Pagina's

donderdag 10 augustus 2017

Recept - bloemkool met gehakt, rijst en kaassaus

Hierbij het beloofde recept van de bloemkool. De inspiratie vonden we hier.

 

Je hebt nodig:
- bloemkool
- (zilvervlies)rijst
- roomboter (klein beetje om je gehakt in te braden)

Voor het gehakt:
- 300 gram gehakt
- 1/2 fijngesneden ui
- 2 boterhammen
- 1 ei
- 1/2 zakje gehaktkruiden


Voor de kaassaus:
- bloem
- water
- 100 gram kaas (in kleine blokjes gesneden of geraspt)
- 1/2 fijngesneden ui
- iets olijfolie om de ui even in te fruiten
- kruiden (net wat je op voorraad hebt)
- evt. reepjes ham voor een ham/kaas-saus
- evt. een vleugje kerrie voor de gele kleur (Peter vond het lekkerder, ik vond zonder lekkerder, smaken verschillen ;))
 

Kook de zilvervliesrijst. Kook de bloemkool beetgaar:

Snijd het brood in hele kleine stukjes (evt. kun je de korst invriezen voor broodpudding, maar erbij doen kan ook)

Meng alle ingrediënten voor het gehakt goed door elkaar tot een stevige bal. Je kunt het brood eerst even voorweken in een klein beetje melk, zodat het makkelijker 'verdwijnt' temidden van je gehakt. Maak mini-gehaktballetjes van een centimeter of 2 à 3 doorsnee. Wij haalden uit deze hoeveelheid maar liefst 24 (!) gehaktballetjes. Bak ze rondom goudbruin in een beetje (room)boter en wacht tot ze goed gaar zijn. 

Maak de kaassaus: Fruit de ui in een beetje olijfolie. Vul een waterglas (makkelijkst is een bredere mok, een breed glas, niet longdrinkglas ofzo ;)) met 1/3 bloem, doe hier water bij, roer tot het een dik egaal papje is. Blijf je wat klontjes houden ondanks lang roeren? Giet het gewoon even door de zeef en klaar... Voeg dit papje toe aan de ui, voeg water toe totdat je de juiste hoeveelheid saus hebt. Het mag vrij dun zijn, want naarmate het langer op het vuur staat wordt het vanzelf dikker. Tip: Voeg geen bloem toe aan het eind als je saus wat te dun lijkt. De saus is dan nl. warm en je krijgt dan snel klonten... Je kunt wel op dezelfde manier weer een papje maken als hierboven en dat toevoegen, gebruik dan zo min mogelijk water. 
Voeg de kaas toe, evt. de ham en de kruiden. Zelf gebruikten we peterselie, bieslook, tijm, oregano en basilicum. Rozemarijn staat wel op de foto, maar hebben we niet gebruikt. Van alles gebruikten we ongeveer 1 theelepel. Als laatste voegden we nog 1/4 theelepel kerriepoeder toe wat zorgde voor de gele kleur. Wees niet te royaal, ik vind kerriesmaak al snel too much, maar dat is per persoon verschillend :). En anders noem je het gewoon 'kerrie-kaassaus'... Blijf goed roeren totdat je klaar bent om het te schenken. Om aanbakken te voorkomen kun je het even van het vuur afhalen aan het eind. 

Doe de rijst in een kommetje, druk het een beetje aan met een lepel. Het kan in een soepkom, koffiemok, enz. Net welke vorm je voorhanden hebt. Liefst niet te groot. 

Keer de vorm om op je serveerschaal (zelf heb ik de grootste vleesschaal van m'n servies gebruikt)

We maakten 2 bolletjes, maar je kunt ook bijv. 3 kleinere vormpjes maken, alle ruimte voor eigen creativiteit ;)... Heb je teveel voor op de schaal, schep je het gewoon op je bord :)...

Schep rondom de bloemkool, zoveel mogelijk met de stelen naar beneden, zodat de roosjes zichtbaar zijn:

Verdeel de gehaktballetjes naar eigen inzicht over de schaal. Je kunt ook een losse schaal met bijv. de helft van de gehaktballetjes serveren en iets minder gehaktballetjes op de schaal zelf leggen.

Giet de saus voorzichtig over het midden van de schaal, zodat het niet helemaal over de zijkant druipt.

Eet smakelijk! 

Het lijkt heel ingewikkeld maar valt alles mee. Je kunt evt. het gehaktmengsel van tevoren maken of zelfs het gehakt van tevoren braden. Dan heb je binnen een half uur deze lekkere maaltijd op tafel staan. De bloemkool is erg goedkoop op dit moment. Overal zie ik het in de aanbieding voor 99 cent of 1 euro. 

Wij vinden zo'n schaal wel leuk staan op tafel. Wie heeft er nog meer 'schaal-tips' met recepten :)? Ik laat me graag verrassen, alvast bedankt voor de input!

Fijne dag iedereen!

3 opmerkingen:

  1. Hoewel ik niet altijd schalen gebruik, vind ik ze ook mooi op tafel staan. Ik ben best een knoeipot en zou daarom voor dit gerecht een (oven)schaal met opstaande randen gebruiken. Eventueel voorverwarmd, dan blijft het wat langer warm ook.
    Jij hebt er veel werk van gemaakt, ik zou de rijst gewoon over de bodem verdelen en daar dan de rest overheen spreiden :-)

    www.shainablogt.blogspot.nl

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Krijg trek van die foto.
    Wij eten ook graag bloemkool met kaassaus. Die maak ik dan ook zelf maar met een roux en melk. Met water vind ik de saus veel minder lekker.

    BeantwoordenVerwijderen