Pagina's

zaterdag 22 september 2018

Recept cake en simpele tip; cake invriezen

Soms heb je van die tips waarvan je denkt; daar blog ik niet over, dat weet de hele wereld al. Toen ik echter recent op Facebook de tip las om cake in te vriezen, las ik eronder massaal reacties van mensen die niet wisten dat dit mogelijk was. Grappig, want van huis uit weet ik niet beter dan dat mijn moeder altijd cakes per 3 of 6 tegelijk bakte en per weekend of speciale gelegenheid even een cake eruit haalde.

Bij deze dus een simpele tip, maar wellicht voor velen nieuw.


Wij bakken cakes altijd in de cakeblikken van 30 cm, beetje zoals deze en dan gebruik ik altijd 250 gram gewone kristalsuiker, 250 gram roomboter of margarine, 250 gram zelfrijzend bakmeel (of 250 gram bloem en een half zakje bakpoeder) en 5 eieren. Soms een zakje vanillesuiker, maar het ligt eraan of ik dat in huis heb. 

Voor een chocoladecake voeg ik cacao toe aan een deel van het beslag om zo een gemarmerde cake te maken. Voor een appelcake schil ik 2 grote of 3 middelgrote appels, snijd deze in stukjes en doe er wat suiker en kaneel over, mix dit door het beslag. 

We gebruiken wel altijd bakpapier voor het bakken in de vormen, zodat het minder aanbakt. Dit bakpapier knippen we na het bakken in stukken:


We snijden de cake in plakken, bakpapiertjes ertussen en in trommeltjes in de vriezer. Zo hebben we bijv. zondag uit de kerk, bij onverwachtse visite of zelfs gewoon op een doordeweekse dag heerlijk een plak cake. Voordeel van het invriezen in plakken; het ontdooit snel.

 Je kunt het ontdooien in de magnetron doen of gewoon even op een schoteltje (leg er wel een schoteltje op tegen het uitdrogen. In een trommel of ijsbak invriezen gaat prima. Ik ken veel mensen die hier aluminiumfolie voor gebruiken, maar dat hoeft echt niet perse. 

Heel af en toe bak ik ook weleens cake in zo'n siliconen bakvorm in de vorm van een roos. Ontzettend chique om te zien, beetje poedersuiker erop en ziet er heel mooi uit. Nadeel voor in de vriezer vind ik dat het lastiger is qua maat. Bij plakken cake heb je bijna geen volumeverlies als je het in rechthoekige vershoudtrommeltjes invriest. Als het meteen opgaat (of grotendeels meteen wordt opgediend) zoals bijv. bij deze broodpudding vind ik het effect wel extra leuk en bak ik niet in een gewone vorm. 

 Uiteraard is het niet heel gezond zo'n cake, maar we eten het dan ook niet dagelijks. Voor doordeweeks heb ik vaak zelfs geen koek in huis. Ik geef toe dat het wel moeilijk is als er van die heerlijke cake in de vriezer ligt om niet af en toe even bij de koffie een plak te serveren ;)...

Nog even de prijsvergelijk van zo'n cake als hierboven versus een cake gemaakt met cakemix:
Cakemix bestaat vrijwel altijd uit 400 gram en is goed voor 2 cakes. Vaak dus voor kleinere bakvormen, dus hier reken ik even mee. Prijs is rond de 89-99 cent als je uitsluitend boter en eieren moet toevoegen. Je betaalt dan dus eigenlijk voor de suiker en de bloem/bakpoeder of zelfrijzend bakmeel. Goedkoopste zelfrijzend bakmeel is 85 cent per kilo. Goedkoopste suiker 59 cent per kilo (uitgaande van de pakken van 1,5 kg voor 88 cent). Kortom; een stuk voordeliger dan cakemix waar slechts 400 gram in zit en je hetzelfde voor betaalt... 

Er is ook een goedkopere variant, nl. voor 65 cent. Wie echter beter kijkt ziet dat hier alles aan toegevoegd moet worden (behalve zelfrijzend bakmeel). Voor 65 cent koop je dus een pond bloem inclusief tarwezetmeel, rijsmiddelen (E450, E500), zout, verdikkingsmiddel (xanthaangom) en aroma... Goedkoopste bloem is 39 cent per kilo en goedkoopste bakpoeder voor 5 zakjes 59 cent. In de bakpoeder zit dan weer ongeveer hetzelfde aan toevoegingen als in het pak 'cakemix'. Prijs per pond is alleen met bloem (20 cent) en bakpoeder (1 zakje dus  zegmaar 12 cent) de helft (!) goedkoper voor exact hetzelfde. 

Voorheen wist ik niet eens dat je appeltaart zelf kon samenstellen i.p.v. een pak 'mix voor appeltaart', cake zelf kon bakken i.p.v. een pak 'cakemix' en ik dacht ook echt dat bijv. pannenkoeken alleen met 'pannenkoekenmix' gebakken konden worden... Inmiddels weet ik dat het ook anders (goedkoper!) kan en deel het graag met jullie. 
Voor sommigen wellicht ten overvloede, voor anderen een eye-opener. Goed weekend!

Bak jij cake/appeltaart/pannenkoeken/enz. zelf met je eigen samenstellingen? 
Nog favoriete recepten die je met ons wilt delen?

15 opmerkingen:

  1. Na het invetten kun je in plaats van bakpapier, paneermeel door het bakblik strooien, krijg je ook knapperige korst van.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Soms vervang ik de helft van de boter door standyoghurt. Doe ik er wat citroenschil door en op het laatst wat verse vruchten die ik uit de tuin haal. De bramen yoghurt cake is hier favoriet. Of als er mensen zijn met een lactose intolerantie vervang ik de boter voor olie. Maar hier ook altijd bloem en gewoon bakpoeder of als ik yoghurt gebruik backing soda.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb wel is gehoord dat je de helft van de boter kan vervangen door appelmoes

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Op vakantie in Griekenland kregen we regelmatig cake (als bedankje na het eten) of een stukje bij de koffie en die maken ze met olijfolie. Omdat we dat echt heerlijk vonden, passen we dat thuis ook toe. Man en dochter zijn hier thuis de bakkers. Niet zo heel vaak, want dochter zit op een culinair VMBO en ze brengt vaak koekjes, cakejes of pannenkoeken mee naar huis. Cake gaat hier schoon op. Dat is geen probleem met manlief, volwassen zoon en puberdochter. Zelf moet ik een beetje oppassen, ik heb diabetes.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Sinds een jaar bak ik alles zelf. Ook de koekjes. Inderdaad vanwege de toevoegingen. Ook leer ik door het zelf bakken wat er in koek, cake, taart, enz zit. Nu nog de kunst om het suikergebruik hiervoor te verminderen.
    Daarnaast vind ik zelfgebakken lekkerder. Mijn gezin ook.
    En stiekem ben ik er ook altijd trots op als ik mijn man en kids zie smullen van mijn baksels.
    Voor vandaag staan er wafels en eierkoeken op het programma. Dat vries ik ook in. En vanavond eten we havermout pannekoeken.
    Héérlijk zo'n bakdag!
    Gr Yvonne

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Mijn cake recept gebruik ik 200 cakemix, 150 suiker, 200 boter en 3 eieren. Vanmorgen in ronde vorm in de airfryer gedaan. Heerlijk. Bedankt voor de tip van voorsnijden en invriezen. Doe wel altijd 3 cake,s tegelijk, maar vroor die tot nu toe altijd in t geheel in. Jammer voor mijn mannen ....vanaf nu dus geen extra plakje meer...:)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. ja met een beetje moeite en logisch nadenken kun je een hoop geld besparen.
    zo snap ik nog steeds niet dat er mensen zijn die pannenkoekenmix kopen

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Sinds een jaar bak ik zelf cake, taart, koek, enz. Zodat ik weet wat er wel en niet in zit. Ik vind het heerlijk om zelf te bakken. Ontspannen bezigheid (behalve dan de rommel daarna). En ik geniet ervan om te zien dat mijn gezin smult van het zelfgebakken lekkers.
    Vandaag was het tijd voor havermout pannekoeken, appel limoen cake, wafels en eierkoeken. Deels om in te vriezen. Fijn zo'n voorraad. En iets lekkers voor de zondag. Dochter sport de hele zaterdagmorgen. Dan maak ik graag wat extra's voor bij de lunch.
    Gr Yvonne

    BeantwoordenVerwijderen
  9. ik bak regelmatig en bijna altijd gewoon met basisingrediënten. Alleen als ik een kwarktaart maak, gebruik ik een pak kwarktaartmix. Om de een of andere reden lukt het me niet om een glad kwarkmengsel te krijgen als ik zelf met gelatine aan de slag ga.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. bak steeds meer met gewone recepten ipv bakmixen. appeltaart is me nog niet lekker genoeg gelukt, dus pak dan wel een bakmix (maar die maak ik ook bijna nooit.. geen idee nog wat ik mis in t eigen recept.. ) ondertussen maak ik zelf cakes, idd pannekoeken met gewoon bloem en ook pizzabodems maak ik soms zelf. al pakken we voor t gemak nog steeds ook wel diepvriespizza's.. dat scheelt gewoon heel veel tijd ;) ik bak niet heel erg veel (kom al aan als ik er naar kijk en kan iets heerlijks als een cake ook echt niet wegleggen :p al t normale lekkers uit de supermarkt kan ik wel in de kast leggen en daar laten, maar eigen gebakken cake... veel te lekker ;) ) probeer nu ik iets minder werk wel ook als lunch eens wat vaker iets lekkers te maken (kan vanalles zijn hoor.. courgettesoep etc) of soms savonds een nieuw recept uit te proberen. ik ontdek dat ik echt wel geniet van koken of bakken :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Misschien deze appeltaart nog een idee voor je :)? http://aad-actief.blogspot.com/2017/08/recept-appeltaart-28-cm.html. Leuk dat je zo actief probeert! Zou ik hier ook wat meer moeten doen, zal Peter geen straf vinden ;)...

      Verwijderen
  11. Hallo Aad, ik heb een weckpot met suiker staan. Daar heb ik een gebruikt en weer opgedroogd vanille stokje in gedaan. Dan wordt al deze suiker vanzelf vanillesuiker. (Dat koop ik al jaren niet meer) Groet, Manon

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ii zou best pannenkoekenmix zelf willen mixen, maar geen ide wat daar in zit. Jij misschien een idee? Ik lees wel eens dat mensen het met gewoon bloem doen, maar wij gebruiken altijd de meergranen pannenkoekenmix.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dan gebruik je gewoon meergranen mix (voor brood) met een deel bloem. Bijv. half/half. In plaats van alleen bloem. Wij gebruiken ook geregeld ons volkorenmeel erbij in. Vult wat meer, geeft wat stevigheid aan de pannenkoeken. De meergranenmix van de supermarkt is over het algemeen grotendeels bloem met een klein beetje volkorenmeel en wat zaden. Lijkt heel wat, maar nog steeds veel te duur voor wat je er eigenlijk voor krijgt, omdat het stiekem gewoon grotendeels bloem is ;)... En de eieren en melk moet je alsnog zelf toevoegen, dus dat is niet anders bij dat je het zelf maakt. Ik koop nu volkorenmeel voor 1 euro/kg bij de molen, bloem 1,10...

      Verwijderen
  13. Christine van den Berg26 september 2018 om 10:28

    Leuk, hier thuis werd ook altijd in 2 of 4 stuks gebakken, de cakes werden vervolgens gehalveerd en ingevroren en op zondag uit de vriezer gehaald. Dan kregen we bij de koffie ieder een plak, eventueel als echt gebakje versierd met aardbeien, perzikken of kiwi of een laagje Griekse yoghurt of een combi daarvan.. hmmm!!

    Hier las ik overigens nog meer invriestips: https://www.sixfiguresunder.com/can-you-freeze-that/

    BeantwoordenVerwijderen