Pagina's

maandag 15 januari 2024

Smoothie van rijp fruit - met rose tip...

De oudste 3 hier zijn dol op smoothie. Peter en Ethianne houden er niet zo van. Ik had een stapeltje overrijpe bananen en ik opperde 'zal ik er smoothie van maken?' Gejuich was het antwoord, dus dat was makkelijk. Paar appels erbij en klaar.


Maarrrr, het nadeel als je dan even alleen water met bovenstaand fruit (en vooral; bruine bananen) gebruikt is dat de smoothie wat bruinig van kleur kan zijn... Op de foto lijkt het nog aardig geel, maar het zag er niet zo uit. En de echt slechte plekken snij ik weg uiteraard, maar gewoon een lichtbruin plekje doen we niet moeilijk over. 

Simpele oplossing als je geen (bevroren) roodfruit in huis hebt: Jam :)! 1 lepel even draaien - nee nog niet rose genoeg...

Nog een lepel of desnoods nog wat meer en als het dan de juiste kleur heeft heb je een lekkere smoothie die er ook nog lekker uitziet (tsja, voor de smaak wordt het iets meer braam in dit geval, maar het oog wil ook wat hè ;)) En superleuk; de jam wordt door iemand uit onze gemeente gemaakt ten bate van de kerk. Het is echt de lekkerste jam vinden wij... 


En natuurlijk kun je ook ander fruit erin doen of melk i.p.v. water toevoegen, ijs gebruiken of juist bevroren fruit (want rijpe bananen kun je ook invriezen om op een later tijdstip te gebruiken voor smoothie, dan wordt het iets dikker/lobbiger), maar mijn (kleine) vriezer zit vol, dus ik wilde niets extra erin doen. Voor eerdere smoothie-recepten klik hier voor de bananenmilkshake met ijs. Onderin die blog staan ook nog meer recepten.

Als je geen blender hebt kun je ook een staafmixer hiervoor gebruiken. Belangrijk dat je dan het vocht eerst in de bak doet, dan langzaam steeds wat fruit toevoegt, dan kan je mixer meer hebben en is hij niet meteen oververhit op een stevige appel ;).

De volgende blog is weer een kleding repareren blog, maar voor degenen die liever weer eens 'iets anders' lezen even deze tussendoor :)... 

6 opmerkingen:

  1. Smoothies kunnen soms wel lekker zijn, maar het zijn ook enorme suikerbommen, dus meestal vermijd ik ze. Ook voor het verteringsproces is het beter om fruit te eten.

    Wat qua kleur ook kan helpen is een beetje kwark/yoghurt. Voeg je gelijk wat eiwitten toe.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goeie tip! Hier doen we het ook niet wekelijks hoor ;). Maar bruine bananen houd ik alleen van en ik hoef er ook geen 5, dus dan doe ik het weleens zo ;)...

      Verwijderen
  2. Wij maken eerder bananenmuffins of pannenkoekjes, net zo ongezond als een smoothie, die maken we heel bewust niet want dan krijg je die lading suiker gewoon te gemakkelijk binnen. Bij de muffins kun je nog wat volkoren meel doen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goeie! Kan ik ook nog weleens doen! Al hoor ik bij muffins of bananenbrood met havermout ook nog wel dat mensen aardig wat suiker gewoon toevoegen. Maar dat is wel beter zelf te bepalen natuurlijk. Dank voor de tip!

      Verwijderen
  3. Je kunt ook rijp fruit invriezen ,bananen in plakjes en 1 per zalje en er later met wat citroensap en minischeutje water er in een keukenmachine ins van draaien. Citroensap zorgt ervoor dat de bananen niet bruin worden of het ijs of de smoothie

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Grietje Margreet Blok15 januari 2024 om 22:29

    Hier zijn ze dol op Griekse yoghurt als toetje met geprakte rijpe banaan erdoor, wat honing van de lokale imker en pecannootjes erover. Zo lekker!

    BeantwoordenVerwijderen