Pagina's

woensdag 10 juli 2019

Recept - makkelijke lasagne 3 maaltijden in een half uur!

Wauw, wat vliegt de tijd; alweer 8 jaar getrouwd maandag... We hebben er (op een mini-tompouce na bij het eten en het met de kinderen samen kijken van het trouwalbum) weinig aandacht aan besteed, we gaan een andere keer uit eten, ergens in de zomervakantie :).

Nougoed, voor de kinderen was het sowieso feest, want we aten zelfgemaakte lasagne. Voor hen maakt het niet uit of het de goedkoopste kant-en-klaar-lasagne is of zelfgemaakt, maar ze zijn heel dol op pasta, dus dat wordt smullen.

Daar was ik nog wel even 'druk' mee, want ik heb 3 schotels gemaakt. 1 voor 's avonds, 1 voor in de vriezer (aanrader! Gewoon goed af laten koelen, dan de saus en kaas erover en dan in de vriezer. Je kunt hem bevroren zelfs in de oven zetten; dan duurt het iets langer, ontdooid kan ook. Ideaal voor als je een snelle maaltijd wilt of weinig tijd hebt). En nog 1 voor iemand anders. Natuurlijk is het in 1x veel minder werk dan 3 losse schotels. 1x een grote pan saus maken en alles erbij en dan in 1x alles tegelijk opmaken...

Ik gebruikte voor de saus:
2 flessen Passata met kruiden (flessen bewaar ik weer voor cadeautje of om weg te geven aan iemand die siroop maakt) 1,39 p.st.
1 groot pakje tomatenpuree 36 cent
1 pakje gezeefde tomaten 49 cent
1 paprika 69 cent
2 blikjes tomatenblokjes 0,49 p.st.
2 grote zakken gesneden groenten 1,69 p.st.
1 zakje diepvriessperziebonen (was een klein beetje uit, de rest was te weinig voor een maaltijd, maar zo voor in de saus perfect) 50 cent
Stuk of 5 grote champignons (waren ergens van over) 70 cent (?)
Een flinke scheut water (zeker zo'n 700 ml want het was een erg dikke groentenmassa en met koken moet er nog wel iets te verdampen zijn...)

Rundergehakt 1 euro
Lasagnebladen (ik gebruikte ong. 1,5 pakje) 50 cent per pakje, dus 75 cent ofzo.
Geraspte kaas 1 euro ongeveer

Totale kosten; ruim 12 euro voor 3 maaltijden. Natuurlijk heb je meer nodig als je met grotere eters bent en kan de prijs van de goedkoopste kant-en-klaar hier niet tegen op, maar op zich vind ik ruim een euro per persoon per maaltijd goed te doen. 

Dit keer even voor gemak gegaan, je kunt het zo vers maken als je zelf wilt door alles zelf te snijden enzo. Je braadt de gehakt aan (evt. ui/knoflook/paprika/champignons erbij), daarna de tomatensauzen allemaal erbij en de rest van de groenten en op temperatuur laten komen door steeds te roeren. 

Daarna gewoon ingevette ovenschotels nemen (ik maakte er 2 voor ons voor 4 personen en 1 voor 2 personen). Net als je normaal doet; laagje saus, lasagnebladen, laagje saus, lasagnebladen, doorgaan tot de schaal vol is (ik doe altijd tot max. 1 cm onder de rand als het dan kookt in de oven loopt het niet m'n bakplaat op...) en eventueel een bechamelsaus maken of alleen geraspte kaas. Bij gebrek aan melk heb ik dit keer alleen kaas geraspt om het toch op tijd klaar te hebben. Ging ook prima :)... 


Zo heb je dan 3 maaltijden in maximaal een half uur. Door van alles iets extra toe te voegen kun je ook grotere schalen of meer schalen maken. Ideaal om 1 van weg te geven als je voor iemand wilt koken. Wij eten dit gerust bijvoorbeeld op maandag en dan op vrijdag weer. 

Oja en de gehakt kwam uit de vriezer en de zakjes groenten ook. Die kun je daarna dus middels de ovenschaal gewoon weer prima invriezen. Zo koop ik de zakjes groenten vaak met een kortingssticker of in de aanbieding voor als ik een keer 'snel' iets wil kunnen maken. 


M'n grootste soeppan; helemaal vol... 

Heb jij nog favoriete ovenschotels (of andere gerechten) die je makkelijk per 2 of 3 tegelijk kunt maken en dan kunt invriezen? 


4 opmerkingen:

  1. Helaas houdt geen van mijn gezinsleden van lasagne. Ik eet het af en toe bij een vriendin, maar wel altijd wat salade erbij want het gaat mij snel vervelen.
    Wat je ook kunt doen is een laagje creme fraiche op de bladen doen om roomkaas met daarop wat geraspte kaas.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ziet er heerlijk uit! Gefeliciteerd met jullie trouwdag.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lasagne maak ik ook altijd zelf. In plaats van lasagnebladen gebruik ik van veertjes (fusilli) of strikjes. Die doe ik dan door de saus, even mee laten koken en dan in de ovenschaal.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heerlijk! Ik doe ook altijd nog wat opgewarmde melk door de saus. Maakt t iets milder/romiger. Weet niet precies hoeveel, doe ik op gevoel.

    BeantwoordenVerwijderen