Pagina's

donderdag 17 augustus 2017

Recept - Tiramisu 26 cm

Al maanden geleden plaatste ik foto's van de tiramisu-taart die we hadden gemaakt voor Kerst (kun je nagaan hoelang geleden...) Toen werd er gevraagd om het recept, het schoot erbij in, maar bij deze dan alsnog :)...


Jochanan werd 1 jaar, dus Peter maakte deze taart voor het feest. 

Je hebt nodig:
1 kop sterke koffie (6 scheppen koffie/1 kop water)
1 pak bastognekoeken (260 gram, ik gebruik die goedkope kandijkoeken van AH)
75 gram boter (om de bodem mee te maken)
1 pot mascarpone à 500 gram
2x slagroom à 200 ml/stuk (mag ook 250 ml. zijn)
2 pakjes lange vingers (175 gram per pak)
1 zakje geleipoeder à 25 gram
200 gram suiker

Niet van alle tussenstappen heb ik foto's, maar het is niet moeilijk. Let op: Het recept is voor 26 cm, zelf hebben we op deze foto's een 24 cm vorm gebruikt, omdat m'n 26 vorm voor een leuk ander doel gebruikt werd ;)... Ik heb een nieuwe op m'n verjaardagslijstje staan, maar dan zonder antiaanbaklaag in de hoop dat de volgende iets langer meegaat :)...

Verkruimel de kandijkoeken (zelf gebruik ik hiervoor de blender), smelt de boter in een pan en voeg de kruimels toe. Roer alles goed door, giet het in de springvorm en druk het aan op de bodem. 

Snijd de mooiste lange vingers ong. 1/4 af met een scherp mes, zodat ze net iets over de springvorm steken, maar niet té hoog worden (bewaar deze stukjes!).
Zet de koffie (zelf laat ik 1x de koffie doorlopen en giet daarna de koffie nog een paar keer door hetzelfde filterzakje (je kunt gewoon het filterzakje in een trechter hangen), om zo een lekkere sterke bak koffie te krijgen.

Doop de lange vingers aan de gladde kant (dus niet de gesuikerde kant) in de koffie en zet ze langs de kant in de springvorm. Druk ze iets in de bodem, zodat ze niet steeds omvallen.

Mix de slagroom met de suiker, mix erna de mascarpone erdoor. Los de geleipoeder in de resterende koffie op. Spatel de koffie (pas als die is afgekoeld) door de mascarpone/slagroom.

Doe ong. 1/3 van de mascarpone in de springvorm, maak daarna een laag lange vingers, dan weer 1/3 mascarpone, weer een laag lange vingers (zelf gebruik ik voor deze 2e laag altijd een verkruimelde laag. Ik gebruik dan de kleine stukjes van de rand en de kruimels die in de pakjes liggen en de rest verkruimel ik dan ook) en sluit af met een laag mascarpone.


Laat de taart ong. 3 uur opstijven in de koelkast. 

Voor een versiering erop, knip je uit karton (liefst met een gladde laag aan de buitenkant, bijv. het doosje van de kandijkoeken is geschikt) de vorm die je nodig hebt. Kan een ster zijn met Kerst, een cijfer met een verjaardag/jubileum/enz. Leg deze op de taart:

Zeef cacao eroverheen. Zelf blaas ik daarna heel voorzichtig over de vorm om de cacao zoveel mogelijk van de vorm af te krijgen. Niet teveel vegen, dan krijg je 'hoopjes'

Haal zo voorzichtig mogelijk je kartonnetje eraf:

Je kunt het gewoon zo laten, doe ik ook vaak. Omdat we gesmolten chocolade hadden, hebben we de 1 nog een chocoladeraster gegeven. Peter had een zeilboot van karamel gemaakt en zo werd het een feestelijke taart:

Je kunt natuurlijk eindeloos hiermee variëren :)... Bijv. leuk lint eromheen (als je de taart uit de springvorm hebt gehaald).

Eet smakelijk!

We hebben dus geen alcohol en rauwe eieren gebruikt voor deze taart, doordat ik in de tijd dat ik borstvoeding gaf dit niet wilde gebruiken. Nadat ik allerlei recepten heb geprobeerd te mixen (op papier), was ik niet tevreden over de hoeveelheden die gebruikt werden. Ik gebruik het liefst een standaard verpakking helemaal op, bijv. slagroom, mascarpone, enz. Gewoon om zo min mogelijk te verspillen. Slagroom raak ik gemakkelijk kwijt in m'n koffie, een hartige taart, enz. maar bepaalde andere ingrediënten gaan al snel overstuur. Om die reden heb ik dit recept bedacht met standaard maten. Hopelijk kun je er iets mee! W.b. de slagroom: We hebben het eerder met 400 ml geprobeerd en gisteren had ik 2 pakjes van 250 waar een gedeelte bedoeld was voor de appeltaart, maar per abuis ging alles erin. Tsja, het zal vast nog een tikje vetter zijn geworden, maar qua smaak/opstijven/o.i.d. kan het prima.

En de kosten voor zo'n taart?
Koffie: Oei, lastig te zeggen, heb ik altijd in huis.
Kandijkoeken: 0,69
Mascarpone: 4,19
Slagroom à 200 ml per stuk: 0,59 (1,18 totaal)
Lange vingers per pakje: 0,79 (1,58 totaal)
Geleipoeder: 75 cent (Jumbo)
Suiker: 12 cent
Totaal: 8,51

Niet een heel goedkope taart, maar in de winkel is er moeilijk aan te komen. Tiramisuvlaai via een vlaaienwinkel (vind ik niet te vergelijken, want het is een vlaai, geen taart) kost 13,50, een tiramisutaart online voor 8 personen is bijna 20 euro en voor 12 personen ruim 25 euro. 

Een 24 cm vorm haal je minimaal 10 stukken uit (er vanuit gaande dat je de breedte van 3 lange vingers per taartpunt aanhoudt en 1 kleiner stukje afsnijdt. Voor sommige mensen is dit toch teveel en hebben ze liever een iets smaller stukje). Een 26 cm vorm haal je minimaal 12 stukken uit. Ik heb bij beide vormen dezelfde hoeveelheden aangehouden. Kortom: Toch een forse besparing!

Het appeltaartrecept voor een grote 28cm taart hoop ik ook even uit te typen deze week voor de liefhebbers!

Maak jij zelf taarten voor je verjaardag? Uit budgetoverwegingen of gewoon omdat je het leuk/lekker vindt? Een vlaai van de bekende winkel (met die naam alsof je je moeder even roept) kost tussen de 5 en 12 euro ofzo en met de goedkoopste variant (of met een aanbieding) ben je dus goedkoper (en sneller) klaar dan met zelf maken. Toch vinden we dit lekkerder, maar dat kan persoonlijk zijn ;)... Welke taarten maak jij graag zelf?



20 opmerkingen:

  1. Hoi,ja...ik maak m'n taarten ook altijd zelf!En dan geen 'standaard' taarten als monchou en kwark,maar ik probeer zo veel mogelijk te variëren, ik heb nog zoveel lekkere recepten;-)
    Groetjes Mieke
    P.s. Nog gefeliciteerd met je zoontje!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Omdat 2 van de 4 hier glutenvrij eten bak ik altijd zelf de taarten. Een grote hit blijft een sneeuwster. Gevuld met lekker veel slagroom en advocaatslagroom. Maar ook gewone slagroomtaart, kwarktaart of monchou. Appeltaart glutenvrij is mij nog steeds niet goed gelukt. Krijg altijd slap prutdeeg, daar moeten we nog meer mee oefenen maar geeft altijd zo'n zooi :-/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ook ik ben glutenvrij en maak vaak zelf de taarten. Maak ook graag een zomerse variant op de tiramisutaart met aardbeien i.p.v. koffie. Helma ik heb wel een goed recept voor glutenvrije appeltaart. Bij ons kan iedereen die waarderen, wil alleen niet zomaar hier het recept op zetten want het is niet mijn blog. ben wel benieuwd naar het recept van jou sneeuwster.

      Verwijderen
  3. Prachtige taart, gaan we zeker eens proberen, recept klinkt heerlijk.
    Ik koop de taarten. Bij de verjaardagen van de kinderen, komen er veel mensen en die blijven ook eten. Man pakt altijd flink uit met eten maar taart bestel ik. Voorheen bij een hele fijne bakker een flinke chocoladetaart. Toen ik op verjaardagen van familie mensen zo enthousiast zag reageren op taarten van de super en hema was ik daar klaar mee. Nu bestellen we twee chocolade taarten met foto's bij de hema en die gaan schoon op. Als toetje. We beginnen altijd met een drankje en een hapje.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik vind het toch best prijzig. Ik kies als ik zelf taart maak voor echt goedkoop. Dan weet ik waar ik het voor doe. Een klassieker hier is de appelcaketaart. Met een simpel beslag van zelfr. bakmeel, suiker, boter en eieren (van de laatste 2 minder gebruiken dan in een gewone cake) en natuurlijk appel (meestal krijg ik die) heb ik een voordelige en toch zeer smakelijke taart. Mon chou-taart of kwarktaart maak ik ook wel, maar niet uit een pakje!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wateen prachtige taart!! En lekker, lijkt me. Hier wordt ook regelmatig zelf gebakken. Wij hebben een speciale Monchou-taart, die gemaakt wordt bij heel speciale momenten. Die taart is heerlijk, maar erg prijzig, wel zo'n 11 a 12 euro denk ik. Ik vind dat veel voor zelfgemaakte taart. Jij ook denk ik. Maar het is de prijs meer dan waard om de momenten waarop hij gegeten wordt. Ik ga hem heel binnenkort weer maken ter gelegenheid van het afstuderen van onze dochter. Ik maakte hem ook toen we na lange tijd weer eens als gezin compleet waren na een ziekenhuisperiode. Ik wil hem ook maken voor onze zoon als hij binnenkort zijn 21e verjaardag viert, voor het eerst met een vriendin. De smaak is goed, maar die speciale momenten is hij nog lekkerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hier worden ook praktisch alle taarten zelf gemaakt!En dan geen 'standaard'taarten als monchou en kwark...ik heb zoveel verschillende recepten...momenteel vinden we kersen-yoghurt taart erg lekker,heerlijk fris!
    Deze tiramisu ziet er ook heerlijk uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat leuk dat Peter deze taart maakte.
    Gefeliciteerd met je zoon ,alweer 1 jaar.wat gaat de tijd toch snel.
    Hoop de taart een keer te maken.
    Mascarpone is erg duur , wel lekker.
    Maak er een nagerecht van ,heerlijk.
    Groetjes Jannie

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Mooie taart!
    Gefeliciteerd (nog) met je zoontjes verjaardag!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Glutenvrije appeltaart kun je maken met een bodem van zanddeeg. Glutenvrij meel, suiker en boter mengen en op laten stijven in de koelkast. Niet helemaal traditioneel maar wel lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Gefeliciteerd! De taart ziet er mooi en lekker uit.
    De mascarpone maakt je taart duur. Misschien een idee om in plaats daarvan verse roomkaas (AH of Aldi) te gebruiken. Dat gebruik ik ook altijd als ik een monchoutaart maak. Ik maak de taarten altijd zelf. Bij mijn laatste verjaardag had ik allemaal kleine hapjes gebakken voor hightea. Ik vind bakken erg leuk. Er worden bij ons zelden taarten uit de winkel gekocht.
    Fijne dag nog!
    Groetjes, Marleen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je haalt me de woorden uit de mond over de roomkaas Marleen. :-) Dit is een prima en goedkoop alternatief en in de taart proef je het verschil niet meer. Mascarpone is ook gewoon roomkaas tenslotte.

      Verwijderen
  11. Gefeliciteerd met de verjaardag van Jochanan! De taart ziet er heerlijk uit.
    Ik koop ook nooit taart. Ik maakte eerder altijd een appeltaart en wat anders maar varieer tegenwoordig met beide taarten. Laatst wilde oudste een chocolade raceauto taart en ben ik voor het eerst met fondant in de weer gegaan. Dat is niet echt mijn ding heb ik wel gemerkt. Volgende week met de verjaardag maak ik een kersentaart en ik denk banoffee pie. De week erna moet ik taart maken voor een familiedag en maak ik straciatella monchou taart.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Binnen kort een taart maken voor de startzondag. Denk dat ik deze maar maak. Bedankt voor het recept.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wat een leuke taart zeg! Grappig dat je die kunt maken van bastogne koeken! Die associeer ik met mijn oma.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Wat een knappe boot op die taart. Heel mooi.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Hartelijk gefeliciteerd met de verjaardag van Jochanan! Heerlijke taart, ziet er ook prachtig uit. Ik maak ook vaak zelf taarten. Een pannenkoekentaart bijvoorbeeld. In de vakantie hoorde ik dat mijn dochter deze taart geïntroduceerd heeft in Zweden. Ik schrijf er binnenkort een blog over.
    Groetjes, Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Gisteren de tiramisu taart gemaakt voor de verjaardag van onze dochter. Hij was heerlijk. Veel enthousiaste reacties over gehad!

    BeantwoordenVerwijderen