, maar niet voor de tweede keer... Veel van deze producten worden ingevroren, vervolgens teruggekoeld en belanden daarna in de koelingen... Om die reden verkleurt het soms of ruikt het soms muf als je het thuis opent. Weer wat geleerd... 

Kijk; Gehakt, ui, knoflook, spruiten, restje maïs, beetje paprika en wat prei en winterpeen. Qua kruiden: Wat kerrie, witte peper, basilicum en wat zout. 
Mmm, lekker met gekookte zilvervliesrijst erbij!

Nou, de groente-aanbiedingen bij AH waren dus fijn deze week. De boerenkool vries ik in en mogelijk de spruitjes ook. Iemand ervaring met het invriezen van spruitjes? Volgende week werk ik natuurlijk, dus een makkelijk maaltje is best handig. Hoppa uit de vriezer, in de pan en klaar... De winterpeen maak ik altijd eerst schoon en doe ik rauw in de vriezer. Hiervoor gebruik ik óf bakjes óf stoffen zakken. Gaat prima en stoffen zakken vormen zich zo makkelijk. Nadeel bij een lichte kleur; worden ze oranje van. Ach, in de wasmachine en al blijft het oranje vinden wij niet erg...

Ik hoor weleens mensen die winterpeen kopen bij bijv. Welkoop in een grote 25-kg zak. Officieel is dit 'dierenvoer', maar het schijnt niet anders (bespoten) te zijn dan gewone winterpeen, alleen soms anders van vorm, omdat de 'consumenten-winterpeen' volgens sommigen 'perfect' moet zijn qua formaat, hoe ze eruit zien, enz. Weet iemand hier meer over? Ik heb al wat gezocht op internet, maar echt uitsluitsel vind ik er niet over. Ik ben benieuwd... 

Nog mensen tips voor handige, snelle maaltijden waar ik deels al voorbereiding voor kan doen? Bijv. aardappels de avond van tevoren schillen, enz. 

45 opmerkingen:

 1. Er zijn een berg Amerikaanse recepten voor vriezer-koken. Dat wil zeggen dat je (een berg) gerechten maakt om in te vriezen. Als je op internet zoekt, dan vind je van alles. Ik verzon zelf deze: https://genietenvaneten.blogspot.nl/2016/10/snelle-vriezermaaltijden-zelf-maken.html

  Gisteren maakte ik een hele maaltijd uit de oven: aardappels in schijfjes, winterpeen in de lengte in vieren en dan in lengtes van een duim. Door elkaar husselen met een scheut olijfolie en uitspreiden op de bakplaat (of 2 bakplaten ;-) ). Diepgevroren hamburger of tartaartje in het midden en zo de oven in (op 250 gradenzetten als je de boel erin schuift en dan rond de 30 - 40 minuten bakken. Ik denk dat je aardappels en wortel best een dag van tevoren kan snijden en mengen.

  Snij jij je winterpeen in stukjes voordat je ze invriest?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit zou mijn partner dus ook kunnen doen. Superlief, maar ook superirritant hihi zoals je zegt weg besparing. Bedankt voor je (hopelijk eerste v vele) boodschappenmelding. Heel fijn. Ik zie wel dat we hele andere dingen kopen deze week! Deze week vnl ingeslagen op houdbaar en aardappelen. Volg wk heeft AH ook weer goede groente aanbiedingen!

   Verwijderen
  2. Jep ik snijd het in stukjes. Ach, ik heb tussen de 5-7000 euro bespaard. We hebben een schuurtje gezet en geen deuk opgelopen in ons spaargeld, dus die 6 euro kon er wel af ;)...

   Verwijderen
 2. Wij kopen al jaren de zakken van 25 kg peen voor ons paard en de varkens. Idd beetje rare vormen soms en je moet weleens een stukje wegsnijden, maar we eten al jaren mee met deze zakken en nog nooit gemerkt dat het niet goed voor ons zou zijn. Hier kosten ze 3,75 voor een volle zak.
  Groetjes Carla

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Grappig, ga ik ook kopen voor onze cavia's, die zullen er vast ook van smullen

   Verwijderen
  2. Ja, wij aten ook jaren mee met ezels, pony en geit. Prima wortels.wij kochten ze wel rechtstreeks bij een boer.

   Verwijderen
 3. Met een klein vriesvakje heb ik niet de ruimte om groente in te vriezen, maar het lijkt mij dat spruitjes er alleen maar van opknappen. Ze smaken toch, net als boerenkool, lekkerder als de vorst er overheen geweest is?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vorst over de groenten geldt alleen als ze op het land staan. Dan gaat de plant (!) niet de vrucht bepaalde stoffen omzetten in andere, waardoor ze andere smaak krijgen. Geoogste groenten doen dat niet meer. Dus dat verhaal van vriezer werkt niet zo. Als je seizoensgroenten eet, krijg je ook precies wat je op dat moment het hardst nodig hebt aan voedingsstoffen! Dus zoveel mogelijk vers eten, is mijn idee. Ik weck ook e.e.a wel, maar dat is om voorraad te hebben en om gemak van enkel nog opwarmen en zo.

   Verwijderen
  2. Dank voor de informatie, daar steek ik weer wat van op!

   Verwijderen
 4. Voor bakjes kun je ook lege kuipjes boter gebruiken als de nood aan de man is en je geen goed bakje hebt. Zelf heb ik dat jarenlang en soms nog wel gebruikt. Met schilderstape op de deksel zetten wat erin zit en je hebt een goedkope oplossing.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deden we thuis vroeger ook. We zijn echter al een jaar over op roomboter, dus ik heb geen bakjes meer. Af en toe een saté-bak, bak van Griekse yoghurt of ijs, maar ik heb echt mini-bakjes nodig, zoals voor 150/175 gram vlees. Een boterbakje in een kleiner formaat zou super zijn :)...

   Verwijderen
  2. Vraag in de klas of kinderen voor he willen sparen ��

   Verwijderen
  3. Kuipjes van de smeerkaas, ook ideaal voor geraspte kaas of soepballetjes, restjes jus enz. enz.

   Verwijderen
 5. Spruitjes zijn prima in te vriezen. Ze worden immers ook ingevroren verkocht? Zelf gebruik ik ze veel in stamppot en vries ze dan door de helft gesneden in. Met stampen mengt het anders niet goed en dan eten man en kids ze nog niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vries ook voorbereide maaltijden in voor in de slowcooker. Je kiepert het er `s ochtends in en `s avonds als je thuis komt, is het eten klaar. Ook een besparing trouwens. Die slowcooker heb ik er al uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik kook vaak maaltijden voor 2 of meer dagen (ik woon alleen). Probeer dan de avond tevoren de maaltijd uit de vriezer te halen, zodat het de volgende avond zo de pan in kan. Als ik het vergeet vind ik het eigenlijk zonde van de energie; van ingevroren opwarmen kost natuurlijk veel meer energie dan van gewoon koud naar warm.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Spruitjes kan je rauw invriezen. Net als boerenkool en prei.het groen van de prei doe ik heel fijn en in de bak van de soepgroente. Dat komt alle rauwe groente in die ik door de soep doe. Stukjes blemkoolstronk, selderijstengel, beetje wortel ect.alles in een grote bak in de vriezer en als ik soep maak gaan er een paar handen uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Winterpeen hoef je niet per se in te vriezen om langer te kunnen bewaren. Ik bewaar veel groenten gewoon buiten. Peen kun je evt. ingraven in zand, net als bietjes, dan gaan ze nog beter smaken! Maar ook gewoon buiten, in de kou, kun je heel goed groenten bewaren. Ik denk ook vanwege de hoge luchtvochtigheid. Tip voor een snelle maaltijd: ui snijden, bakken, bruine bonen erbij (uit pot of de dag ervoor geweekt en gekookt) en tomatenstukjes, pureren: heerlijke bonensoep, waar je ook nog restjes in kwijt kunt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jep, weet ik, maar ik ben dan van het gemak, ik wil dan meteen eten, dus ik wil dan de aardappels de avond van tevoren schillen, vlees 's morgens uit de vriezer en bij thuiskomst hup bevroren wortels in de pan erbij, onder de snelkookdeksel en binnen een kwartier aan tafel ;)... Dat van dat zand had ik eerder gehoord! Thnx!

   Verwijderen
  2. Het is wel zo dat als je aardappels geschild en wel lang in water laat staan, alle vitaminen weg zijn. Dat geldt ook voor groente en vooral bladgroente.
   Ilse

   Verwijderen
 10. Ik vries steeds vaker dingen in , waarvan ik eerst dacht dat dat niet kon, maar omdat ik alleen ben blijft er vaak iets over en i.p.v. dat weg te gooien, gooi ik dat dan in de vriezer en he meestal is het gewoon goed te eten en als het mislukt nou ja anders had ik het ook weg moeten gooien, dus echte verspilling is het dan nog steeds niet. Ook gooi steeds minder weg , bijvoorbeeld de stronk van broccoli, vroeger gooide ik dat weg, nu snijd ik het in blokjes , gooi het in de vriezer en als ik macaroni maak of groentesoep dan gebruik ik het. Kleine besparingen, maar iedere euro is er een nietwaar? Hetzelfde doe ik met tomaten en andere groentes die er niet zo fris meer uitzien snijden en invriezen en later gewoon gebruiken om door andere gerechten te doen. Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Misvormde groenten. Zoek daar eens op in Google. Een deel groenten en fruit kan nooit verkocht worden in de winkel.

  Het ziet er niet uit. Het wordt verwerkt tot soep en andere zaken waardoor je het niet herkent en vervolgens kant en klaar koopt.

  Als moestuinier, met onder de grond levende muizen, mollen weet ik dat ik altijd en deel moet afstaan. Ook als een peen niet mooi recht groeide. Ik eet het zelf.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat lief van Peter waardeer het maar.
  Het moet natuurlijk een keer kunnen.
  Anders gaat het wel erg saai worden.
  Groetjes Jannie

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Die voerpenen, die zag ik laatst ook liggen en ik vroeg me af of het wat voor ons zou kunnen zijn. Begin van de winter kopen en dan voor de rest van de winter genoeg - manlief houdt er niet van ;-) Maar je kan ook uitdelen naar buren en familie en dan is het nog spotgoedkoop.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Spruitjes hebben we ook in de aanbieding gekocht. We maken ze schoon en blancheren ze een paar minuutjes. Ze blijven dan daarna maanden goed in de vriezer. Je haalt ze uit de vriezer, laat ze iets ontdooien en dan roerbakken we ze vaak, heerlijk!
  Aardappelen maken we schoon, snijden in stukjes met schil en al, dan koken we ze 10 minuutjes. Af laten koelen en dan bakken we ze op. Je kan meteen heel veel doen, doen wij ook, verdelen het in bakjes van 500 gram en doen het in de vriezer. Werkt het beste met vastkokende aardappelen, maar ik ben zuinig en gebruik de aardappelen die het goedkoopst zijn in de winkel. Die winterpenen ga ik ook eens op zoek, wij kopen vooral buitenbeentjes bij de ah.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. aardappels kun je goed een avond van te voren schillen goed onderwater zetten deksel erop en in de koelkast.
  deed ik ook nog weleens.groeten helen.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. heel graag wil ik daar ook vlees halen waar is het en is er een website adres

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat zijn buitenbeentjes??? Heb er nog nooit van gehoord

   Verwijderen
  2. buitenbeentjes zijn wat minder mooie groenten die tegenwoordig wel verkocht worden in de winkel om voedselverspilling tegen te gaan. Vroeger zouden ze in de prullenbak zijn beland. Buitenbeentjes zijn iets goedkoper dan de mooie groenten.

   Verwijderen
 17. Als je mensen in je omgeving vraagt de bakjes van de afhaalchinees voor je te bewaren heb je echt de allerfijnste stevige diepvriesbakjes. Eindeloos hergebruikbaar, geschikt voor de magnetron en heel stapelbaar. Groetjes Jacq.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Goedkoop vlees... Daar kan ik zo moe van worden. Minder vlees eten ok, maar alsjeblieft, gun ons boeren wel een eerlijke prijs voor het voedsel dat wij produceren. 7 dagen per week, 365 per jaar.... Rondkomen met een klein budget is bij ons noodzaak met ons veebedrijf. En dat geldt voor veel boeren!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier zit geen groothandel of supermarkt tussen maar kopen we het rechtstreeks bij de slachterij. Dat zorgt voor de lagere prijs. Ik vermoed dat de boeren hier meer aan overhouden dan aan hetgeen dat via de supermarkt naar de consument gaat.

   Verwijderen
  2. Rekenen we alle kosten mee dan is een gemiddelde prijs van 10 euro per kg nodig om kosten te dekken. Met lagere prijzen komt een boer niet uit de kosten, ook niet bij rechtstreekse verkoop. En oja, ik ben boer dus ik weet waar ik het over heb....

   Verwijderen
  3. Goedkoop vlees daar kan een dier nooit een goed leven voor gehad hebben. Ik geloof dat we als christen ons daar heel erg bewust mee bezig moeten houden. Geen regulier vlees, maar biovlees en het liefst niet uit de supermarkt maar inderdaad rechtsstreeks. Rentmeesterschap. Ik lees dat je dat al op veel fronten toepast en bewust meebezig bent, gelukkig! Nu nog het vlees. Het kost geen extra moeite om biovlees te halen. Alleen wat extra geld. De dieren in de vleesindustrie nu, zo kan God dat nooit, maar dan ook nooit bedoeld hebben. Ik hoop echt oprecht dat je wat extra geld wilt uitgeven om ook hieraan je steentje bij te dragen. Als je het werkelijk niet kan betalen heb ik er vele malen minder moeite mee, maar als het geld er is dan (zeker als christen) wel.

   Verwijderen
 19. Een collega van mij eet veel filet American, die bakjes zijn klein en ook mooi stevig om vlees e.d. in te vriezen. Dus je begrijpt dat ik voldoende bakjes heb..

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Als ik weinig tijd heb om te koken en vast iets klaar wil zetten maak ik altijd bruine bonen schotel. Gehakt braden met ui, paprika en wat mais en wat pittige kruiden. Blikje tomaten puree erbij en een pannetje rijst. Evt kun je die ook al vast koken. Tijdens het opwarmen van de saus kiep ik de gekookte rijst bij de saus in de pan. Is altijd zo klaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ja,ik vroeg me ook al af wat jij koopt. Ik doe het vanaf nu met 100 euro, maar wat koop jij dan precies voor 50?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Groenten uit de aanbieding, broodmeel (in 1x groot bedrag, spreid ik in Excel uit over de weken natuurlijk), fruit, 1x melk, verder de algemene dingen, voor een beeld lees deze blog nog maar eens: aad-actief.blogspot.nl/2017/06/boodschappenlijst-4-personen-1-maand.html Niet helemaal mijn lijst hoor. Siroop bijv. gebruiken wij niet, koekjes kopen we zelden, brood is goedkoper doordat we het zelf maken en toiletpapier kopen we maar 1 tot 2 van die pakken per jaar ipv per maand. Succes ermee!

   Verwijderen
  2. Bedankt voor je lijst. Leuk dat je dat allemaal deelt. Het inspireert zeker. Ik ben dubbel zo veel kwijt als jij, maar wie weet waar we over een jaar staan. Ik lees met je mee.

   Verwijderen
 22. Ik maak mijn spruiten schoon en vries ze dan in. Kunnen ze zo in de pan om te koken. Groetjes wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Makkelijke maaltijden daar ben ik fan van. En dan gewoon hollandse kost. Daarom koop ik in het seizoen altijd extra veel groene bonen. 1 portie om meteen op te eten en 2 porties voor in de vriezer. Stoofperen koop ik ook altijd extra van als ze niet zo duur meer zijn. Kan je heel goed in potten bewaren in de kelder. Gehakt draai ik meteen ballen van en gaan zo de vriezer in. Wil ik snel, dan schil ik de aardappelen, de bevroren bonen in de stoompan er boven op en de kant-en-klare gehaktballen uit de vriezer op tijd laten ontdooien en dan ben je snel klaar. Stamppot-boerenkool met worst is ook zo heerlijk snel klaat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Braad je de gehaktballen dan wel of gewoon rauwe gehaktballen in de vriezer :)? Klinkt goed en lekker snel!

   Verwijderen
 24. Bij de Ikea hebben ze een set bakjes in verschillende maten, 17 stuks voor €3,99 ik heb twee sets en grijp nooit mis. Persoonlijk zou ik bakjes van de Chinees of margarine niet doen, omdat dat ander plastic is, voor 1x gebruik vaak prima, maar bij langdurig gebruik kunnen er schadelijke stoffen lekken (weekmakers, BPA) de bakjes van Ikea zijn van ‘veilig’ plastic (polypropeen, PP)

  BeantwoordenVerwijderen