Pagina's

dinsdag 19 september 2017

Minimaliseren voor het goede doel ;)

Een poos geleden schreef ik dat ik een zak wol en katoen had weggegeven ten bate van het goede doel. Ik kreeg een foto die ik graag met jullie deel:


Ze breien er mutsjes van voor op flesjes. Lief zijn ze hè? Niet alle kleurtjes zijn van mij, maar zo samen vind ik het leuk geworden! Mooie dagbesteding voor deze oudere dames, nog voor een goed doel ook en daarnaast ben ik blij dat ik weer een tas minder in huis heb. Eerder heb ik weleens een tas weggegeven met katoen en acryl voor babymutsjes voor arme landen.

Ik merk dat ik het een stuk gemakkelijker vind om iets weg te geven als ik weet dat het goed terecht komt. Op de rommelmarkt wilde iemand een fractie van de nieuwprijs geven voor alle bollen, ik zei 'nee dankuwel' en ben daar nu zooo blij om. Ik vind het nu zo goed besteed, ondanks dat ik er geen cent voor heb gekregen.

Het is leuk om je 'afgedankte rijkdom' te delen met anderen :)! Bijv. klein kinderspeelgoed, knuffeltjes, leuk tasje, enz. gaat naar de schoenendozenactie, de wol is dus naar het goede doel gegaan. Laatst had ik al wat kleding en andere spulletjes naar een initiatief voor minima gedaan en dus de kinderkleding naar de schoolpop. Verder kunnen we de rommelmarktspullen/boeken/enz. kwijt bij de kringloopwinkel ten bate van het goede doel en bij de rommelmarktinzameling van de kerk.

Iemand vroeg me waarom ik nog dingen zelf verkocht en niet alles weggaf, omdat m'n uitdaging (om te leven van 50 euro per week) vrijwillig is en geen 'must'. Vraag is natuurlijk: Wanneer 'moet' je leven van 50 euro per week? Ik vind langzamerhand dat het 'moet', omdat ik verantwoordelijk wil omgaan met het geld dat we krijgen ook met het oog op de toekomst. We leven zuinig en proberen een balans te vinden in uitdelen en verkopen. Voor niets gaat de zon op en zo is het hier ook... Ik doe niet m'n best om een gierige vrek te worden, een ander niets te gunnen ofzo :)...

Daarnaast krijg ik weleens vragen over giften; die zitten niet in budget en vermeld ik bewust niet in m'n blog. Ik vind het niet nodig om met iedereen te delen welke doelen ik 'goed' vind voor een gift en voor hoeveel ze van mij krijgen. We geven aan goede doelen, dat is wat ik erover zeggen wil :)...

Hebben jullie ook dat je makkelijker iets weggeeft als je weet dat het goed terechtkomt?

15 opmerkingen:

 1. Jazeker, ik geef ook het liefste rechtstreeks aan een bekende van me die er zelf lolaal in Afrika een school mee runt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, dat scheelt zeker. Ik begrijp je helemaal dat je nu nog blijer bent met de bestemming voor de wol dan wanneer je er geld voor gekregen had. Zelf vind ik het een beetje vreemd dat je dan niets meer zou mogen verkopen via mp. Dat doen toch ook heel veel mensen die zwemmen in het geld? Dat is toch ook niet gierig ofzo. Ik vind dat je je altijd erg goed verantwoord voor alles wat je doet of niet doet. Maar vind echt niet dat je dat verplicht bent. We mogen al blij zijn met dat wat je met ons deelt.
  Groetjes Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijn dat de wol zo goed terecht kwam.
  Mooi dat je anderen dan blij kan maken.
  Dat doe ik ook heel graag!
  Groetjes Jannie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mijn moeder breidt ze ook. Daarnaast breid ze veel voor de kerk in de vorm van kindertruien en dekens etc. Leuk om te doen en nog leuker om te zien wat ermee gedaan word!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vraag me soms wel af wat er gedaan wordt met al die mutsjes, dekens etc. die gebreid worden. Of het niet slechts tijdverdrijf is voor (meestal) wat oudere dames.

  Zelf geef ik ook liever m'n spullen weg als iemand er nauwelijks iets voor over heeft. Natuurlijk weet je dat je niet de hoofdprijs kunt vragen voor tweedehands spullen op MP, maar soms krijg je beschamend lage biedingen. Veel mensen willen echt alleen maar voor een dubbeltje op de eerste rang zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja, ik kan heel makkelijk iets weggeven, ben totaal niet materialistisch ingesteld. Wil er ook geen geld voor hebben als ik iemand gelukkig mee kan maken.
  Goede stelregel is: (voor mij dan), geef het weg met een warme hand dan met een koude hand. Maar dat is ieder voorzich.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een rare vraag... als je het kan verkopen, waarom niet?
  Ik zit er juist mee dat ik veel spullen heb gekregen en dus moreel gezien niet mag verkopen. Terwijl we het geld hard zouden kunnen gebruiken.
  Maar ik geef wel heel veel ook weer weg dat ik wel zelf gekocht heb.
  Ik vind het fijn dingen weg te geven, maar sommige dingen wil je gewoon wat voor terug toch?

  Enfin, balans is het toverwoord ��

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik neem aan dat als je iets krijgt, het iets is wat je nodig hebt. Als iemand je zomaar iets geeft, zou ik niet weten waarom je het niet mag verkopen. Ook moreel gezien niet. Voor hetzelfde geld geven ze je het om het maar kwijt te zijn, zodat ze er zelf niet mee naar de kringloop hoeven.

   Verwijderen
  2. Voor gekregen spullen (bijv. van de ruilwinkel, weggeefhoek, oid) geef ik het weer door (weer terug naar ruilwinkel, weggeefhoek, aan anderen of naar de kringloop/rommelmarkt). Spullen die ik krijg op bijv. een verjaardag/bruiloft/enz. die ik niet meer gebruik; dat 'durf' ik wel te verkopen :). Maar is voor ieder persoonlijk natuurlijk. Zelf iets (ver)maken kan ook misschien een optie zijn? Dus bijv. je hebt kussens gekregen van iemand, je maakt er nieuwe hoesjes omheen en verkoopt ze, zoiets...

   Verwijderen
 8. Ik begrijp wel dat mensen opmerkingen maken of vragen stellen over je keuzes. Wellicht kun je iets meer zeggen over de totale variabele lasten die je hebt? Of blijft het echt bij maximaal 250 euro per maand. Waar ik trouwens ook benieuwd naar ben is wat de bijbel volgens jou zegt/leert over geld/rijkdom/bezit?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Uiteraard mogen mensen vragen stellen over mijn keuzes, sta ik open voor! Wat ik echter wel merk, is dat mensen soms snel hun mening daarover klaar hebben en dat weerhoudt me om alles te delen. Ik blog niet anoniem, dus ik deel niet m'n hypotheeklasten, spaargeld, het bedrag dat ik voor de kinderen spaar, enz. Dat vind ik privézaken ;). W.b. variabele lasten heb ik bijv. gas/licht, was vorig jaar 37,38 p/mnd, water 10 euro. Zal allebei iets hoger zijn dit jaar. Mobiel al jaren tussen de 5 en 8 euro per maand. Internet en vaste telefonie rond de 60 (wordt naar verwachting volgend jaar goedkoper), kleding/schoenen voor onszelf dit jaar ong. 80 euro totaal uitgegeven, ehm, dat is even wat snel in me opkomt :)...

   W.b. Bijbel: Ik spreek puur voor mezelf als ik zeg dat ik geloof dat geld/rijkdom/bezit je niet mag bezitten in de zin van: erdoor geobsedeerd zijn, materialisme, enz. Daarnaast is het onze plicht (ongeacht hoeveel geld je te besteden hebt) oog te hebben voor je naaste (als je geen geld hebt om voor een ander een maaltijd te bereiden kun je wellicht voor hem/haar de tuin wieden bijv).

   Verwijderen
 9. Hello Adrianne, ik heb veel bewondering voor wat jij doet. Zelf komen wij volgens mij helemaal niet rond met 50€/week, maar mijn kinderen zijn ook al ouder dan de jouwe, en ik heb een kind meer, dat scheelt wel denk ik.
  We proberen wel zo goed mogelijk om te gaan met geld/eten/spullen in ons bezit. Zo kopen we tweedehands als het kan, ruilen we kinderkledij met vrienden, eet ik al 100 jaar ofzo vegetarisch en proberen we veel verplaatsingen te voet en met de fiets te doen.
  Als iedereen doet wat hij kan zou de wereld een betere plaats zijn ;-)
  Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik geef altijd alles met gesloten beurs weg. Als ik van iemand iets heb gekregen zal ik dit nooit verkopen wel in overleg door geven aan iemand die het kan gebruiken. Verjaardags cadeautjes die ik niet gebruik leg ik op een zichtbaar plaats in mijn huis wie het kan gebruiken neemt het mee.
  Probeer zoveel mogelijk te delen en om te zien naar mijn naaste.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ja, zo doe ik het ook. Ik heb laatst met mijn dochter op een koffermarktbak gestaan. Súpergezellig en we hebben leuk verkocht, alles voor kleine prijsjes. Gelijk aan het begin van de dag kwam er een man die vroeg of hij alle bollen wol op mocht kopen. Want, zo zei hij, hij had een paar dames die voor Roemenië zaten te breien. Ik heb hem gezegd dat ik dat aan het begin van de dag nog niet deed, maar hij mocht later wel terug komen. Blij dat ik het niet gedaan heb. Toen ik later een rondje over de markt liep, zag ik hem staan. Er lagen ook andere spullen van mij op zijn kraam. Natuurlijk voor veel meer dan ik ze hem verkocht had. Ach, het is zijn brood, ik vind dat prima. Maar ik was blij dat ik het garen aan een vrouw kwijt kon die het écht voor een handwerkgroep ging gebruiken. En die (pas nadat ze het gekocht had), bijna in tranen vertelde waar het voor bestemd was. Zó blij was ze ermee. Toen heb ik haar een paar bollen extra gegeven en waren we allebei blij.
  Groetjes, Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wij geven geld aan onze geloofsgemeenschap. Bij ons is niks verplicht, maar alles vrijwillig.Dit wordt besteed aan het onderhouden van onze huizen van aanbidding,enz. Maar een groot deel gaat ook naar rampgebieden. Er blijft niks aan de strijkstok hangen. Na elke natuurramp zijn wij als eerste aanwezig, omdat wij zo georganiseerd zijn en dit ook al heel vaak zo gedaan hebben. Er worden dan eerst geloofsgenoten geholpen en vervolgens andere mensen.
  In de bijbel staat matteus 6:33: Blijf eerst het koninkrijk en zijn rechtvaardigheid zoeken, dan zullen al die andere dingen je ook gegeven worden.
  1 Tin 6:8 Als we voedsel en kleding hebben, zullen we daarmee tevreden zijn.

  BeantwoordenVerwijderen