Pagina's

zaterdag 6 april 2019

Moestuinieren door lezers

Wauw, wat veel reacties! Heel leuk, dank voor jullie enthousiasme... Geniet mee met de grotere en kleinere moestuinen van andere lezers...

J. heeft nog peterselie, selderij en bieslook van vorig jaar en ook de frambozenstruik ernaast komen alweer wat blaadjes aan...

M. De eerste stekjes komen op, staan nog veilig binnen. Binnenkort buiten overplanten in onze vierkante meter tuintje...

M.2 Achterin op de foto zie je m'n compostbak, vervolgens rabarber en daarnaast de knoflook 'kopjes mooi in de wind.' En vooraan, op het omgespitte gedeelte staan de aardappelen! Super blij met m'n moestuin...

I. Wij wonen in een rijtjeshuis in een middelgrote stad. We hebben achter het huis een ommuurd stadstuintje welke bestraat is. Onze droom was om zelf groente te kweken maar waar?!?
Op zo’n 100 m afstand van ons huis is een volkstuinencomplex. We lieten ons op de wachtlijst plaatsen en 2 jaar later werden wij de huurders van 120m2 tuin.
We zijn er dolgelukkig mee en verwonderen ons ieder jaar opnieuw. In het voorjaar kijken we vertwijfeld naar de kale grond maar iedere zomer genieten we van de rijke oogst en de vele insecten en andere dieren (al dan niet nuttig...).
Deze foto is van vorig jaar:

S. Dit is onze moestuin, op een volkstuinencomplex:K. Leuk! Ik ben begonnen met in huis te zaaien en kiemen en gisteren heerlijk in de zon alles buiten gezet en verpoot. Nu alleen nog wat spandraden. Das dan weer wat lastiger op drie hoog! Maar ik ontspan er lekker van:

E. Ik vind moestuinieren al leuk sinds ik kind was, maar groeide op in het oude centrum van Middelburg en wij hadden geen tuin. We speelden veel in de grote tuin van opa en oma die dichtbij ons woonden, en daar plukte ik aardbeien, frambozen en bessen. Toen wij trouwden en een eigen huisje kregen, was een moestuin aanleggen een van de eerste dingen die ik deed. Dat is inmiddels 18 jaar geleden en nog altijd heb ik een moestuin. Naast lezen is het de hobby waar ik het meeste plezier aan beleef. We hebben zelfs onlangs een oude boerderij gekocht en ik zie vooral uit naar de boomgaard en grote moestuin die we daar hopen aan te leggen. 
Mensen die maar een klein stukje tuin hebben of niet weten of moestuinieren iets voor hen is, zou ik aanraden met kruiden te beginnen. Daar heb je zoveel plezier van! Bieslook, peterselie, munt, rozemarijn, tijm en basilicum zijn de kruiden die ik het meest gebruik. 
Voor salades, soepen, pesto, thee... Als je die vers wilt kopen, koop je bij de supermarkt voor een paar euro een grote plastic bak met wat zielige takjes erin. Je kunt ook voor een paar cent jonge plantjes kopen op de markt, die in je tuin zetten en er vervolgens maanden of zelfs jaren plezier van hebben. 

In onze tuin staan onder andere asperges, rabarber, allerlei soorten sla, aardbeien, fruitbomen, courgettes, pronkbonen, peultjes, wortels en pastinaken. In de kas groeien komkommers, tomaten en basilicum. 

De laatste jaren staan er ook steeds meer bloemen in onze moestuin. Dat ziet er leuk uit, is goed voor de bijen en de vlinders en zo heb ik ook altijd verse bloemen in huis. Narcissen en bloesemtakken in het voorjaar, lathyrus en rozen in de zomer en dahlia's in de herfst. Maar uiteindelijk gaat het mij niet zozeer om de oogst. Het buiten bezig zijn, zien hoe kleine zaadjes uitgroeien tot grote planten of mooie bloemen, de vogels en vlinders die rondvliegen - daar geniet ik van!I.2 stuurde deze leuke foto met een een klein moestuin-dametje (ik herken onze eigen kids die sjouwen met gietertjes en onkruid...)

R. Onze moes(potten)tuintje aan de zijkant van ons huis:

E. Zaadjes van tomaat en paprika gepoot , verder hebben we appelbomen,perenboom,kersenboom,pruimenboom, stoofpeerboom, druiven,frambozen en bessen struiken alles in de knop:

En nog een heleboel foto's van G.

Moestuin met 8 bakken:

Tegen het hekje (en afsluiting met de siertuin) staan de frambozen

Bessenstruiken (moet nog een kooi herstellen en een andere terugplaatsen):

Aardbeitjes die ik paar weken geleden gekocht heb, slaan goed aan:

Binnen gezaaid: zomerprei en tomaatjes. Aardappeltjes liggen ook te kiemen om scheuten te krijgen:

Heel erg hartelijk dank dat jullie foto's hebben gemaakt van je tuin op dit moment of foto's hebben opgezocht van voorgaande jaren. Wat leuk om de grote diversiteit te zien. Ik heb ook maar een kleine tuin en kan goed eten eruit straks. De opbrengst zou met meer kennis en een betere planning nog een stuk hoger kunnen zijn vermoed ik... Toch het superboek er nog maar eens bij pakken ;)... Christilène wil ook iedere keer 'lezen' in haar boek. Leuk om te zien hoe klein ze nog is en toch al zoveel ervan opsteekt!

Het volgende thema is 'Brood bakken door lezers'. 
Stuur je foto's uiterlijk vrijdag 12-4 naar aad.actief@gmail.com en je ziet je foto's de 13e verschijnen.

Als je het leuk vindt om m'n blog te volgen; er zijn diverse opties:
1. Met een Google-account kun je rechts in beeld op de blauwe button 'volgen' klikken.
2. Met een e-mailadres kun je rechts bovenin in beeld je mailadres invullen en dan op de grijze button 'submit' klikken. Je ontvangt dan een mail als ik een bericht heb geplaatst (dit kan in je spambox terecht komen, dus houd het even in de gaten. Het komt vaak voor dat je pas 10-12 uur nadat ik een bericht online heb gezet pas een update krijgt in je mailbox).
3. Via Facebook. Als je daar een 'like' geeft, kun je me volgen, welkom!
4. In mijn Facebook-groep. Van harte welkom om lid te worden en mee te kwebbelen...
5. Ook op Pinterest ben ik te vinden. Welkom om me te volgen!

2 opmerkingen:

  1. Leuke foto’s inderdaad. Nu we t hele jaar op de campi g staan komen we niet verder dan de frambozen en aardappels. En als mijn vader er nog zin in heeft bonen...😂

    BeantwoordenVerwijderen