Pagina's

maandag 27 mei 2019

Trakteren - Christilène 6 jaar

Vorig jaar trakteerde Christilène bananen op school. Voor dit jaar had ik mandarijnen in gedachten met een smiley erop getekend met watervaste stift. Lekker makkelijk, gezond en zero-waste. Laat nu een andere mama hetzelfde in gedachten hebben de verjaardag 1 week ervoor ofzo ;). Ik wilde dus niet hetzelfde doen en eigenlijk wilde ik ook geen bananen omdat ze dat vorig jaar had gedaan. Ik vroeg 'wat wil je trakteren?' En prompt kwam het antwoord 'een bolletje ijs op een hoorntje...' Hmm, niet zo gezond, wel makkelijk, maar ook niet afvalvrij. Nougoed, de bakken van het ijs hergebruik ik nog lange tijd als diepvriesbak en de doos waarin ze het kon zetten was een oud papier-doos die ik 'bekleedde' met het inpakpapier van 's morgens... 

Niet helemaal mama's idee, maar een heel blij jarig meisje, dus wat mij betreft prima zo :)... 

Het idee is simpel. Je hebt nodig: 2x een lage doos (bijv. van sinaasappels; als ze maar stevig op elkaar staan), inpakpapier (hoeft niet, maar had ik nog in het oud papier dus even de doos 'bekleed'), plakband en een schaar. Oja en ijs, ijsschep en hoorntjes natuurlijk. 

Je zet 2 dozen op elkaar (of je zet 1 doos even boven een grote bak ofzo, als de ruimte eronder maar 'leeg' is) In de bovenste doos snijd je met een scherp mes (voorzichtig!) sterretjes en druk je vervolgens rond. 


Daarna gewoon papier er een beetje royaal overheen leggen, vastplakken aan voorkant/achterkant en zij- of onderkant en opnieuw de gaatjes doorprikken. 


En een flinterstukje over:


Hoorntjes erin...


En... scheppen maar...


Daarna uitdelen z.s.m. want het smelt natuurlijk vrij vlot. 


De bolletjes zijn niet zo mooi rond als ik had gewild, maar het ijs was ondanks kwartiertje uit de vriezer en gebruik van warm water voor de ijsschep veel te hard... Daarna smolt het vrij vlot, maargoed de kinderen hebben gesmuld ondanks dat het helemaal niet zulk heet weer was :)... 

Toen ik bij thuiskomst voor Jochanan nog precies 1 hoorntje over had was hij helemaal blij. Ik heb toen nog even een paar tellen ontspannen gezeten en daarna moesten we met 3 auto's een heel aantal kinderen op gaan halen, dus dat was van korte duur ;). Ik zal nog laten zien wat we hebben gemaakt van de week!

Mag jouw kind zelf kiezen wat hij/zij trakteert? Of kies je samen? Of kies je zelf? Zijn er regels van school waaraan je je moet houden, bijv. gezond? Ik ben benieuwd naar jullie overwegingen...

3 opmerkingen:

  1. Van harte gefeliciteerd! Leuke traktatie.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hier niet echt regels van school. Liefst wel gezond en, vooral bij de kleuters, niet iets wat heel erg kruimeld... ;-). Meestal kies ik zelf als ze nog klein zijn en naarmate ze ouder worden hebben ze meer zelf inspraak. Ik vind het wel fijn als het beetje betaalbaar blijft en niet uren werk is. Laatst poezenkopjes gemaakt van eierkoeken. Dochter houdt erg van poezen. Was niet heel veel werk en leuk om samen te doen. Maar als ze groter worden hoeven ze niet meer zo nodig uitgebreide creativiteit merk ik. Minipizzaatjes is dan bv heel lekker en supermakkelijk. Nu je het zo schrijft is het bij mij inderdaad ook wel tamelijk afvalvrij. Verpakking van snoep/koek niet meegerekend. Maar niet allerlei knutsels eromheen. En eerlijk gezegd kijk ik maar een klein beetje naar gezond of niet. Bij een verjaardag mag wat mij betreft wel wat te snoepen. Hoeft ook niet heel groot te zijn. Zulke ijsjes is ook een erg lekker en simpel idee. En als jullie meisje er blij mee is is ook veel waard toch?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb dit keer een gedaan maar dan met cake in het ijsvormpje. Je kunt de cake gewoon bakken in het eetbare ijsbakje!

    BeantwoordenVerwijderen