Pagina's

dinsdag 12 februari 2019

Eerlijk duurt het langst

Vorig jaar kwam er een interessante vraag voorbij op Facebook, nl. hoe integer je bent in combinatie met het leven met een kleiner budget.

Allerlei voorbeelden kwamen voorbij:
- Vuilniszakken in andere containers doen, zodat je er zelf niet voor hoeft te betalen (waar je per gewicht betaalt. Waar het nog per jaar betaald wordt, maakt het niets uit natuurlijk)
- Iets in je karretje leggen/krat bier onderop je kar zetten en bewust niets zeggen bij de kassa in de hoop dat de cassière het niet ziet
- sigaretten meepakken ergens waar personeel het heeft neergelegd om in de pauze even hun (eigen) sigaretten te roken
- Artikelen niet scannen en afrekenen bij de zelfscan
- Een banaan van de tros pakken en aan je kind geven zonder te betalen (nee, niet uit het fruitkarretje of uit de bak waarbij staat dat ieder kind er 1 mag pakken, gewoon uit het schap pakken voordat je het weegt)

Nee, bovenstaande dingen begin ik dus echt niet aan. De containers betalen we hier per jaar, dus maakt niet uit of je een zak meer of minder toevoegt. Als we een keer grote schoonmaak houden in de tuin, vragen we de containers van de buren even, dat is hier nooit een probleem gelukkig. Andersom gebeuren die dingen ook.

Ik heb een keer bij de Aldi gehad (alweer zeker 2,5 jaar geleden) dat ik bij het inruimen van de auto een pakje koffiefilterzakjes tegenkwam. Naast de krat. Owww, waarschijnlijk ernaast gevallen. Meteen wist ik 'die heb ik niet betaald'. Even controle op de bon, inderdaad niet betaald. Dusss, vanaf de parkeerplaats meteen weer de winkel in. Zucht, het was nog steeds een hele lange rij, maar m'n eigen schuld, dus wachten maar. Eenmaal bij de kassa zei ik 'sorry, deze is naast de krat gevallen, ik kwam hem pas tegen bij het inruimen van de auto...' Ik bloosde ervan, vond het zoooo erg, hoe had ik dat over het hoofd kunnen zien?! Degene achter de kassa lachte en zei 'joh, kan gebeuren, je had echt niet weer in de rij hoeven staan, je had het gewoon de volgende keer kunnen zeggen...' Het was 34 of 37 cent ofzo, ik weet het niet eens meer. Inderdaad had ik de volgende keer het ook even kunnen afrekenen, ik kwam er toen wekelijks, kende het personeel, dus waarom niet. Ik heb er werkelijk geen seconde over nagedacht dat ik de week erna het ook kon afrekenen.
Vorige week dacht ik weer terug aan het voorbeeld toen ik bij het inruimen van de auto een rol bakpapier tegenkwam. Eveneens naast de krat. Christilène vroeg 'wat ga jij doen?' dus ik heb even uitgelegd dat ik terugliep. Nu had ik mazzel, want dit soort dingen worden bij AH bij de informatiebalie afgehandeld, dus hoef je niet meer in de rij te staan :)...

Met alle respect, maar ik vind de rest van de voorbeelden niet vallen onder besparen of bezuinigen, maar gewoon stelen. Als je bijv. echt een lage suikerspiegel hebben, snel iets nodig hebben en je weegt vast je bananen, doet de sticker erop en trekt er 1 open in een noodgeval, ach, daar zal iedereen begrip voor hebben. Maar ik kan niet begrijpen waarom je een krat bier, sigaretten of andere producten zou stelen...

Iemand zei me 'ja, maar als je het heel moeilijk hebt en geen geld hebt om iets te kopen, ik kan me voorstellen dat je je schaamt om iets te vragen...' Ja, begrijp ik, maar is stelen dan het alternatief? Daar zou ik me pas voor schamen. Om me heen zie ik veel mensen dingen ruilen, handgemaakt, woonaccessoires, enz. 'voor iets voor de voorraadkast, voor een blik erwtensoep, voor een zak appels'...


Nee, niet omdat ik makkelijk praten heb, maar gewoon om een blog met alternatieven te geven :)...

- Ruil dingen die je niet meer nodig hebt voor eetbare producten (en dan niet voor een zak snoep om je kinderen iets te 'gunnen', een tros bananen is gezonder voor hen)
- Vraag in je omgeving of mensen hun zaadjes van bijv. tomaten, paprika, pompoen, enz. voor je willen bewaren, droog het en zaai het, zodat je binnenkort je eigen producten kunt oogsten (en misschien weer kunt ruilen voor andere producten, bijv. brood)
- Leg de lat lager voor jezelf. Sigaretten, bier of wijn kunnen prima gemist worden in het dagelijks leven. Een (warme) maaltijd is wel nodig en liefst ook fruit.
- Denk vooruit en kijk of er een optie is om dingen samen te doen. Een kindertraktatie klinkt vaak als erg prijzig, maar dat hoeft echt niet zo te zijn. Heb je echt 0 euro, maak dan bijv. een boekenlegger van karton voor iedereen of kijk of je iets te ruilen hebt voor bijv. de soepstengels met roomkaas. Wat zullen de kinderen smullen... Of vraag of er iemand in de klas is die in dezelfde periode jarig is. Deel de kosten en trakteer samen. En heb je die leuke pannenkoek-poffertjes al eens gezien? Ook een leuke traktatie voor weinig geld. Of maak een pizza-plaat, snijd er stukken van (ook leuk voor de bovenbouw). In de zomer staan massaal gratis courgettes langs de weg, zo druk je de kosten. Ook voor klassen van 30-35 leerlingen zijn er zat leuke dingen te bedenken voor slechts een paar euro. Inderdaad, je moet er even tijd voor nemen.
- Kijk eens naar je vaste lasten, je inkomen. Is er nog een optie om lagere lasten te krijgen, bijv. door je internetabonnement tijdelijk op te zeggen en af en toe de hoognodige internet-dingen bij een openbare gelegenheid als bijv. de bibliotheek te regelen? Is het optioneel om een krantenwijk te nemen? Een avond vakken vullen? Een middag post rondbrengen of een ochtend schoonmaken? Mogelijk dat je zo nét een klein beetje meer inkomen kunt genereren waardoor het mogelijk wordt om je boodschappen zelf te betalen.
- Zoek hulp! Als je écht voor je idee niet anders kunt dan (een deel van) je boodschappen stelen, omdat je echt geen budget hebt, kun je mijns inziens het beste iemand in vertrouwen nemen, je probleem voorleggen en vragen of diegene met je mee wil kijken naar je uitgaven en andere mogelijkheden. 2 zien/weten meer dan 1.

En lees bijvoorbeeld nog eens mijn 7-stappenplan. Dat was onze verandering van leven in een notendop...

Als je het leuk vindt om mee te praten over besparen, leuke bespaartips hebt of juist een vraag wilt stellen aan andere lezers, word dan lid van mijn Facebookgroep!

Wat vind jij; wel of niet stelen?

19 opmerkingen:

  1. Uiteraard niet stelen. Ik eet liever een boterham minder dan dat ik moet stelen... Er zijn inderdaad zóveel alternatieven om niet te hoeven stelen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Laatst checkte ik even of ik alles gescand had terwijl ik een kopje thee aan het pakken was bij de AH. Een meneer keek me heel verbaasd aan. Toen ik zei dat het me niet zou smaken om iets te moeten eten wat ik niet betaald had en dat ik het daarom checkte voor de zekerheid, zei hij wauw ja daar heb je eigenlijk wel gelijk in.
    Ik hoorde ook een kind aan zijn moeder vragen bij het afrekenen, ja maar je kunt toch ook niet alles scannen, dan mag je minder betalen. Zijn moeder antwoorde alleen nee dat kan niet. Geld en eigendom wordt een steeds abstracter begrip denk ik met geld wat uit de muur komt en we betalen grotendeels alleen met een pinpassen of digitaal. Misschien is de verbindinding tussen het feit dat je geld eerst moet verdienen om het uit te kunnen geven mede daardoor ook vervaagt.. niemand zou honger moeten hebben in een land als Nederland, maar je geeft terecht aan dat er ook keuzes moeten gemaakt waar je het geld aan uitheeft. Brood of sigaretten wat gaat dan voor. Doen met wat je hebt zegt Annemieke van Deursen. Het klopt allemaal maar zij is een mens van weinig wensen die ook ontdekt heeft dat geluk niet zit in veel en duur.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik vond je voorbeelden inderdaad ook gewoon diefstal. Kan er echt niet bij dat mensen dat doen...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb ooit ook wel eens gehad dat er een blikje tomatenpuree was blijven liggen in de kar. Ook teruggegaan om het te betalen. Ik kan het me ook niet voorstellen hoe je zou kunnen genieten van iets dat niet betaald is. Ik ken wel mensen die speciaal naar de Ah gaan om daar een bakje koffie te halen, er ligt ook vaak een koekje bij En iemand die elke dag gaat om haar kind toch fruit te laten eten. Ze haalt dan gewoon een pak melk of een pak rijstwafels ofzo.....en haar kind een banaan een appel of een mandarijn uit het kinderkarretje. Dat vind ik weer iets heel anders.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inderdaad, dat is heel wat anders! Van harte gegund aan zulke mensen...

      Verwijderen
  5. Eerlijk duurt het langst Ik ben blij met mijn weerstand tegen oneerlijkheid en onrecht, dat is een mooie eigenschap. Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Stond pas bij de Lidl. Kwamen er twee tienermeisjes van buitenaf naar de kassa gelopen. Bleek dat ze een flesje drinken waren vergeten af te rekenen. Ze vonden het zo rot. Maar ze werden door iedereen geprezen om hun eerlijkheid. En terecht goed gedrag moet beloond worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Leuk onderwerp! Stelen is altijd verkeerd! Ook stelen van je baas (iets eerder weggaan, balpen, schrijfblok etc.)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik moest van mijn moeder een pen terug brengen op 4 jarige leeftijd (die ik zonder betalen meenam in mn hand). De cassiere deed alsof het niet zo erg was; vroeg mn ma of ze dat ook zou zeggen als ik 10 jaar ouder was.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik geef altijd aan als ze iets vergeten aan te slaan (dat gebeurd nml ook regelmatig) maar heb wel een keer gehad dat ik een kaasplankje kocht en thuis op de bon zag dat ze een barcode van 1 van de kaasjes hadden gescand ipv de barcode van het hele pakketje. Toen ben ik niet terug gegaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. O ja herkenbaar.ik had dst een keer met 4 pakken wc papier.3 in de kar 1 op de band.maar toch maar 1 op de bon dus ik terug.nou de kassiere was ge woon van slag.en wonen gewoon in een dorp.uiteindelijk heb ik de drie pakken betaalt maar het koste wel veel moeite

    BeantwoordenVerwijderen
  11. ik zeg nooit nooit. Want met een heel laag inkomen zou ik de boel best nog wel rondbreien - hoe sober ook. Ik vind 'gij zult niet stelen' een heel belangrijke waarde.

    Maar wat als er geen inkomen / geld was en de kinderen hadden honger? Dan weet ik het niet hoor....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Uiteraard kun je nooit van tevoren zeggen of je zou gaan stelen, ik bedoelde het ook niet als dat ik mezelf daar te goed voor achtte (sorry als het zo overkwam), maar meer dat het me verbaast dat sommige mensen denken er 'recht' op te hebben. En dan ook dingen die ik echt niet nodig zou vinden, maar dat is persoonlijk.
      Zelf leven we nu sober om zo op een minder moment iets achter de hand te hebben. Wil niet zeggen dat we nooit in een situatie komen dat er geen eten meer is hoor, dat weet je natuurlijk nooit.

      Verwijderen
  12. Ik vind het ook zo raar als ik zie dat een moeder in de supermarkt een zak eierkoeken open trekt om het kind zoet te houden.
    want ja ik betaal het zo toch.
    Zo vinden die kinderen het straks normaal eerst dingen open te trekken voor het afgerekend is.
    Sorry maar mijn kinderen leren maar wachten ook als ze zich niet gedragen in de supermarkt.Ik ga geen zal eierkoeken opentrekken om ze te sussen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat vind ik nou ook! En uiteindelijk heb je het nog niet betaald, dus is het product helemaal nog niet van jou, dus mag je het ook niet open maken..

      Verwijderen
  13. Ooit kocht ik in een kledingzaak een aantal kledingstukken. Thuisgekomen (ruim een uur rijden) keek ik eens goed op de bon en zag toen dat ik 1 broek (van ca. 15 euro) niet betaald had. Gebeld naar de winkel om te vragen naar welk rek.nr. ik het bedrag over kon maken. Dat bleek onmogelijk, ik moest maar langskomen om het te betalen. Dat vond ik teveel moeite, dus toen is me de schuld kwijtgescholden. Ik merkte aan de reactie van de manager dat hij zoiets eigenlijk nooit meemaakte en niet echt wist hoe te handelen.
    In de supermarkt stimuleer ik de kinderen om van 't gratis fruit te eten, dat ligt ervoor. Pakken openmaken voor 't betaald is vind ik ook geen goede gewoonte, je geeft dan echt een verkeerd signaal.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Laatst kocht ik luiers bij een drogist, 2 dozen met in iedere doos 4 pakken. Het totaal moest 40 euro zijn, maar de caissière rekende slechts 10 euro. Vervolgens gaf ik eerlijk aan dat het niet klopte. Na enige twijfel werd het rechtgezet en betaalde ik het juiste bedrag. Het valt mij op dat jonge caissières vaak fouten maken als het product of de situatie afwijkt van de routine. Dat gebeurt ook regelmatig bij de ah! Managers vertrouwen dan blijkbaar op de eerlijkheid van de klant? Of nemen ze het verlies voor lief?

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik mis je leuke bespaar blog artikels, en de artikels over de week boodschappen en wat je daarvan hebt gekookt.
    Ik hoop dat er binnenkort weer een blog van je verschijnt. ��

    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen