Pagina's

maandag 3 juli 2017

Haren knippen - GRATIS!

Ook haren knippen moet binnen budget. Al snel betaal je 15 euro voor een thuiskapster en 25 euro in de kapsalon. Prima te doen, maar als het van de 50 euro af moet is het erg veel geld... Vandaar dat ik Peter zelf knip vanaf dit jaar. Met behulp van Youtube, een goedkope kapperschaar die ik al langer had liggen, een dosis lef en een potje geduld lukt het :)!
Maar, nu mijn eigen haar... Dat kan ik wel zelf knippen zag ik op Youtube, maar daarvoor miste ik het lef... Stel dat het mis gaan, nee dat durfde ik dan weer niet ;)... Het was inmiddels 4 jaar geleden dat ik het gedoneerd had en inmiddels was het weer aangegroeid. Ik had eens iemand horen zeggen dat je je haar gratis kon laten knippen als je je haar doneerde... 

Ik zocht via internet op hoe dit werkte. Wat blijkt? Er zijn massaal kapsalons die gratis (of tegen gereduceerd tarief) haren knippen als je het doneert! Kijk maar eens op deze website. Een kapsalon bij mij in dorp deed mee aan deze actie! 

Liefst wilde ik nog voor de zomer mijn haren knippen, zodat het lekker makkelijk is straks in de zomer met wassen en drogen (ik heb vrij dik haar en het drogen duurt erg lang en föhnen neem ik dan weer geen tijd voor...) Ik belde op woensdag op en kon meteen afgelopen zaterdag al terecht, helemaal geweldig! Zo begon de eerste dag van mijn no-spend-challenge al goed :)!

Dus daar ging ik dan... De elastiekjes zou ik zelf meenemen, maar had ik niet. Ik heb alleen die hele fijne stiekjes zonder naad, maar ik heb er maar een paar. Die van Christilène zitten niet fijn, dus ik vroeg de buurvrouw even. Zij heeft van die 'paardenstiekjes' van Welkoop en daar kun je van die leuke patroontjes mee maken in kinderhaar. Ik kreeg er wat en kon op pad...


Eerst zat het er nog aan:

Maar toen was het eraf ;)... Er gaat vast iemand heel blij van worden! Hopelijk kunnen ze iets met mijn haarkleur... Onderin werd het iets dunner en ong. 1-1,5 cm begon wat lichter van kleur te worden en was toe aan een knipbeurt, maar voor 4 jaar niet knippen viel het me alles mee. Op naar de volgende 4 jaar ;)... 

Aan de voorkant heeft ze het op mijn verzoek iets langer gelaten, zodat ik wel een staartje in kan. Vooral met kinderen vind ik dat wel lekker, anders hangt het steeds in m'n gezicht...


In 20 minuten was ik weer thuis... Haha, die arme Peter moet maar liefst een ruim uur zitten... Maarrrr, ook gratis, dus dat moet dan maar 'even' ;)...

A5-envelop, adres erop, vlecht erin en opsturen maar...

Je kunt je haar ook verkopen. Mijn haarkleur is echter dusdanig afwijkend (blond of bruin valt onder 'gangbaar') dat het weinig oplevert. Liever doe ik er dan iets ten bate van het goede doel mee. In de familie/omgeving ben ik niet de enige die het doneert. M'n moeder heeft het vorig jaar of jaar ervoor gedoneerd (jaja, nog pikzwart ondanks haar 50-jarig bestaan :P, whoehoeee mamsje), m'n (schoon)zusjes 1 of meerdere keren en uit de kerk ook diverse mensen. Al heel wat kilo's vlecht hebben hun weg gevonden naar nieuwe pruiken! 

Nog meer tips voor gratis haren knippen:
- Bezoek een kappersschool
- Vraag iemand uit je omgeving of ze het knippen met behulp van een filmpje (vooral met langer haar is het niet zo'n ramp als het een beetje mis gaat, dan probeer je het nog een keer)
- Knip het zelf (dat durf ik dus niet, maar filmpjes genoeg op internet)
- Haar doneren via Haarwensen (min. 30 cm)
- Haar doneren via Haarstichting (min. 30 cm)

Je kunt ook een knipcursus volgen en zo meerdere modellen leren knippen. Dit is een eenmalige investering die je vaak al tijdens de cursus terugverdiend hebt. Ooit staat dit op m'n wensenlijstje, het lijkt me echt leuk om te doen en ik heb best de smaak te pakken, ik vind het wel leuk om te doen en ik merk dat ik steeds handiger word. Dit jaar in ieder geval niet meer, want het kost best een hoop geld (ruim 100 euro voor een cursus van 2 avonden incl. theorie en het knippen van 4 modellen. Niet veel geld als je het vergelijkt met andere cursussen en als je ziet wat je ervoor krijgt, maar omdat ik dit jaar zo min mogelijk wil uitgeven, past het niet in m'n 'straatje'...).

Update: Al 4 jaar groeit mijn haar om gedoneerd te worden en toentertijd had iemand mij al verteld dat veel kapsalons het gratis deden. Een hele poos was het niet lang genoeg om te doneren en dit jaar valt dus precies het gratis haren knippen in mijn '50-europerweek-challenge'. Ik wilde het voor de zomer eraf hebben, gewoon praktisch met zwemmen, het droogt snel, enz. Ik hoop dat ik met mijn blog mensen op een idee breng, nl. 'doneer je haren voor het goede doel - het kan zelfs gratis' en het is uiteraard absoluut niet mijn idee om ten koste van mensen die ernstig ziek zijn mijn haren gratis te laten knippen en dan puur en alleen omdat het gratis is. Dan kan ik beter jaarlijks enkele keren een kappersschool bezoeken, dan help ik de studenten met hun leertraject en heb ik een halfuurtje 'me-time'...

Knippen jullie zelf? Heb je een knipcursus gevolgd? Je haar weleens gratis laten knippen voor donatie of door een kapster in opleiding? Ik ben benieuwd...

51 opmerkingen:

 1. Sinds ik de heads academie bezoek in Delft. Niet een gewone kappersschool maar studenten van Brabant en ook Amsterdam, kocht ik bij de haarshop een kappersschaar en clips. Ik wil mijn dikke haar op jouw huidige lengte laten groeien. Ik heb een pony en die kan ik nu zelf bijknippen. Al twee keer gedaan en het is gelukt!

  Nog een half jaar voordat alle laagjes er uit zijn. Handig dat ik mijn haar nu zelf bij kan houden.
  Helaas heb ik niet de kleur van je moeder, dus ik verf, of laat verven.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. EEn keer op een kappersschool laten knippen.Ben zo verkipt dat ik de volgende dag bij mijn eigen kapster zat en met kunst en vliegwerk heeft ze er nog iets
  (heel korts) van kunnen maken.Dat doe ik dus nooit meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh, wat een goeie donatie. Ik laat mijn haar hier knippen en soms ook verven op een kappersvervolgopleiding. Die leerlingen zijn al kapper, maar die leren dan de nieuwste kapsels en technieken. Bij echt sjieke kapsalons (Rob Peetoom, Tony & Guy, of Kinki) zoeken ze ook vaak modellen voor nieuwe technieken of examens. Dat pakt soms verrassend uit, en ik houd wel van een beetje afwisseling.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mijn beste vriend is kapper geweest. Die knipt mij altijd gratis (zo'n 2x per jaar). Het lijkt me mooi om te doneren maar ik vind heel lang haar zo lastig dus het is er nog nooit van gekomen. Mijn vriend heeft bijna geen haar meer. Heel makkelijk, dan heb je alleen een tondeuse nodig. Onze kapperskosten zijn dus al jaren 0.
  Groetjes,
  Anna

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk om zo iets voor elkaar te doen! Bij lang haar draag ik altijd een vlecht, omdat ik het los lastig vind met kinderen ;)...

   Verwijderen
 5. Mijn dochter doneerde 2 jaar geleden haar haar. Was ook inclusief gratis knipbeurt, maar daar was het haar niet om te doen, ze wilde graag weer een korter model en iets nuttigs doen met de lange paardenstaart die ze liet afknippen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed bezig! Hier was het ook niet om het gratis te doen, maar het was weer lang genoeg. Als het vorig jaar lang genoeg was geweest, had ik ook gekozen voor gratis ;). Scheelt toch weer iets. 4 jaar geleden wist ik niet dat het gratis kon...

   Verwijderen
 6. Geweldig wat een mooie staart en wat een mooie kleur. Goed van jou om te doneren en dat dat gratis kan, erg leuk.
  Nee lang haar kan ik niet dragen, mijn haar is zo snel vet, ook nu nog op mijn 70e. Daarom voor mij permanenten en dan lijkt het heel wat. Echt grijs ben ik ook niet, nog altijd blond met wat grijs (van nature).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank! Ik draag het niet los hoor, dat is niet te doen als ik lang haar heb. Zelfs met kort haar vind ik los niet zo fijn met kids ;)

   Verwijderen
 7. Wauw, wat mooi om te doen. Voor onze meiden lijkt het me ook mooi om dit een keer te doen. Voor beide stichtingen moet het min 30 cm zijn. Is dit als vlecht of als staart? (mijn eigen haar groeit harder in de dikte als in de lengte lijkt het wel :-( ik weet niet of ik ooit op die lengte kom. laat je het tussendoor ook niet uitdunnen?)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 30 cm los, maar bij mij is er wel iets meer afgegaan denk ik. Je kunt het afknippen beperken door het in 2 of 3 vlechten te laten vlechten, dan blijft het automatisch langer dan wanneer het in 1 vlecht wordt afgeknipt (dan is de voorkant nl. automatisch erg kort). Snap je wat ik bedoel?

   Verwijderen
 8. Je hebt een prachtige kleur haar. Als ik zulk stevig haar had, liet ik het ook wat langer groeien. Ongeveer zoals je het nu hebt.

  Ik ga elke 6 weken naar de kapper, wat met kort haar moet omdat het model er anders begint uit te gaan.
  Ik heb veel, maar heel fijn en sluik vallend haar, lang(er) haar staat me treurig.
  Na het 35+ jaren (donkerrood, later blonder) door de kapper geverfd te laten hebben, wilde ik wel eens zien wat m'n eigen kleur was en of er veel grijs tussen zat. Vind grijs haar namelijk mooi.
  Er kwam een mooie kleur tevoorschijn, veel donkerder dan ik was voordat ik begon met kleuren, met heel fijne grijze streepjes ertussen, mooi verdeeld over het haar. Ik ben helemaal blij en laat het sindsdien niet meer kleuren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wauw top dat je het niet meer hoeft te laten kleuren, scheelt weer wat in je budget :P...

   Verwijderen
 9. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens mij heeft u het niet goed begrepen. Ze heeft het al vaker gedoneerd, en omdat ze het nu weer wilde en gehoord had dat het gratis kon heeft ze een kapper gezocht die het gratis knipte....

   Verwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  3. Dan interpreteer je het inderdaad niet goed. Ik kan het ook verkopen (er zijn organisaties die vlechten inkopen en er pruiken van maken) en er zo geld voor ontvangen. Ik vind doneren juist een mooi doel en het was lang genoeg om te doneren. Ik heb het speciaal laten groeien, zodat het lang genoeg was om te doneren, dus al 4 jaar is het onderweg naar doneren. Ik vond echter 15 tot 25 euro voor een 'donatie' vrij veel geld en 4 jaar geleden werd er verbaasd gereageerd dat ik het niet gratis had laten knippen. Vandaar dat ik koos voor deze optie.

   Overigens; stichting Haarwens legt zelf ook vaak de nadruk op het gratis door evenementen te organiseren waarbij je je haren gratis kunt laten knippen en/of gratis bij een pretpark naar binnen kunt met 4 personen, enz. Het 1 hoeft het ander niet uit te sluiten ;)...

   Daarbij kan een kappersschool je ook gratis knippen, ik had ook daarvoor kunnen kiezen, maar ik vind het mooi dat het nu allebei kon. Ik help anderen ermee en geef het op m'n blog als tip in de hoop dat anderen ook voor donatie kiezen en er nog meer mensen geholpen worden aan een pruik. Het was bedoeld als win-win.

   Verwijderen
 10. Volgende spaardoel: Knipcursus....?!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik vind het juist een mooie win-win situatie: gratis je haar laten knippen bij een salon die het goede doel steunt en zo bijdragen aan pruiken van echt haar voor degenen die dat nodig hebben. Prima toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi,
  ik knip man en kinderen ook zelf. Heb de knipcursus bij pikobello gevolgd. Omdat ik m orgeniseerde en een lokatie regelde kreeg ik de cursus gratis!! Misschien een idee?
  Succes ermee!
  Ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mijn man en zoon van 17 zien me aankomen om hen te knippen. Mijn eigen haar is al helemaal geen optie. Nee hoor ieder zijn of haar vak. Bij zelf knippen moet ik altijd aan mijn beste vriendinnetje van de lagere school denken. Ze woonde in de duurste straat van ons dorp maar haar moeder wilde haar zelf gaan knippen. De volgende dag kwam ze bijna zonder pony terug op school. Haar moeder bleef maar scheef knippen en ze schaamde zich enorm. Ook de tweede keer ging het weer mis. Daarna weigerde ze geknipt te worden en stuurde haar vader haar naar de kapper.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahahahahaha, sorry, het is erg herkenbaar (gelukkkkkig hier geen pony, maar wel vroeger kids gezien die een scheve of te korte pony hadden...) Ach, ieder zijn/haar vak, maar ik vond het leuk om te proberen Peters haar te knippen en het lukte goed meteen de eerste keer. Duurde wel een stuk langer (ik heb er 1,5 uur over gedaan, terwijl een kapper het in amper 20 minuten kan). Z'n omgeving heeft nooit negatief gereageerd, mogelijk scheelt het dat ik alleen knip, dus geen tondeuse gebruik. Kan weinig aan mis gaan als ik het niet al te kort knip ;)...

   Verwijderen
 14. Ik heb het ruim 2 jaar geleden ook gedoneerd via de kapper. Inmiddels is het bij mij ook weer lang, maar nog niet lang genoeg om het weer te doneren.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik bof met een schoonzusje als kapster die dit voor familie gratis doet. Anders ging ik meestal eens in de zes weken ofzo. Dan was ik meestal zo'n 15 tot 16 euro kwijt. Ik verfde niet, dat gebeurt nu wel (en mag inmiddels ook wel, helaas).

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Mooi hoor dat je je haar doneert!
  Ik heb familie die kaal werd door ziekte maar ze liep gewoon kaal rond, zonder pruik of doek erover. Ze zei altijd dat ze zich niet hoefde te schamen voor haar ziekte. Groot gelijk vond ik ook. Een vriendin die ook door die ziekte kaal werd nam wel een pruik en was heel blij dat er mensen waren die hun haar doneerden! Ze wist dat die dan gratis geknipt werden maar dat interesseerde haar totaal niet, integendeel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje! Het is inderdaad verschillend per persoon of ze wel of geen pruik nemen.

   Verwijderen
 17. Wat goed dat je dit gedaan hebt! Lijkt me inderdaad ook dat iemand die een pruik ontvangt van gedoneerd haar daar sowieso erg blij mee is, of je nou twee tientjes hebt betaald voor het afknippen of niet.

  Ik heb vorig jaar m'n haar gedoneerd aan www.haardonor.nl want daar mag het al vanaf 15 cm. Voor mij was de eis van minimaal 30 cm teveel, dan kreeg ik stekeltjes, dat had ik er niet voor over. Mijn haar is zo dik en zwaar dat ik last krijg van m'n nek als het echt lang wordt, dus langer 'doorsparen' tot 30 cm vond ik geen optie. Fijn idee dat er iemand een pruik kan krijgen van mijn haar, als is het dan een korter kapsel. Bij Haardonor zijn ze trouwens ook heel blij met mooi grijs haar om pruiken te maken voor oudere dames. Misschien goed om te weten voor een meelezer met grijs haar?

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik knip al 25 jaar het haar van mijn man, vroeger dat van mijn vader en broers. Nu nog mijn 2 zonen. Ik heb nooit een cursus gevolgd. Maar t lukt prima zonder knipcursus.
  Mijn dochter en ik gaan naar een kapper, voor 8 euro pp zijn we klaar! Ik laat het ongeveer 4 a 5 keer per jaar knippen.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Dag, een knipcursus is echt aan te bevelen: heb ik ook gedaan. maar die jij noemt is duur. Het mag best zoveel kosten, maar dan voor meer avonden.
  En: koop een goede kappersschaar. (in Winschoten heb je een zaak zie ze verkoopt, ook tweedehans: herstelt en geslepen)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. kHeb al behoorlijk gezocht op internet, maar veelal is het juist een stuk duurder, vandaar dat ik de goedkoopste dacht te hebben gevonden ;)... Mocht je nog tips hebben; welkom :)!

   Verwijderen
 20. Mooi om je haar te doneren! Mag ik je wel een vraag stellen los daarvan? Al een tijdje volg ik je blogs en als ik het goed begrepen heb leven jullie van 50 euro per week omdat jullie daar zelf voor kiezen, en niet omdat het moet toch? Persoonlijk lijkt het me dat je dan wel heel ver gaat als je zelfs bij de buurvrouw elastiekjes gaat halen (die zij zelf gekocht heeft) zodat jij die kan gebruiken terwijl je het best kan kopen. Of zie ik dat verkeerd? V

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je ziet het goed dat we vrijwillig zo leven, maar de rest zie je inderdaad verkeerd ;). Ik weet dat die elastiekjes in zakjes van 100/200 verkrijgbaar zijn. Prima te betalen voor mij voor slechts 1 of 2 euro, alleen omdat ik er maar 2 (hooguit 3 als er 1 zou knappen) nodig had, vond ik het jammer om de rest weg te moeten gooien. Ik vroeg haar of ik ze er nog wat had. 'Jaaaa, zat!' zei ze. Ik nam er wat mee en vroeg wat ze ervoor hebben wilde (omdat ik er liever een paar koop die ik gebruik dan een heleboel waarvan ik veel overhoud). 'Ben je mal, moet je kijken, ik heb een bak vol!' Zodoende kreeg ik er een stuk of 10 mee. De kapster gebruikte er 2, dus de anderen gingen weer terug... We wonen in een buurt waar dat soort dingen over en weer kunnen. Bijv. dochterlief kreeg 2 bikini's van de buurmeiden. Ik vroeg wat ze ervoor wilde hebben; niets, maar later vroeg ze of ik een bikinibroekje kleiner wilde maken op de naaimachine. Prima, zo kon ik weer iets voor haar betekenen...

   Verwijderen
 21. Mijn schoondochter heeft voor de tweede keer haar haren gedoneerd en afgelopen maand, voor het eerst, mijn 9-jarige kleindochter. Ze was zooo trots.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Een heel mooi doel is dit Adrianne!
  Jij hebt prachtig haar,zou zo willen ruilen.
  Moet het met een haarstukje doen helaas.
  Geen echt haar is dit,dat is heel duur.
  Groetjes Jannie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor het compliment! Ja, echt haar is duur hè? Verbaast me weleens, maar er schijnt veel handwerk aan te pas te komen...

   Verwijderen
 23. Een goed doel hoor Adrianne,
  wat mooi win-win situatie. Zijn we allemaal blij dat is toch een kunst apart. Zelf hoeven we niet persé ergens beter van te worden, maar zoals jij het hier doet is het gewoon goed.
  Zelf knipte ik al altijd mijn meiden. Mijn man knipt mij omdat ik gewoon een lengte heb en ik heel dun haar heb wat echt niet langer groeit. Door jou eerdere berichten ben ik nu zover dat ik met mijn thuiskapster mijn man en 2 jongens ook kan knippen. Weliswaar met de tondeuse, maar ik had nooit zoveel lef. Maar wilde wel op deze kosten besparen 30 euro in de 6 weken is tenslotte per jaar een aardig bedrag. En als je moet besparen dan is dit toch mooi meegenomen. Ben blij dat het zo gelopen is en mijn thuiskapster heeft nu weer tijd voor anderen. Die het niet zelf kunnen of willen.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Fijn, hè, besparen op kapperskosten. Ik knip al 20 jaar man en 3 zonen zelf. Bij mezelf doe ik het niet, ik bespaar zo al veel, dus gun ik mezelf toch af en toe een bezoekje aan de kapper....

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Ik doneerde ook in 2012. Om nooit te verwachten dat ik in 2015 zelf helemaal kaal zou worden....geen stichting gezien die me een betaalbare pruik aanbood.
  Desniettemin zal ik mijn haar hoogstwaarschijnlijk weer doneren als het zo lang is dat het gedoneerd kan worden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ongelofelijk wat heftig zeg :(! Ik wist niet eens dat het zo duur was. Er schijnt veel handwerk in te zitten, dat maakt het denk ik zo duur. Sterkte zeg!

   Verwijderen
 26. prachtig dat je dat voor een ander over hebt mooi ik zou het zelf niet kunnen wat ik heb niet zo lang haar maar mooi dat je zo je kosten bespaard

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Ik kocht in Duitland een goede kappersschaar en een uitdunschaar voor 8 euro elk. Ik knip na het bekijken van een youtube-filmpje al mijn gezinsleden. Ik ben begonnen met mijn man. Hij heeft krullen dus als het een pietsie scheef is, valt het niet op. Intussen heeft onze ijdele puber gezien dat het er bij vader, broer en zus goed uit ziet en mag ik hem ook knippen. Zelf ga ik tot nu toe naar een goedkope kapper.

  BeantwoordenVerwijderen