Pagina's

donderdag 20 juli 2017

10 leuke gratis vakantietips

De zomervakantie is begonnen voor vrijwel iedereen en dat je hierbij niet altijd diep in de buidel hoeft te tasten, lijkt voor mij al logisch, maar niet voor iedereen. Ik heb gewoon het geld niet over voor dure dagjes uit en daarbij genieten de kinderen al snel van simpele dingen die vaak beginnen met ‘een hand aandacht’… Vandaar dat ik met Sjoukje 10 budgettips verzamelde.

Vijf tips vind je hieronder, de andere vijf bij Sjoukje!

1. Tafeltent maken: Uiteraard kun je eerst enkele middagen achter de naaimachine kruipen of er 1 kopen via internet, maar het kan ook simpel en lowbudget. Pak wat grote dekbedhoezen en lakens (liefst niet al te nieuw 😉), schuif alle stoelen onder de eettafel vandaan en leg het laken over de tafel (eventueel wat zwaars erop tegen het schuiven. Je kunt de tent zo mooi maken als je wilt door bijv. een klein tafeltje erbij te zetten als ‘uitbouw’, de stoelen iets bij de tafel weg te schuiven en hier ook nog het kleed overheen te laten vallen zodat je ‘plankjes’ hebt. Een kleine (schoenen)doos kan functioneren als keukentje door er 2 zwarte rondjes op te tekenen als gasfornuis. Paar knopen erop lijnen of rondjes tekenen voor de knoppen en klaar. En een soepstengeltje in je eigen ‘huis’ opeten is natuurlijk 1 groot feest. Of mama die even in de tent komt voorlezen; geweldig natuurlijk! (Niet vergeten aan te bellen hè…?!) Als het laken echt oud is, kun je er met textielstift op (laten) tekenen. Een mooi raam (evt. uitknippen), een deur, wat mooie bloembakken, een hekje, een huisdier, een mooie struik, moestuin, brievenbus, enz, enz. Kijk op internet voor meer ideeën…

2. Organiseer een high tea met de vriend(innet)jes. Het kan op 2 manieren; ieder maakt iets thuis en neemt het mee naar jou of ieder komt bij jou en ze maken allemaal iets (ingrediënten nemen ze evt. zelf mee om de kosten te drukken). Denk hierbij klein! Gewoon 2 boterhammen op elkaar, inclusief korstjes in 2 diagonalen snijden waardoor je 4 driehoekjes krijgt, prikkertje erin en op een mooie schaal. Zelf een etagère maken is ook leuk. Thee in mooie kopjes vinden ze helemaal geweldig. Dit lijkt me meer iets geschikts voor meisjes, maar ook jongens zullen het leuk vinden om bijvoorbeeld zelf mini-pizza’s in verschillende smaakjes te maken. Bij de high tea kun je verder denken aan pindarotsjes of koekjes bakken (leuk om meteen een pot met koekjes te maken voor een alleenstaande buurvrouw, oma, enz.)


3. Banenenmilkshake maken of een milkshake met zomerfruit (zelfgeplukt kan ook!) In een leuk glas met een rietje ziet het er extra lekker uit. Een paar vruchtjes erop maakt het helemaal af! Je kinderen kunnen helpen met fruit in de blender doen of zelfs helpen snijden of afwegen. Zonder ijs kan het ook prima, toevallig probeerde ik gistermiddag alleen melk (uit de koelkast) met zomerfruit uit de diepvries (200 ml melk, ½ banaan en 125 gram zomerfruit – het was iets aan de dikke kant, maar geweldig lekker! Iets meer melk maakt het iets dunner)


4. Elkaar tekenen op behang: Alweer jaren geleden draaide ik in een groep 5/6 een project over winkels. Ons thema ‘de muziekwinkel’. In de hoek van de klas maakten we ons eigen koor… Alle kinderen mochten elkaar overtekenen op oude rollen behang (vaak gratis af te halen bij de schilder/woonwinkel/o.i.d. of even oproepje op Facebook). Daarna kleurden ze hun contouren in met verf en we plakten er vergrote foto’s op. Een dirigente in de vorm van een etalagepop en een keyboard maakte het geheel compleet. Het was ontzettend leuk en nog steeds geef ik het weleens als ideetje voor kinderen om thuis te doen op een regenachtige middag. Ze vinden het zo leuk en het is nog (bijna) gratis ook. 

5. Vliegwedstrijd: Nodig eventueel andere buurkindjes of vriendjes uit om een echte wedstrijd te houden. Vouw eerst (bijv. van oud papier, oude kranten, wit printpapier, vouwblaadjes, o.i.d.) een vliegtuig. Je kunt hierbij gebruik maken van bijvoorbeeld YouTube-filmpjes. In het vouwen kun je begeleiden of het ze zelf laten doen (afhankelijk van de leeftijd). Eventueel mogen ze het nog versieren met echte ramen, cockpit, enz. Daarna begint de wedstrijd… Trek een streep op de grond (bijv. met schilderstape), meet met een rolmaat of centimeter hoever de vliegtuigjes gekomen zijn en houd dit bij op een lijst die voor iedereen zichtbaar is. Je kunt hierin eindeloos variëren, bijv. allemaal hetzelfde vliegtuig laten vouwen, allemaal een eigen vliegtuig laten kiezen waarvan ze denken dat die het verste komt, wel of niet versieren, tegelijk laten gooien en dan meten of juist allemaal om de beurt, enz. Het feit dat zo’n spelletje ineens binnen mag, is voor de meeste kinderen al een feest op zich. Zorg natuurlijk dat kleine kindjes een veiligheidsbril van jampotglazen dragen en dat je kristallen glaasjes achter betonnen deuren staan 😉… 

Lees de andere 5 tips op Sjoukjes blog!

Veel vakantieplezier en vooral: Geniet ervan!

11 opmerkingen:

 1. Vooral leuk voor jonge kinderen. Oudere kinderen verlangen vaak iets meer actie.
  Wij zwemmen geregeld in de vakantie, fietsen lange tochten en ondernemen ook één op één activiteiten met elk kind. Hoeft niet duur te zijn, zolang de aandacht er maar honderd procent is.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Helaas, de link naar Sjoukjes blog werkt niet.
  Ik hoop bij haar wat tips te vinden voor oudere kinderen, want voor een tafeltent, elkaar omtrekken en vliegtuigjes vouwen hoef ik mijn dochter en vriendinnen (10/11/12 (groep 7/8)echt niet meer wakker te maken. Als het om eten gaat valt er nog enig enthousiasme te vinden, maar dat doen ze normaal ook al.

  Wat ze hier wel doen: Dansen oefenen uit videoclips. Er is een handig YouTube kanaal dat deze heel duidelijk voor doet: just dance

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje, kheb de link gewijzigd :)... Inderdaad beetje gericht op jongere kinderen, die van ons zijn 4 en 1 dus sommige dingen is voor hen nog te hoog gegrepen. High tea lijkt me voor de meiden wel leuk. Beetje kokkerellen en rommel maken ;). Fijne vakantie!

   Verwijderen
  2. - filmavond
   - spelletjes doen
   - knutselen (strijkkralen, sieraden maken, kijkdoos, cadeautjes maken, op internet staan nog veel meer ideeen
   - eten maken (tomatensoep, pizza, appelflap, appeltaart, cake, koekjes, appelmoes etc ) kijk ook eens op allerhande voor kids stap voor stap lekker koken. Eventueel met zelf boodschappen doen, lijstje maken etc
   - iets maken met de naaimachine bv etui, kussentjes, poppenkleren
   - Legostad maken en dan laten staan
   - t-shirt pimpen met textielstiften of tas of...
   - naar buiten en dan spelletje mee. Bv Twister van Adrianne of bal of ....
   - 1 op 1 aandacht van papa of mama :)
   - kaart/brief versturen
   - kijk eens of er in de buurt wat wordt georganiseerd bv een open dag

   Met onze twee kleine kinderen gaan we graag naar een zandverstuiving in de buurt, schep en eten mee. Succes gegarandeerd. De oudste wil nog graag een keer bij de molen kijken die hij al een paar keer in de verte heeft zien staan. Kinderboerderij doet het ook altijd goed.
   Fijne vakantie iedereen
   Siger

   Verwijderen
 3. Arts die kids hub op YouTube aanzetten en dan je kinderen laten meetekenen! Doet mijn collega op school, superleuk. Groet! Willeke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Met mijn oudere kinderen fietsten we naar een recreatieplas/strandje. Eten en drinken mee, boek mee(voor mij dus) en gewoon hele dag gratis vermaak en vertier.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier zijn de jongsten 8 en 9. De oudere kinderen (15, 17 en 19) zijn ofwel niet thuis ofwel "druk bezig".
  Zolang ze me helpen met wat ik vraag (gras afrijden, boodschappen doen, koken, ... hebben ze alle vrijheid, die ik bovendien nog sponsor ook. Vaak is dit een vb bokaal worstjes, die ze willen roosteren boven een kampvuur. Of iets gaan drinken met vriendinnen. Of in de tent slapen bij vrienden en ieder neemt iets mee: chips, cola, ...
  Jongste kinderen maak ik blij met meespelen bij een gezelschapsspel, mee voetballen, fietsen naar het voetbalplein (en terwijl zij voetballen mag ik een boekje lezen), fietsen naar een natuurgebied (en terwijl zij spelen lees ik een boekje), of fietsen naar de dichtstbijzijnde plas/openluchtzwembad (en ja hoor, terwijl zij zwemmen, lees ik een boekje 😀).
  Veel actie dus. Voor hen. En leesplezier voor mij.
  Andere voltreffer: middagje film kijken, met popcorn, chips, worteltjes, komkommer, enz.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Vakantie hoeft echt niet duur te zijn. Daarom snap ik soms ook niet zo goed waarom er wordt gedaan of je zielig bent als je niet 'op vakantie' kunt of zo. Er is toch nog steeds genoeg leuks te doen?!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja hoor, genoeg leuke dingen te doen in de vakantie, ook als je thuis blijft.Spelletjes doen, lang buitenspelen, zwemmen, ijsje halen, kinderen bij oma logeren, een x iets lekkers bij de lunch bv broodje knakworst of hamburger. Ook vinden mijn kinderen het leuk om zelf pizza(broodjes) of fruitspiesjes te maken.
  Bij slecht weer is hier bioscoopje ook favoriet, mijn dochtertje houd van knutselen, ze maakt dan zelf bakjes voor de popcorn en toegangskaartjes voor bij de film.
  in de zomer zijn er vaak evenementen in de buurt zoals:(gratis)festivals met muziek, rommelmarkten enz. en we wonen vlakbij een bos.
  dit jaar gaan we nog wel een midweekje weg met ons gezin, en nog wat dagjes weg, daar kijk ik erg naar uit.
  Aan het eind vd vakantie vind ik het trouwens wel weer fijn, dat de school weer bijna begint en ik mijn oude ritme weer kan oppakken(met 3 kinderen thuis, kan het hier soms beste een troep worden..maar gelukkig helpen ze me wel mee).Maar voorlopig lekker genieten vd vakantie en dat het allemaal wat losser gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. 1. Wij gaan met onze 12- jarige dochter en haar beste vriend de avonturen uit “grijze jager” boekenserie naspelen in de natuur. Dus: spoorzoeken, een schat vinden en opdrachten uitvoeren waarmee je aanwijzingen naar de schat kan verdienen.
  2. Ook zijn ze hele dagen bezig met blaaspijpen ontwerpen en maken uit electrabuizen van de bouwmarkt (kost nog geen €0,50). Vroeger draaiden wij van papier pijltjes, maar die blijken best scherp en gevaarlijk. Maar de nerf-pijltjes , of nepmerken pijltjes passen ook prima in de electrabuizen. Als de blaaspijpen af zijn spelen we verrover de vlag in het bos. Heel simpel, verstop in een afgebakend gebied een vlag. Iedereen zoekt hem en probeert intussen de anderen met de blaaspijp te raken. Als je geraakt bent, moet je 5 tellen stil blijven staan. Wie de vlag heeft gevonden heeft de ronde gewonnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen