Pagina's

donderdag 3 augustus 2017

Recept ovenschotel witlof - omdenken

Ik ben gek op witlof. In een ovenschotel, in bladerdeeg, in een salade met fruit, je kunt het zo gek niet bedenken, ik houd ervan :)... Peter echter is er wat minder gek op en in bladerdeeg kan hij het helemaal niet waarderen, omdat (hoe goed ik ook m'n best doe om het droog te deppen) altijd die onderkant wat zompig wordt... 

Toen had ik een best lekker alternatief gevonden; zo'n zakje 'witlof ovenschotel'. Maar pfftt, een ruime euro voor 60 gram aardappelzetmeel met zout (oja en nog wat kruiden en specerijen, toevoegingen, en 'herkenbare' ingrediënten als gistextract en aroma's); toch wel erg veel en niet zo gezond. Al voor onze challenge aten we dit dus niet meer. Eigenlijk had ik nooit een alternatief gevonden, maar nu wel... Als je bladerdeeg knapperig lekker vindt en het onderin zompig wordt, leg je het gewoon bovenop :)...


Sorry, dit is echt het meest onnozele waar ik ooit een blog over schreef, maar misschien heeft toch iemand er iets aan :)...

En supersimpel... Je hebt nodig:
- Aardappels (ik snijd ze rauw in schijfjes en kook ze kort voor - ong. 10 minuten)
- Witlof
- Spekjes (niet zo gezond, maar heel af en toe een half zakje, vooruit dan, je kunt het ook weglaten)
- 2 plakjes bladerdeeg (ik heb m'n grootste ovenschaal gebruikt, het was genoeg)
- 6 plakken kaas

Schil de aardappels, snijd ze in plakken, kook ze kort voor. Bak de spekjes, snijd ondertussen de witlof klein en voeg die aan de spekjes toe. 
Doe eerst de aardappelschijfjes in de ovenschaal.

Er bovenop de witlof met spekjes:

Leg op het bladerdeeg de plakken kaas (3 per bladerdeeg) en snijd ze in 6 gelijke repen. Zelf sneed ik eerst het bladerdeeg, maar volgende keer doe ik het tegelijk, is makkelijker :)

 Allemaal bladerdeeg-repen met kaas :)

Leg ze op je ovenschaal. Ik vond een raster leuk, dus startte met 2 diagonalen. Andere patronen kunnen natuurlijk ook.

Bake! Ong. 40 minuten in de (voorverwarmde) oven op 200 graden tot het korstje bruin is:

Eet smakelijk! Het was voor ons echt voor herhaling vatbaar. Het bovenste smaakte naar die kaasstengels, mmmm lekker om toch een 'bite' te hebben aan je eten...

Deel hieronder je 'meest onnozele' kooktip ;), ik ben benieuwd... Wat voor dingen heb jij weleens spontaan bedacht in je keuken wat best lekker smaakte/wat best een goed idee bleek te zijn :)?

Fijne dag allemaal!

16 opmerkingen:

  1. Mijn meest onnozele kooktip? Dat moet wel mijn eigengemaakte yoghurtdressing zijn. Ik vond flesjes yoghurtdressing nog best wel veel calorieën hebben, dus ik heb gewoon magere witte yoghurt genomen, beetje water om te verdunnen indien nodig, een hoop kruiden erin (vers of gedroogd), eventueel een beetje zoetstof als je houdt van de Duitse stijl dressings, en hup, direct over mijn slaatje gieten, lekker, mager en gezond. Je kan het alleen niet echt op voorhand maken en bewaren want dan wordt het een beetje korrelig...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vind het een heel goed idee, Adrianne! Was er zelf nog niet op gekomen. Ziet er heerlijk uit! Liesbeth

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Kan denk ook met bijv brocolli? Kook je de groente niet voor?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Oei ziet er lekker uit, maar toch weer spekjes?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 'Spekjes (niet zo gezond, maar heel af en toe een half zakje, vooruit dan, je kunt het ook weglaten)'... Volgens mij is de enige keer dat we spekjes eten de recepten op m'n blog... Het staat je vrij om er een vegetarisch gerecht van te maken.

      Verwijderen
  5. Niet spontaan bedacht maar hoorde het in een recept van vriendin...ipv boter yoghurt in de cake. Kon niks zijn volgens mij, dus ik probeerde het uit. Kan dus prima! Zo leerde ik ook dat je in recepten van baksels ei kan vervangen door twee eetlepels lijnzaad(weken in water en dat prutje gebruiken) Ook al een aantal keren gebruikt. Handig als je net niet genoeg ei in huis hebt.
    Het meest grappige verhaal is toen ik bij dochter in Madrid was en zij iedereen wilde imponeren met een echt Spaans recept. Het was alleen "mislukt" zei ze met tranen in haar ogen en het Spaanse kookboekje met foto a la Jamie Olivier erbij.
    Ik proefde, het smaakte prima dus ik zei:"Ach meid, dat het er zo uit moet zien op de foto weet niemand die mee eet...gewoon anders opmaken op het bord, salade erbij, stralende glimlach en er is niks an de hand." Samen hebben we het mooi op borden gedaan en inderdaad...iedereen was onder de indruk van haar kookkunst!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Doe ik ook yoghurt en wat olie.
      Perfecte cake krijg je dan.en heerlijk fris.

      Verwijderen
    2. Welke verhouding gebruik je voor de yoghurt? Wil ik ook eens uitproberen!
      Bedankt alvast.
      Yvonne

      Verwijderen
    3. 175 olie, 275 yoghurt, 2 eieren, 300 suiker eetlepel citroensap,rasp van citroen mengen dan 300 bloem en een theelepel backing soda. Bevroren fruit er door heen en op 180 graden 50 minuten bakken.
      Of 200 suiker 175 yoghurt, 25 olie, 4 eieren, 200 bloem en kleine theelepel backing soda.
      De eerste vinden wij het lekkerst.

      Verwijderen
  6. Je kunt de bladerdeeg ook eventjes blind voerbakken. En zorgen dat de groente niet te nat is. Maar bovenop is ook creatief :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit wilde ik ook doorgeven, bladerdeeg moet je eerst blind bakken met bijv overjarige peulvruchten die je altijd voor het doel kunt hergebruiken en dan pas vullen en afbakken. Misschien onder de groente een laagje paneermeel ( of zelfgemaakt van broodkruim doen) Maar inderdaad een leuk idee op deze manier.

      Verwijderen
  7. Ooit het gehakt al aangemaakt met oud brood en ei voor gehaktballen. Toen bleek dat we veel meer eters hadden dan gepland. Het gehakt toen gewoon rul gebakken voor een pastasaus en dat ging prima!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Je zou ook gaatjes in de bladerdeegbodem kunnen prikken en er wat paneermeel op kunnen strooien voor je vult met groeten, dat scheelt ook.

    Jouw oplossing is slim en ziet er net wat aantrekkelijker uit dan zonder rasterwerkje, ik vind appeltaart ook extra bijzonder (en veel lekkerder) met zo'n bovenkant.

    N.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. mijn mutsigste tip? Asl er uiten in een salade gaan (bijv coleslaw) de uien allereerst snijden en daar alvast wat azijn, olie, (zout) en peper over heen doen. Daarna de rest van de groenten snijden en er bij doen. De uiten worden zachter van smaak, toch houd je pit in je salade. Er zijn er vast wel meer, ik ga lekker even bij de andere reacties lezen!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. toevaltreffer bij ons, capucijnerschotel met witlof.
    Gare capucijners (potje?)uitje, paprika, courgette roerbakken en als laatste witlof en (geiten)kaas erdoor roeren. Eet smakelijk! Janny

    BeantwoordenVerwijderen