Pagina's

vrijdag 12 oktober 2018

Repareren trui - nieuwe knopen

Voor Christilène had ik een mooi vest gekregen. Fleurige kleuren en het stond haar leuk. Ik zag alleen dat er 1 knoop stuk was. Deze ging steeds los. Geen nood, ik heb alweer jaren geleden wat zakjes knopen gekocht bij Action in diverse kleuren voor dit soort klusjes. Geloof het of niet; ik kon alleen kiezen uit andere kleuren rose in dezelfde grootte of een kleinere of grotere knoop in dezelfde kleur. 

Hmm, even nadenken, wat moest ik hiermee. Een kleinere knoop paste niet, een grotere knoop evenmin. Andere kleur stond niet leuk. 

Ineens kreeg ik een idee. Doe eens gek; vervang meerdere knopen in fleurige kleuren en maak er een bonte rij van... Zo gezegd, zo gedaan :)!

Even ernaast leggen:

Garen erbij zoeken in ongeveer dezelfde kleur en erop naaien:

Klaar is het vestje en dragen maar :)... De bovenste heb ik uiteindelijk toch rose gelaten, scheelde er weer 1... 

Ze vond het geweldig en was erg blij ermee. Ditzelfde kan ook bij overhemden bijvoorbeeld. Voor Peter koop ik zelfs weleens overhemden waar standaard 1 van de knoopjes een andere kleur heeft. Soms is het bijv. donkerblauw of rood en dan zijn de binnenkanten van de manchetten en de kraag of de stiksels ook in die kleur. Erg leuk effect, ziet er nog luxe uit ook.

Dit trucje paste ik al eerder toe bij het maken van het jurkje van overhemden. Een witte bovenkant, donkerblauwe knoopsgatenstiksels en rode knoopjes... 

Een simpel klusje voor tijdens de koffie. Meteen wat leggings gerepareerd en ze kan er weer even tegen...

Repareer jij weleens tweedehands of gekregen kleding?

9 opmerkingen:

 1. Dat doe ik zeker, en het trucje met de verschillende kleuren knoopjes heb ik ook wel vaker toegepast, het maakt het vestje voor je dochter net even anders. Ik ontdekte gisterenavond dat er 2 stiksels van mijn winterjas los laten, mooi klusje om in het weekend te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben helaas niet zo handig met naald en draad maar anders zou ik dat zeker doen. Het vestje is leuk geworden zo!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik herstel al wat te herstellen valt. Knopen moet ik nooit kopen aangezien ik, doorheen de jaren, van elk definitief afgedankt kledingstuk, alle nog bruikbare knopen, koordjes, etiketjes, nog bruikbare velcro, goede ritsen, koordstoppers,.... afhaal voor 'later gebruik'. Ik heb meerdere dozen (afgedankte plastieken dozen van bij de slager) waarin ik alles sorteer : gelijke knopen hang ik met een draadje aan elkaar, alle knopen met dezelfde kleurnuance zitten in dezelfde doos dus ik heb meerdere dozen waarin de knopen gesorteerd zijn per kleur. Knopen waar ik maar eentje van heb zitten allemaal samen in één doos, alle kleuren samen.
  Afgehaalde etiketjes zijn vaak goed om een klein gaatje in een ander kledingstuk mee te verstoppen. liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja ik repareer en verander ook graag. Koop ook wel eens kleding in de kringloop als het een mooie stof is en maak er wat anders van. Bv een gerimpelde rok met zonnebloemen werd een blousje. En ik had eens een zomerjurk met aangerimpelde rand en die heb ik omgedraaid want dat vond ik mooier vallen.
  Zelf gekochte kleding moet meteen goed zijn, tweedehands pas ik graag aan

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Knopen aanzetten, ritsen vervangen... dat zijn typisch de klusjes die in huize Genoegzaam veel te lang blijven liggen. Geen idee eigenlijk, waarom. Het zijn klusjes die ik prima kan en niet veel tijd kosten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk gedaan! Ik heb van morgen je interview op RO teruggeluisterd, erg mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ...tsja naaiklusjes genoeg, lusjes van jassen los en knoopjes vervangen als het enigszins kan moet je dat toch repareren. Ook als we met elkaar minder afval willen en duurzaam willen leven en .... ik heb ook nog een lieve schoonmoeder die af en toe 'steekjesdag' doet met een groot gezin (8 personen) valt er regelmatig een steekje los. Dat is echt geweldig als je op zoiets kunt terugvallen. Ik hoor dat gelukkig meer om me heen bij andere grote gezinnen. Ik kan het best zelf, maar je gunt jezelf daar op de een of andere manier geen tijd voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dat ziet er mooi uit! Ik heb zelfs nog geleerd om sokken te stoppen met zo'n mooi maaswerkje erop. Ik doe idioot lang met mijn kleding omdat ik me -eenmaal thuis- graag in een huispak hijs: jogging en comfortabele trui of sweater, afhankelijk van het seizoen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Jazeker, ook bewaar ik knoopjes en andere onderdelen als een kleding stuk versleten is.. komt altijd weer een keertje van pas.
  En inderdd ook sokken stoppen doe ik nog steeds, weggooien kan altijd nog.. hoewel ik er een hekel aan heb, meestal gebruik ik een versleten kledingstuk weer ergens anders voor.

  BeantwoordenVerwijderen