Als ik tegen mensen vertel wat ik allemaal in de tuin heb (gehad) denken ze minstens dat ik een hectare moestuin heb ofzo ;)... Niets is minder waar; ik maak gebruik van het concept van de Makkelijke Moestuin en heb zo weinig ruimte nodig voor een grote en diverse opbrengst.
Heerlijk om fijn van uit te delen (de kroppen sla zijn erg geliefd) en om mee te ruilen (bijv. radijs of zaadjes). Nu heb ik dit jaar slechts 2 vakken Nieuw-Zeelandse spinazie gezaaid en geen goudsbloem. Die laatste vond Peter nogal een woekeraar (en dat was het ook), dus die wilden we een andere keer ergens anders een plaatsje geven.
Toen ik weken geleden steeds bezig was in de tuin kwam overal heen spinazie op. Huh? Die had ik daar echt niet gezaaid. We dachten eerst dat het kwam door de regen of mieren (tsja, onervaren hier ;)), maar al snel bleek dat zowel Nieuw-Zeelandse spinazie als ook de goudsbloem bijna niet weg te krijgen zijn uit je tuin. We hebben flink geschoffeld, dus logisch dat m'n hele tuin werd overgenomen door de spinazie... Nougoed, maandag ging ik gewapend met een schaar naar buiten en heb ik slechts 1 bak met vakken geoogst...
Het aanrecht vol:
En de tuintafel buiten:
Na heel wat uren knippen had ik alles een uur in het water gezet. Zout vergeten. Dit rupsje was me dankbaar... Die kwam er levend (!) uit... Jochanan en ik hebben hem samen buiten weer in de tuin gezet...
Goed dus dat ik blaadje voor blaadje afspoel in de bak... Eindelijk stond m'n grote pan klaar om te koken:
Maar al het werk was niet voor niets... Een verrukkelijke hartige taart met spinazie en zalm...
Toen was ik nog niet klaar... De andere helft was nog niet geknipt. In de avond begon ik ermee en het kostte me een avond om de ietwat slap geworden blaadjes te knippen. Tijd om te koken had ik niet meer (want dan moet je het ook spoelen...). Ik zette alles in de gootsteen vol water. Ik kwam de volgende morgen beneden en alle blaadjes voelden knapperig en vers aan.
Wauw, weer wat geleerd...
Die spinazie heb ik gisteravond gespoeld en gekookt en daar maak ik vanavond ovenschotel van met spinazie, aardappelpuree met kuiltjes erin waarin ik eieren breek en dan paneermeel erover. Mjammie...
Veel dingen uit eigen tuin zijn een stuk goedkoper dan wanneer je het in de winkel koopt. Maar spinazie is echt iets; daar kun je niet voor gaan werken. 1 kg diepvriesspinazie kost ongeveer een euro... Ach, dit keer was de spinazie 'gratis' uit de tuin, want het gros was over van vorig jaar...
De goudsbloemen heb ik ook weggehaald. Steeds heb ik al wat blaadjes geoogst (maar genoeg laten staan voor de insecten). Ik wil proberen calendulazalf te maken. Wordt vervolgd dus...
En hoe staat het met jullie moestuin?
P.S. Denk je aan de winactie? Vergeet vooral niet mee te loten als je het leuk vindt :)...
Lekker hoor! Maar idd véél werk.
BeantwoordenVerwijderenGa je nog verder met de thema foto's van lezeressen op vrijdag? Vond dat een leuke rubriek.
Gr Yvonne D
Ziet er heerlijk uit.
BeantwoordenVerwijderenAlleen een tip. Als je bladgroente in het water laat staan zeker een uur of langer dan spoel je alle vitamines en mineralen weg met het water. Dat is jammer.
als je de grote zaden die in de oksels van de spinazie zit bewaard en voor het zaaien eerst ff weekt dan heb je levenslang deze spinazie,ook leuk wat zaden door te geven aan wie ook deze spinazie wil kweken
BeantwoordenVerwijderenLeuk, zo'n moestuin! Helaas zelf geen ruimte of tijd voor op dit moment, maar het staat zeker op ons lijstje....
BeantwoordenVerwijderenHa die Adrianne,
BeantwoordenVerwijderenLeuk om te lezen dat de moestuin een succes is.
Als rechtgeaard mmm' er spreekt me dat natuurlijk bijzonder aan.