Pagina's

zaterdag 27 oktober 2018

Coverlock - cursus

Voor mijn verjaardag kreeg ik een coverlock. 7 jaar geleden kreeg ik voor m'n verjaardag een naaimachine, 3 jaar geleden een lockmachine en dit jaar vroeg ik een coverlock. Zo ongeveer ziet een coverlock eruit, je kunt kleding mee afwerken. Zelf wil ik het gaan gebruiken met een bandgeleider om biaisband aan te zetten.

Online zie je weleens van die gezamenlijke inkoopacties waarbij je dan aanzienlijk korting krijgt op een machine. Klinkt superaantrekkelijk, alleen hoe werkt het dan met garantie? Hoe krijg je uitleg over je machine? Bij wie kun je terecht als je vragen hebt?

Op bepaalde dingen bespaar ik graag en op andere dingen bewust niet. Een aantal jaren vraag ik iets kleins voor m'n verjaardag of niets en dan eens in de zoveel jaar vraag ik iets groots. We sparen daar dus ook echt voor, omdat ik het een luxe artikel vind, maar tegelijkertijd is de intentie om er heel erg lang plezier van te hebben. Zoiets koop je niet voor een paar jaar...
Mijn machines komen bij Rouwendal uit Apeldoorn vandaan. Een dealer met niet alleen ontzettend veel ervaring, maar ook een prettige service. 

Zo kreeg ik bij mijn naaimachine 2 lessen en een gratis onderhoudsbeurt, bij mijn lockmachine weer en nu bij de coverlock dus weer. Tel daarbij op dat ik gewoon kan bellen als ik een vraag heb of even langs kan rijden als er iets is met mijn machine.

Het zijn geen naailessen, maar echt lessen hoe je kunt omgaan met jouw machine. De handleiding is vaak een dik boekwerk met 15 talen en ruim 100 pagina's ofzo. 95% gebruik je niet. Ik kreeg bij mijn machines een boekje met daarin ruimte voor proeflapjes. We gingen de steken langs, ik leerde handigheidjes en de dingen die je veel gebruikt. De dagelijkse praktijk is dat de handleiding nooit meer tevoorschijn komt, maar ik altijd het cursusboekje van Rouwendal er even bij pak. Bijvoorbeeld wanneer ik even twijfel hoe het zit met het differentieel transport ofzo...

Mijn moeders machines komen ook hier vandaan en voor Christilène heb ik een superleuke kindernaaimachine gezien (een beetje zoiets als dit), dus even geduld tot haar verjaardag bij gezondheid en dan gaan we beginnen aan de 3e generatie naaimachines van Rouwendal :)... Had m'n moeder vast niet bedacht toen ze zelf alweer jaren geleden haar eerste machine kocht :)... 

Afgelopen week had Peter 2 dagen vakantie, dus ik plande alvast mijn eerste 'les' in. Compleet met koffie en hoppa; inrijgen oefenen:

En stikken met 3 naalden of 2 of 1:

Ook heb ik met een enkele bandgeleider nog even getest, maar zelf heb ik een dubbele besteld, alleen die is nog niet binnen. Ik merk dat ik daar nog handigheid mee moet krijgen en het gewoon wat vaker zal moeten gebruiken. Voor nu wacht ik dus even af en als m'n pakketje binnenkomt ga ik een 2e les inplannen. Mogelijk dat dat pas ergens na de bevalling is. Dat is ook heerlijk flexibel; ik kan gewoon even bellen wanneer het me uitkomt en dan plannen we een moment... Jammer, ik ben vergeten daarvan een foto te maken.

Zoek je nog een leuk project voor recycleren? Dus van oude stoffen iets nieuws maken? Kijk dan eens hier, dan vind je heel wat oude blogs met ideeën, misschien kun je er iets mee.

Op naar een heleboel babyspulletjes en andere dingen die ik op deze machine kan maken :)... Gisteravond alvast dekentjes voor de wieg gemaakt (met de naai- en lockmachine, coverlock niet gebruikt), ik show het binnenkort even... Ik had nog zoveel stof, dus mag van mezelf eigenlijk nog steeds niets nieuws kopen. Eens zien hoelang ik het volhoud. Ik wil natuurlijk wel leuke dingen kunnen maken en met dekentjes vliegen de meters stof erdoorheen... Hoe eerder het op is, hoe beter, dan mag ik weer wat nieuws kopen ;)...

Geniet van de laatste herfstvakantiedag en pak je winterjas maar vast van zolder... Het schijnt koud te kunnen worden komend weekend!

9 opmerkingen:

 1. Wat leuk dat je er zoveel plezier mee beleef. En dat je het je dochter ook gaat leren. Wanneer ben je uitgerekend als ik vragen mag? Ik ga genieten van het koude weer uitwaaien op strand :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een topcadeau! Heerlijk om te hebben. Professioneler en sneller je kledingstukken afwerken.
  Staat ook nog op mijn verlanglijstje. Naaimachine en lockmachine heb ik de afgelopen jaren opgespaard. Nu wil ik eerst meer gaan naaien, ervaring opdoen en dan voor de coverlock gaan.

  Ik ben benieuwd wat je er allemaal mee maakt!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat is precies het verschil tussen eenock en een.overlock machine? Kun je de lastste ook gewoon voor kleding naaienn gebruiken?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een coverlock maakt zomen zoals een tweelingnaald of je kunt deze gebruiken (met een speciale bandgeleider) voor het aanzetten van biaisband.
   Een overlock of lockmachine (is hetzelfde, alleen andere naam) wordt gebruikt voor afwerking. Die kun je gebruiken om naden te stikken en met een 4-draads lock kun je inderdaad gewoon bijv. zijnaden stikken door alleen te locken, dat is dan zegmaar stikken en afwerken met zigzag in 1. Vaak wordt het als aanvulling gezien op een naaimachine, niet in plaats van zegmaar :)...

   Verwijderen
 4. Ik heb destijds een tweedehands naaimachine gekocht voor m'n dochter (was net zo duur als zo'n kindernaaimachine). Kon ze het prima op leren.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Toen ik een lockmachine kreeg heb ik ook een dagcursus gevolgd, erg leerzaam en T-shirt gemaakt waarbij ook de overlock werd gebruikt.
  De lock gebruik ik regelmatig maar een overlock ga ik niet kopen daarvoor heb ik hem te weinig nodig.
  Ik be nu vitrage aan het naaien voor dochters nieuwe huis, wat is dat toch glad, glijdt constant van tafel

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je bedoelt dat je een lock/overlock hebt denk ik. Dat is hetzelfde. Een Coverlock is waarschijnlijk hetgeen je niet gaat kopen. Zou ik ook niet doen hoor als je het zo weinig gebruikt.

   Leuk hoor om vitrage te naaien. Je zou een boventransportvoet kunnen gebruiken als je die hebt. Die gebruik ik zelf ook bij bijv. organza of tule. Succes :)!

   Verwijderen