Pagina's

woensdag 3 april 2019

Lenen en uitlenen

Christilène werkt over de bouw. Haar school wordt verbouwd, dus ze zouden met alle kleuters op de bouwplaats gaan kijken. De vraag was of alle kinderen een pet/bouwhelm/overall mochten meenemen. Ehm, ja... Ergens heeft Christilène wel een pet haar naam erop, maar ik kon me alleen nog herinneren dat ik hem had opgeruimd vanaf de kapstok... We zochten ons suf, maar vonden niets. Ik zei uiteindelijk 'joh, ga maar zonder, geeft niet...' maar daar dacht madammeke anders over...

Op Marktplaats waren ze rond de 4 euro, maar om nu voor een uurtje zo'n ding aan te schaffen leek me niet zo'n goed idee. Ik moest er nog speciaal 15 km voor rijden, hmmm, laat maar... 

Ineens kregen Peter en ik het idee om iemand uit onze omgeving te vragen die in de bouw werkt.

En jawel; hij had nog een oude in de schuur liggen. 'Hij is wel vies, ik kan hem wel even voor je schoonmaken?' Maar nee, dat kon ik prima zelf, ik vond het allang superfijn dat we hem mochten lenen... 


Netjes schoongemaakt met een doek en een borstel en ziedaar:

Klaar om naar school te gaan :)... Ze straalde helemaal de volgende dag toen ze zag hoe mooi hij was geworden. Ze poseerde even en ik stuurde dankbaar een appje met de foto naar de gulle uitlener...

Wij lenen geregeld iets (uit). Op dit moment is er bijvoorbeeld een tas kinderleesboeken bij een beginnende lezertje van Christilènes leeftijd (bijv. dit boek en dit boek en nog een aantal van mezelf van vroeger), een stapel houten puzzels bij een knulletje van Jochanans leeftijd, een voetenzak en skibroek voor in de bakfiets bij een klein meisje en net afgelopen zaterdag hebben we onze schragen weer teruggekregen die in een klushuis werden gebruikt. 
Ik heb even gekeken in ons lijstje: 18 dingen uitgeleend op dit moment :)... 

In het verleden hadden we weleens dat we iemand een mooi boek ofzo wilden uitlenen. We konden het niet vinden op de plek waar het stond en zeiden 'die hebben we uitgeleend, maar aan wie ook alweer?' We konden het niet bedenken... Om die reden nu een lijstje gemaakt. Lekker makkelijk, want als we dan iets zoeken zien we in 1 flits meteen waar het is en hoeven we niet te zoeken naar dat soort dingen...

Zelf lenen we ook van alles. Bijv. laatst een buggy voor Jochanan, later een rolstoel, verder hebben we voor Bertian nu een hangmatje voor in de box geleend, heb ik een doos puzzels voor de kinderen geleend en heb ik een tas biebboeken staan. Ideaal om zo elkaar van dienst te zijn...

Leen jij weleens iets (uit)?

P.S. Dank voor de foto's n.a.v. m'n oproep! Heel veel leuke foto's/tips/verhalen heb ik al binnen :). M'n oproep gemist? Lees dan nog even terug.

12 opmerkingen:

 1. Kort geleden heb ik speelgoed geleend bij de Speel-o-theek. Mijn kleine is gauw op speelgoed uitgekeken en om dan telkens nieuwe te kopen... geen goed idee. Nu mogen we drie weken lang telkens een aantal stuks speelgoed lenen. Een uitkomst!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk als dat zo kan. Met kleine maatjes babykleertjes en zwangerschapskleding gebeurt bij ons ook wel. En boeken en gereedschap ook. Speelgoedwinkel weer niet. Maar is wel een goed idee. Zo'n lijstje is wel handig ja. Dat doen wij ook wel. Groetjes Gerda.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben wel selectief geworden wat ik aan wie uit leen.

  Laaste tijd nog al wat dingen niet netjes terug gehad. Schaatsen helemaal verbogen, een draagdoek met een soort lijm vlek enz. Dat maakt mij nu wel een stuk voorzichtiger.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik leen alleen de auto en de aanhanger uit. Boeken, die ik gekocht en gelezen heb, geef ik weg. Keukenspullen gebruik ik minstens 3 keer per week, de rest heb ik al weggegeven. Mijn kleren zal niemand willen lenen.
  Als mijn (volwassen) kinderen hun spullen van zolder komen halen, ze wonen down under dus zal moeilijk gaan, heb ik niks overbodigs meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja maar alleen van en naar goede bekenden of vrienden. Zo lenen we nu krukken van een goede vriendin voor zoon. Zij leende van ons een pasje van de sportschool.
  Bij kennissen ben ik er minder van.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Niet meer. Ben ermee gestopt omdat ik eindeloos moet zeuren over terug krijgen. Of dat de lener het niet meer blijkt te hebben. Of het komt onherstelbaar stuk terug. Nee je koopt het maar mooi zelf. Geen geld? Jammer voor je.
  Hard hé? Nou het heeft mij meer dan 2000 euro gekost, dat uitlenen.
  Als ik iets leen. Maak ik een foto met het geleende en de eigenaar. En ik probeer het schoner terug te brengen dan ik het meenam. Ooit leende ik een tafel. Naaide er een Kleed op dat ik kado deed bij teruggave. Maar inmiddels koop ik alles wat ik 'mis'. Lenen die ik bij de bieb en de hypotheek.
  Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nu je dat zo zegt, eigenlijk niet zo vaak. Maar ik heb denk ik geen spullen die mensen graag willen lenen, want het mag best!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hier wordt ook regelmatig iets uitgeleend. Boeken, spelletjes, speelgoed, gereedschap..., dat soort zaken. Ik merk dat we zelf minder spullen van anderen lenen nu onze kinderen wat groter worden. Niet bewust, maar kennelijk leenden we vooral zaken voor kleinere kinderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ja wij lenen ook vaak uit. Vooral boeken. Neefjes en nichtjes lenen uit de kast. Ook bakken speelgoed lenen we uit. Onze kinderen zijn er te groot voor, maar het is leuk als neefjes en nichtjes komen dat we genoeg te doen hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ja hoor, ik leen graag uit. dat scheelt weer zoveel overbodige aankopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ooit eens een hele serie boeken van Virginia Andrews uitgeleend aan collega. Maar ja aan welke van de 75? Geen flauw idee meer. Nooit terug gekregen en sindsdien erg bang dat ik dingen niet terug krijg. Ook geld als tiener uitgeleend wat een vriendin toen maar als gift ging zien ondanks dat ik regelmatig bij haar voor de deur stond...

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik leen vooral uit aan de kinderen zoals de ladder, heggenschaar, 'hondje' en zo, meer wat grotere dingen maar of ze altijd terugkomen?? Maar ja, het blijft tenminste in de familie denk ik maar! fijn weekend! groet, Lucie

  BeantwoordenVerwijderen