Pagina's

vrijdag 31 mei 2019

Duurzame missie...

Eind juni hebben we een bruiloft. Geen idee hoe het bij jullie gaat, maar tot nu toe was ik gewend om alles nieuw te kopen. Zowel in winkels als online voor ieder een nieuw stel kleding/schoenen/gewoon alles compleet. We hebben heel wat bruiloften gehad (alleen al in het jaar dat we gingen trouwen had ik 21 bruiloften waarvan 5 hele dagen - 4 van anderen en 1 van onszelf) en naderhand droeg ik dan die kleding wel weer voor netjes, maar door de vele bruiloften werd het al snel weer een nieuw setje... 
Hooguit droeg ik het bij totaal 'vreemden' van elkaar bijv. het jurkje opnieuw met een ander jasje of de laarzen opnieuw met nieuwe kleding, maar over het algemeen was het grootste deel nieuw.

Nu ik duurzamer wil leven en die bruiloft in zicht komt besloot ik voor een andere weg te kiezen, nl. 'zo duurzaam mogelijk kleding kopen'. Ik had ooit al een mooie jurk voor 5 euro gescoord bij de kringloop waarvan ik erg blij werd (in 2017 toen ik het nog binnen m'n weekbudget moest doen) en die had ik apart gehangen. Nu ik echter Bertian nog voed is die jurk geen optie, want ik heb al gekeken, maar met goed fatsoen kan ik daar niet mee voeden.

Dusss; ik ben bezig een jurk om te toveren tot een rok. Ik vind het supereng om dit te schrijven, want ik heb een heleboel plannen waarvan ik maar hoop dat ze lukken zoals ik het in m'n hoofd heb. In een noodgeval koop ik gewoon nieuwe kleding. Voor nu zijn al heel wat dingen gelukt waar ik niets meer aan hoef te (ver)maken, dus dat scheelt :)... 

Je neemt een kleed mee en gaat gewoon in de speeltuin bij de kinderen zitten met de kinderwagen, jurk en tornmesje mee en hup de blinde rits eruit... Tsja, je moet toch ergens je vitamine D vandaan halen ;)...

Ik ben vrijwel totaal voorzien qua kleding. Voor mijzelf nog (ver)maken en voor Christilène moet ik nog flink aan de bak. Ik twijfel of ik een jasje zelf maak of een (kort) jasje ergens probeer te kopen. M'n plannen zijn gaandeweg ook een beetje gewijzigd, kan dus nog veranderen ;)... 

Ik ga later alles even laten zien, maar ik wil het een verrassing laten, dus dit is voorlopig het enige tipje van de sluier...

Heb jij weleens 2ehands kleding gedragen op een bruiloft?

8 opmerkingen:

 1. Kleding maak ik het liefst zelf. Dan is de cup goed, de lengte en de stof.
  Ik koop zelf geen tweedehands kleding. Ik kan voor nieuwe al nauwelijks slagen in de winkel.
  Verder vind ik de tweedehands kleding hier in de buurt erg duur. Ze maken onderscheid tussen normale en dure kleding. Zag ik Esperit bij de dure kleding hangen. Tja, die winkel loop ik niet eens binnen, omdat ik de prijs/kwaliteit verhouding niet goed vind.

  Voor bruiloften kijk ik niet zo benauwd meer. Ik probeer wat nieuws te maken, maar in geval van nood, heb ik nog wel wat in de kast hangen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik had een mooie tweedehands bloemetjesjurk maar die werd ongeschikt bevonden door de bruid. Uiteindelijk droeg ik een jurkje van de C&A. Heb je al een topje bij de jurk/rok?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, dat heb ik regelmatig gedaan. Bovendien vond ik voor iedere bruilof ites nieuws niet nodig. Met een sjaal, hoedje en/of sieraden en panties ziet een effen jurkje er al gauw anders uit. Tegenwoordig trouwen er niet veel mensen in onze kring, de tijd van begrafenissen is aangebroken!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Toen wij kort achter elkaar een aantal bruiloften in het gezin hadden deden we niet alles nieuw. Soms alleen een nieuw jasje of we leenden van elkaar of van een vriendin. Maar bij ons in de familie wordt daar niet heel erg naar gekeken. Kan me voorstellen dat je dat minder makkelijk doet als men ervan uitgaat dat t iedere x nieuw is. Ben benieuwd, leuk dat je er zo creatief mee bezig bent. Groetjes Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
 5. 3 van mijn zusjes trouwden binnen een jaar tijd. Onze jongens hebben alle keren hetzelfde gedragen, manlief ook. Zelf kocht ik voor de eerste bruiloft een donkerblauw jurkje en droeg dat 1 keer met een sjaal (toen was het warm) en de andere keren met een jasje. Twee van onze meiden droegen hetzelfde jurkje, de oudste en de jongste waren tussen de eerste en laatste bruiloft uit hun kleren gegroeid en kregen een nieuw stelletje. Omdat het om 3 bruiloften ging, heb ik deze keer alles nieuw gekocht (en alles werd daarna nog 2 seizoenen voor de zondag gedragen), maar normaal vind ik het geen probleem om (een gedeelte) tweedehands te kopen. Vaak zijn de zondagse kleren van onze kinderen ook (gedeeltelijk) tweedehands. Ik merk wel dat het lastiger wordt naarmate de kinderen ouder worden, er is voor hen minder leuks/moois te koop en wat ik krijg van anderen is vaak al duidelijk gedragen/gewassen en dus minder geschikt voor netjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Aangezien ik vrijwel alles bij de kringloop koop heb ik bij elke gelegenheid en dan niet alleen bruiloften, wel tweedehands gedragen.
  De laatste keer had ik een abrikoosoranje pakje maar geen mooi topje in voorraad en ook in de 4 weken ervoor niet in de kringloop gevonden, dat is dan een van de weinige dingen die ik nieuw kocht.
  Bij mijn dochters bruiloft had ik wel iets nieuws en dat heb ik later in een tweedehandswinkel ingebracht en is het er verkocht voor een mooie prijs.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuk dat je dat doet. Ik had drie weken geleden een bruiloft en had mijn zomergaderobe al behoorlijk compleet dus ook geenz in om een stelletje te 'moeten' kopen. Bij mijn zusje leende ik een jurk, na een oproepje op Whatsapp had ik binnen 2 minuten een hemdje erbij en spontaan kwam daarna ook een tasje met hoedjes en tasjes mijn kant op. Manlief had wel een mooi nieuw gilet onder een bestaand pak. Zou het zo weer doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mijn trouwjurk was tweedehands! Ik vond het zonde van het geld en materiaal dat zo'n jurk maar een keer gebruikt wordt. Wel heb ik het vrijwel niemand van te voren verteld omdat ik niet wilde dat ze op een tweedehands manier naar mijn trouwjurk keken.

  Ook als gast draag ik een setje gerust een tweede keer. Ik ken ook geen mensen in mijn omgeving die van mening zijn dat je perse iets aanmoet dat je nooit eerder droeg. Meer dat vrouwen het als excuus gebruiken om lekker te shoppen. Wat ik ook wel zie is dat getrouwde vriendinnen hun mooie witte satijnen trouwschoenen naar andermans bruiloft dragen en de heren hun trouwpak. Heerlijk toch!

  BeantwoordenVerwijderen