Pagina's

vrijdag 4 augustus 2017

Boter, kaas zónder eieren

Wat een ophef in de laatste dagen over het eier-schandaal... Even voor de duidelijkheid; dit had echt niet gebruikt mogen worden, enz. Alleen de media-aandacht vind ik te bizar voor woorden. Ineens is het weggooien van een doos eieren voorpaginanieuws. Over het komkommer-drama van jaren geleden horen we niks meer, vluchtelingen lijken niet meer op Lesbos aan te komen, sjoemelsoftware krijgt nog hooguit een klein katern op de pagina voor economie, want: Pas op dat je geen GIFTIGE eieren eet. Ja, het stond er echt meerdere malen; GIFTIGE eieren...

'Ach, ik eet biologische vrij uitgelopen scharreleieren, dus dat geldt voor mijn eieren niet...' Oeiii, zelfs dan zit je mis, want in allerlei soorten eieren zit 'hét', jaja...

Jullie merken het al, ik lees dit soort berichten met wat Keltisch zeezout, ahum...

Nee, ik wil niet beweren dat je grote gezondheidsrisico's moet nemen. Toch denk ik dat bijvoorbeeld de structurele te hoge suikerinname door kinderen, het meeroken door hen (doordat ouders of omstanders roken) of te weinig bewegen minimaal zo slecht is, maar dat is door veel mensen algemeen geaccepteerd en komt bij vlagen in het nieuws en dan weer lange tijd niet.

Ik ben benieuwd op hoeveel voorpagina's over 4 weken iets te lezen is over de ei-loze samenleving... Dat is natuurlijk weer afhankelijk van welk nieuws er dan is...

En voor wat nuance van de berichten in media dat je absoluut geen eieren meer moet eten, geen risico's moet nemen, alle eieren weg moet gooien, enz.:

Lees even dit bericht in Volkskrant, of dit bericht (er werd niet eerder gecontroleerd, dus hoeveel zullen we met elkaar al geconsumeerd hebben?!).

Nog meer interesse? Dit bericht (echt triest :(...), het bericht dat de regels te streng zijn volgens een hoogleraar, een andere hoogleraar die het 'een storm in een glas water' noemt en een schokkend verhaal van een kippenboer die zijn verhaal doet...

Zo kun je dus zien hoe 1 organisatie (of misschien zelfs eigenlijk 1 persoon) een hele sector kan ontregelen, niet te geloven...

En mijn eieren? Die komen óf van plaatselijke kipjes die niet eens met dat spul worden behandeld (leve de goedkope eieren van de kipjes van een paar straten verder :)) óf toevallig (!) vorige week van AH. Ik moest een doosje hebben, maar kwam niet aan ophalen toe, dus kocht er 1 even snel bij AH. De goedkoopste basic-variant... En schetst mijn verbazing: AH haalt 14 (!!) soorten eieren uit het schap, maar de code op mijn eitjes staat niet eens op de lijst van de NVWA...

Uit voorzorg eten wij dus gewoon de eieren op, want stel je voor dat het weggegooid wordt...

Laat duidelijk zijn: Iedereen moet hierin zijn/haar eigen keuze maken. Doe waar je je goed bij voelt. Het enige wat ik zeggen wil; nuanceer het nieuws, verdiep je erin en volg niet klakkeloos...

Volg jij het nieuws? Geloof je alles wat je leest?




17 opmerkingen:

  1. Dat je ze zelf opeet dat kan, maar ik hoop dat je voor je kinderen n betere keuze maakt. De witte eieren v AH zijn ook uit de schappen gehaald dus als je die bedoeld.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Of je geeft gewoon je kat een vlooienband/ vlooienbehandeling en laat daarna je kind het beest gewoon aaien. Komt bijna op hetzelfde neer. Wit/bruin/ biologisch/scharrel: het maakt niets uit. Het middel wat op de bon stond was goedgekeurd als biologisch middel. Het bedrijf dat het deed was gecertificeerd. Hoe kun je dan weten dat het fout zit als boer!? NVWA heeft jaren terug veel ambtenaren ontslagen, hier zijn vervolgens bedrijfjes ingehuurd. Volgens mij is voedselveiligheid iets wat de overheid strak in handen moet houden en vooral niet moet uitbesteden. Laatste tijd zijn hier veel voorbeelden van geweest onder andere de misstanden in de slachthuizen.

      Verwijderen
    2. Het middel is verboden net zoals DDT vroeger.
      Bloedluis is heel moeilijk te bestrijden als er werd gespoten in de kippenhokken moest het elke 6 weken weer opnieuw tot het bedrijf wat nu in opspraak is met een wondermiddel kwam.
      De bloedluis bleef wel 6 maanden weg en de boeren waren verrukt,iedereen wilde dat middel.
      Dus dan vraag je je als boer niet af hoe dat kan?

      Het bedrijf Chickfriend was niet gecertificeerd om dit werk te doen maar er wordt/werd nauwelijks toezicht gehouden.

      En dan nog hebben we niets geleerd van b.v de Q koorts?
      Tot die tijd zou ik kinderen geen eieren geven punt.
      Het artikel staat hier

      https://www.nrc.nl/nieuws/2017/08/03/boeren-waren-blij-met-wondermiddel-12363695-a1568877

      Verwijderen
  2. Adrianne, ik ben het helemaal met je eens, het is komkommertijd in de media en dus wordt zoiets tot een onbegrijpelijke wirwar van meningen opgeklopt. Effe nadenken dames, de verkeerde codes staan op internet, en ja, ik heb even gekeken omdat mijn man patiënt is maar alle mijn eieren zijn in orde. Het is zo als bij t.h.t. dan wordt door velen ook niet nagedacht en roept iemand: dat mag je niet meer eten, hup half Nederland er achter aan. De voorbeelden die ook slecht zijn die je aanhaalt Aad, zijn heel goed om alles in de juiste proporties te zien. Zelf goed nadenken en je niet gek laten maken is mijn advies.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De landbouw is ook uit economisch oogpunt heel belangrijk voor ons land, wij zijn een mega exporteur van landbouw producten. Ik vind dit een geval penny wise pound foulish. Op de eerste plaats zou men beter aan de volksgezondheid moeten denken en op de tweede plaats krijg je dat door alle bezuinigingen er geen goed toezicht en controle meer is op onze voedsel productie. In het gat wat nu in Duitsland ontstaat doordat men geen Nl eieren meer wil, zullen nu andere landen springen. Hetzelfde met zaken als Q koorts, vogelgriep, bacterien in vlees door vieze slachthuizen etc. Door de controle weg te bezuinigen, kost dit alles ons land uiteindelijk veel meer aan geld, aan volksgezondheid, vertrouwen in boeren en in de agrarische sector en aan export van landbouw producten.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het is nooit goed of het deugt niet. Als er niet gewaarschuwd wordt en mensen worden er ziek van, staan de media vol van verontwaardiging. Wordt er wel gewaarschuwd en er blijkt alsnog niets aan de hand, wordt er net zo verontwaardigd gereageerd, want overdrijving door de keuringsdienst.
    Ik vind het lastig om erover te oordelen. Heb de nummers op mijn doosje eieren wel gecontroleerd en toen deze er niet op voor kwamen, de eieren lekker opgegeten. Het schijnt trouwens dat je heel wat eieren moet eten voor het nadelige invloed heeft.
    Ik ga straks gewoon een nieuw doosje halen uit de eierautomaat hier bij een boer in het dorp. Eens kijken of hij iets vermeldt over deze kwestie.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik eet er geen ei minder om. Zonde om al die eieren weg te gooien terwijl deze middelen al jaren gebruikt worden en iedereen er tot nu toe waarschijnlijk al honderden van dit soort eieren gegeten heeft. En wat te denken van alle producten waar eieren in zitten. Wordt dat nu ook allemaal weggegooid?

    Mijn hart gaat uit naar alle boeren en hun gezinnen die hier hard getroffen door worden. En alle kippen die nu preventief "geruimd" worden. Ik las gisteren in de krant dat de overheid niet van plan is om deze mensen tegemoet te komen, omdat het als bedrijfsrisico wordt gezien.

    N.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Mijn vader komt van de boederij waar mijn opa en oma koeien hielden. In de tijd van mkz zei mijn vader was er vroeger ook dan werd zo koe een week apart gezet daarna niks meer aan de hand. Ik vind tegenwoordig moet alles perfect zijn en zulke bizare regels dat ik wel eens verzucht waar zijn we mee bezig. Daarom haal ik ook bij voorkeur producten bij de boer zelf.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Zojuist boodschappen gedaan en de Plus hier in Rijssen is tenminste bij zinnen. Er hangt een mededeling dat de eieren niet uit "verkeerde" stallen komen en gewoon gegeten kunnen worden. Appie kan hier een voorbeeld aan nemen. Daar had men ook kunnen checken. Net zoiets als waar Aad actief eerder over schreef aangaande de Jumbo en hun bananen, liever alles weggooien dan even moeite doen voor de consument.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Fipronil wordt in Zuid Amerika India Australië legaal nog over gewassen gespoten die wij hier eten. Zoals Rijst Bananen Zuidvruchten. Hier in Nederland wordt het nóg gebruikt als zaadbescherming in de landbouw.
    De NVWA heeft de eerste maand dat ze het wisten via hun Belgische collega's niks gedaan. Zo erg was het allemaal niet.
    Ik vind het allemaal zo bizar. De regels zijn strenger geworden...dus nu is het ineens zooo giftig dat je de hoeveelheid niet mag overschrijden.

    Ik zie hier om me heen boeren failliet gaan hieraan. Het raakt me zo. Alleen in mijn woonplaat elf boeren, de buurgemeente 14 boeren. En alleen maar door doorgeslagen regelgeving.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik heb me er niet extreem in verdiept, maar ik heb wel een beetje de indruk dat het allemaal behoorlijk opgeblazen wordt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inderdaad wordt het erg opgeklopt in t nieuws. Mijn schoonvader is een nuchtere zakelijke kippenboer en heeft dit middel ook gebruikt. Een goedlopend familiebedrijf van meerdere generaties dat nu mogelijk over de kop gaat omdat hij bedrogen is. En de getroffen sector krijgt het nog zwaarder nu de consument wordt geintimideerd met woorden als 'gifeieren'. Heel heftig. Inderdaad is fipronil slecht voor je, als je 30-40 besmette worden per dag eet! Tot afgelopen januari was het huidige gehalte overigens gewoon toegestaan... Sinds dit jaar is de geaccepteerde aanwezigheid van fipronil drie keer zo weinig als voordien. Was dit vorig jaar openbaar gekomen, dan waren de eieren dus gewoon in de schappen gebleven... Om aan te geven hoezeer het gebeuren uitvergroot wordt!

      Verwijderen
  10. Blijkbaar moet je enorme hoeveelheden eieren consumeren voor je ernstige klachten krijgt , dus trek ik me er maar niet al te veel van aan, want het lijkt erop dat het middel al langer gebruikt word en nu ineens zou het problemen opleveren?

    BeantwoordenVerwijderen
  11. En de veganisten lachen (alweer) in hun vuistje :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik volg het nieuws, maar blijf kritisch en geloof dus ook niet alles.
    Morgen maar eens een lekkere uitsmijter of omelet eten. (heb m'n eieren gecheckt)

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Blij met mijn kipjes en hun voer waarvan ik weet wat erin gaat! Heerlijke eitjes!

    BeantwoordenVerwijderen