Pagina's

donderdag 2 augustus 2018

Waterverbruik - 78 m3 voor 4 personen - Hoe dan?

Gisteren kwam de vraag van Vitens om de meterstanden door te geven voor het waterverbruik in de achterliggende periode. Wij proberen dat soort dingen altijd snel te doen. Er is zo'n regeltje 'alles wat korter duurt dan 2 minuten, doe het meteen' en omdat ik toch op de begane grond zat, startte ik meteen de link op, liep naar de meterkast en noteerde 521 m3. We wonen nu ruim 7 jaar in een nieuwe woning, dus vandaar dat die stand nog niet zo hoog is.

Eenmaal doorgegeven kreeg ik meteen de melding dat ik 78 m3 verbruikt had in het achterliggende jaar. Ik meende dat we vorig jaar 90 m3 hadden verbruikt en dat dat al vrij zuinig was. Toch even teruggezocht en inderdaad; vorig jaar verbruikten we 90 m3 water. Dat jaar ervoor 75. Ik gaf de schuld vorig jaar aan ons nieuwe gezinslid, nl. Jochanan ;)... Extra badje, extra trommel was per week voor de wasbare luiers, alle beetjes tellen mee natuurlijk.

Maar nu zijn we dus toch nog zuiniger in gebruik, helemaal blij mee :)! Voor ieder die denkt dat dit komt doordat we 'extreem leven', lees even met me mee:

- We hebben een wasmachine. Die wordt gewoon automatisch gevuld, dus ik loop niet met gieters afvalwater 2 trappen op ofzo.
- Ik gebruik wasbare luiers en wasbare billendoekjes. Voor veel mensen geeft dit het idee dat het veeeeeeel meer water en elektra kost, maar schijnbaar valt het dus enorm mee :)...
- We hebben een vaatwasser. Die draait doorgaans 1 keer per 2 dagen, soms iedere dag. We wassen een enkel ding apart af, maar al eerder gaf ik in een blog aan dat voor ons een vaatwasser voordeliger is dan met de hand afwassen.
- We drinken vrijwel alleen water en ook in m'n zelfgebakken brood gaat bijna een halve liter water per stuk. Dit klinkt als kleine beetjes, maar met dit weer gaat er qua drinken zeker 5 liter water doorheen per dag. Tel daarbij op voor het gemak nog 3 liter water per week voor de broden en het is toch goed voor bijna 2 m3 per jaar, vele kleine beetjes maken een grote...
- We hebben een (niet al te grote) moestuin. Waar vorig jaar in de achtertuin nog tegels lagen staan nu peulen, sperziebonen, snijbonen, snijbiet, bieten, sla en tomaten. Met dit warme weer is het onmogelijk om alleen de regen het werk te laten doen en is er gewoon extra water nodig om de boel overeind te houden.
- We douchen en kinderen gaan in het kleine badje of onder de douche. Een bad hebben we niet, maar we douchen wel gewoon, dus niet dat we alleen de wastafel gebruiken.

Hoe dan toch dit lage verbruik? Nou nog een keer hetzelfde rijtje:
- De wasmachine draait zo'n 4 trommels per week. Een donkere en een lichte was, een witte was (luierwas) en een beddengoedwas. Nu in de vakantie zelfs iets minder, zodat ik zelf ook vakantie heb... Handdoeken bijv. gebruiken we 2x, dat scheelt al enorm in de aanvoer. Toch gaan bijv. ondergoed en sokken dagelijks in de was en van Peter bijv. z'n shirts en overhemden ook.
- De vaatwasser draait 1x per 2 dagen. We drinken vrijwel altijd water, dus onze glazen/bekers worden niet vies van sapjes/melk/enz. We zetten die na gebruik dus gewoon op het aanrecht en gebruiken het die dag vaker. Ik heb een pannenset waar ik inmiddels mee kan lezen en schrijven en de ene dag gebruik ik de ene pan, andere dag andere pannen waardoor ik vrijwel altijd mooi uitkom. Ook heb ik 2 broodtrommels (1 voor Christilène en 1 voor mezelf), maar doordat ik weinig werk kan ik haar altijd mijn trommel meegeven. Als ik zelf werk en ik kom tekort pak ik een willekeurig ander vershoudbakje en neem m'n fruit in een apart bakje mee, dat werkt ook prima.
- Water drinken. Dit is een stuk voordeliger dan frisdrank. Nu betaal ik per jaar aan water drinken én het water in m'n brood zo'n 2 euro... Daar haal je net 2 flessen sinas voor ;)... We drinken in het weekend aangelengde sap/frisdrank en op=op. Dat is niet alleen een stuk gezonder, maar ook lekker low-budget. IJsklontjes maken we zelf in die ijsklontjes-bakjes van Tupperware. Die hebben we al wel terugverdiend. Voorheen kochten we die plastic zakjes voor klontjes, zijn niet heel duur, maar geven wel afval. Nu gaat er soms met een avond visite een hele bak ijsklontjes door. Ook de melk vries ik in die bakken in, ideaal! Van anderen hoor ik soms dat ze borstvoeding erin invriezen, ook een goed idee!
- Moestuin: De opbrengst van de moestuin had ik veel meer kunnen 'uitbuiten' dan dit jaar. In combinatie met alle omstandigheden hier thuis lukte het gewoon niet om keer op keer na het oogsten iets nieuws te zaaien en had ik mijn handen vol aan 'binnenshuis'. Toch kunnen we straks lekker tomaatjes oogsten, bieten, hebben we al sla gegeten, drinken we muntthee of muntwater, enz. Alle beetjes helpen :)... Volgend jaar DV een nieuwe poging!
- Douchen doen we 1x per 2 dagen doorgaans. Maar als we bijv. geklust hebben gaan we gewoon elke dag. Als de douche nog koud is aan het begin proberen we het water op te vangen in een kleine emmer die daarna als 'doorspoelwater' voor toilet wordt gebruikt of om luiers voor te spoelen. Het badje van de kinderen gebruik ik in zeer droge tijden voor de moestuin (dan doe ik er geen zeep in) of om het toilet mee door te spoelen.

We zijn dus gewoon normaal en zeker niet extreem :)... Het kan nog een stuk lager door bijv. een regenton aan te schaffen, een installatie te maken waarbij afvalwater van de douche automatisch altijd wordt gebruikt voor doorspoelen van toilet, een installatie bedenken dat je regenwater wordt gebruikt als douchewater of al dat soort dingen... Voor nu zitten we met ons verbruik ruim onder het landelijk gemiddelde van een 2-persoons huishouden ;)... Vind ik voor dit jaar goed genoeg. Komend jaar zal het verbruik wel hoger worden met een kleintje erbij...

Al eerder schreef ik over ons lage gasverbruik van slechts 210 kuub gas vorig jaar voor ons 4-en. Lees hier die blog gerust nog eens terug.

Heb jij een hoog of laag waterverbruik? Doe je je best om je verbruik naar beneden te krijgen?

W.b. de winactie van Fier: Anja Helmink uit Alblasserdam; stuur je mij nog even een e-mail? Dan kan de Fier worden opgestuurd...

19 opmerkingen:

 1. Wij zitten met het waterverbruik erg hoog.
  Ondanks dat ik er rekening mee probeer te houden.
  Manlief zijn hobby is zijn vijver en daar gaat een groot deel van ons verbruik van water en energie heen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk om te vergelijken onze waterstand staat na ruim 9 haar dat we hier wonen nog lager :-) zijn met 6 personen en zitten op verbruik van 60 M3 water per jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wij zitten ook niet bijzonder hoog. rond de 90/95 per jaar, gezin van 4, 5 opvangkindjes die hier doordeweeks zijn (ik ben gastouder) en ik werk dus fulltime thuis

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heb in de vakantie juist meer was. Anders 2 dagen met 1 setje naar school en nu elke dag schone kleren aan. En wanneer ze met water, zwart zand en anders wat lopen smeren dan soms 2 setjes per dag. De was droogt snel maar draai nu meer wasmachines dan tijdens het 'schoolleven'.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Vraag ik me alleen nog af hoe lang (kort) jullie douchen! Wij doen erg ons best om max 6 min. te douchen, maar dat is zo stressen vinden we...
  En hoe je maar 4 wassen per week kunt draaien, is mij ook een raadsel! Ik zit nu op 8 wassen per week, lichte kleding, donkere kleding, beddengoed (om de week), donkere baddoeken/keukendoeken, witte was (2x), luiers (2x). Baddoeken proberen we sinds kort ook 2x te gebruiken en om de dag douchen idd (maar met dit weer is dat wat moeilijker), ik heb wel echt te weinig luiers om maar 1x per week te wassen... Ik heb papieren servetten en keukenpapier vervangen door dunne theedoeken en gewoon vaatdoekjes, dat geeft iets meer was, maar misschien doe jij dat ook al...
  Bedankt in elk geval voor dit inkijkje, ik kan er nog een hoop van leren:)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vraag me dat ook af van de was ja! 1 beddengoedwas? Hier zou het er niet in één keer in één machine inpassen! En zo weinig kleding wassen ook met dit weer? Hier 2 jongens van 5 en 6 en een meisje van 3. Elke dag alles in de was! Zand en water en zweet, heerlijk veel buiten spelen dus ik vind het niet erg. Droogt ook weer lekker snel buiten aan de lijn. Ook elke dag douchen nu, anders een zandbed;-)

   Verwijderen
  2. Beddengoed hier ook om de week, dus per week 1 trommel. In noodgeval kan alles bij elkaar, dan is het wel wat vol. Jochanan slaapt nog in een ledikantje en dan doe ik alleen zijn lakentjes erin, die zijn klein en dun. Z'n deken gaat dan in de donkere was erbij.

   Met dit weer minder kleding wassen: Vanwege de aanhoudende hitte zijn we erg veel binnen. Ik kan nu vanwege m'n zwangerschap moeilijk tegen de warmte. In de ochtend gaan we weleens naar de speeltuin, maar in de middag is het vaak rond de 30 graden en mij veel te warm, we spelen dan binnen. Als spullen nat en vies worden (bijv. spelen in zand en zwembad), spoel ik het even nat uit, hang het over een rekje en volgende dag weer aan als we weer vies gaan spelen. Nee, als we op visite gaan, uitgaan, noem maar op trek ik natuurlijk de kinderen schone kleren aan, maar hier voor achter het huis vind ik een shirt dat even door een koud badje is gehaald en op het oog schoon is en totaal niet stinkt prima voor een dagje langer. Kleding van de kids gaat geen 4 dagen mee hoor, maar ze zijn pas 5 en bijna 2, dus het is wel kleine kleding en niet machinevullend. Dat is anders bij de kleding van papa ;)... Voor 1 van zijn broeken kan bijna Jochanan z'n complete broekengarderobe in de machine ;)...

   W.b. douchen: Ikzelf douche kort. Gewoon douchen 2 minuten, haren wassen 10 ofzo. Peter en evt. logés douchen vaak (een stuk) langer. We hebben wel een waterbesparende douchekop, ik denk dat dat ook scheelt. Kids doe ik vaak in bad, dat gebruik ik later voor toilet doorspoelen. Scheelt ook weer iets, toch weer een paar kuub per jaar ;)...

   Verwijderen
 6. Wij hebben toen we ons huis lieten bouwen, gelijk een bak van 5000 liter laten ingraven. Daar wordt het regenwater in opgevangen en dat gebruiken we voor de planten, moestuin en om het toilet mee door te spoelen. In het verleden heb ik er ook mee gewassen, maar één van onze kinderen is daar ziek van geworden (werd veroorzaakt door zink, we hebben zinken goten) en daarom ben ik daarmee gestopt. We hebben een waterverbruik van een 2 persoonshuishouden vertelde de meteropnemer. Terwijl we een 8 persoonshuishouden hebben. Volgens mij kan het zelfs nóg naar beneden, er zijn er een paar die erg lang douchen. Verder hebben we ook nog regentonnen bij het kippenhok en fietsenhok: gebruiken we als drinkwater voor de kippen.
  Ik vind het trouwens érg leuk om je blog te lezen, sta zelf ook nog wel eens voor de klas.
  Gisteren zijn we naar de Terdege zomerfair geweest, we hebben genoten! Khad je graag ontmoet, maar jij bent er vandaag.
  Sterkte met je zwangerschap!

  Een hartelijke groet van Maja

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een goed idee zo'n bak! Ik heb ernaar gekeken, maar we hebben een kleine tuin en moeten - afhankelijk van het systeem - fors in de buidel tasten om zoiets aan te schaffen en te laten inbouwen. Om die reden hebben we toch besloten het niet te doen. Onze tuin is niet heel groot en zal dus zeker geen 50% van ons verbruik gebruiken. Is het aangesloten op je toilet of moet je er zelf mee 'sjouwen' :)? Ik heb weleens gekeken naar systemen die je douchewater gebruiken voor doorspoelen, maar pffttt wat is dat prijzig allemaal zeg... Daarna moet ik mijn hele badkamer opnieuw betegelen, ook behoorlijke kostenpost. We hebben het op het wensenlijstje staan, zouden best nog een stuk duurzamer willen zijn...

   Dank voor je lieve berichtje en leuk dat je ook genoten hebt van de fair! Wij ook vandaag en zaterdag weer. Kinderen vonden het ook helemaal geweldig, er was zo ontzettend veel te doen, wauw...

   Verwijderen
  2. We hebben gelijk dubbele leidingen aan laten leggen, khoef dus niet zélf te sjouwen! En als de bak leeg is, is het een knop omzetten en er komt gewoon leidingwater. Maar zelfs nu is de bak nog niet leeg. We hebben best wat dakoppervlak, met een buitje van een paar mm komt er best weer wat in.
   Inderdaad, je kunt het beter gelijk bij de bouw van het huis doen, het kost allemaal best veel geld. We hebben het meer uit milieu-overweging gedaan dan om kosten te besparen want het water is niet duur.
   Maja

   Verwijderen
 7. Ik heb daar nog nooit naar gekeken. Ga dat toch eens doen.
  Wij proberen ook zuinig te zijn met water.
  Er staat een emmer in de keuken om al het water op te vangen (2 a 3 emmers per dag). Dit gebruik ik voor het toilet. Het badwater ook en het water uit de regenton ook indien nodig. Is het over dan giet ik het in de regenton.Verder gebruiken we het voor de tuin.
  En inderdaad niet te lang en te vaak douchen. Wassen met een washandje gaat ook prima. Al douchen we met dit weer wel vaker.
  Ik was wel en stuk meer dan jij. Maar eens bekijken of dit minder kan.
  Groet en fijne dag.
  Yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij zijn sinds april weer met z'n 2tjes, toen we nog met 4 personen waren verbruikte we 180M3 per jaar (dochter was groot verbruiker onder de douche) toen dochter op zich zelf ging kwam zelfs het water bedrijf een controle doen haha we verbruikte in 1 jaar tijd de 1/2 minder en gingen naar 85M3

  Nu we weer saampjes zijn zitten we nu op 24M3 maar we moeten nog 4 maanden voor de jaar opname.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij verbruikten laatste jaar 49 kuub met zijn drietjes (waaronder twee tieners). Ik probeer goed op te letten. En altijd met kookwekker douchen. Als ik zeer uitgebreid douche en ervan geniet, ben ik toch met 15 min klaar (dan douchen, scheren, haren wassen, voor de lol eronder staan). Dit doe ik maar heel af en toe. Meestal met vijf minuten klaar incl haar wassen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wij zitten op 65m3 ook met 4 personen en wasbare luiers. Kindjes gaan 1x per week samen in bad en vaak gaan manlief en ik daar ook nog bij (of achteraan). Verder douchen we kort (en niet perse dagelijks). We hebben een regenton voor de tuin. En vaatwassen en wasmachine gaan alleen aan als ze vol zijn. Ik doe of laat er eigenlijk niks bewust voor, maar we zijn gewoon gewend niet te veel te gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kindjes 1 x per week in bad?? Ik vind het voldoening geven om zuinig met water en stroom te zijn, maar 1 x per week in bad vind ik echt vies..

   Verwijderen
  2. Nee, kindjes nooit wassen is vies, maar 1x per week in bad en rest van de tijd wassen is prima hoor :)... Er zijn landen waar ze nooit in bad gaan en ook schoon worden ;)...

   Verwijderen
  3. Ik denk ook dat we extreem gewend zijn aan alle luxe in dit land. Hoe hoog leggen we de lat wel niet... En dan ook nog vaak 'omdat anderen anders wel niet denken'.

   Verwijderen
 11. Ik weet het eigenlijk niet precies, maar ik probeer er zeker op te letten nu met die droogte. En een vaatwasser schijnt vaak minder wat te verbruiken dan met de hand afwassen.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Knap hoor! Leuk dat je je tips blijft delen

  BeantwoordenVerwijderen