Pagina's

vrijdag 8 december 2017

December

Ik val maar met de deur in huis: December wordt voor ons een pittige maand. Iedereen praat over dat december een dure maand is, omdat je zoveel nodig hebt. Daar hebben wij geen last van. Wél van het feit dat de prijzen maar blijven stijgen :(... We hadden behoorlijk de voorraad opgemaakt, dus ik moest ook bijv. 3 soorten zoet beleg omdat ik alleen nog jam had...

Ik kocht vorige week:

Pleisters (waren he-le-maal op, tsja, dan moet je wat), chocopasta, pindakaas, volle melk, hagelslag, winterpeen, kipfilet (gehakt had ik nog wel een stuk of 4 porties in de vriezer, maar liefst wissel ik het af), speculaas (van die brokken, daar zijn we gek op, maar voor dit jaar 'mag' ik het alleen nu een keer kopen, niet al vanaf de zomervakantie :)), roomboter, kaas, naturel chips (voor het weekend), bananen, koolvis, appels en aardappels.

Totaal: 36,97 (incl. 3,30 koopzegels)

Ik heb eerder vorige week al spruitjes gegeten, dus die waren wel in de aanbieding maar nam ik niet nog een keer mee. Ik vond de verdere aanbiedingen niet zo geschikt voor mij, dus ik besloot te wachten op de aanbiedingen...Maar hoe kàn het nu dat ik zoveel uitgeef? Om met 1 voorbeeld te beginnen: Die roomboter is duuuuuuur geworden!!! Niet te geloven, zeg... Betaalde ik in januari nog 1,39, betaal ik nu in december 2,15 (!!) voor 250 gram. Die allergoedkoopste van AH vinden we simpelweg niet lekker, dus ik koop die net iets duurder is.

In de media worden de consumenten een beetje 'gek' gemaakt doordat iedereen denkt dat vanaf januari de BTW omhoog gaat. 'Nou, dat ga je echt merken...' hoor ik om me heen. Ja, vast wel, maar een verhoging van 3% is geen 55% (zoals bij de roomboter). De melk was 74 cent, werd later 79 cent, terwijl er nu al 85 voor wordt gerekend. Van 74 naar 85 is ook 15%. Kaas kon ik eerst rond de 5 euro kopen (afhankelijk van het gewicht). Zaterdag betaalde ik 6,38. Hoppa, 28% duurder...
Als de boeren een hogere prijs in ontvangst nemen, prima. Liever koop ik rechtstreeks bij de boer, dan krijgt hij er nog meer over. Dat blijkt echter lastiger dan gedacht, want bij de 1 kun je wel eieren, maar geen melk kopen, bij de ander wel melk, maar geen kaas, enz. Eens zien of ik wellicht een 'alles-in-1-adresje' kan vinden in de buurt :)...

Nog geen idee wat ik eraan ga doen eigenlijk... Zo min mogelijk uitgeven denk ik. En anders gaan we de hele Kerstvakantie bij anderen eten :P... Nee, grapje, daar begin ik niet aan ;)...

Merken jullie ook dat veel dingen duurder zijn geworden? Nog tips of suggesties?


30 opmerkingen:

 1. Wij zitten de laatste tijd juist relatief laag met uitgaven aan boodschappen. Ik heb het dus niet echt gemerkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Denk dat de prijsstijgingen in de zuivel een reactie is dat de boeren nu eindelijk een eerlijke prijs krijgen voor hun producten... Alles wordt duurder. Ze moeten aan regels voldoen, dit brengt allemaal extra kosten met zich mee. Het lijkt mij logisch dat dit doorberekend wordt in de melkprijs. De lonen van de fabriekswerknemers stijgen..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik hoop echt dat het de boeren bereikt! Tot voor kort was dat niet het geval... Ik ga nog eens op zoek in m'n omgeving of ik het rechtstreeks kan kopen bij een boer, thnx!

   Verwijderen
  2. Het schijnt inderdaad te gaan over eerlijke prijzen, dat vind ik wel goed inderdaad.

   Verwijderen
 3. Hogere prijs voor melk. Wat ook direct de hogere prijs verklaard voor de roomboter. Begreep dat je 20l melk nodig hebt voor 1kg boter.
  Ja sommige dingen zijn duurder geworden. Ook door het eieren probleem.
  sommige dingen die te duur worden koop ik niet meer, maar de zuivel blijf ik kopen. Lekker :D

  BeantwoordenVerwijderen
 4. En misschien beter hamsteren. De volle mep betalen voor broodbeleg is echt niet nosdig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En hoe anoniem? We zijn hier met zn zevenen, gaat dus aardig wat doorheen. Hartig beleg heb ik nog nuet veel (of nooit dacht ik) in de aktie gezien 😳

   Verwijderen
  2. Af en toe is de jam ook in de aanbieding. Koop vaak bij handelaren waar de tht datum net verlopen is of bijna op datum. Product is dan echt nog wel goed

   Verwijderen
  3. Marjon, Kaas is regelmatig 1 plus 1 gratis. Pas nog bij de Coop, maar ook wel bij andere supermarkten. Vacuüm kaas, kun je heel lang (ook buiten de koelkast) bewaren.
   Vleeswaren liggen bij AH dagelijks met 35% afgeprijsd. Ik mik het dan meteen in de vriezer en haal eruit wanneer nodig. Zo betaal ik zelden het volle pond. Ook kun je zelf hartige (groenten)smeersels maken. Gebakken tomaat met ui en kruiden, bijvoorbeeld. Mmm~!

   Verwijderen
  4. Laatst had de Plus leverkaas ook in de reclame ( ben ik gek op) verder bijv de goedkope ham is lekker vooral om witlofstruikjes en luxere vleeswaren zijn wekelijks wel in de reclame. Verder zijn bolletjes saksische leverworst gewoon al goedkoop

   Verwijderen
  5. Bij AH is smeerkaas regelmatig id bonus, humus, jam idd kaas ook vaak, worst alle vleeswaren.
   Maar mijn reactie was op t stukje en daar ging t over pindakaas, pasta en hagelslag. Allemaal lang houdbaar.

   Verwijderen
 5. Dat zijn inderdaad flinke prijsstijgingen zeg! Ik had het zelf nog niet zo gemerkt moet ik bekennen. Ik zal eens beter opletten.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het was mij ook al opgevallen dat veel dingen duurder geworden zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het is ons ook opgevallen. Wij gaan sindskort naar de Lidl in plaats van AH. Scheelt voor ons erg veel per maand!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Toevallig gister kaas bij de Aldi meegenomen ook al 3,29 was altijd 2,79!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Die roomboter is heel veel duurder geworden. Vorig jaar betaalde ik nog 1 euro volgens mij. Nu 2 euro! Of de boeren die hele euro krijgen dat durf ik te betwijfelen...

  Zoet broodbeleg is bij de AH met enige regelmaat in de aanbieding. AH kaas deze week 1+1 gratis. Dan heb je krap 1100 gram voor 6 euro (voordeelverpakking doet niet mee).

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ben ook voor een eerlijke prijs voor de boeren, ik haal daar ook veel rechtsstreeks, dan hebben zij een eerlijke prijs en ben ik voordeliger uit. (zoals eieren €1, appels en melk €0,50, kaas €5)Je moet wel even de adresjes weten en het kost je wat extra tijd.
  Oja, helaas ligt de winkelprijs van de melk 3x hoger als wat de boeren er voor krijgen. Zelfde geld voor aardappelen en uien.. uien betaal je in de winkel soms wel 20x of meer(!)ook bij de aldi (!) meer voor als bij de boer. Heel bizar...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. wij hadden ook al gemerkt dat sommige dingen duurder zijn geworden. Dus ik hou mijn ogen open voor aanbiedingen, wij wonen vlakbij de Lidl dus daar kom ik regelmatig. Daar koop ik altijd de pindakaas als het xxl weken is, dan heb je van die grote potten. of bij Ah 1+1 gratis of in een andere supermarkt euroweken, calve pindakaas voor 1 euro(die vind ik het lekkerst, dus koop ik af en toe in de aanbieding..) In de winkels kijk ik ook altijd naar afgeprijsd (bio)vlees en dat gooi ik thuis in de vriezer.
  groetjes An

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ja de boter is bizar verhoogd. Maar ook tomaten puree is twee keer de prijs van vorig jaar. De eieren ook met 60 cent omhoog in de supermarkt.Nu koop ik de eieren bij de boer 10 voor 120. Aardappelen biologisch 10 kilo 15 Euro. Dat is veel maar ze zijn prima. Maar de zonnebloemolie is juist weer omlaag😊.
  En de biocitroenen ook😀. Biomelk doen we nu maar niet meer die wordt echt te duur. Terwijl de bioboter goedkoper is dan de AH. Gelukkig is het wintereten lekker goedkoop. Erwtensoep, zuurkool en hutspot.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Het lijkt wel of de prijsverhogingen nu al zijn begonnen. Ik heb het ook gemerkt.

  Misschien in januari een actie dat ondanks de btw verhoging de prijzen gelijk zijn gebleven.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Tip voor je: volgende week is bij de Plus de DE koffie in de reclame, alle soorten in de 425 à 500 gram verpakkingen en pads in de zakken van 54 stuks: 2 voor 7.99. "k weet wel zit niet bij jou in de plaats maar misschien je moeder inschakelen? ( en dan verder even de website kijken of er meer van je gading in de reclame is)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Je kan ook je boodschappen op de markt doen als je die een grote in de buurt hebt (ik bof daarmee). Dat is zelfs een stuk goedkoper dan in de supermarkt! Zelf ga ik meestal tegen 16:00 uur, dan is de markt zo goed als afgelopen en worden bepaalde items van de kramen "leegverkocht"tegen nog lagere prijzen. Dan kun je echt goede deals maken. Hartig broodbeleg koop ik daarnaast gewoon dagelijks, zodat ik altijd een 35% sticker meepak.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier is de markt soms zelfs duurder dan de supermarkt ;)... Op zaterdag is het zoooo druk dat ik het dorp probeer te mijden en op woensdag kom ik tijd tekort ivm de fietsritjes naar school ;)... Om die reden kies ik voor de super. Heel af en toe ga ik weleens naar de markt, maar dan meer omdat het verpakkingsloos is. kBetaalde vorig jaar bijv. 1,25/kg winterpeen... Wow, dat betaalde ik zelfs bij de duurste supermarkt niet. En dan niet biologisch ofzo, maar gewone winterpeen :)...

   Verwijderen
 16. veganist, geen last van stijgende prijzen voor zuivel en eieren :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat ben ik ook ja, heel prettig.

   Beter voor het milieu ook als mensen er minder van kopen.

   Verder heb ik ook nog niet veel van stijgende prijzen gemerkt, wat ik koop is nu in ieder geval nog ongeveer hetzelfde geprijsd.

   Verwijderen
 17. Het was mij ook opgevallen dat de laatste tijd de prijzen flink stijgen.
  De reactie van Opnieuw beginnen die lijkt me heel plausibel.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik loop ook al tijden te mopperen dat alles zo duur wordt��

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hier veel veganistisch , geen eieren en zuivel..zo gezond is melk nou ook weer niet..misch minder gebruiken...succes!!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. De aardappelen rapen we zelf in september/oktober. Daarvan eten we (inclusief zelf geschilde friet) van tot maart/april. Je kunt ook wortelen en kroten op t land rapen, alhoewel ik dat zelf niet doe, omdat ik die niet dagelijks eet.

  Alles wordt inderdaad steeds duurder helaas....

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Adrianne, je hebt gelijk wat prijzenstijging betreft. Dat de eieren duurder zijn geworden, dat begrijp ik wel - vanwege fipronil. Maar de rest... Vaak zie ik de producten, die ik altijd koop, ineens € 0, 20 of € 0,30 duurder geworden.

  BeantwoordenVerwijderen