Pagina's

maandag 28 mei 2018

Feest deel 2 - Ontvangst en cadeautjes

Bij kleuters, maar ook oudere kinderen is cadeautjes verstoppen en met elkaar roepen 'koud, lauw, warm...' favoriet. Zo ook bij Christilène... Ze heeft al steeds beter door hoe het werkt, maar bij kleuters krijg je gratis lachmateriaal...

'Dames, help maar even, waar moet ze nu zoeken?' In plaats van 'die kant' ofzo wordt gezegd 'daar bij de tafel moet je even eronder op de stoelen kijken...' of 'kijk maar hier in het laatje' gezegd ;). Hahaha, geweldig natuurlijk... 

Christilène legde alles keurig op stapeltjes voor de foto... Een heleboel zwemkaartjes, stickers, springtouw, kleurboeken en kleurplaten. Hele leuke zelfgemaakte geldkoker met geld, stoepkrijt, heel erg leuk allemaal. Ze was helemaal blij. Ze kan zeker 5 of 6x met Peter gaan zwemmen en heeft er superveel zin in! Wel leuk voor haar nu ik ziek ben, even straks lekker momentjes speciaal voor haar. 

Grote plakken cake, dikke klodder slagroom en versieren - superleuk :)! Alleen voor kleuters vaak veel te groot om weg te krijgen en de helft blijft al snel liggen (of vrijwel alles, omdat ze na 1 hap al genoeg hebben). Vorig jaar kwam ik op het idee om soesjes te versieren. Dat beviel me zo goed, dus dit jaar weer. Iets anders, gewoon 1 groot bord met halve soesjes. 'Christilène is 5 jaar geworden, dus jullie mogen er 5...' maar sommigen hadden na 1 of 2 al genoeg. Vlokken, melkhagelslag en pure hagelslag. Gekleurde spikkels of hagels kun je nog doen, maar hoeft niet eens. Ze smulden en met z'n tienen rond de tafel waren ze heerlijk aan het genieten. Beker siroop erbij en klaar.

Is dat niet te simpel? Voor groep 8 vast wel. Maar voor meisjes van 4-5 jaar is dit echt geweldig. Ze genieten van lekker tutten met elkaar, beetje gezelligheid, kwebbelen, spelen in de speeltuin, een kleurplaat kleuren, rondjes fietsen, steppen en klossen en het hoeft nog niet groot/groter/grootst...

Voorlopig genieten we dus nog groot in het klein :)... Ik vind het ook echt leuk om te horen dat andere kinderen van haar leeftijd ook gewoon een speeltuin bezoeken, een picknickje doen of dat soort niet al te dure uitjes. Prima ook als anderen andere keuzes maken, ik laat ieder daar vrij in. 

Ik hoorde op Facebook nog een leuk idee:
Gezamenlijk met de vriend(innet)jes een groter cadeau geven, dus ieder legt bijv. geld bij elkaar voor een legopakket of iets anders duurders i.p.v. kleine cadeautjes. Op sommige scholen zelfs standaard, dus iedereen deed het. Grappig, ik had het nog niet eerder gehoord. Weleens dat mensen bijv. een bon van de plaatselijke speelgoedwinkel vragen, alles bij elkaar leggen en dan zelf iets gaan kopen.

Vroeger hadden wij van die kleine memoboekjes met scheurblaadjes. Op ieder blaadje stond een cadeautje, ieder vroeg wat je wilde en scheurde een blaadje eruit. Dat begon al op de basisschool, later bij je verjaardagen als je ouder was, een eventuele verloving of trouwdag. Ik zie ze nergens meer, overal bestaan tegenwoordig online lijstjes ;)...

Genieten jullie kleintjes groot in het klein? Of misschien de groten ook :)?


9 opmerkingen:

 1. Toen dochter 5 werd gingen we een kleine speurtocht lopen in de buurt (uitgezet door grote broer) en dat vonden ze erg leuk. Vooral de schatkist op het eind met medailles en chips. Daarna mini cupcakes versieren en nog even lekker spelen. Inmiddels is dochter 13 en ging ze vorige maand toen ze jarig was, twee uurtjes springen met drie vriendinnen. Daarna een kleine high tea bij ons thuis. Ze had zelf eerst wat cakejes en koekjes gebakken. Daar nog wat dingetjes bij en klaar. Ze heeft al veel leuke feestjes gehad (van anderen), zo ging ze naar een taartworkshop, een sieradenworkshop, een make-up feestje, een dierenasiel, een videoclip opnemen, een feestje bij een kledingwinkel incl. modeshow, een pretparkje en varen. Wij kwamen zelf niet veel verder dan de overdekte speeltuin met een pizza thuis.
  Nic

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Toen Sonny 3 werd zijn we met de buurkinderen en een paar vriendjes van het kinderdagverblijf naar de Apenheul geweest. (Gratis tot 4 jaar 😉). Daarna altijd lekker met de hele klas. Dat waren maar 14 kindjes. Een keer een huifkar gehuurd en met zijn allen naar Vaassen naar de speeltuin. Verder eens naar het heerderstrand, zandkastelen bouwen, eens naar de heide op de fiets en daar lekker voetballen. Het leukste was toch wel kamperen bij ons in de tuin. Dat hebben we vaker dan één keer gedaan. Altijd een succes en nooit veel geld aan uitgeven.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier ook wat groteren maar daar houden we ook eenvoudige feestjes mee. Met 8 jaar vinden ze koekjes bakken erg leuk en ze hebben een mok beschilderd. Met de oudste (10) eind van de middag en 's avonds het feestje gegeven met weinig voorbereiding vooraf maar was ook erg leuk en gezellig! Zelf patat bakken en bordspelletjes doen is voor die leeftijd leuk. Ik heb altijd het idee dat het vooral de sfeer is die het hem doet. Bij de jongsten (4, 5 en 7) is ieder feestje goed, vooral als ze mogen snoephappen!

  Groetjes Brenda

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk om te lezen. Bij ons zien de eerste feestjes er ook ongeveer zo uit. Vaak met wat buitenspelletjes zoals zakspringen, touwtrekken of wedstrijd steppen. Maar bij ons zijn het dan ook jongens:-). Of gewoon skelteren en voetballen inderdaad. Ik merk wel dat het bij ouderen echt wel wat meer creativiteit vraagt om iets te verzinnen. Met meiden lijkt me dat toch wel makkelijker. Laatst met onze tweede mokjes versierd met poseleinstiften. Er waren jongens en meiden en het was voor allemaal leuk. Ik bofte dat toevallig voor een klein prijsje de stiften bij de k.ruidvat lagen. Normaal zijn ze nl best prijzig. Ik had van te voren leuke letters geprint en kleine plaatjes die ze met carbonpapier over konden nemen. Was nog wel een hele uitdaging voor 7-jarigen. Groetjes Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mijn zoon kreeg op zijn laatste verjaardag (januari) van familie en vrienden en op zijn kinderfeestje, geld en bonnen van Intertoys. Het geld (135) staat op een rekening, waar we een pasje van hebben. Als hij iets wil hebben, kunnen we het kopen. De bonnen (150 euro) staan in de kast. Hij heeft voorlopig geen wensen. Dus we bewaren ze maar.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk om te lezen dat iedere school weer wat anders gewend is. Hier tot nu toe (de oudste is bijna 9) alleen nog maar gewoon 'thuis-feestjes' gehad op 1x een zwemfeestje na. Ik probeer wat activiteiten te bedenken. Met warm weer een waterpistolengevecht, waterglijbaan in de tuin. Snoep happen, koek happen en vaak een knutselwerkje (armbandjes maken, foamklei of -lang-leve-action- een knutselpakketje). Ik geniet ervan als de kinderen plezier hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb laatst voor mijn dochter een high tea feestje gegeven. Ze werd 12. Ik had kopjes en borden gekocht bij de kringloop, daar hebben ze een etagere van gemaakt. Ik had recepten uitgeprint en hebben ze zelf worstenbroodjes, sandwiches, wraps en cakejes gemaakt. Daarna heb ik alles in de oven gedaan en hebben ze zich vermaakt met een kletspotje (google maar even). En daarna hebben we een film opgezet en hebben ze alles lekker opgegeten. Ik had ook twee theekannen met allemaal lekkere soorten thee, ze hebben niet eens gevraagd om wat anders. Een meisje zei zelfs dat het het allerleukste feestje ooit was :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij wonen in een wat rijker dorp, waar de kinderen alles al hebben.... Op de uitnodigingen staat tegenwoordig vaak 'we vinden het leuk dat je komt, een cadeau is niet nodig' (of wat minder cru :)).

  Dan gaat het om feestjes voor kinderen vanaf 8 jaar!

  Siebrie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed idee! Ik las de eerste regels en dacht dat er kwam dat er op de verlanglijstjes dure cadeaus stonden ;). Zo (nl. zonder cadeaus) kan het dus ook :)!

   Verwijderen