Pagina's

dinsdag 29 augustus 2017

Volkoren pizza met courgette - slechts ruim 1 euro

Courgette is op dit moment goedkoop of zelfs gratis verkrijgbaar. Ik schreef laatst al dat er ineens zomaar een courgette voor m'n deur lag... Inmiddels heeft de anonieme gever zich gemeld ;)... En ik kreeg er weer 2, mmm lekker zeg!!
Alleen wat maak je van courgette? Ovenschotel schreef ik eerder al, soep, maar vandaag een pizza-recept!

Pizza kun je kopen in allerlei soorten, courgette heb ik nog niet eerder gezien, maar deze smaakte heerlijk en is het delen waard...


Je hebt nodig: 
2 eetlepels olijfolie
150 gram zelfrijzend bakmeel
200 ml lauwwarm water
150 gram volkorenmeel (speltmeel, bloem, oid)
20 gram gist
1 tl zout

Voor erop:
2 kleine courgettes
1 ui
oregano en witte peper
1 klein blikje tomatenpuree
geraspte kaas

Los de gist op in het water, meng het met de rest van de ingrediënten voor de bodem. Kneed het tot deeg en zet het nog even weg om te rijzen. Als deze tijd je ontbreekt, doe je het meteen op de bakplaat. Het deeg wordt dan iets compacter.

Verdeel het deeg over de bakplaat:

Smeer met een lepel 2/3 van de tomatenpuree erop:

Snijd de courgettes in plakken (ong. een halve cm dik) en verdeel deze over de plaat:

Smeer de laatste 1/3 van de tomatenpuree op de courgette en strooi wat peper, oregano (evt. basilicum of andere kruiden) eroverheen:

Verdeel de gesnipperde ui over je pizza:

Evt. de geraspte kaas eroverheen:
]

Klaar om in de oven te schuiven:
20 minuten op 200 graden (misschien iets langer, afhankelijk van je oven)

Eet smakelijk!

Het was heerlijk, echt voor herhaling vatbaar! Je kunt dit natuurlijk ook veganistisch maken door de kaas weg te laten of je kunt juist vlees toevoegen in de vorm van spekjes, hamblokjes, kipreepjes, oid... 

En wat kostte deze pizza?
150 gram zelfrijzend bakmeel (7 cent)
150 gram volkorenmeel (speltmeel, bloem, oid) (15 cent voor het molenmeel dat ik altijd koop voor m'n broden, gewone bloem kost 5 cent)
20 gram gist (10 cent)
geraspte kaas (50 cent; ik rasp zelf de kaas, dat is voordeliger dan zakjes)
olijfolie, water en zout heb ik niet gerekend

Voor erop:
2 kleine courgettes (had ik gekregen)
1 ui (15 cent)
oregano en witte peper (reken ik niet mee)
1 klein blikje tomatenpuree (28 cent)

Totaal: 1,25 voor een grote plaatpizza! Zelfs als je bijv. 2 courgettes moet kopen, blijf je nog wel rond de 2 euro uitkomen. Dat is net zo duur als een gewone ronde dunne pizza bij de blauwe supermarkt... Terwijl je hier een hele plaat hebt voor hetzelfde geld...

Tip: Als je een stukje over hebt, kun je het gewoon bewaren in de koelkast, volgende dag in de lunchtrommel of even een beetje natsprenkelen en opnieuw in de oven. Je kunt ook allemaal kleine mini-pizza's maken om als traktatie uit te delen, weer eens wat anders dan een zakje chips, minder afval (evt. keukenpapiertje of leuke servet eronder, maar je kunt ook het gewoon op schotels presenteren en ze na afloop thuis afwassen). 

Ook leuk om bij een verjaardagsfeestje zélf pizza te versieren. Jij maakt het pizzadeeg, zet allerlei bakjes met gesneden groente, enz. op tafel. Je laat de kinderen lekker smeren en strooit er naderhand zelf wat geraspte kaas over. Leuke activiteit (ook geschikt voor jongens), niet al te duur, geschikt voor zowel binnen als buiten en je hebt meteen de maaltijd geregeld.

Maken jullie weleens zelf pizza? Wat doe je er zoal op? 

8 opmerkingen:

  1. Wij maken om de week zelf pizza, twee grote plaatpizza's met alles dat nog in huis is. Komen soms vreemde, maar heerlijke combinaties uit voort. Er blijft altijd wel een halve plaat over. Daar lunchen we de dag erna mee, kommetje verse soep en dan stukje koude pizza erbij....smullen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Onze courgetteoogst is mislukt dit jaar door een naaktslakkenplaag. Maar 1 courgette kunnen oogsten.
    We maken zelden pizza, maar vind dit wel een goede tip

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik gebruik altijd de kant en klare pizza's van de Lidl en daar doe ik dan zelf dingen bij op. Dat is natuurlijk wel minder gezond helaas.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Met een blikje tonijn is ook heerlijk. Vorige week nog gemaakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dat ziet er lekker uit!

    Ik heb dit weekend ook weer even pizza's gebakken; het deeg had ik nog in de vriezer zitten (eerder al eens gemaakt, een beetje op dezelfde manier als jij). Tomatensausje maken met een blikje tomatenpuree, water en kruiden, wat kaas (geraspt van kontjes kaas) erop en wat pepperoni dat over was van een snackbakje; heerlijk! En ongelofelijk goedkoop natuurlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Altijd lekker, zelfgemaakte pizza! Wij aten vorige week ook nog pizza ook met courgette! Met de broodbakmachine maak ik het deeg. Als dat staat te kneden speur ik de koelkast af naar wat restjes enzo voor erop. Wij houden ook erg van champignons, paprika, tomaat, reepjes ham of tonijn. Of als er wat budget over is met blauwschimmelkaas en oude kaas. We maken ook altijd expres te veel. Is koud zo lekker de volgende dag!
    Groetjes,
    Anna

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wij hebben al te lang geen pizza gegeten. We hebben een pizzasteen en dat maakt zulke lekkere pizza's. In nieuwe combi's ben ik geen ster maar dit klinkt lekker dus ga ik zeker eens proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Bedankt voor je blogje. we hebben vandaag je goede voorbeeld gevolgd met een grote courgette uit de moestuin. Heerlijk!
    Renate

    BeantwoordenVerwijderen