Pagina's

zaterdag 30 december 2017

Tips Oud&Nieuw deel 2 Zelf poedersuiker maken op 4 manieren

Gisteren schreef ik al deel 1 met tips voor Oud&Nieuw, vandaag het beloofde deel 2.

Poedersuiker wordt massaal in de aanbieding verkocht, maar wist je dat het ook heel eenvoudig zelf te maken is?

Het is heel eenvoudig. Je hebt nodig: Suiker En dat is het... In gewone poedersuiker wordt nog een anti-klontermiddel (E341) toegevoegd, maar zelf gebruik ik het niet en mis het ook niet.

Mocht je oliebollen overhouden die uitdrogen, Kerststol teveel of kun je geen suikerbrood meer zien? Vries het in (ook al is het al een beetje droog) en maak er op een later moment lekker deze broodpudding van. Hieronder de beschrijving hoe je poedersuiker kunt maken om eroverheen te strooien :)...

En verder 1 van je keukenspulletjes, bijv. een blender, staafmixer, koffiemolen of vijzel. (En mocht je vaak poedersuiker kopen, kan het lonend zijn om bijv. eens te kijken bij de kringloopwinkel of rommelmarkt voor een koffiemolen of vijzel. Ik zag ze recent voor 2 euro staan. 3x een strooibus vol en je hebt het terugverdiend. Of eens vragen in je omgeving om te lenen)

Ik gebruikte de goedkoopste suiker van de AH, nl. 1,5 kg voor 88 cent. De poedersuiker bij AH kost nu 82 cent (maar dan wel voor 250 gram...) Oftewel: Poedersuiker in de winkel is ruim 5x duurder dan zelf maken...

Poedersuiker is eigenlijk gewoon fijngemalen suiker. Je koffiemolen is de snelste manier om je poedersuikerbus aan te vullen... Wij hebben ooit 1x een bus gekocht. Deze vullen we al zeker 5 jaar steeds weer bij. Als je zorgt dat de bus gewoon droog blijft, gaat dat prima.


 Vul je koffiemolen met wat suiker: 

In dit geval werkt het (oude) apparaatje door de deksel erop te duwen. Als je erop duwt, begint hij te malen, dus hoppa:

Na enkele seconden:

Even het dekseltje eraf (mesje ertussen en klaar), trechter erop:

Poedersuiker erin:

Herhaal het nog een paar keer en in 1-1,5 minuut zit je poedersuikerbus weer vol... 250 gram voor nog geen 15 cent... Voor dat geld heb ik het nog nergens gezien...

Misschien heb je geen koffiemolen, maar wel een staafmixer... Ook dat gaat prima. Suiker in de maatkan, staafmixer erop (en zo goed mogelijk je hand erop, omdat het wel gaat stuiven):

Nu nog suiker:

Prrrttt, paar seconden, even schudden en ziedaar; poedersuiker:

Wat je met de staafmixer kunt doen, kun je ook met de blender. Zelf heb ik een 1,5 liter blender. Om dus boven de mesjes uit te komen, moet ik een behoorlijke hoeveelheid suiker erin doen. Mijn bus zit na al deze testen echter vol en zoveel eten we het niet, dus ik meld het wel, maar presenteer het niet in een fotoverslag, want dan heb ik teveel poedersuiker ;)...

Verder kun je ook een vijzel gebruiken. Geeft geen stof, zoals de staafmixer en is erg geschikt voor even een klein beetje voor bijv. een paar oliebollen. Als je zelden poedersuiker gebruikt, is de kans op klonteren groter. Je kunt dan beter even snel net voor het pannenkoeken of poffertjes eten of net voor het opdienen van de oliebollen in je vijzel wat maken:

Ook dat is in een mum van tijd klaar:

Met dank aan de buurvrouw die mijn oproep las en reageerde dat ik haar vijzel mocht lenen! Ik hoop dat jullie er iets aan hebben :)! Ik weet het; het is niet een megagrote besparing, want de meeste mensen eten niet heel veel poedersuiker, maar 'alle beetjes helpen'... Vandaar deze blog :)!

Wil je liever andere suiker gebruiken, zoals kokosbloesemsuiker, dat kan natuurlijk ook. Dan bespaar je helemaal enorm veel. Ik zag prijzen voorbij komen voor kokosbloesempoedersuiker van bijna 17 euro per ons, dus bijna 170 euro per kilo! Kokosbloesemsuiker kun je kopen voor rond de 10 euro per kilo, dus fors goedkoper om de poedersuiker op 1 van de bovenstaande manieren zelf te maken...

Wat niet perse een besparing in geld is, maar wel een forse tijdbesparing kan opleveren, is deze appelschiller. Wij hebben hem zelf gekocht nadat ik weleens appeltaarten op bestelling maakte en ik soms voor 2 grote taarten erg lang zat te schillen. Peter bestelde zo'n appelschiller, ik vond het onzin, maar daar ben ik van teruggekomen... Wat een handig apparaat. Je hoeft alleen nog de eventuele plekjes eruit te halen en hooguit in stukjes te snijden voor bijv. appelflappen of appeltaart (schillen, klokhuis verwijderen en in plakken snijden doet het apparaatje). Vandaag komt hij weer bij ons uit de kast voor de appelbeignets, mmm lekker!! Ze bestaan ook elektrisch, maar dat vond ik veel te duur. Ik gebruik hem wel, maar niet dagelijks.

Voor jullie allemaal: Een goede jaarwisseling en ik laat jullie volgende week weten hoe afgelopen jaar verlopen is en wat mijn plannen zijn voor 2018 :)... Alvast een tipje van de sluier: Iets met '50europerweek' ;)...

Maak jij weleens zelf poedersuiker? Ga je nog oliebollen, appelbeignets of ander lekkers maken?

28 opmerkingen:

  1. Precies op deze manieren maken wij ook poedersuiker.
    Morgen maken we oliebollen en appelflappen. Nu al zin in!

    Een fijne jaarwisseling toegewenst en alvast een goed begin van 2018!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Net iets korter malen is basterdsuiker. Ik koop alleen nog bruine basterdsuiker.
    Grappig hè dat zulke dingen zo makkelijk zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Marie, ik vroeg me al een tijdje af wat basterdsuiker is, of ik het zelf kan maken en of het te vervangen is voor poedersuiker. Ben dus blij met jouw reactie!
      Misschien dat bruine basterdsuiker te maken is met rietsuiker?
      Hartelijke groet Yvonne

      Verwijderen
    2. Ik heb ooit een recept gezien voor het vervangen van gewone bastaardsuiker door zoetstoffen erythrol en stevia. Daarin werd cichorei koffie gebruikt voor de bruine kleur en smaak. Zelf heb ik het nog niet geprobeerd. Ik gebruik geen suiker, maar vloeibare zoetstof wegens pre-diabetes. Olga

      Verwijderen
    3. Dit klopt niet helemaal. Basterdsuiker of cassonade wordt idd gemaakt van kristalsuiker. Daaraan wordt invertsuiker toegevoegd en aan de gele en bruine nog melasse of karamel, vandaar de typische smaak. Basterdsuiker heeft een veel hoger vochtgegalte en is daarom zo geschikt om mee te bakken. Leontine

      Verwijderen
  3. Wat makkelijk eigenlijk. Helemaal niet zo bij stil gestaan. Ik ga het binnenkort maar eens proberen met de staafmixer.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Teveel gedoe voor weinig. Bij ons gaat de poedersuiker niet snel. Bij oliebollen etc krijg je het erbij en op de pannenkoeken etc eet dochter liever stroop of chocopasta. Als we al pannenkoeken eten.
    Ilse

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik wou dat ook op deze manier doen, maar mijn man zei dat ik dat niet moest doen omdat je op die manier als je suiker gaat vermalen in een koffiemolen, blender etc je een kleine stofexplosie kan krijgen in de keuken. Voor de zekerheid doe ik het dus niet, maar het lijkt mij zelf stug dat dat zo vlug zou gebeuren en met zo,n kleine hoeveelheid suiker.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Is dit een reclameblok met 9 advertenties Adrianne?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nope, ik adviseer in 1 van de eerste regels om het te lenen of bij de kringloopwinkel te kopen, maar ik vermoed dat de meeste mensen 1 van deze 4 dingen wel in huis hebben om het zelf te maken. Voor wat betreft de bol-advertenties heb ik eerder een uitgebreide blog gewijd met uitleg. Opbrengst per uur bloggen door de inkomsten via deze manier; 2 tot 5 cent. Haha, je kunt beter poedersuiker zelf maken ipv kopen, levert meer op ;)...

      Verwijderen
    2. Dat gun ik je van harte maar
      er staat ook een advertentie van AH.
      Teunie b.v. adverteert ook maar zij zet er dan "advertorial" boven dan is het duidelijk.

      Verwijderen
    3. Ik gebruik regelmatig poedersuiker voor taarten etc.. Ik haal de doosjes per tray van 18 in Duitsland.. ze zijn ca.35 cent.Voor 250 gr. Maar zelf maken is dus nog goedkoper. Bedankt voor de tip.

      Verwijderen
    4. Nee, is geen advertentie (van AH). Ik krijg echter geregeld daarna vragen 'welke suiker is dan het goedkoopst?' en om dat voor te zijn, plaats ik de link erachter. Ik werk niet samen met AH en ontvang voor deze link dus niets. Geen korting, geen geld, geen commissie, niets :). Net zo min als ik iets ontvang over links naar andere websites, blogs, enz.

      Verwijderen
    5. Ik zie helemaal geen advertenties, alleen linkjes die het lopende verhaal niet storen en waar je niet op hoeft te klikken als je geen zin hebt, in tehenstelling tot blogs met irritante afleidende schreeuwerige advertenties in de kantlijn of -nog erger- als pop-ups. Ik vind het gebruik van linkjes in de test van Aad Actief werkelijk geen enkel probleem! (Even als tegenhanger ;-)

      Verwijderen
    6. Ik snap niet dat er zo moeilijk gedaan word over een advertentie die geeneens een advertentie is, en dat van die advertentie van bol.com is duidelijk uitgelegd.
      Ook vind ik dat dit blog adrianne’s eigen blog is, waar zij dus haar keuzes maakt. Ieder doet het op zijn manier, en dat teunie het op een andere manier doet is prima, maar iedereen doet het op zijn eigen manier

      Verwijderen
    7. Dank Tinka en Johanna :)... Ik erger me ook aan reclames over dating, beleggen, dingen kopen, enz. op andere websites en om die reden begin ik daar nog niet aan... Overigens snap ik wel dat veel bloggers advertenties plaatsen, omdat dat gewoon een heel belangrijke bron van inkomsten is. Als ik in 2018 100 euro weet te genereren via de links waar ik commissie over krijg heb ik het respectabele uurloon van nog geen 10 cent. Dat noem ik nog steeds vrijwilligerswerk ;). Wie weet kunnen manlief en ik dan weer heerlijk een nachtje weg. Voor ieder die zich eraan stoort; er zijn genoeg blogs die het anders doen en ook gratis toegankelijk zijn :)...

      Verwijderen
  7. Ja, een blog met veel advertenties is niet erg maar zeg het gewoon van te voren, dat doen verscheidene andere bloggers ook.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Waarom is het benoemen of het een advertentie wel of niet is zo belangrijk???? voor mij niet.. Ik lees deze blog en ik denk vele met mij voor de info..Ik vindt soms de reactie erg hard overkomen.. Adrianne IK vindt je schrijf stijl erg ontspannen en geniet er erg van en leer er ook nog van.. En ik denk dat dat je insteek is.. (ik irriteer mij soms aan de reactie. Die er geven worden.

      Verwijderen
  8. Adrienne ik ben erg blij met jouw blog en volg je regelmatig. Ik wens jouw hele gezin een goed uiteinde en goed begin van 2018. Ga door zo

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Dank je wel voor deze tip, ik ga het maken! Ben aan het overstapen om te koken zonder pakjes en zakjes en soms zie je dingen die zo simpel zijn niet eens! Dank je wel voor deze eye opener. MIna

    BeantwoordenVerwijderen
  10. hoi!dames!
    STEVIA is géén zoetstof wel een fantastisch natuurlijk zoet
    plantje met 0% calorieën , maar je moet het wel leren doseren en gebruiken in zijn puurste vorm niet vermengd met allerlei kunstmatige en kankerverwekkende zoetstoffen (gemaakt in een fabriek!) ik gebruik al sinds ik zwanger was van mijn eerste kind ! dit is in 2018 al 21jaar geleden (toen was het mijn land B verboden !)ja de suiker- BOEVEN deden hun best om HET SUPER GEZONDE STEVIA te verbannen ,geld geld geld zucht !!!ze zullen het nooit leren !oh ja ik was toen zwanger en gynaecoloog zei dat ik het met STEVIA heel goed deed , ik had zwangersschapsdyabetic daarbij alle lightcola is slecht voor je , alle cola of frisdrank zeker die met FOSFORZUUR in dat vreet in je maag en maakt dat je meer kan eten !!en ik kan het weten want zomer 2016 woog ik 85kg en nu na gestopt te zijn met de l-cola ! 64.8kg !!!! nog nooit is dat mij gelukt , maar ja ik drank liters van dat spul!
    lieve groet Jezebelle

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ja, wij maken ook zelf poedersuiker, is zo snel gedaan met een oude koffiemolen!
    Wij hebben gisteren oliebollen en appelbeignets gemaakt. Lekker veel zodat het overgrote deel in de vrieskist gaat en we nog lang na kunnen genieten;-) We maken altijd zelf deeg, dus niet uit zo'n pakje. Oliebollen van eigen deeg vinden we veel lekkerder!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Vroeger maakte ik onze bloemsuiker ook door kristalsuiker te mixen in de blender omdat het veel goedkoper uitkwam.
    Op een keer dat ik weer bloemsuiker maakte, was mijn blender kapot : plastieken connectiestuk waarmee de blenderbeker in het mixergedeelte paste was gesmolten dus zowel beker als mixergedeelte waren stuk. Aangezien kapotte blender was het dus héééééééééééééél dure bloemsuiker. Sindsdien koop ik bloemsuiker als ik die nodig heb want ik riskeer het niet nog een keer om een blender of mixer kapot te maken.'t Was nu ook niet dat het om een goedkope blender ging want het was een Kenwood.....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ajj, dat is minder! Hier gebruiken we de blender voor alles. Al 6 jaar lang draait hij zonder morren kandijkoeken voor taartbodems, ijsklontjes voor crunch, bevroren fruit met melk voor milkshake, enz. Het klinkt angstaanjagend, dat geef ik eerlijk toe :P... Overigens vind ik ruim 6 jaar voor een blender (zoals bij mij) niet slecht. Ik hoor wel dat ze minder lang meegaan. Ik gebruik hem bijna wekelijks... Het is een Philips geloof ik, niet zo'n extreem dure, ik denk rond de 60/70 euro.

      Verwijderen
  13. Ik heb nog nooit zelf poedersuiker gemaakt. Het scheelt wel enorm qua prijs, 250 gram poedersuiker kost meer dan 1 kilo gewone suiker. Maar wij gebruiken zo weinig poedersuiker en suiker dat ik het wel prima vind om het gewoon in de winkel te kopen.

    Wat ik dan weer weiger te kopen is kaneelsuiker. Gewoon een beetje kaneel door de suiker gooien voldoet ook prima ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Je schrijft leuk hoor Adrianne en gewoon slim met die linkjes.. scheelt je weer tijd als mensen erom vragen. Ik heb toentertijd ook zelf poedersuiker gemaakt, maar vind het nu veel gedoe voor die enkele bus die we kopen. Vooral veel stof. Koop het ook wel in Dl

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik wou dat ik dit eerder geweten had..... Vijf bussen gekocht voor kerstkoekjes. Bedankt voor de tip!

    BeantwoordenVerwijderen