Pagina's

zaterdag 11 mei 2019

Recycleren door lezers

Dank voor alle inzendingen weer omtrent 'recycleren'... Het was niet voor iedereen helder dat het om hergebruik van stoffen ging. Dus niet 'recyclen' (hergebruik van materialen). Geen probleem, dat thema heb ik nu gewoon voor volgende week klaargezet.

E. Van koffiezakken die gratis af te halen zijn heb ik de kussens van de bank opnieuw bekleed. 

I. Mijn moeder maakt in de jaren 60-70 altijd de kleding voor mijn zus en mij. Een tijd geleden gaf zij mij een doos vol met oude kledingstukken. Van de meest bruikbare stukken (en lapjes die ik her en der vandaan haalde) maakte ik deze Memory-Quilt:

M. Verschillende Doopsgezinde quiltgroepen maken van goede overgebleven stoffen warme dekens, comforters genaamd. Deze comforters worden via MCC (Mennonite Central Committee), de Doopsgezinde wereldwijde hulporganisatie uitgedeeld in gebieden waar mensen getroffen zijn door oorlog en/of natuurrampen. De comforters worden gebruikt als deken, matras, afscheiding in een tent. Ze geven niet alleen warmte, maar ook letterlijk troost. De ontvangers voelen zich gezien, men weet dat er aan hen gedacht wordt. We staan in een lange traditie, want na de Tweede Wereldoorlog kwamen comforters vanuit Amerika en Canada naar Nederland. 
D. Op de rommelmarkt met Koningsdag een stapel hydrofiele doeken gekocht voor €1,-. Goed voor 28 wasbare billendoekjes, geïnspireerd door je blog

Een poppenjurkje met haarband uit een overhemd van mijn man; 

En nog een setje uit een gekregen lap stof met bloemetjes uit een ouderwets gordijn geknipt; 

En tweemaal een knuffelkonijn uit een stuk overgebleven gordijnstof! 


T. Ik heb voor de kinderen een zwem/gym tas gemaakt van een oude spijkerbroek voor onze zoon en van een oud ledikant dekbedovertrek voor onze dochter. De koordjes voor onze zoon heb ik gekocht, maar de koordjes van onze dochter heb ik uit een andere tasje getrokken.C. Oude overhemden van mijn man hergebruikt voor het maken van een kraamcadeautje. 
(eerder maakte ik een soortgelijk jurkje, eveneens van overhemden - lees hier nog maar eens terug, AH)

Leuk dat je op je Instagram-profiel al die leuke dingen deelt. 

F. Lang geleden, maar de tassen en vlaggetjes, zijn nog altijd in gebruik:

G. Voor mijn oudste dochter verjaardagvlaggetjes gemaakt van haar oude babykleertjes. Eerst vond ik het moeilijk om de schaar erin te zetten. Nú ben ik blij... Ze komen nu elk jaar weer in de woonkamer ipv te verstoffen in een doos achter het luik op zolder.

L. Een rok in XL werd een rok voor mijzelf:


Een shirt in maat 140 met een gat erin werd een nieuw shirt in maat 74. Zelfs de mouwafwerking en de zoom kon ik hergebruiken :D... 

M. Van een oude spijkerbroek maakte ik een bloempotje:

Van mijn man zijn oude sportbroek maakte ik uitwasbare wattenschijfjes:

W. Oud gordijn, onderdelen van oude broeken (zakken, lusjes, spijkerstof) lint van een shirt. Enige dat ik nieuw gekocht heb zijn de verstelhaakjes ;)... 


En natuurlijk had z'n broertje ook een gymtas nodig. Hier zijn alleen de naamletters ooit gekocht maar lagen al lange tijd op een bestemming te wachten. 


Wat ontzettend leuk al die ideeën! Mooi hergebruikt zeg! 

Andere blogs teruglezen?

Voor volgende week is het thema 'recyclen'. Maakte je van iets ouds iets nieuws? Een tuinset van pallethout? Een mozaïek van een stapel oude badkamertegels? Of ...............? Wellicht lijkt het wat op het thema klussen van de vorige keer, maar omdat ik aardig wat foto's kreeg over hele mooie recycle-projecten wil ik daar graag tussendoor een blog aan wijden... 

Even een tussentijdse peiling; 
Vinden jullie het leuk om deze dingen te bekijken en zo andermans ideeën voorgeschoteld te krijgen middels foto's? Natuurlijk begrijp ik dat niet ieder onderwerp even interessant zal zijn voor iedere lezer(es), maar kom gerust met ideeën als je een thema hebt voor deze rubriek!
(Mail dan naar aad.actief@gmail.com)
Ik had niet verwacht zo ontzettend veel reacties te krijgen en blogs te kunnen vullen met gerust 20 foto's per keer... Heel erg dank allemaal voor het insturen, ik word iedere keer weer blij van alle foto's en ideeën :)!

6 opmerkingen:

 1. Hoi Adrianne,
  Deze rubriek vind ik erg leuk om te lezen en inspiratie op te doen. Wel mis ik wat: een link naar een werkbeschrijving of recept.
  Hierbij onderwerpen die je wat mij betreft kan gebruiken:
  Opgeknapte meubels
  Koekjes recepten (simpele)
  Planten in huis
  Alternatief voor inpakpapier
  Leven zonder afval
  Zelfgemaakte verzorgingsproducten
  Zelfgemaakte schoonmaakmiddelen
  Gezonde ontbijtjes, lunch en tussendoortjes
  Groetjes, Yvonne D

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een goed idee, de slinger van babykleding. Mijn dichter is al 16 en op zolder staat nog een doos met kleding die ik niet weg kan doen. Ik heb niet eens een naaimachine (doe alles met de hand), maar dit ga ik maken. Bedankt voor de leuke tip.
  De comfortdekens vind ik ook erg mooi, zeker met de gedachte die erachter zit.leuke blog, gerardina

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ach ik ben het vergeten, mag ik hem nog eens sturen? Het is een gordijntje gemaakt van een dekbedovertrek vd kringloop.
  Ja ik vind het leuke blogjes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Lotteke den Hartog15 mei 2019 om 20:09

  Super leuk!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel mooi maak van kleine bolletjes sokkenwol weer nieuwe sokken .In allerhande kleuren .

  BeantwoordenVerwijderen