Pagina's

woensdag 24 oktober 2018

De verwarming uit tot ...... 1 november? Of later?

Wij verbruiken erg weinig gas, daar had ik al eerder over geschreven. 1 van de dingen die we daarvoor doen is:
De verwarming zo laat mogelijk (in het jaar) aan en zo vroeg mogelijk uit... 

In de buurt (allemaal dezelfde woningen) hadden we het over het aan hebben van de verwarming. Je kent dat wel; Beppende Buurvrouwen op het Bankje :P... Veel hadden de verwarming al een keer aan gehad. Ik reageerde verbaasd 'huh, maar waarom dan?' 'Jaaaa, jij natuurlijk niet, want jij leeft zuinig, maar wij letten er niet op...' Haha, schatten zijn het ook :P...

Maar nu even serieus; bij ons is het echt nog warm in huis. Zondagmiddag keek ik net voor we naar de kerk gingen rond 14.30 even op de thermostaat. 23 graden! 

Maandagmiddag ongeveer dezelfde tijd, 20,5!:

Geen idee waarom de verwarming dan aan zou moeten en op welke temperatuur ik het zou moeten stoken om het ehm... nog warmer te krijgen? Ik lees verhalen van anderen met een huis uit een ander bouwjaar, slecht geïsoleerd, enz. met temperaturen van 12-14 graden. Natuurlijk zou ik dan de verwarming aanzetten! Zoals je ziet staat hij bij ons standaard ingesteld op 15 graden. In al die jaren dat we hier wonen is denk ik 2 of 3x in de nacht de verwarming aangeslagen, omdat hij onder de 15 graden zakte. We hebben dus een goed geïsoleerd huis waar we optimaal gebruik van kunnen maken...

Ik verwacht echt wel dat we komend jaar meer gaan verbruiken met een kleine baby in huis als alles goed mag gaan. En dat vind ik ook prima. Ik doe niet m'n best om jaarlijks m'n record te verbreken ofzo. Een laag verbruik scheelt echter wel een stuk qua kosten, vooral met de stijgende energietarieven, oeii wat is dat prijzig geworden zeg :(...

Peter zal ergens komende week ofzo de verwarmingen even ontluchten (doen we ieder jaar aan het begin van het stookseizoen, soms nog een keer tussendoor, maar vaak is 1x genoeg). Dit is tevens een bespaartip, want je hoeft natuurlijk geen lucht te verwarmen in je leidingen... 

Ik kijk gewoon hoelang het duurt voordat ons huis langzaam maar zeker afkoelt en het in de middag steeds minder opwarmt en misschien dat op moment dat je dit leest de verwarming al aanstaat, misschien duurt het ook nog tot 1 november. Of tot 10 november. Of tot ................ Ik weet het niet. Ik pin me niet vast op een datum, ik kijk gewoon naar hoe warm of koud het is en blijft...

Hoe zijn we nu eigenlijk gekomen om op deze manier te leven? Heel simpel; ik las het in het boek van Gerard Hormann, nl. het boek Hypotheekvrij. Echt een boek wat je ideeën rondom geld zo ontzettend kunnen veranderen, ik kan het iedereen aanbevelen om dit boek eens te lenen bij de bibliotheek of aan te schaffen. Dat kan zelfs tweedehands
Zelf hebben we dus o.a. daarna de verwarming uitgelaten tot het moment dat we het als oncomfortabel gingen ervaren. Opbrengst in een jaar: honderden euro's die we terugkregen van de energiemaatschappij. Variërend van 400-750 euro per jaar. 
Kortom, die 14,95 die ik heb uitgegeven voor het boek was het ab-so-luut waard... 

Heb jij je verwarming of kachel al aan staan?

35 opmerkingen:

  1. Ik ontlucht ook altijd even de verwarming, maar vooral als ik de ketel bijvul. Dat houd ik altijd een beetje in de gaten. Wij stoken nog niet, maar ik heb al wel af en toe 's avonds de houtkachel aan. Dan blijft het comfortabel en het is ook heel gezellig. Maar als het de komende dagen kouder wordt vrees ik toch dat we moeten gaan stoken. Eigenlijk hoop ik stiekem dat ik heel oktober zonder verwarming kan. Scheelt een heleboel op de gasrekening.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hier staat CV ook nog niet aan normaal ergens in december naar heb geen vaste datum te koud gast hij aan.buiten ontluchten is aanpassing CV ketel aan woning ook goede bespaar optie zo draaid onze CV ketel op slecht 30 procent van haar vermogen en bijna LTV 55/35 graden.heb uiteraard ook nadraaitijd van de pomp vergroot en pompsnelheid op laagste stand gezet.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat is een mooie temperatuur!
    Hier staat het op 18°. In de winter staat het overdag altijd op deze temperatuur. Toch voelde het nu kil. Daarom heb ik het een halve graden warmer gezet. Dan is het aangenaam.
    Manlief vindt dit veel te koud en zet het op 20° als hij thuis komt. Ik vind dat vreselijk warm en functioneer daar niet goed bij. Ik zet het dan altijd op 19° ter compensatie.
    Gr Yvonne

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heel herkenbaar, anoniem. Hier precies hetzelfde. Staat standaard op 18 graden tot kwart over 10. S Avonds om kwart over 8 ( tot kwart over 10) op 21. Maar DH zet gerust om half 10 op 23 graden en gaat dan een uur later naar bed en zet m niet terug. Wordt je s nachts wakker puffie heet in de badkamer. Grrrrr....ik weet niet wat ik hier aan kan doen. Om te werken overdag is 18 prima uit te houden. En s Avonds een quilt over je benen is heerlijk.

      Verwijderen
  4. Het is hier binnen nog steeds zo'n 19 a 20 graden, dus de verwarming hoeft nog niet aan. We gaan nu 2 weken op vakantie dus de verwarming blijft nog even uit 😉. Als het naar de 17,18 graden gaat, gaat de verwarming 's ochtends even aan en 's avonds als we op de bank hangen. Maar warmer dan 19,5 gaat ie niet. Lukt prima tot nu toe!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wij hebben een paar keer de kachel al aangehad, maar dat was even om de kilte uit de woonkamer te halen. Wij wonen hier met 5 personen, waaronder 2 puberdochters die "het altijd koud hebben" en slingeren dan vaak de thermostaat omhoog ( rond de 20,5 graden ). Wanneer wij dan thuis komen, ik helemaal, kan ik hem eerst weer naar beneden bijstellen en in mn hemd gaan zitten. Ik ben zo gewend aan 19 graden dat dit al gauw te warm is voor mij. Maargoed, ik kan in een t shirt zitten terwijl zij ook nog eens onder een kleedje liggen....

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ja al een tijdje gaat hij in de ochtend even aan. Is oud en niet goed geisoleerd huis en dan voelt het vaak klam in de ochtend. Alleen even de warmte in de radiatoren en dat is voldoende, naar uurtje gaat hij weer uit. De zon komt na 11 uur in de kamer tot vrijwel zonsondergang. Gisteren hele dag weggeweest en geen zon kennelijk hier, wel waar wij waren, want het was niet lekker toen we om 6 uur thuis kwamen en dan gaat hij ook even aan.
    We zijn rond de 70 en dan moet je ook oppassen dat je gewrichten niet verstijven. We gaan dus voor het comfort en ons behagelijk voelen. Dat kan prima zonder te overdrijven maar wel de knoppen in de gaten te houden en onszelf

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Jazeker! In de warme weken van deze maand alleen ‘s-avonds en deze week de hele dag. Niet zo heel hoog, overdag of 19 of 19,5 en tegen 18,00 uur op 20 graden.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hier heeft hij vanmorgen even kort aangegaan. We hebben vloerverwarming dus nu voelt het de rest van de dag aangenaam. Het was 18 en nu 19 graden.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hij staat hier standaard op 17.5 en haalt nu de 19 nog. Duurt nog wel even voor ie omhoog gaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Het is hier ook nog 22,5 graad binnen en als ik het fris vind worden gaat er een trui of vest aan en sokken. Die verwarming gaat hiet ook nog niet aan. Dat is voor iedereen beter.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. is wel aangeweest toen t eerder wat kouder was.. ik krijg t anders echt heel koud met koude blauwe nagels ;) ga geen kou lijden in mn eigen huis en werken onder een dekentje op de bank gaat m ook niet worden als gastouder :p onder de 20,5 gaat ie vaak aan, zodra ik t voel (probeer er dus niet gelijk op te kijken smorgens, want smorgens is t vaak wat kouder uiteraard) de afgelopen 2 weken heeft ie niet meer aangestaan idd, is gewoon 21,5 smiddags oid

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik heb al wel gestookt - zo af en toe op een koude avond. Dan zet ik 'm op 18 graden - dat is genoeg als ik alleen thuis ben. Voor bezoek, of als ik zelf rillerig en moe ben mag -ie iets hoger...

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ja hoor hier staat hij overdag op 18 en vanaf 4 uur
    gaat hij op 19 graden
    En dan savonds nog een plaid en warme sokken erbij
    op de bank
    En vanaf half elf gaat hij naar 14 graden

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hier is ie ook al paar keer aangeweest. Woon zelf alleen. Overdag staat ie op 18 graden en savonds op 20.5

    BeantwoordenVerwijderen
  15. De verwarming is hier ook nog steeds niet aan geweest, en ook bij ons overdag 20.5 maar onze woonkamer ligt op het zuiden dus ieder zonnestraaltje staat binnen.
    Wel al lekkere warme sloffen en in de avond sokjes, benieuwd hoelang we hem nog uit houden.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Hier ook nog geen verwarming aan, hoor. De standaardinstelling overdag staat op 20,5 graden. In werkelijkheid is het dan zo'n 19 graden ;). Maar dankzij goede isolatie, een oude buurvrouw die het graag 25 graden in huis heeft (ondanks de isolatie heb ik toch het idee dat wij daarvan mee profiteren) en veel glas in de achterpui (zodra de zon maar even te zien is, loopt de temperatuur lekker op) is verwarmen nog niet nodig geweest.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. We hebben nu een paar keer even de verwarming aangehad om de kou uit huis te krijgen. Ik zet de thermostaat dan van 15 naar 19 graden. Dit doe ik als ik het koud heb en de thermostaat inderdaad 17/18 graden aangeeft.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Hier 19,5 graad als ik wakker wordt. Ik vind dat zelf beetje koud :) dus zet de thermostaat dan op 20,5!

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Heb hem alweer zo'n 5 weken aan op 23 graden maar heb het dan ook al snel koud.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Het is hier nog steeds 22.5 graden in huis. Dus de verwarming nog niet aan geweest.
    Zodra de thermostaat 18 graden aangeeft gaat de verwarming aan. Zal nog wel even duren.

    Mar!!

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Ik leef met een man die allergisch is voor de droge lucht van de cv, dus hier geen verwarming aan, en ach na ruim 30 jaar ben ik het gewend, ik doe het met de warmte die van de buizen afkomt die naar de woning van onze boven buren lopen. Lekker een kleedje 's avonds of een extra vest.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Boven de 18 graden zet ik de verwarming niet aan. Overdag ben ik bijna nooit thuis en 's Avonds maar een paar uur. Ik ben het gewend, de kinderen kruipen onder een plaid.
    Als het buiten kouder wordt, helpt het om de gordijnen's Avonds dicht te doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Ja, we hebben hem al aangehad. Als het 16 graden is in huis dan mag het van mij. En dat is het al een paar keer geweest.

    Leuke blog. Kletsen ze zo over jou :-) Die beppende buurvrouwen.

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Bij ons staat de thermostaat het hele jaar door op 14 graden. Met als enige doel om te zorgen dat in de winter leidingen niet bevriezen. Als het koud wordt in huis, gaat de houtkachel aan. Daarmee besparen we heel veel kosten per jaar. En het is nog gezellig ook: samen hout zagen, kloven en daarna genieten van de vlammen :).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, wij merken ook dat de overburen de houtkachel weer gebruiken, Mijn partner krijgt problemen met ademhalen zogauw hij buiten komt!
      Ook nichtje met kinder-astma speelt niet (meer) buiten!

      Verwijderen
  25. Bij ons staat hij op 19 graden, en slaat dus zelf aan. Denk er echter wel aan dat de buren ook voor je stoken. We hebben in een nieuwbouw (2010) huis gewoond, (dus goed geisoleerd denk je dan) terwijl het huis van de buren nog 2 jaar heeft leeg gestaan. Toen de buren in hun huis kwamen wonen, en zelf gingen stoken, scheelde ons dat de helft van het gasverbruik!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bij ons valt dat mee. Hier hebben beide woningen naast ons leeggestaan en we verbruikten toen meer, maar dat lag zonder meer aan de manier van stoken (nl. altijd als we thuis waren verwarming aan ongeacht of we het koud hadden). We hebben nog zeker een jaar of 3 aan 1 kant geen buren gehad en woonden dus min of meer 'op de hoek', maar wij merkten geen verschil toen we nieuwe buren hadden gekregen. De manier van stoken aanpassen (nl. pas verwarming aan als we het koud hebben, eerst pantoffels en trui of vest aan) hebben voor ons een aanzienlijke besparing gerealiseerd en toen merkten we echt het verschil van het ene op het andere jaar. In beide jaren hadden we buren, dus die situatie was hetzelfde :)...

      Verwijderen
    2. En ik zal het niet laten zakken tot buitentemperatuur :P, beloofd; voor de buren ;)... Zonder dollen; ik zou niet weten hoe ik het hier -6 ofzo kan krijgen, volgens mij lukt dat zelfs niet als het onbewoond is, maar ik wilde het ook niet uitproberen, hoor...

      Verwijderen
  26. Wat is jouw huis van zichzelf aangenaam warm inderdaad! Bij ons maakt het ook best veel verschil wat betreft keuken of woonkamer. De woonkamer is vaak wat kouder.

    Ik heb de houtkachel al wel aan gehad daar.

    Nicole@huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Mijn verwarming staat overdag laag, maar in de avond en het weekend op 20 graden. Als ik dat niet doe krijg ik ontzettend stijve spieren en veel pijn. Dus dan maar iets meer verbruiken.

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Het was hier daarnet toen ik binnen kwam 17.0 graden. Echt te koud om in te zitten. Dus ik stook naar 19.0. Maar 2 graden verschil, toch scheelt dit een stuk! Dan is het met dekentje en warm vest wel aangenaam en houd ik warme voeten.

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Hier nu 3x aangezet, op 18.5/19 graden. En ik ben de enige die het dan ook echt koud vindt, mijn man en kinderen (vooral de oudste) hebben het niet snel koud. Krijg ook snel gezeur dat het weer te warm is als het voor mijn gevoel net een beetje aangenaam warm is pfff. Ik moet er wel bij zeggen dat we ons wel naar het warme weer kleden: warme truien en meerdere laagjes. Dat scheelt veel hoor, anders was die 19 graden voor mij zeker niet genoeg!

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Hier de kachel nog niet aan gehad. Het is in huis nog 20 graden. Vanavond was het zelfs nog even 21.5 graden. Dat kwam door het koken. Hier staan vaak kaarsen aan waardoor het ook wat warmer wordt in huis. De temperatuur gaat buiten wel onder de 10 graden komen dus ik weet niet hoelang het hier nog kachel loos kan blijven.

    BeantwoordenVerwijderen