Pagina's

maandag 11 december 2017

Verlaat cadeau; fluitketel!

Kijk dan wat ik vorige week heb gekocht van m'n verjaardagsgeld :)!!


Het uitpakken op zich was al een feest:






Een nieuwe emaille fluitketel!! M'n waterkoker (van gewoon 'plastic') was al langere tijd slecht. Deed het af en toe niet, dan weer wel. Is al zeker een jaar of 10 oud, dus dat die op het lijstje voor 'kan kapot gaan binnen nu en korte tijd' was wel duidelijk... Al langere tijd wilde ik een fluitketel, maar zulke dingen koop ik niet 'zomaar'. De waterkoker deed het nog, dus waarom zou ik? Toen echter de waterkoker definitief stuk was, Peter nog opperde dat hij hem misschien kon maken, zei ik 'ik koop een fluitketel voor op m'n kookplaat'. De waterkoker bleef nl. heel lang na koken doorkoken, sloeg pas laat af, dus steeds bleef ik er al een beetje bij. Nu vond ik het een mooi tijdstip om afscheid te nemen en een lang gekoesterde wens in vervulling te laten gaan...


Ik viel meteen voor de Le Creuset fluitketel. Ik had een waterkoker van 1,7 liter, maar vond een iets grotere fluitketel (2,1 liter) wel prettig. Vooral met grotere hoeveelheden vind ik 1,1 liter persoonlijk te klein. Inmiddels word ik echt steeds slechter in geld uitgeven, dus ik vond een kleine 60 euro nog een forse uitgave, maar ik bestelde en kreeg nog 2,50 'verjaardagskorting', omdat Peter laatst jarig was. Leuk meegenomen :). Ik heb positieve ervaringen gelezen op Facebook en er werd daar 2x aangeraden om het te kopen via Bol.com omdat hun eventuele klachtenafhandeling en garantie erg goed is. Zo gezegd, zo gedaan en ik zag pas bij binnenkomst dat er 5 jaar garantie op zit. Genieten met een hoofdletter, ik ben er superblij mee :)!

Ooooit, alweer een jaar of 4,5 geleden kochten we op vergelijkbare wijze onze koffiemachine. We wilden heel graag een machine voor koffiebonen, maar het oude koffiezetapparaat (1 euro op de rommelmarkt 2ehands, daarna een kleine 10 jaar in gebruik geweest) deed het nog, werd ook slecht (ging niet meer aan en uit, dus moest middels de stekker 'bediend' worden), maakte kortsluiting vanwege lekkage, dus gaatjes boren in de onderkant hielp om hem nog een paar weken mee te laten gaan, enz. We hadden heeeeeel veel DE-punten gespaard (en anderen spaarden ook voor ons mee) en konden zo voor slechts 3 tientjes een supermooie machine kopen :)... Nieuwprijs was kleine 200 euro (we hebben een soortgelijke machine als in de link, maar dan iets meer opties, ik kan geen andere link vinden). 

Het is niet zo dat ik geen geld heb voor een nieuwe fluitketel/koffiezetapparaat/oid, maar ik probeer zoveel mogelijk eerst het oude 'op' te maken, evt. te repareren (bijv. onze bank of onze mixer) en als dat inmiddels kansloos lijkt en we het al dusdanig lang in gebruik hebben, vervang ik het voor een alternatief waar ik blij van word, wat duurzamer/zuiniger is (bijv. verlichting), enz :). 

Hier waart een griepje rond denk ik zomaar... Al vanaf zaterdagavond kwakkelt Christilène en vanmorgen heb ik haar ziek moeten melden op school. Fijn begin van de week... Maandag is meestal een productieve dag waarin ik veel probeer te doen. Ik neem het nu maar even zoals het komt en hoop dat ik m'n broden gebakken krijg, nog wat was kan wegwerken, het eten kan koken en een blogje klaar kan zetten voor morgen.
Zelf ben ik niet helemaal fit, maar ook niet ziek. Erg schor en licht beroerd, maar niet echt heel ziek. Rustig aan dus vandaag, lekker thee drinken en genieten van het mooie sneeuw-uitzicht. Best lekker als je dan niet hoeft te fietsen, dat kwam wel weer goed uit. Hier ligt - ondanks de dooi - op moment van schrijven zeker een cm of 15 en het sneeuwt alweer, dus blij dat ik de deur niet uit hoef vandaag... 

Voor iedereen: Doe voorzichtig op de weg als je weg moet, geniet van alles binnen, steek een kaarsje aan, zet een kop thee of koffie en ga lekker onder een plaid een boek zitten lezen ;)... 

Welk ding of apparaat heb jij vervangen door een alternatief waar je heel erg blij van wordt en lang naar uitkeek :)?

34 opmerkingen:

  1. Mooie fluitketel!
    Mijn nieuwe wasmachine verbruikt weinig energie, heeft een hele grote trommel zodat ik in een wasbeurt zoveel mogelijk was kan wassen. Maar het fijnste vind ik de 1600 toeren, mijn was is veel droger en hoeft minder lang te hangen dan met mijn vorige wasmachine met 1200 toeren. Goede aanschaf geweest.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Die fkuitketel vind ik ook zo mooi. Maar ja dan moet die op het gas en dat is toch duurder dan electriciteit. En idd heb zelfs 2 waterkokers die het nog doen maar die ik eigenlijk niet zo mooi meer vind. Dat vind ik dan toch ook zonde. Onlangs ging mijn droger kapot, heb hem nog een.paar weken kunnen gebruiken door hem bij foutmelding hard door elkaar te schudden.😂 nu in het bezit van een BEKO warmtepompdroger (ook nog cashbackkorting )

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gas is inderdaad duurder dan electriciteit, maar gemiddeld doet de waterkoker weer langer over water koken dan een fluitketel. Als ik m'n kookplaat hoog zet heb ik echt in enkele seconden gekookt water. M'n waterkoker deed er echt langer over ;). Groot gelijk om het niet aan te schaffen als je nog 2 waterkokers hebt. Mocht je em echt graag willen, kun je het voor je verjaardag vragen en de 2 werkende waterkokers uitdelen of naar de kringloop, zodat het in op de afvalberg belandt.

      Dat door elkaar schudden; hilarisch, ik moet echt lachen om je reactie ;)... Zo 'repareren' meer mensen hun spullen :P... Mijn man lacht me altijd uit als ik dat soort dingen op die manier doe ;)...

      Verwijderen
    2. Dat is toch niet zo? Koken op gas is 2,5 keer zo goedkoop als met elektrisch. Dan is water koken op het fornuis dus goedkoper dan in een waterkoker.

      Verwijderen
    3. Ja en nee, afhankelijk van het moment van meten (voor wat betreft de prijzen, gas wordt geregeld duurder en elektriciteit goedkoper of als je panelen bijv. hebt is het ook goedkoper).

      Bij gas gaat er meer warmte verloren, bij inductie is het rendement het hoogst. Koken op gas is vaak voordeliger dan op inductie, maar bijv. mijn waterkoker stond een paar minuten aan voordat het water kookte, terwijl ik in de fluitketel binnen een halve minuut (!) gekookt water kan hebben... Daarbij is een waterkoker een behoorlijke energievreter. Hij staat gedurig met de oven in het rijtje van 'grootste verbruikers'...
      Ikzelf heb een inductiekookplaat en zou geen gas meer willen, mede doordat de gasvoorraad een keer op zal zijn en elektriciteit wel opgewekt kan worden middels zon, wind, enz. Om die reden verbruik ik ook meer elektra in verhouding dan gas (slechts 210 m3 afgelopen jaar).

      Verwijderen
  3. Mooie ketel. Het fijne van zo'n ouderwetse ketel is dat je als de stroom en gas uitvallen ook prima op een petroleumstel water kan koken voor thee en koffie. Ik houd van apparaten zonder stekkers, en die wel stekker hebben repareer ik. Al was mijn broodrooster na 40 jaar echt niet meer te repareren. Die is vervangen, stekkerloos, een ijzer ding wat op het gas gezet wordt en zo het brood roostert. Kost 5 euro. En een tosti-ijzer, ook draadloos.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jep, had ik nog niet aan gedacht, maar kan wel (mits je een petroleumstel hebt, die zal ik moeten gaan lenen ergens :P)

      Verwijderen
    2. Kringloop maar dan moet je ook petroleum hebben. Mooie ketel en nog wel een Creuset!!

      Verwijderen
  4. Mooie fluitketel. Hier moet de verwarmingsketel een keer worden vervangen. Maar stiekem hoop ik dat hij nog 4 à 5 jaar meegaat. Dan mag de nieuwe eigenaar de ketel vervangen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mijn plastic waterkoker voor een rsv exemplaar, dat ook als thermos behoorlijk werkt.
    En mijn senseo door een thermos met glazen binnenkan met daarop een porseleinen filterhouder.

    Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  6. onze stofzuiger hield er vorig jaar december opeens mee op,deed helemaal niks meer,die was nog van mijn schoonouders geweest en wij hebben hem zelf nog 14 jaar gebruikt. We kopen ook niet vaak iets nieuws en ik vind het soms ook lastig om ergens een groot bedrag voor uit te geven. Maar na een paar x een stofzuiger geleend te hebben, heb ik toen even rondgekeken op internet en toen een mooie hetty stofzuiger besteld (een roze!) Ik kreeg toen ook zo'n mooi pak van Bol en was er superblij mee. En nu een jaar later nog steeds :) Hopelijk doen we hier ook weer jaren mee.
    groetjes An

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik heb een quooker ideaal ik zou hem nooit meer willen missen altijd gekookt water bij de hand

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Deze staat ook op mijn verlangen lijstje :) we hebben in dde keukenbeen kokend water kraan geïnstalleerd maar die hebben we vorig jaar terug gezet in temperatuur. Nu gebruiken we de camping fluitketel, een heel lelijk ding, maar wel heel functioneel dus die wordt niet vervangen.
    Manlief wil graag een nieuwe wasmachine want vindt de huidige niet meer goed maar dat vind ik echt zonde geld, hij wast nog prima schoon maar maakt wel wat meer lawaai.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik heb die fluitketel ook! Zooo genieten iedere keer als je hem gebruikt. Echt iets wat heel lang meegaat. Veel langer dan een waterkoker mijn inziens. Echt een sieraad

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Mooie aanwinst! Ik heb een paar jaar geleden m’n goedkope fleecedekentjes aan een asiel gedoneerd en voor mezelf een Echte Warme Wollen deken gekocht. Lang over getwijfeld, want ik wilde graag een echte nieuwe met een mooie print en kleur, maar eigenlijk vond ik het onzin om er zoveel geld aan uit te geven, want bij m’n ouders op zolder lagen nog wollen dekens uit grootmoeders tijd (en muffe geur en afschuwelijke prints in oranje/bruin). Het voelde dus best decadent om een mooie nieuwe (dure) wollen deken te bestellen, maar ik was en ben er nog steeds ontzettend blij mee :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wat een mooie fluitketel!
    Wij kochten ooit een houtfornuis. Voor mij geen koken meer op gas of electra. Ik ben er heel blij mee en wil niet meer terug. Helena.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik wil ook deze fluitketel! Mooi hoor is 60 euro wel waard vind ik.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, spaaaaruhhhhh dan maar ;)... Of voor je verjaardag vragen ;)...

      Verwijderen
  13. Ik heb dezelfde!
    Fijne ketel, gebruik hem al jaren ��
    Groet, Ikkelien

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Wat mooi! Geniet ervan. Heb je misschien nog tips om toch met puberzonen te besparen op boodschappen? Ik was vandaag bij ah. Vondt veel prijzen best duur. Zoals de appels n verse groente. Ik lees je blog met veel plezier.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De appels zijn inderdaad erg duur op 't moment en volgens de groentenboer blijft dat zo voorlopig ... Als alternatief kreeg ik de tip om ananas te nemen, maar dat vind ik minder makkelijk om mee te geven naar school en werk, dus toch maar dure appels gekocht. Tips zijn welkom!

      Verwijderen
    2. Buitenbeentjes appels zijn momenteel ook best duur bij Albert Heijn: €1,79 per kilo, normaal gesproken zijn ze €1,29 dacht ik. Ik kies zelf momenteel voor de AH basic bananen (5 of 6 voor €1) en een peren bij Lidl (kiloverpakking voor €1,29).

      Verwijderen
    3. @Willemijn: Jep klopt! Nu 2,5 kg voor 4,49 bij AH in de aanbieding. Ze zijn erg prijzig nu...

      @Eveline: Misschien bij diverse supermarkten (in je buurt) digitaal de folders bekijken voor wat betreft groenten en fruit? Evt. zelf brood bakken (voedzamer, gezonder, goedkoper), een keer vlees vervangen door een ei, misschien kruiden in plantenbakjes op je aanrecht kweken, water/thee of koffie drinken voor doordeweeks en frisdrank voor het weekend. Hen een keer zelf laten koken met een door jou gesteld budget, hen mee laten denken met het weekmenu en een 'wedstrijd' wie het goedkoopste gerecht kan bedenken.

      Ik weet natuurlijk niet met hoeveel je bent en hoeveel op dit moment je weekbedrag is, maar in december is alles flink duurder geworden. Ik vind het ook 'krap' worden zegmaar. Als je bijv. met 2 volwassen en 2 pubers bent, is 50 euro voor alleen boodschappen echt bikkelen. Voel je dus dan niet bezwaard om te denken dat het ook met 40 zou kunnen. Veel dingen zullen misschien kunnen, maar je wilt waarschijnlijk ook iets comfort en houdt het - indien mogelijk - leuk voor jezelf :)... Succes :)!

      Verwijderen
    4. @Eveline: Ik heb je vraag even genoteerd onder m'n blog voor morgen. Als je morgen in de loop van de dag even een keertje meeleest onder m'n blog, hoop ik dat lezers je nieuwe tips aan de hand doen :)... Wellicht lezen er zelfs ervaringsdeskundigen mee...

      Verwijderen
  15. Ik drink altijd thee en heb ook geen waterkoker. Toen we van gas overstapten op inductie, kon ik ook m'n oude fluitketel niet meer gebruiken. Sindsdien kook ik het theewater in een steelpannetje. Dat gaat echt heel snel, veel sneller idd dan in een waterkoker. Ik vind je fluitketel prachtig om te zien, leuk om voor te sparen!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Mijn waterkoker wordt ook slecht. Maar ik wacht nog even met vervangen. Twijfel tussen een andere waterkoker of een gewone fluitketel.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Oh die heb ik ook van mijn verjaardagsgeld gekocht. Ik ben er nog steeds heel blij mee. Steeds als ik hem zie word ik weer blij.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. @adrianne,wat lief dat je zo meedenkt.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Ik adviseer iedereen n quooker! Zeer dure aanschaf, dat zeker maar wat ben ik daar blij mee! De rijst koken duurt echt 8min, thee... klaar. Aardappels groente alles zoveel sneller. Daarbij maakt t de glazen kookplaat supersnel en streeploos schoon zonder schoonmaakmiddel. Ook voorheen om warme baby melk te mkn ideaal. Echt het is n aanschaf en gebruik zal ook meer zijn dan n fluutketel. Maar tijd is (zeker nu) ook wat waard.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik wist niet wat ik zag toen ik keek naar de prijzen van zo'n losse quooker... Wowww, rond de 7-800 euro beginnen die te tikken ;)... Ik gebruik een snelkookdeksel op m'n pannen, dus groenten/aardappels zijn hier al in 10 minuten klaar. Nog kleine minuut pan opwarmen, dus in kwartier het eten op tafel. Maar met kokend water m'n kookplaat schoonmaken heb ik niet eerder bedacht. Goed idee, ga ik doen met het restje water uit de fluitketel :)! Thnx voor je tip!

      Verwijderen
    2. Én je bent een (beneden)keukenkastje kwijt, want er horen natuurlijk een flinke ketel en leidingen bij en het vreet stroom want het ding houdt constant water kokend heet. Ik vind het een absurde uitvinding! Als je al teveel stress en haast hebt om een paar minuten te wachten tot het water kookt, dan moet je echt nodig aan de zenmeditatie...

      Verwijderen
  20. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen