Pagina's

woensdag 4 oktober 2017

Recept - Hartige taart spitskool - vegetarisch

Na mijn eerdere hartige taarten met preibroccoli en sperziebonen, probeerde ik er nu 1 met spitskool... Ik kocht in de aanbieding spitskool. 2 voor 2 euro bij AH. Ik woog er 1: 1,5 kilo :)... 
Ik vond in eerste instantie hier inspiratie. Alleen toen ik eenmaal bezig was, besloot ik een ovenschotel te maken, ik had geen muffinvorm voor handen en het scheelde bladerdeeg en werk ;)...


Komt'ie... Je hebt nodig:
- Spitskool (ik gebruikte ong. 750 gram - een halve grote spitskool)
- Aardappels
- 200 ml melk
- 3 eetlepels geroosterd sesamzaad
- 7 plakjes bladerdeeg
- 3 eieren
- oregano

Schil de aardappels, snijd ze in kleine blokjes (ong. 1 cm) en kook ze kort voor. 
Snijd de spitskool in dunne reepjes en wok het even in wat olie/boter:

Doe de melk, eieren en het sesamzaad in een kom en roer het door:

Doe de spitskool en aardappels erbij, evt. samen met wat geraspte kaas. Strooi er naar keuze nog wat kruiden op (zelf gebruikte ik wat oregano):

Bewaar een klein beetje kaas voor over de stroken bladerdeeg:

Bedek een ovenschaal met 6 plakjes bladerdeeg, giet het mengsel erin:

Vouw de omhoog staande randen evt. naar binnen (als je met grotere eters bent, zal de rand wellicht geheel gevuld zijn, dan kun je deze stap weglaten):

Snijd het laatste plakje bladerdeeg in 8 stroken:

2x2 diagonaal in het midden, 4 aan de zijkanten. Ik hield nog een klein stukje van een ander stuk bladerdeeg over. Hier zijn we er gek op, dus nog 4 kleine stukjes ertussen:

Met wat melk of ei evt. het bladerdeeg bestrijken en de resterende kaas eroverheen:

Ong. 45 minuten op 180 graden in de oven:

Het smaakte echt superlekker! Ik heb de kinderen nog nooit zo snel spitskool zien eten ;)... Ze bleven bezig, dus ik moest echt nog snel een deel wegzetten voor Peter, anders vond hij vast en zeker de hond in de pot...

Een absolute blijver, wat smaakte dat lekker zeg!

Wat maken jullie met spitskool? Ik heb nog meer, dus wie weet wat ik nog meer kan proberen :)... 


Als je het leuk vindt om m'n blog te volgen; er zijn diverse opties:
1. Met een Google-account kun je rechts in beeld op de blauwe button 'volgen' klikken.
2. Met een e-mailadres kun je rechts bovenin in beeld je mailadres invullen en dan op de grijze button 'submit' klikken. Je ontvangt dan een mail als ik een bericht heb geplaatst (dit kan in je spambox terecht komen, dus houd het even in de gaten. Het komt vaak voor dat je pas 10-12 uur nadat ik een bericht online heb gezet pas een update krijgt in je mailbox).
3. Via Facebook. Als je daar een 'like' geeft, kun je me volgen, welkom!
Wil je meer weten over hoe je kunt leven met een lager budget (hoeft dus geen 50 euro te zijn, maar aangepast aan jouw situatie kan het ook meer of minder zijn)?

Wanneer? November (een keer op een avond)
Waar? Bij mij thuis (Veluwe)
Prijs: 10 euro p.p. incl. koffie/thee/lekkers 

Stuur mij even een e-mail (adjemusic@gmail.com) als je interesse hebt voor een workshop. Inmiddels zijn er al wat aanmeldingen binnen, ik doe eind deze week of volgende week even een voorstel voor data aan degenen die een e-mail hebben gestuurd.

25 opmerkingen:

  1. Spitskoolsalade is bij ons favoriet. Met gorgonzola, pijnboompittem en een azijn-mosterd dressing

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ook bij ons, met fruit van het moment bijv kaki of gewoon appels of rozijntjes. Of mandarijn uit blik desnoods. Wij gebruiken meestal feta kaas maar andere zoutige kaas kan ook! Door het zout fermenteert de kool ietwat. Dus geen probleem om de salade eerder in de middag te maken, en restjes zijn de volgende dag nog lekkerder!

      Verwijderen
  2. ook lekker gewokt met gerookte spekjes

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Door de bami met dunne reepjes paprika voor de kleur,

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wij zijn geen kool eters , alleen rode kool,boerenkool,of als zuurkool. Maar hier hebben we kool ooit geproefd als salade en dat is heerlijk koolsalade of gevulde koolbladeren dus sarmale dat vinden we ook heerlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hartige prei/spitskooltaart (vegetarisch of met gebakken spekjes of salami erdoor). Komt een beetje overeen met jouw recept, alleen bedek ik de bovenkant helemaal met bladerdeeg en doe ik er geen kaas in.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ui bakken gehakt erbij met wat kerrie.
    Als de spits kool gaar is er door roeren.
    Groetjes Jannie

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dat klinkt lekker! Ik maak vaak koolsla, nasi, en laatst zag ik op mijn eigen blog een lekker recept voorbij komen dat ik vergeten was, met spekjes kip en kerrie. Vlees doen wij dan altijd maar een klein beetje van beiden alleen voor de smaak.
    Ik kan nog wel even door gaan, wij zijn dol op kool want het is zo'n makkelijke groente.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat ziet dat er lekker uit. Die ga ik zeker een keer maken. Ik heb laatst je recept voor hartige preitaart gebruikt, heerlijk!
    Ik kocht bij AH de combinatie van spitskool en puntpaprika’s voor 2 euro. 1 paprika gebruikte ik eergisteren bij wraps. En gisteren bakte ik een hele spitskool met peterselie en koriander. En wat zout en peper tot het lekker knapperig is. We aten bami erbij en zelfgemaakte satesaus met stukjes vlees (afgeprijsde hamlappen) erdoor. We zijn met 5 volwassenen. Er is nog een kliekje, dat warm ik vandaag op.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wij eten hier graag spitskool. Meestal niet duur, lekker groot en gewoon lekker. Wij eten het geroerbakt met ui, knoflook, gehakt, ruim kerrie poeder, groene paprika (of andere kleur die er is of op moet)en champignons. Lekker met rijst. We eten het ook wel eens ipv gehakt met cashew noten en stukjes appel.gr, Anna

    BeantwoordenVerwijderen
  10. hoeveel aardappels heb je er ingedaan? Ziet er heerlijk uit
    ga het zeker een proberen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In dit geval zo'n 250 gram. Als je met meer personen bent of grote eters zou ik ervoor kiezen iets meer erin te doen, maar met name meer spitskool, zodat je de smeuïgheid behoudt...

      Verwijderen
  11. Dat ziet er inderdaad heerlijk uit. Ik doe vaak roerbakken met kerrie en dan over rijst.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik maak van spitskool altijd een stamppot met een ui en zout en peper naar smaak en op het laatste een grote schep boursin erdoor.......opdienen met een stuk gebakken zalm heerlijk!!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik ben dol op kool! Goedkoop, lang houdbaar, veelzijdig! Stamppot, salade, soep, het maakt niet uit. Net zoiets als wortel, dat kan je ook altijd in huis hebben.
    Ik zou echt eens dat hartige taart deeg recept moeten opzoeken. Het luie bladerdeeg bevat koemelk en dat gaat niet met mijn kleintjes

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Met rijst.
    Kip in blokjes in de wok, kruiden wat je lekker vindt. Gesneden spitskool er door wokken. Hou je van smeuïg dan kun je een pakje kokosmelk erdoor doen. Evt. restje rozijntjes, ananas of cashewnootjes.
    Groet, Ikkelien

    BeantwoordenVerwijderen
  15. De lievelingsgroenten van mijn dochter! Ik snij de spitskool heel fijn. Dan doe ik een zak spekjes in de wok. Even aanbakken. Dan 2 gesnipperde uien meebakken en als laatste de kool een minuut of 5 meebakken. Hmm, de smaak van de spekjes trekt lekker in de kool. Wij eten dit met gebakken aardappels.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. wat een lekker recept voor hartige taart!
    wij zijn van indische afkomst, en spitskool eten wij vaak gewokt. spitskool in dunne reepjes en verder erbij wat je lekker vindt en/of in huis hebt: gesnipperde ui, knoflook(poeder), stukjes wortel of paprika,spekreepjes,stukjes kip of rookworst. op smaak maken met zout, peper, kerrie.
    lekker met rijst of bami.
    groeten An

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Bedankt voor het heerlijke recept! Ik heb het net gemaakt maar dan met Chinese kool ook heel lekker. Ik lees jouw blog met plezier groeten Elize

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Wat een lekker recept. Deze ga ik eens proberen. Dank je wel!

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Ja bij mij ook favoriet. Vooral omdat hij altijd goed groeide in mijn tuin in Nederland. Spitskoolstampot met spekjes en annanas. Lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Ik kocht dinsdag een spitskool van 1,5 kg bij de Lidl voor 89 cent (ik was ook fan van de Appie, maar ben overgestapt naar de Lidl, net even wat mooiere aanbiedingen en niet al te veel keuzes, zodat ik er snel door ben en al met al goedkoper uit, ondanks de koopzegels ;)) En dit recept kwam als geroepen, dus nu staat het in de oven en ik ben erg benieuwd, hopelijk vinden onze kinderen het ook lekker...

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Spitskool met gehakt in wraps, besmeerd met smeerkaas aten we vroeger wel. Toen we nog vlees aten ;) was heerlijk! Smullende kinderen ook.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Wat kost er meer; je bladerdeeg of je spitskool? ;-)
    Op internet staan ook recepten om zelf bladerdeeg te maken... Ik vind het ook leuk om recepten af te wisselen omdat je geen meerdere keren achter elkaar dezelfde groenten wilt eten. Maar een nadeel is dat een pakje bladerdeeg net zoveel kost als de groente, en dat past niet altijd in het weekbudget;-)

    BeantwoordenVerwijderen